Autoritățile ruse au anunțat că un avion de luptă SU-35 a interceptat două bombardiere americane deasupra Mării Baltice. Ambasada Rusiei în SUA a anunțat că au interceptat bombardierele B-52 care zburau aproape de granița cu Rusia.
Agenția TASS a raportat că Centrul Național de Control al Apărării al Ministerului rus al Apărării a identificat cele două avioane americane drept bombardiere strategice B-52H. „La 20 martie 2023, radarele forțelor de serviciu de apărare aeriană din Districtul Militar de Vest au detectat două ținte aeriene zburând în direcția frontierei de stat a Federației Ruse, peste Marea Baltică”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, citat de TASS.
Russian SU-35 fighter jet intercepts two US B-52 nuclear bombers over Baltic Sea days after downing of American Reaper dronepic.twitter.com/apBg2hTDwb
— RPK Report (@RPKReport) March 21, 2023
Avionul de vânătoare Su-35 a fost ridicat pentru a preveni „încălcarea frontierei de stat” de către aeronavele americane, a mai spus ministerul, adăugând că avionul a ajuns în „zona de patrulare aeriană”.
“După ce aeronava militară străină s-a îndepărtat de granița de stat a Federației Ruse, aeronava rusă s-a întors la baza sa de origine”, se mai arată în comunicat.
Într-o explozie care a avut loc în nordul Peninsulei Crimeea, mai multe rachete rusești care erau transportate pe calea ferată au fost distruse, a anunțat Ministerul Apărării ucrainean. Liderul rus al orașului Djankoi a declarat că zona a fost atacată de drone. Ucraina a confirmat că exploziile au avut loc, dar nu a confirmat în mod explicit că s-ar fi aflat în spatele atacului.
Dacă va fi confirmat, ar fi unul din rarele atacuri ale armatei ucrainene asupra Crimeei, anexată de ruşi în 2014. „Exploziile continuă procesul de demilitarizare a Rusiei și pregătesc peninsula ucraineană Crimeea pentru dezocupare”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării, într-un comunicat.
Russian cruise missiles “Kalibr NK” were destroyed in Dzhankoi, Crimea, during their transportation by rail – @DI_Ukraine
It is reported that this video is from Dzhankoi. The voice says it’s the train station area. pic.twitter.com/9UXMe2aKNR
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) March 20, 2023
Kievul a mai afirmat că rachetele erau destinate flotei ruse de la Marea Neagră.
Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din UE încă mai pun la punct un plan de 1 miliard de euro pentru achiziția comună de muniție de către Agenția Europeană de Apărare cu sediul la Bruxelles.
Propus inițial de Estonia și inspirat de achiziționarea în comun de vaccinuri contra Covid, un astfel de acord ar reprezenta un moment important pentru UE, care are o experiență limitată în ceea ce privește achiziționarea în comun de materiale militare.
Miniștrii discută, de asemenea, o propunere separată de 1 miliard de euro pentru a rambursa statele membre care aprovizionează Ucraina cu muniție, prin intermediul Facilității europene pentru pace (EPF) a UE.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, UE s-a angajat să aloce 3,6 miliarde de euro pentru a finanța armament și ajutoare neletale pentru Ucraina prin intermediul EPF, un fond creat în 2021 pentru a consolida securitatea. Conform ultimului plan, 1 miliard de euro din EPF ar urma să fie alocat pentru finanțarea de muniții pentru Ucraina.
Informația a fost confirmată de Agenția Europeană de Apărare, care ar urma să se ocupe de achiziții. Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia au semnat așa-numitul acord de proiect, a precizat Agenția.
”Proiectul deschide calea pentru ca statele membre ale UE și Norvegia să procedeze pe două căi: o procedură accelerată de doi ani pentru proiectile de artilerie de 155 mm și un proiect de șapte ani pentru achiziționarea mai multor tipuri de muniție”, a precizat agenția cu sediul la Bruxelles.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a calificat drept “decizie istorică” acordul statelor membre ale blocului privind un plan de a oferi 1 milion de proiectile de artilerie Ucrainei.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că țara sa se va număra printre cei care se vor alătura inițiativei de achiziții comune, descriind-o ca fiind un “teritoriu nou” pentru UE. ”Obiectivul nostru trebuie să fie acela de a trimite o cantitate semnificativă de muniții în Ucraina înainte de sfârșitul acestui an”, a mai declarat Pistorius.
Statele Unite vor trimite Ucrainei arme și echipamente în valoare de 350 de milioane de dolari, a anunțat secretarul de stat american, Antony Blinken. Cel mai recent pachet de ajutor include o cantitate mare de diferite tipuri de muniție, cum ar fi rachete pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars), a declarat Blinken într-un comunicat.
Norvegia a livrat opt tancuri Leopard 2 Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor sale armate. Donația tancurilor Leopard către Kiev “va fi decisivă pentru capacitatea lor de a desfășura operațiuni ofensive și de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia”, a declarat locotenent-colonelul Lars Jensen, comandantul batalionului de blindate din Norvegia, citat într-un comunicat.
Premierul țării, Jonas Gahr Stoere, a anunțat în februarie că Norvegia va trimite opt tancuri Leopard 2 și alte echipamente în Ucraina. Norvegia, care împarte o graniță cu Rusia în zona arctică, a declarat atunci că va trimite și patru tancuri cu destinație specială din categoria blindatelor de geniu și a straturilor de poduri, selecția exactă depinzând de ceea ce Ucraina are nevoie cel mai mult.