LIVE Actualizat 10-03-2023
15:21

Război în Ucraina, ziua 380. Gruparea Wagner a deschis centre de recrutare în 42 de oraşe ale Rusiei

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei ”nu fac față suficient de bine” împotriva rachetelor hipersonice rusești, se plânge Kievul.
10.03.2023 | 17:11
Razboi in Ucraina ziua 380 Gruparea Wagner a deschis centre de recrutare in 42 de orase ale Rusiei
Apărare antiaeriană din Ucraina. Foto - joint-forces.com
ADVERTISEMENT
10-03-2023
15:21

Wagner a deschis 42 de centre de recrutare pe teritoriul Rusiei

Liderul grupului de mercenari rus Wagner, Evgheni Prigojin, aflat de ceva vreme în conflict cu Ministerul rus al Apărării, a anunțat vineri că au fost deschise centre de recrutare în mai multe de orașe rusești.

“În 42 de oraşe din Rusia au fost deschise centre pentru recrutare în armata privată Wagner. Vor fi recrutaţi noi combatanţi, care vor merge împreună cu noi să-şi apere patria şi familia; să construiască viitorul nostru comun şi să apere memoria trecutului”, a transmis Prigojin în mesajul său.

“În pofida rezistenţei colosale a armatei ucrainene, vom continua să înaintăm. Deşi ni se pun beţe în roate la fiecare pas, vom depăşi asta împreună”, a promis liderul Wagner, în această ultimă partea a mesajului său el acuzând din nou responsabilii armatei ruse că restricţionează accesul grupării Wagner la muniţii.

10-03-2023
11:11

Viktor Orban acuză Occidentul că e cuprins de febra războiului

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri dimineață, la postul de radio de stat Kossuth, că probabilitatea ca războiul din Ucraina să se transforme într-un conflict global este în creștere. În timpul interviului, liderul maghiar a criticat dur liderii occidentali și i-a acuzat pe aliații Ucrainei că promovează conflictul, pentru interese economice.

El a spus că „lumea nu a fost niciodată atât de aproape” de a transforma un „război local” într-un „război mondial”. „Probabilitatea asta crește pe zi ce trece”, a adăugat el. Orban a prezis că aliații Ucrainei ar putea trimite trupe să ajute Kievul, deși nu a oferit nicio dovadă în sprijinul acestei afirmaţii.

“Liderii lumii occidentale sunt cuprinşi de o febră a războiului, ţinând discursuri în care cer câştigarea războiului, sacrificii suplimentare şi trimiterea de arme din ce în ce mai periculoase în Ucraina”, a afirmat Orban în interviu.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei sunt în special vulnerabile împotriva rachetelor Kinzhal ale Rusiei, potrivit unui consilier al președintelui Volodimir Zelenski. Un total de 84 de rachete au fost lansate asupra infrastructurii ucrainene, inclusiv șase rachete balistice Kinzhal care au capacitatea de a eluda apărarea antiaeriană a Kievului, a transmis armata ucraineană.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei e depășită

”Ei folosesc rachete hipersonice. Folosesc noi tipuri de arme și nu văd cum sistemele noastre de apărare aeriană pot face față”, a declarat Alexander Rodnyansky, consilier economic al lui Zelenski.

ADVERTISEMENT

”Rușii trimit un semnal foarte puternic tuturor celor din Ucraina, și poate unora dintre refugiații noștri din afara Ucrainei, că viața este foarte departe de a reveni la normal, în ciuda faptului că în ultimele săptămâni a fost mai multă liniște”, a transmis consilierul. Acest lucru ar putea determina refugiații să rămână departe și întreprinderile să rețină investițiile în țară, a spus Rodnyansky.

”Este o chestiune de a gestiona așteptările și de a arăta că este un joc lung și că încearcă să planifice acest război de ani de zile”, a adăugat Rodnyansky. Rusia a folosit racheta Kinzhal, pe care a descris-o ca fiind o armă hipersonică, în câteva ocazii în primele săptămâni ale invaziei de anul trecut, însă această armă puternică a fost rar văzută pe cerul Ucrainei în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Kievul a transmis că a interceptat 34 din cele 84 de rachete lansate de ruși. Rusia a lansat un total de 84 de rachete în ultimele 24 de ore, iar apărarea antiaeriană a Ucrainei a interceptat 34 dintre ele, a declarat armata ucraineană într-o actualizare de joi seară.

Alte opt rachete nu și-au atins ținta, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. ”Inamicul a efectuat, de asemenea, 12 lovituri aeriene, în special, folosind 8 UAV Shahed-136”, a transmis Statul Major, referindu-se la dronele de atac fabricate iranian. ”Jumătate dintre ele au fost doborâte”, au completat oficialii de la Kiev. ”Nivelul amenințării cu rachete în toată Ucraina rămâne ridicat”, a adăugat Armata.

ADVERTISEMENT

Inițial, autoritățile ucrainene au spus că Rusia a tras 81 de rachete în baraj. ”Neavând succese semnificative pe câmpul de luptă, inamicul continuă să folosească tactici teroriste, încălcând în mod grav normele dreptului internațional umanitar”, a concluzionat Armata Ucraineană.

Între timp, inginerii au restabilit alimentarea cu energie electrică în majoritatea regiunilor în care instalațiile energetice au fost deteriorate de bombardamentul masiv rusesc de joi, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Halușcenko a spus că Rusia a folosit o nouă tactică în ultimul său asalt la scară largă, lansând diferite tipuri de rachete și drone în același timp. ”Din păcate, există lovituri atât la instalațiile de generare, cât și la cele de transport, adică la substații electrice. Situația nu este ușoară, dar putem spune deja că sursa de alimentare, care era limitată în 14 regiuni la 9 martie, a fost restabilită. Lucrările de reparații sunt continuă și va continua non-stop până la restabilirea completă a sursei de alimentare”, a transmis ministrul.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink