News

Război în Ucraina, ziua 367. Trupele Wagner au capturat ultima localitate din nordul orașului Bahmut. Mesajul postat de Evgheni Prigojin, șeful grupării paramilitare

În ziua în care războiul din Ucraina a intrat în cel de-al doilea an Kievul și Moscova și-au exprimat poziția cu privire la inițiativa Chinei.
25.02.2023 | 21:43
Razboi in Ucraina ziua 367 Trupele Wagner au capturat ultima localitate din nordul orasului Bahmut Mesajul postat de Evgheni Prigojin seful gruparii paramilitare
În urmă cu un an Vladimir Putin ordona trupelor sale să invadeze Ucraina Foto: Reuters
ADVERTISEMENT
25-02-2023
19:52

Trupele Wagner au capturat ultima localitate din nordul orașului Bahmut

Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, a anunțat sâmbătă că trupele sale au capturat satul Iagidne, ultima localitate și ultima linie de apărare a trupelor ucrainene din nordul orașului Bahmut, oraș pe care armata rusă se chinuie să-l cucerească din vară.

„Pe 25 februarie, la ora 19:00, unităţile de asalt ale companiei militare private Wagner au obţinut controlul complet al localităţii Iagidne, la nord de Bahmut”, a spus Prigojin într-un mesaj video, postând pe Telegram şi o fotografie cu combatanţi Wagner în faţa panoului rutier cu numele acestui sat.

Deși informația nu a fost încă confirmată de alte surse, ea nu a fost negată de sursele ucrainene, ceea ce înseamnă că forțele ruse se află la circa doi kilometri de centrul orașului Bahmut. De altfel, nordul Bahmutului a fost singurul front unde trupele ruse au reușit să facă progrese în ultimele zile.

25-02-2023
17:41

Noi sancțiuni economice impuse Rusiei de către SUA și UE

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus vineri al zecelea pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei, fiind vizate 121 de persoane și entități, inclusiv producătorii iranieni de drone.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat ultimul pachet de sancțiuni, adoptat la un an de la începutul războiului, ca fiind “sancţiunile de cea mai mare anvergură adoptate vreodată”, fiind vizate 96 de entităţi ruseşti suplimentare (companii sau agenţii de stat), inclusiv trei bănci ruseşti.

În acest pachet de sancțiuni au fost incluse și mai multe companii iranieni implicate în producerea dronelor folosite de către Rusia să lovească orașele ucrainene. A fost, de asemenea, extinsă interdicţia exportului de produse industriale europene cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară), precum componentele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru motoarele de avion, antenele, macaralele, materiile prime constituite din pământuri rare, circuitele electronice şi camerele cu termoviziune.

Importurile anuale ale Rusiei ale acestor produse însumează peste 11 miliarde de euro.

În plus, Bruxellesul caută o bază legală pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate şi folosirea acestor fonduri pentru reconstrucţia Ucrainei.

În ceea ce privește măsurile similare adoptate de către Statele Unite, acestea vizează responsabili politici, companii de semiconductori, dar şi intermediari europeni acuzaţi că au contribuit la ocolirea sancţiunilor precedente impuse Moscovei după declanşarea războiului.

În plus, pe lista de sancţiuni a SUA au fost adăugate şi aproximativ 30 de persoane şi companii europene, din Elveţia, Italia, Germania, Malta şi Bulgaria, acuzate că au contribuit la eludarea sancţiunilor prin livrarea de echipamente militare Rusiei.

Mai mult, după ce Trezoreria SUA inclusese pe lista de sancțiuni marile bănci din Rusia, în acest ultim pachet au fost incluse încă vreo zece instituţii financiare ruseşti.

 

25-02-2023
14:28

Rusia nu mai livrează petrol prin conducta Drujba

Rusia a decis să oprească livrările de petrol prin conducta Drujba, potrivit lui Daniel Obajtek, directorul general al rafinăriei poloneze PKN Orlen.

”Asigurăm în mod eficient furnizările (de petrol). Rusia a întrerupt livrările către Polonia, lucru pentru care eram pregătiți. Doar 10% din țiței provenea din Rusia și îl vom înlocui cu petrol din alte surse”, a scris Obajtek pe Twitter.

Conducta Drujba furnizează petrol Poloniei și Germaniei, dar și Ungariei, Cehiei și Slovaciei, și a fost exclusă de la sancțiuni tocmai din acest motiv. Cu toate acestea Polonia spune că nu e afectată de măsură.

25-02-2023
14:24

Zeci de arestări în Rusia la 1 an de la război

Zeci de persoane au fost arestate în Rusia pentru că comemorau împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. În multe cazuri a fost vorba doar de oameni care doar au depus flori.

Autoritățile de la Moscova au preferat să ignore acest ”eveniment”, în timp ce la Kiev a avut loc o ceremonie solemnă de comemorare a soldaților și civililor uciși în război. Mai mult, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut o conferință de presă de față cu jurnaliști din toate țările.

 

La Moscova oamenii au încercat să depună flori la monumentul dedicat poetului Lesia Ukrainka, iar la Sankt Petersburg 18 oameni au fost arestați când duceau flori la monumentul dedicat scriitorului Taras Şevcenko. În 2022, peste 4.300 de oameni au fost arestați.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova a apreciat planul Chinei de a rezolva conflictul din Ucraina și s-a declarat deschisă la atingerea obiectivelor a ceea ce numește “operațiunea militară specială” prin mijloace politice și diplomatice.

Război în Ucraina, ziua 367. Kievul și Moscova salută intervenția Chinei în procesul de pace

”Apreciem dorința sinceră a prietenilor noștri chinezi de a contribui la rezolvarea conflictului din Ucraina prin mijloace pașnice… Împărtășim punctele de vedere ale Beijingului. Cu toate acestea, acest lucru ar însemna, de asemenea, recunoașterea noilor realități teritoriale din Ucraina”, a declarat Zaharova, referindu-se la anexarea unilaterală de către Rusia a patru regiuni ucrainene – Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, precum și a Crimeei.

ADVERTISEMENT

Comentariile ei au fost făcute în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că există puncte din propunerile chineze care sunt de înțeles” și “unele pe care nu le înțelegem”.

“Dar este ceva”, a adăugat el la o conferință de presă la prima aniversare a invaziei rusești. ”China și-a arătat gândurile. Cred că faptul că China a început să vorbească despre Ucraina nu este rău. Dar întrebarea este ce urmează după cuvinte. Întrebarea este în pași și unde vor duce aceștia”, a mai declarat liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Zelenski a mai declarat că a salutat unele elemente ale planului, dar a spus că doar țara în care se poartă un război ar trebui să fie inițiatorul unui plan de pace.

”Cred că este corect să ne gândim că, dacă există gânduri care, într-un fel sau altul, corespund cu respectarea dreptului internațional, cu integritatea teritorială… să lucrăm cu China în acest sens. De ce nu?”, a mai spus Zelenski în cadrul unei conferințe de presă susținută la Kiev.

ADVERTISEMENT

El a îndemnat Beijingul să nu furnizeze arme Moscovei, dar a adăugat că este promițător faptul că China, un aliat al Rusiei, ia în considerare medierea păcii, adăugând: “Sarcina noastră este de a-i aduna pe toți pentru a izola pe unul singur”.

Zelenski, dispus să se întâlnească cu Xi Jinping

Volodimir Zelenski a mai spus că intenționează să se întâlnească cu președintele chinez, Xi Jinping, și a declarat că ar fi “util” pentru ambele țări și pentru securitatea globală. “Din câte știu, China respectă integritatea istorică”, a declarat el în cadrul aceleiași conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

China trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că Federația Rusă se retrage de pe teritoriul nostru, pentru că asta înseamnă respectul pentru integritatea teritorială și suveranitate.

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, le-a spus liderilor Grupului celor Șapte (G7) că susține apelurile lui Volodimir Zelenski ca China să se implice în discuții cu Ucraina, în timpul unei întâlniri virtuale menită a marca aniversarea unui an de la războiul din Ucraina, a declarat Downing Street.

Reflectând asupra propunerilor Chinei de încetare a focului, premierul a declarat că a susținut apelurile președintelui Zelenski ca Beijingul să se angajeze în discuții cu Ucraina, adăugând că pacea poate fi obținută doar în condițiile Ucrainei.

Comunitatea internațională trebuie să sprijine Ucraina cu asigurări militare și de securitate pe termen lung pentru a trimite un mesaj puternic președintelui Putin că sprijinul global este durabil, le-a mai spus premierul britanic liderilor G7.

ADVERTISEMENT