LIVE Actualizat 15-03-2023
19:53

Război în Ucraina, ziua 385. Discuție telefonică Lloyd Austin – Serghei Șoigu pe subiectul dronei / Kremlinul începe recrutarea a 400.000 de soldați noi

Război în Ucraina, ziua 385. Oficialii de la Kiev anunță o nouă întâlnire Ramstein privind livrările de arme dinspre vest către armata ucraineană.
15.03.2023 | 21:41
Razboi in Ucraina ziua 385 Discutie telefonica Lloyd Austin  Serghei Soigu pe subiectul dronei  Kremlinul incepe recrutarea a 400000 de soldati noi
Război în Ucraina, ziua 385. Kievul anunță o nouă întâlnire Ramstein privind livrările de arme. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
15-03-2023
19:53

Șeful Pentagonului, discuții cu Serghei Șoigu pe tema dronei prăbușite în Marea Neagră

Secretarul Apărării de la Casa Albă, Lloyd Austin, a anunțat că a vorbit miercuri cu omologul său rus despre subiectul distrugerii dronei americane deasupra Mării Negre, un incident care a tensionat și mai mult relațiile Washington – Moscova. A fost prima convorbire între Austin și Serghei Şoigu din octombrie încoace.

”Tocmai am vorbit cu omologul meu rus, ministrul Șoigu. Așa cum am spus în repetate rânduri, este important ca marile puteri să fie modele de transparență și comunicare. Statele Unite vor continua să opereze zboruri oriunde permite dreptul internațional”, a spus Austin la o conferință de presă la Pentagon, notează AP News.

La aceeași ieșire publică de miercuri, șeful Pentagonului a transmis un avertisment armatei lui Putin. Rusia are obligaţia de a utiliza aeronavele militare în ”mod sigur şi profesionist” a declarat Lloyd Austin.

15-03-2023
16:09

Rusia va încerca să găsească rămăşiţele dronei americane

Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a declarat că Rusia va încerca să recupereze drona americană doborâtă marţi deasupra Mării Negre. “Nu ştiu dacă vom reuşi să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Şi cu siguranţă ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes”, a declarat Patruşev.

“În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operaţiunile militare (în Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război”, a adăugat Patruşev.

Anterior, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, declarase că Statele Unite nu şi-au recuperat drona şi probabil aceasta nici nu va putea fi recuperată, având în vedere adâncimea apei în zona unde s-a prăbuşit.

15-03-2023
13:30

Ruşii încep o nouă campanie de recrutare

Ministerul rus al Apărării va începe o nouă campanie de recrutare pe 1 aprilie, cu scopul de a recruta 400.000 de soldați profesioniști în armata rusă, potrivit unui raport. Radio Svoboda, citând mai multe mass-media regionale, a relatat că Ministerul rus al Apărării a trimis deja ordine regiunilor, în care se preciza numărul de persoane cu care ar trebui să fie semnate contracte militare. 

Conform planului, regiunile Sverdlovsk și Cheliabinsk ar trebui să recruteze câte 10.000 de soldați fiecare, în timp ce regiunea Perm va trebui să recruteze 9.000 de soldați. Cea mai mare parte a muncii de recrutare va fi realizată de oficiile militare, iar guvernanții vor fi responsabili de implementarea planului, se precizează în ordinul de la Moscova. 

15-03-2023
09:16

Ruşii au bombardat miercuri oraşul Harkov

În dimineața zilei de 15 martie, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii civile din Harkov. Amploarea distrugerii este în curs de evaluare a declarat guvernatorul Oleg Sinehubov.

Acesta i-a îndemnat pe locuitorii orașului să rămână în adăposturi, în timp ce sirenele raidurilor aeriene continuă să răsune în în oraş. “Ocupanţii au atacat din nou!” a scris Sinehubov, pe canalul său de Telegram.

Televiziunea publică ucraineană a anunțat că la Harkov s-a auzit o explozie puternică, iar utilizatorii rețelelor de socializare au scris că pe cerul deasupra oraşului este vizibilă o coloană de fum negru.

Război în Ucraina, ziua 385. Spiritele din estul Europei sunt din ce în ce mai încinse. Nu doar pe front, ci și în zonele neutre, cum este Marea Neagră, tensiunile par a escalada.

Război în Ucraina, ziua 385. Kievul anunță o nouă întâlnire Ramstein privind livrările de arme

Marți, 14 martie, un avion de luptă rusesc a provocat prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Incidentul a avut loc de dimineață, la ora 8.00.

ADVERTISEMENT

Drona, una de tip Reaper, alături de două avioane SU-27 Flanker, operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre. La un moment dat, unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei. Acesta a lăsat combustibil în fața aeronavei fără pilot.

Celălalt avion al Moscovei a deteriorat apoi elicea dronei Reaper, care este montată pe spatele dronei. Aceste avarii produse elicei au forțat SUA să prăbușească drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră. În urma incidentului, Casa Albă l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Washington.

ADVERTISEMENT

Între timp, de la Kiev, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Resnikov, a anunţat, tot marţi o nouă întâlnire în aşa-numitul ‘format Ramstein’ privind livrările de arme pentru ţara sa.

Această întâlnire va avea loc miercuri, a scris Resnikov pe Facebook, după o discuție cu ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren. La întâlnirea din oraşul-port Odesa, din sudul Ucrainei, Kajsa Ollongren a susţinut perspectiva livrării Ucrainei a două nave din clasa Alkmaar până în 2025.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin spune că explozia de la Nord Stream a fost executată la ”nivel de stat”

Tot marți, Vladimir Putin a efectuat o vizită de lucru la fabrica de elicoptere din Ulan-Ude, în Republica Buriatia. Aici, liderul de la Kremlin le-a spus muncitorilor că războiul din Ucraina continuă pentru că este ameninţată însăşi existenţa Rusiei ca stat.

La finalul inspecției, dictatorul de la Moscova a vorbit despre exploziile de la Nord Stream. Putin a afirmat că atacul din zona gazoductelor a fost executat la ‘nivel de stat’. El a respins ca ‘total absurdă’ ideea că un grup autonom pro-Ucraina ar fi fost responsabil, transmite Yahoo News.

ADVERTISEMENT

Reamintim că gazoductele Nord Stream 1 şi 2 care legau Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost atacate în septembrie 2022. Aici au avut loc o serie de explozii încă neelucidate. Moscova a numit evenimentul drept un act de ‘terorism internaţional’.

În ultimele luni, Danemarca, Suedia şi Germania au întreprins propriile anchete în legătură cu exploziile. Putin spune că Moscova că nu a fost ţinută la curent cu aceste investigaţii.

”Le-am solicitat autorităţilor daneze să lucrăm împreună sau să formăm un grup internaţional de experţi, specialişti’, a spus Putin într-un interviu la postul de stat Rossiya-1. ”Răspunsul, aşa cum am spus, a fost vag. Simplu spus, niciun răspuns. Au spus că trebuie să aşteptăm’, a continuat el.

ADVERTISEMENT