LIVE Actualizat 21-03-2023
14:54

Război în Ucraina, ziua 391. Ruşii au ridicat avioanele din cauza bombardierelor americane / Ucraina susţine că a distrus mai multe rachete ruseşti

Statele UE lucrează la un plan pentru a achiziționa în comun muniție pentru Ucraina. SUA trimit alte arme și echipamente. Norvegia a trimis tancuri
21.03.2023 | 16:48
Razboi in Ucraina ziua 391 Rusii au ridicat avioanele din cauza bombardierelor americane  Ucraina sustine ca a distrus mai multe rachete rusesti
Norvegia a livrat Ucrainei cele 8 tancuri Leopard 2 promise Sursa foto: Kyiv Post
ADVERTISEMENT
21-03-2023
14:54

Rusia anunţă că a interceptat bombardiere americane deasupra Mării Baltice

Autoritățile ruse au anunțat că un avion de luptă SU-35 a interceptat două bombardiere americane deasupra Mării Baltice. Ambasada Rusiei în SUA a anunțat că au interceptat bombardierele B-52 care zburau aproape de granița cu Rusia.

Agenția TASS a raportat că Centrul Național de Control al Apărării al Ministerului rus al Apărării a identificat cele două avioane americane drept bombardiere strategice B-52H. „La 20 martie 2023, radarele forțelor de serviciu de apărare aeriană din Districtul Militar de Vest au detectat două ținte aeriene zburând în direcția frontierei de stat a Federației Ruse, peste Marea Baltică”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, citat de TASS.

 

Avionul de vânătoare Su-35 a fost ridicat pentru a preveni „încălcarea frontierei de stat” de către aeronavele americane, a mai spus ministerul, adăugând că avionul a ajuns în „zona de patrulare aeriană”.

“După ce aeronava militară străină s-a îndepărtat de granița de stat a Federației Ruse, aeronava rusă s-a întors la baza sa de origine”, se mai arată în comunicat.

21-03-2023
09:24

Explozie în Crimeea. Rușii susțin că au fost atacați de drone

Într-o explozie care a avut loc în nordul Peninsulei Crimeea, mai multe rachete rusești care erau transportate pe calea ferată au fost distruse, a anunțat Ministerul Apărării ucrainean. Liderul rus al orașului Djankoi a declarat că zona a fost atacată de drone. Ucraina a confirmat că exploziile au avut loc, dar nu a confirmat în mod explicit că s-ar fi aflat în spatele atacului.

Dacă va fi confirmat, ar fi unul din rarele atacuri ale armatei ucrainene asupra Crimeei, anexată de ruşi în 2014. „Exploziile continuă procesul de demilitarizare a Rusiei și pregătesc peninsula ucraineană Crimeea pentru dezocupare”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării, într-un comunicat.

 

Kievul a mai afirmat că rachetele erau destinate flotei ruse de la Marea Neagră.

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din UE încă mai pun la punct un plan de 1 miliard de euro pentru achiziția comună de muniție de către Agenția Europeană de Apărare cu sediul la Bruxelles.

Război în Ucraina, ziua 391. UE anunță un plan de achiziție în comun de materiale militare

Propus inițial de Estonia și inspirat de achiziționarea în comun de vaccinuri contra Covid, un astfel de acord ar reprezenta un moment important pentru UE, care are o experiență limitată în ceea ce privește achiziționarea în comun de materiale militare.

ADVERTISEMENT

Miniștrii discută, de asemenea, o propunere separată de 1 miliard de euro pentru a rambursa statele membre care aprovizionează Ucraina cu muniție, prin intermediul Facilității europene pentru pace (EPF) a UE.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, UE s-a angajat să aloce 3,6 miliarde de euro pentru a finanța armament și ajutoare neletale pentru Ucraina prin intermediul EPF, un fond creat în 2021 pentru a consolida securitatea. Conform ultimului plan, 1 miliard de euro din EPF ar urma să fie alocat pentru finanțarea de muniții pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată de Agenția Europeană de Apărare, care ar urma să se ocupe de achiziții. Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia au semnat așa-numitul acord de proiect, a precizat Agenția.

O decizie istorică

”Proiectul deschide calea pentru ca statele membre ale UE și Norvegia să procedeze pe două căi: o procedură accelerată de doi ani pentru proiectile de artilerie de 155 mm și un proiect de șapte ani pentru achiziționarea mai multor tipuri de muniție”, a precizat agenția cu sediul la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a calificat drept “decizie istorică” acordul statelor membre ale blocului privind un plan de a oferi 1 milion de proiectile de artilerie Ucrainei.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că țara sa se va număra printre cei care se vor alătura inițiativei de achiziții comune, descriind-o ca fiind un “teritoriu nou” pentru UE. ”Obiectivul nostru trebuie să fie acela de a trimite o cantitate semnificativă de muniții în Ucraina înainte de sfârșitul acestui an”, a mai declarat Pistorius.

ADVERTISEMENT

SUA anunță un ajutor militar suplimentar de 350 de milioane de dolari

Statele Unite vor trimite Ucrainei arme și echipamente în valoare de 350 de milioane de dolari, a anunțat secretarul de stat american, Antony Blinken. Cel mai recent pachet de ajutor include o cantitate mare de diferite tipuri de muniție, cum ar fi rachete pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars), a declarat Blinken într-un comunicat.

Norvegia a livrat tancurile Leopard 2 promise

Norvegia a livrat opt tancuri Leopard 2 Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor sale armate. Donația tancurilor Leopard către Kiev “va fi decisivă pentru capacitatea lor de a desfășura operațiuni ofensive și de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia”, a declarat locotenent-colonelul Lars Jensen, comandantul batalionului de blindate din Norvegia, citat într-un comunicat.

Premierul țării, Jonas Gahr Stoere, a anunțat în februarie că Norvegia va trimite opt tancuri Leopard 2 și alte echipamente în Ucraina. Norvegia, care împarte o graniță cu Rusia în zona arctică, a declarat atunci că va trimite și patru tancuri cu destinație specială din categoria blindatelor de geniu și a straturilor de poduri, selecția exactă depinzând de ceea ce Ucraina are nevoie cel mai mult.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, imagini tulburătoare: a plâns în hohote la biserică sub privirile fostului...
Gigi Becali, imagini tulburătoare: a plâns în hohote la biserică sub privirile fostului rival din Liga 1! Nu și-a mai controlat emoțiile
Mihai Tatulici, de urgență la spital! “Am făcut o criză sâmbătă noapte!”
Mihai Tatulici, de urgență la spital! “Am făcut o criză sâmbătă noapte!”
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și...
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și Revelion. Mai sunt câteva camere
Cutiile de somon expirate de câteva decenii dezvăluie o surpriză uriașă
Cutiile de somon expirate de câteva decenii dezvăluie o surpriză uriașă
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar...
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar fi finanțat campania cu peste 1 milion de euro. Uluitor, ce răspuns a dat, când a fost întrebat despre el: "Eu..."
Anca Alexandrescu și Anamaria Prodan făceau legea la școala de fete: ”Veneam cu...
Anca Alexandrescu și Anamaria Prodan făceau legea la școala de fete: ”Veneam cu sarafanul strâmtat și ciorapi de mătase”. Dezvăluiri
I-a cerut mâna? Ce scrie presa indiană despre întâlnirea lui Salman Khan cu...
I-a cerut mâna? Ce scrie presa indiană despre întâlnirea lui Salman Khan cu părinții Iuliei Vântur
Nicușor Dan președinte și Marcel Ciolacu prim-ministru: scenariul expus de Dumitru Dragomir! “Nu...
Nicușor Dan președinte și Marcel Ciolacu prim-ministru: scenariul expus de Dumitru Dragomir! “Nu există culoar mai bun! Iese în joc de glezne”
Cine sunt profesorii care i-au lansat cartea lui Călin Georgescu, „Ieșirea din Matrix”....
Cine sunt profesorii care i-au lansat cartea lui Călin Georgescu, „Ieșirea din Matrix”. Un fost general SRI și un apologet al Rusiei, cu poziții antisemite
Apelurile care vă pot goli conturile. Atenție la aceste numere de telefon
Apelurile care vă pot goli conturile. Atenție la aceste numere de telefon
Bomba serii, e cutremur! A fost săltat direct din trafic!
Bomba serii, e cutremur! A fost săltat direct din trafic!
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! AU apărut FOTOGRAFIILE COMPROMIȚĂTOARE
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! AU apărut FOTOGRAFIILE COMPROMIȚĂTOARE
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul...
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul de încredere al lui Călin Georgescu. Ce au aflat autoritățile
Călin Georgescu a fost fotografiat alături de Horațiu Potra, deși susține că nu...
Călin Georgescu a fost fotografiat alături de Horațiu Potra, deși susține că nu îl cunoaște. Imaginile cu cei doi s-au viralizat pe Telegram
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit,...
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit, la «Chefi la cuțite» avem..”