LIVE Actualizat 23-03-2023
14:05

Război în Ucraina, ziua 393. Ungaria anunță că nu l-ar aresta pe Vladimir Putin dacă ar ajunge la Budapesta

Principalul diplomat al Chinei laudă călătoria lui Xi în Rusia, respingând ”unilateralismul și hegemonismul” care ar fi marcă înregistrată a Statelor Unite ale Americii.
23.03.2023 | 16:05
Razboi in Ucraina ziua 393 Ungaria anunta ca nu lar aresta pe Vladimir Putin daca ar ajunge la Budapesta
Regimul lui Vladimir Putin, din ce în ce mai dependent de sprijinul economic al Chinei/ Fotomontaj Fanatik
ADVERTISEMENT
23-03-2023
14:05

Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin dacă vizitează Budapesta

Ungaria a transmis că nu-l va aresta pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta intră în țară. Anunțul a fost făcut de șeful de cabinet al premierului Viktor Orban. În ciuda faptului că pe numele președintelui rus există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională, maghiarii consideră că demersul nu are temei legal.

Curtea Penală Internațională a emis pe 17 martie un mandat de arestare prin care Putin e acuzat de crime de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. CPI consideră că Putin are o răspundere penală individuală în acest caz special.

Cu toate acestea, Gergely Gulyas anunță că Ungaria nu va accepta să-l aresteze pe Putin. “Trebuie să ne referim la legea ungară şi pe baza acesteia, nu-l putem aresta pe preşedintele rus, deoarece statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria“, a transmis Gulyas.

“Aceste decizii nu sunt cele mai fericite, deoarece duc lucrurile spre o escaladare şi mai mare şi nu spre pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a adăugat Gulyas. Rusia nu a negat niciodată că a deportat mii de copii în Rusia, însă a prezentat aceste fapte drept o campanie umanitară menită să protejeze orfanii de război.

23-03-2023
09:01

Volodimir Zelenski, vizită în Harkov

După ce a vizita frontul din Bahmut, acolo unde se duc lupte sângeroase, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns și la Harkov. Acesta i-a înmânat primarului Ihor Terehov distincţia “Oraş Erou al Ucrainei“, în onoarea rezistenţei locuitorilor la atacurile ruseşti de anul trecut.

“Harkov este un adevărat oraş erou”, a spus Zelenski, citat de The Kyiv Independent. “Mulţumită cetăţenilor săi, acest frumos oraş, împreună cu alte oraşe, ne apără independenţa“, a adăugat el.

În zona de est, președintele Ucrainei a avut o întâlnire cu oficiali locali și cu centrul de comandă militar. Au discutat despre restaurarea teritoriilor eliberate, amenajarea fortificațiilor, reconstrucția infrastructurii și asistența umanitară. 

23-03-2023
08:58

Agenția Internațională pentru Energie Atomică: ”Situația în Zaporojie e periculoasă”

Forțele ruse au lansat atacuri masive în Zaporojie, la mijlocul săptămânii. În acest context, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) lansează un avertisment legat de situația centralei nucleare din zonă.

Oficialul AIEA spune că atacurile rusești din ultima perioadă determină o situație fragilă în ceea ce privește funcționarea centralei nucleare de la Zaporojie. Grossi spune că situația este ”periculoasă” în zonă, conform The Guardian.

Ministrul de Externe al Chinei, Qin Gang, a declarat miercuri că relația țării sale cu Rusia ar putea fi ”și mai prețioasă în fața unilateralismului și hegemonismului”, în timp ce a lăudat călătoria președintelui Xi Jinping la Moscova.

Război în Ucraina, China se apropie tot mai mult de Rusia

Qin a descris relațiile dintre China și Rusia ca reprezentând ”direcția corectă a dezvoltării istorice” și având ”semnificație mondială dincolo de sfera celor două părți”, potrivit unui comunicat publicat după vizita de stat a lui Xi.

ADVERTISEMENT

China și Rusia vor continua să susțină ”bunăvecinătatea și încrederea reciprocă”, deoarece decizia lui Xi de a alege Rusia ca prima sa vizită în străinătate în noua sa președinție a fost o decizie politică luată după o analiză atentă, a spus Qin.

Pe lângă lăudarea cooperării și prieteniei cu Rusia, Qin a reiterat poziția Chinei cu privire la ceea ce declarația descrie drept ”criza ucraineană”. ”Anumite țări împiedică în mod deliberat discuțiile de pace pentru propriile lor interese geopolitice și chiar au inventat tot felul de zvonuri și erori pentru a ataca și discredita China”, a spus Qin.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că Beijingul nu este creator sau parte din această criză, ci ”un avocat” care susține un acord politic și promovează discuțiile de pace. Declarația nu a menționat țara care obstrucționează negocierile de pace, însă trimiterea era, cel mai probabil, spre Statele Unite ale Americii, țară care pare să fie deja într-un război rece cu China.

Între timp, un ministru rus spune că riscul de conflict nuclear la cel mai înalt nivel din ultimele decenii. ”Riscul unui conflict nuclear este acum la cel mai înalt nivel din ultimele decenii”, a declarat adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

ADVERTISEMENT

”Nu aș dori să mă complac într-o discuție dacă probabilitatea unui conflict nuclear este mare astăzi, dar, în orice caz, este mai mare decât orice am văzut în ultimele decenii, să o spunem așa”, a spus Ryabkov în timpul unei discuție pe platforma clubului de discuții Valdai, potrivit TASS.

Ryabkov a reiterat că Moscova nu se îndepărtează ”de la prevederile cheie, doctrinare și politice”. El a spus că statele non-nucleare, în special cele care nu sunt aliniate cu Statele Unite, ar trebui ”mai tare să cheme la ordine politicienii din capitalele occidentale, inclusiv Washington, care și-au pierdut simțul realității”.

ADVERTISEMENT

Președintele Vladimir Putin a declarat că suspendă participarea țării sale la Tratatul de reducere a armelor nucleare Noul START cu Statele Unite în timpul mult amânat discursul său anual privind starea națiunii în Adunarea Federală de luna trecută.

ADVERTISEMENT