Un bombardament rusesc asupra unei pieţe şi unei staţii de transport în comun din Herson a ucis marţi şase civili şi a rănit alţi 12. Comandamentul militar din sudul Ucrainei a anunţat că oraşul Herson a fost bombardat în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin ţinea un discurs în care susţinea că Rusia nu este în război cu poporul ucrainean.
“Armata rusă bombardează puternic Hersonul, ucigând din nou fără milă populaţia civilă”, a scris pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, confirmând totodată bilanţul victimelor. “Lumea nu are dreptul să uite nicio clipă că cruzimea şi agresiunea Rusiei nu au limite”, a adăugat el sub imagini cu cadavre pe caldarâm, vitrine sparte şi o staţie de autobuz distrusă. Autorităţile locale au afirmat că ruşii au atacat cu lansatoare de rachete multiple Grad.
În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei de la Kiev le-a transmis școlilor să țină cursuri de la distanță în perioada 22-24 februarie, din cauza riscului de atacuri cu rachete ale ruşilor, în jurul primei aniversări a invaziei Moscovei, în 24 februarie 2022. Rusia a desfășurat atacuri regulate cu rachete și drone din octombrie, iar Kievul spune că Moscova ar putea lansa un nou atac masiv, pentru a marca aniversarea de vineri.
Ministerul Educației a publicat o declarație în care afirmă că le-a transmis școlilor “să protejeze preventiv viața și sănătatea tuturor participanților la procesul educațional înainte de aniversare”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că decizia Rusiei de a suspenda participarea la cel mai recent acord bilateral de control al armelor nucleare a făcut lumea în loc mai periculos și a îndemnat Moscova să-și reconsidere poziţia.
Tratatul dintre Moscova și Washington, semnat în 2010, limitează numărul de focoase nucleare pe care cele două mari puteri nucleare din lume le pot desfășura și urmează să expire în 2026.
„Mai multe arme nucleare și mai puțin control al armelor fac lumea mai periculoasă”, le-a declarat Stoltenberg reporterilor, la o conferinţă la care a participat alături de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, și șeful diplomaţiei, Josep Borrell.
Deși discursul lui Vladimir Putin către națiune a durat aproximativ o oră și 45 de minute, singurul lucru concret a fost lăsat păstrat să fie dezvăluit aproape de sfârșitul discursului. Și anume, liderul de la Kremlin a anunțat că participarea Rusiei la acordul New Start, care a fost semnat cu SUA, a fost suspendată.
După ce a acuzat NATO și SUA de lipsă de cooperare, Vladimir Putin a spus: “De aceea sunt forțat să anunț că Rusia își suspendă participarea la Tratatul privind controlul strategic al armelor”. El a adăugat că Rusia va efectua noi teste de arme nucleare dacă SUA vor face același lucru.
New Start este un acord care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți şi este singurul tratat care mai era în vigoare între SUA şi Rusia, în domeniul nuclear.
În discursul său de la Kremlin, Putin și-a continua tirada de acuzații față de Vest. El a acuzat aliații Ucrainei că vor să distrugă Rusia. ”Vor să transforme un conflict local într-un global. Și vom acționa în mod corespunzător”.
Dat fiind acest context, președintele rus anunță un plan de modernizare a forțelor militare pentru intervalul 2023-2024. În privința capabilităților nucleare ale Federației Ruse, acestea au un nivel de pregătire de peste 90%, mai avertizează Putin.
”Avem un plan de sporire a forțelor militare pentru 2023 și anul următor. Lucrăm la el. Vom întări atât armata, cât și marina. Trebuie să ne bazăm aceste planuri pe experiența militară reală. Pregătirea forțelor noastre nucleare este de peste 90%. Ofiţeri care dau dovadă de hotărâre, inteligență şi curaj trebuie să fie avansaţi în academiile militare. Trebuie să apreciem contribuţia lor la apărarea patriei.
Vom continua să implementăm cele mai noi tehnologii care vor crește calitatea armatei noastre. Unele dintre aceste tehnologii sunt deja acolo, iar unele sunt mai bune decât echipamentele militare occidentale. Scopul nostru este să obținem producția în masă a unor astfel de arme. Trebuie să facem totul pentru a câștiga”, a spus Vladimir Putin, în discursul adresat națiunii sale.
La aproape un an de la declanșarea invaziei armatei sale în Ucraina, Vladimir Putin a susținut un discurs în fața națiunii ruse. Cum era de așteptat, acesta a găsit numeroase explicații pentru agresiunea militară a țării sale și a acuzat NATO, SUA și țările vestice că poartă vina conflictului.
În ciuda faptului că Armata rusă bombardează constant teritorii vase din Ucraina, Putin spune că el și regimul de la Kremlin au urmărit doar pacea. ”Noi am vrut pace, dar Vestul a jucat un joc murdar”.
”Fiecare dintre noi poartă o responsabilitate foarte mare. Acum un an am decis să demarăm o operațiune militară specială. Din 2014, Donbasul luptă pentru dreptul de a trăi în țara lor și a vorbi propria limbă. Au primit doar ură de la regimul de la Kiev.
Am făcut absolut tot ce era posibil pentru a rezolva această problemă pe cale pașnică. Pe la spatele nostru, un cu totul alt scenariu era pregătit. Asigurările Vestului nu au fost decât minciuni. Nu au făcut decât să închidă ochii la crimele și abuzurile și actelor teroriste ale regimului de la Kiev.
Ei negociau transferul unor echipamente grele, avioane. NATO și țările vestice își construiau baze militare la granițele noastre și antrenau soldați pentru viitorul teatru de război. Azi, recunoscu public asta, fără să le fie rușine. Ei vorbesc de înțelegerea de la Minsk ca și cum a fost un spectacol, un show.
Noi am vrut pace, dar Vestul a jucat un joc murdar. Aceste minciuni și comportamentul lor le-am văzut în Iugoslavia, Irak și Siria. Își înșală proprii cetățeni. Le spun despre un tratat de pace în Donbas. Sunt numai minciuni.
Am insistat să ne urmărim propriile interese și să ne păstrăm poziția cum că nu ar trebuie să existe un război în lume. Am fost deschiși în dialog cu Vestul și am insistat pentru un sistem de securitate echitabil. Ca răspuns, am primit minciuni.
Întreaga planetă este împânzită de baze americane. Au ieșit din mai multe înțelegeri care vizează rachete cu rază lungă de acțiune. În 2021 am trimis SUA cererea noastră privind garanțiile de securitate. Am primit un refuz și a devenit clar că pericolul pentru noi creștea.
Nu am avut niciun dubiu că, până în februarie 2022, totul era pregătit pentru acțiuni militare în Donbas. Aș vrea să repet: ei au început războiul. Noi am folosit forța pentru a-l opri”, a spus Putin.
China este foarte îngrijorată de conflictul din Ucraina, care escaladează și chiar scapă de sub control, a declarat ministrul chinez de externe Qin Gang în timpul unei conferințe, la Beijing.
“Ca întotdeauna, China va continua să promoveze dialogul de pace și să lucreze cu comunitatea internațională pentru a rezolva problemele prin dialog. Suntem interesați doar de securitatea comună”, a spus Qin Gang.
China a respins încă o dată afirmațiile conform cărora ajută Rusia cu armament. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, avertizase cu o zi mai devreme că ar urma consecințe enorme dacă s-ar confirma ajutorul militar chinez către Rusia.
“Solicităm anumitor țări să înceteze imediat să mai toarne gaz pe focul conflictului din Ucraina prin astfel de declarații”, a spus Qin Gang, referindu-se în primul rând la Statele Unite ale Americii.
“Suntem ferm împotriva oricărei forme de hegemonie și împotriva oricărei ingerințe străine în afacerile Chinei. Este timpul să încetăm să mai dăm vina pe China”, a conchis Qin Gang.
Marți, 21 februarie, de la ora 11:00, Vladimir Putin va adresa primul său discurs despre ”starea națiunii” de la începutul războiului din Ucraina. Ieșirea publică a liderului rus vine cu trei zile înainte să se împlinească un an de la declanșarea invaziei.
În spațiul public internațional s-au vehiculat deja mai multe scenarii în legătură cu ce ar putea anunța azi președintele rus. Conform Reuters, acesta va pune la curent elita politică şi militară a Rusiei cu privire la stadiul a ceea ce el numeşte “operaţiunea sa militară specială” din Ucraina.
Majoritatea ruşilor și nu numai sunt nerăbdători să afle care sunt planurile sale pentru anul viitor, relatează sursa citată. ”Într-un moment atât de crucial şi foarte complicat al dezvoltării noastre, al vieţii noastre, toată lumea aşteaptă un mesaj în speranţa de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operaţiunii militare speciale“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea de stat.
Conform Kremlinului, Putin va prezenta, în adresarea sa publică de marți, și o analiză sa asupra situaţiei internaţionale şi va expune viziunea sa asupra dezvoltării Rusiei după ce Occidentul i-a impus sancţiuni radicale.
Vizita de luni a președintelui american Joe Biden la Kiev a fost o zi importantă pentru Ucraina, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski într-un discurs adresat națiunii pe cursul serii. Zelenski crede că Ucraina rămâne importantă pentru ”lume”, lucru demonstrat de vizita lui Biden.
”Astăzi a fost o zi simbolică. Cea de-a 362-a zi a unui război la scară largă, iar noi, în capitala noastră liberă a țării noastre libere, găzduim o vizită a aliatului nostru puternic, președintele Statelor Unite ale Americii, și vorbim cu el despre viitorul Ucrainei, relațiile noastre, întreaga Europă și democrația globală. Acesta este un indicator al cât de rezistentă este Ucraina. Și cât de importantă este Ucraina pentru lume”, a spus Zelenski.
”Sunt cunoscuți pașii specifici pentru a elibera teritoriile noastre încă ocupate și pentru a garanta securitatea de încredere pentru țara noastră și pentru toate popoarele Europei. Tot ce ne trebuie este determinare”, a completat Zelenski.
De asemenea, președintele ucrainean a mulțumit poporului american, membrilor Congresului din ambele partide și membrilor echipei lui Biden pentru că au contribuit la consolidarea alianței dintre cele două țări. “Acum suntem convinși că nu există nimic care să ne submineze democrația. Niciun aspect al vieții ucrainene nu este și nu va fi vreodată fragil. Forța noastră este o contribuție puternică la forța tuturor națiunilor iubitoare de libertate din lume”, a completat Zelenski.
Cu toate acestea, guvernatorul republican Ron DeSantis critică implicarea SUA în războiul din Ucraina. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a criticat ajutorul american acordat Ucrainei ca fiind un ”cec în alb cu caracter deschis” și a pus la îndoială scenariul prin care Statele Unite ar trebui să fie implicate în conflictul din Ucraina.
”Nu cred că este în interesul nostru să intrăm într-un război de tip proxy cu China, să ne implicăm în lucruri precum granițele Ucrainei sau Crimeea”, a declarat DeSantis la Fox & Friends, referindu-se la teritoriile ucrainene pe care Rusia le-a ocupat.
Comentariile, făcute cu ocazia vizitei surpriză a lui Biden la Kiev, Ucraina, au fost unele dintre cele mai directe comentarii ale lui DeSantis despre implicarea SUA în război de la începutul conflictului în urmă cu un an.
Întrebat ”cum ar trebui să arate o victorie” pentru SUA, DeSantis a ridiculizat acțiunile militare ale Moscovei până în prezent și a spus că Rusia este ”cu adevărat rănită” și a suferit ”pierderi imense, uriașe”, fără a recunoaște rolul pe care l-au jucat armele, informațiile militare și ajutorul american.
DeSantis a insistat asupra faptului că Rusia nu este o amenințare ”la același nivel cu China” pentru SUA. ”Temerea că Rusia ar putea intre în țările NATO, să defileze, asta nici măcar a fost aproape să se întâmple. Cred că s-au dovedit a fi o putere militară de mâna a treia”, a declarat DeSantis.