LIVE Actualizat 19-03-2023
14:08

Război în Ucraina, ziua 389. Prima țară din lume care a transmis că-l va aresta pe Vladimir Putin dacă va păși pe teritoriul său

Rusia ar fi deschisă la propuneri ”serioase” de diplomație din partea NATO și a Ucrainei, însă e neclar ce înseamnă ”serioase” în viziunea rușilor.
19.03.2023 | 16:07
Razboi in Ucraina ziua 389 Prima tara din lume care a transmis cal va aresta pe Vladimir Putin daca va pasi pe teritoriul sau
Zelenski nu vrea pace cu Putin cu orice preț. Foto: Time.com
ADVERTISEMENT
19-03-2023
14:08

Germania anunță că-l va aresta pe Putin dacă intră în țară

Germania e prima țară din lume care a anunțat oficial că-l va aresta pe Vladimir Putin dacă va intra pe teritoriul german. ”Germania va trebui să-l aresteze pe Vladimir Putin dacă acesta va intra pe teritoriul german și dacă Curtea Penală Internațională va cere statelor semnatare executarea legii”, a declarat ministrul german al Justiției, Marco Buschmannț.

”Mă aştept ca CPI să abordeze rapid Interpolul şi statele contractante şi să le ceară aplicarea mandatului”, a spus Buschmann, conform Bild. Olaf Scholz, cancelarul german, a salutat decizia în timp ce călătorea spre Japonia, conform presei din Germania.

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile omului, supervizor al deportărilor forțate ale copiilor ucraineni. Vladimir Putin calcă astfel pe urmele lui Omar al-Bashir din Sudan și Muammar Gaddafi din Libia. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Informații al Ucrainei, Rusia a răpit până acum peste 16.000 de copii ucraineni, doar 125 dintre ei fiind returnați în Ucraina.

19-03-2023
08:54

Vladimir Putin, vizită la Mariupol. Orașul a fost cucerit în 2022

După vizita efectuată sâmbătă în Peninsula Crimea, președintele rus, Vladimir Putin, a vizitat și Mariupolul, orașul port ucrainean asediat luni de zile și capturat de armata rusă în luna mai a anului 2022.

Potrivit agenției de presă TASS, liderul rus a mers la Mariupol cu elicopterul și a făcut turul orașului la volanul unei mașini. Apoi acesta a vizitat districtul Nevsky şi a vizitat un apartament la invitaţia unei familii care locuieşte acolo. A fost prima vizită a lui Putin în Donbas.

Rusia ar avea în vedere ”propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încheiere a războiului, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Rusia nu e dispusă să vorbească de pace în termenii Ucrainei

”Am declarat în repetate rânduri că suntem deschiși la propuneri cu adevărat serioase din partea Occidentului și a Ucrainei pentru o soluție politică și diplomatică a crizei, dar limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru noi”, a scris Maria Zakharova într-o postare Telegram sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Zakharova a condamnat oficialii ucraineni, inclusiv ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, pentru că nu sunt dispuși să se așeze la masa negocierilor. Comentariile lui Zakharova au urmat joi un tweet al lui Kuleba în care a spus că a discutat cu oficialii chinezi formula de pace în 10 puncte a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski.

”În timpul convorbirii mele cu consilierul de stat și ministrul de externe al Chinei Qin Gang astăzi, am discutat despre importanța principiului integrității teritoriale. Am subliniat importanța Formulei de pace a lui @ZelenskyyUa pentru a pune capăt agresiunii și a restabili pacea justă în Ucraina”, a scris Kuleba. Zakharova a numit planul de pace al lui Zelenski ”nimic mai mult decât un set de ultimatumuri și cereri din partea Ucrainei care sunt deconectate de realitate” și a susținut că scopul propunerii sale este ”de a realiza capitularea Rusiei cu ajutorul Occidentului”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Mariei Zakharova, o parte integrată a unui plan de pace durabil ar trebui să includă abolirea sancțiunilor și recunoașterea internațională a anexării declarate a Rusiei a teritoriilor ucrainene. În timp ce oficialii ucraineni au spus că vor continua să analizeze posibilitatea negocierilor de pace, Zelenski nu a luat în considerare posibilitatea de a renunța la niciun teritoriu ucrainean și nici de a renunța la eforturile de a adera la NATO și Uniunea Europeană.

Zelenski le-a spus jurnaliştilor în februarie că nu va negocia cu Putin, spunând: ”Nu este acelaşi om. Nu este nimeni cu care să vorbim acolo”. Între timp, Ucraina promite că va expulza Rusia din toate teritoriile ocupate cu ocazia aniversării anexării Crimeei.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe al Ucrainei a marcat sâmbătă aniversarea anexării Crimeei de către Rusia, declarând că peninsula ”suferă” de nouă ani sub Kremlin și cerând Rusiei să părăsească toate teritoriile ucrainene ocupate. În 2014, Rusia a invadat peninsula Mării Negre și și-a finalizat anexarea în câteva zile, organizând un referendum care a fost criticat de Ucraina și de cea mai mare parte a lumii ca fiind ilegitim.

”De nouă ani la rând, peninsula Crimeea suferă sub regimul criminal al Kremlinului, care a transformat-o într-un avanpost militar, o zonă de lipsă de libertate și hărțuire, agresiune și teroare împotriva tuturor și a tuturor celor care și-au găsit curaj să reziste și să-și apere drepturile și valorile democratice”, potrivit declarației ucrainene.

ADVERTISEMENT

Ministerul a condamnat, de asemenea, așa-numitele referendumuri organizate anul trecut în porțiunile ocupate din regiunile Ucrainei Herson, Zaporijia, Lugansk și Donețk. Acest proces a fost, de asemenea, denunțat de către Kiev și guvernele occidentale ca încălcare a dreptului internațional. ”Atât în 2014, cât și în 2022, falsul referendum nu are consecințe asupra structurii administrativ-teritoriale și a granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei”, se arată în comunicat. ”Cândva va avea loc și eliberarea tuturor celorlalte teritorii ocupate temporar. Este doar o chestiune de timp”, au mai transmis ucrainenii.

ADVERTISEMENT