News

Război în Ucraina, ziua 381. Experții ridiculizează tentativa Rusiei de a câștiga războiul cu rachete: ”Șanse incredibil de slabe de succes”

Experții au analizat modul în care Rusia atacă zilnic Ucraina cu rachete și au ajuns la concluzia că această strategie e absolut falimentară.
11.03.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 381 Expertii ridiculizeaza tentativa Rusiei de a castiga razboiul cu rachete Sanse incredibil de slabe de succes
Rachetă Rusească Iskander.
ADVERTISEMENT

De ce este puțin probabil ca bombardamentele rusești să schimbe cu adevărat soarta războiului? La această întrebare au răspuns experții contactați de CNN. În ultimele 24 de ore rușii au trimis 95 de rachete, 34 dintre acestea fiind interceptate, lucru confirmat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 381. Rusia continuă atacurile cu rachete

Aproape jumătate de milion de oameni au rămas fără curent în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, în urma ultimului baraj de rachete, potrivit guvernatorului regional. Mai mult, există îngrijorări cu privire la cât de eficient poate face față Ucraina unor astfel de bombardamente.

ADVERTISEMENT

Dar, loviturile de acest gen au zero șanse să câștige războiul, lucru subliniat de experți. ”Există o istorie lungă a națiunilor care au încercat să câștige războaie prin bombardamente strategice, să ignore voința poporului și să ignore capacitatea unui stat de a rezista”, a transmis Justin Bronk, cercetător senior pentru puterea aeriană și tehnologie la Royal United Services Institute (Institutul Royal United Services) din Londra. ”Statistic, vorbim despre șanse incredibil de slabe de succes, referitor la această tactică”, a completat expertul.

Mai mult, stocurile limitate ale Rusiei înseamnă că este puțin probabil ca această țară să forțeze să schimbe cursul războiului cu rachete, atâta timp cât forțele sale aeriene nu vor pot câștiga supremația pe cerul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Utilizarea atâtor sisteme de arme diferite într-o singură noapte a devenit din ce în ce mai mult metoda preferată a Rusiei de a lovi pe calea cerului, dar cu decalaje mai mari între raiduri”, a completat Bronk. Utilizarea rachetelor hipersonice, în special, urmează natural eforturilor de ani de zile ale Kremlinului de a-și echipa armata cu astfel de arme, o mișcare pe care Statele Unite și Occidentul au fost mai puțin dornici să o adopte.

”Ceea ce primești este o rachetă care este mult mai greu de interceptat și care oferă oponentului mult mai puțin avertisment. Ceea ce pierzi este că este mult mai scump și adesea poate fi transportat doar de un număr mult mai limitat de platforme”, a explicat Bronk.

ADVERTISEMENT

Rachetele Kinzhal (Kinjal) sunt o provocare și mai mare: sunt imune la apărarea antiaeriană a Ucrainei. O variantă lansată aerian a rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) Iskander care a fost folosită și mai frecvent în Ucraina, Kinzhal a fost dezvăluită de președintele Vladimir Putin în 2018 ca piatră de temelie a unui arsenal rusesc modernizat.

În timp ce Rusia a desfășurat o mână de rachete pe care Ucraina nu le poate opri în prezent, pare puțin probabil ca astfel de atacuri să devină o trăsătură regulată sau decisivă a conflictului, deoarece, conform celor mai multe evaluări occidentale, Rusia își termină resursele.

ADVERTISEMENT

Dacă la capitolul rachete tradiționale nimeni nu știe cu adevărat câte deține Rusia, cert e că la arsenalul nuclear lucrurile sunt mai transparente. Potrivit datelor oficiale, Rusia deține un total de 5.977 de focoase nucleare până în 2022, cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume. Al doilea cel mai mare stoc este de 5.428 de focoase ale Statelor Unite. Rachetele desfășurate de Rusia (cele de fapt gata să fie lansate) sunt aproximativ 1.588, pe locul doi după 1.644 ale Statelor Unite.

ADVERTISEMENT