LIVE Actualizat 22-03-2023
13:39

Război în Ucraina, ziua 392. Momentul în care o rachetă rusească loveşte un bloc din Zaporojie / Zelenski a mers în prima linie a frontului, lângă Bahmut

Casa Albă e de părere că Beijingul și China sunt de partea Rusiei în războiul din Ucraina și respinge categoric concepția că asiaticii ar fi imparțiali.
22.03.2023 | 15:26
Razboi in Ucraina ziua 392 Momentul in care o racheta ruseasca loveste un bloc din Zaporojie  Zelenski a mers in prima linie a frontului langa Bahmut
Ruşii au atacat cu drone mai multe regiuni ucrainene Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
22-03-2023
13:39

Rusia desfășoară o divizie de sisteme de rachete de apărare în insulele Kurile

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că o divizie de sisteme de rachete de apărare costieră Bastion a fost desfășurată pe insula Paramushir. Aceasta este una dintre Insulele Kurile și este situată în partea de nord a lanțului situat ]n nord-vestul Pacificului.

Japonia revendică insulele Kurile de Sud deținute de ruși, pe care Tokyo le numește Teritoriile de Nord – o dispută teritorială care datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au luat de la Japonia.

O mișcare similară celei anunţate miercuri a fost anunțată de Ministerul rus al Apărării în decembrie anul trecut. La acea vreme, se spunea că sistemele de rachete de apărare de coastă Bastion ar fi fost desfășurate împreună cu înființarea unei tabere militare la Paramuşir.

De asemenea, mutarea vine la un an după ce s-a anunțat că sistemele Bastion au fost instalate și pe insula Matua, în centrul Insulelor Kurile.

22-03-2023
12:06

Zelenski a publicat un videoclip cu o rachetă rusă lovind un bloc din Zaporojie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat un videoclip despre care spune că înfăţilează cum o rachetă rusă loveşte o clădire rezidențială din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. “Atacă zonele rezidențiale unde locuiesc oameni obișnuiți, copii”, a scris Zelenski.

 

“Aceasta nu trebuie să devină ‘doar o altă zi’, în Ucraina sau oriunde altundeva în lume. Lumea are nevoie de mai multă unitate și hotărâre pentru a învinge teroarea rusă mai repede și pentru a proteja vieți”, se mai arată în postare.

22-03-2023
11:49

Zelenski pe câmpul de luptă lângă Bahmut

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat o poziție militară din primă linie, în apropierea orașului asediat Bakhmut, potrivit unui comunicat al biroului său.

 

“Este o onoare să fiu astăzi aici, în estul țării noastre, în Donbass, să ne onorăm eroii, să le mulțumim, să le strângem mâna. Vă mulțumim că protejați țara, suveranitatea, estul Ucrainei”, a spus el.

22-03-2023
08:35

Rusia a atacat cu drone mai multe regiuni

Forțele ruse au atacat mai multe orașe ucrainene, ucigând cel puțin patru persoane în atacuri cu drone într-un cartier rezidențial din regiunea Kiev. Etajele superioare a două blocuri de apartamente au fost lovite în această dimineață în orașul Rjîșciv, la periferia capitalei. Printre victime s-a numărat și un băiețel de 11 ani, au anunțat serviciile de salvare.

Într-un atac separat, trei persoane au fost rănite în orașul Odesa, când o clădire cu trei etaje din interiorul unei mănăstiri a fost lovită, a declarat șeful personalului prezidențial ucrainean, Andrii Iermak. Drone au fost lansate și în regiunea Jitomir, dar nimeni nu a fost rănit. Sirenele de raid aerian au sunat în toată Ucraina câteva ore mai târziu, pe fondul rapoartelor potrivit cărora au fost observate avioane de război rusești care transportau rachete cu rază lungă de acțiune.

Casa Albă a respins pretenția Chinei de a deține o poziție imparțială în războiul din Ucraina, după summitul între președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping la Moscova. ”Nu cred că puteți privi în mod rezonabil China ca fiind imparțială în vreun fel”, a explicat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Război în Ucraina, ziua 392. China, acuzată de SUA că nu e imparțială

Anterior, Xi Jinping a transmis că Beijingul a deținut o poziție imparțială în război după discuții îndelungate cu Putin la Moscova. Statele Unite au avut o viziune sceptică asupra summitului, în special obiectivul declarat al Chinei de a acționa ca un factor de pace. Kirby a declarat că dacă Beijingul ar vrea să joace un rol constructiv, își va folosi influența pentru a îndemna Rusia să pună capăt războiului.

ADVERTISEMENT

Biden ”dorește să mențină deschise liniile de comunicare cu China” și va vorbi cu Xi ”la momentul potrivit”, a mai completat Kirby. Oficialii americani încă digeră limbajul declarației comune publicate în urma întâlnirii Xi-Putin, dar Kirby a spus că există puțin optimism în ceea ce privește concluziile summitului.

”Nu am văzut nimic din ce au spus ei, din ce au prezentat, care ne dă speranța că acest război se va termina în curând”, a completat oficialul. Între timp, drone de supraveghere din SUA, își continuă zborurile deasupra Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Statele Unite operează în continuare cu drone de supraveghere la sud de Crimeea, deasupra Mării Negre, după ce un avion rusesc s-a ciocnit cu o dronă americană săptămâna trecută, potrivit unor oficiali americani. Zborurile cu drone au rămas valabile în spațiul aerian internațional, dar de la coliziunea dintre unul dintre avioanele rusești și drona MQ-9 Reaper, SUA și-au mutat zborurile cu drone mai departe de spațiul aerian din jurul peninsulei Crimeea și porțiunile de est ale Mării Negre.

Unul dintre oficiali a spus că rutele fac parte dintr-un efort ”de a evita să fie prea provocatoare”, deoarece administrația Biden rămâne atentă să evite un incident care ar putea escalada într-un conflict direct între forțele americane și ruse.

ADVERTISEMENT

Oficialul a spus că zborurile cu drone vor continua în acest fel ”deocamdată”, dar a adăugat că există deja ”un apetit” de a reveni pe rutele mai apropiate de teritoriul controlat de Rusia. Oficialii au mai spus că Rusia ar putea încerca să declare unilateral o închidere mai largă a spațiului aerian din sudul și estul Ucrainei, în încercarea de a forța zborurile americane cu drone să se îndepărteze.

Marți, FlightRadar24, un site comercial de urmărire a zborurilor, a arătat un US RQ-4 Global Hawk – care este o aeronavă pilotată de la distanță folosită pentru supraveghere – rămânând în porțiunile de sud și sud-vest ale Mării Negre, la o altitudine de aproximativ 52.000 de picioare.

ADVERTISEMENT

Secretarul de presă al Pentagonului, Generalul Pat Ryder a declarat marți că SUA continuă să opereze drone din Marea Neagră, ”zburând în spațiul aerian internațional în conformitate cu dreptul internațional”. Totuși, generalul a refuzat să spună dacă SUA și-au schimbat rutele sau profilurile misiunii după întâlnirea de săptămâna trecută dintre o dronă spion americană și două avioane de luptă rusești. ”Nu voi oferi, din motive de securitate operațională, detalii referitoare la specificul, misiunilor, calendarelor, lucruri de genul acesta”, a declarat Ryder.

ADVERTISEMENT