LIVE Actualizat 24-03-2023
08:38

Război în Ucraina, ziua 394. Medvedev anunță că rușii vor ajunge la Kiev / Ucrainenii cer arme, ca să înceapă contraofensiva

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că victoria Ucrainei este posibilă în acest an, dar îi avertizează pe aliați cu privire la modul de cooperare.
24.03.2023 | 10:34
Razboi in Ucraina ziua 394 Medvedev anunta ca rusii vor ajunge la Kiev  Ucrainenii cer arme ca sa inceapa contraofensiva
ADVERTISEMENT
24-03-2023
08:38

Medvedev: Vom merge până la Kiev sau Lvov

Forțele ruse ar putea fi nevoite să avanseze până la Kiev sau Lvov, a declarat fostul președinte rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat agențiilor de presă ruse.

„Nimic nu poate fi exclus aici. Dacă trebuie să mergem la Kiev, atunci mergem la Kiev, dacă trebuie să mergem la Lvov, atunci mergem la Lvov, pentru a distruge această infecție”, a spus Medvedev, după cum transmite RIA Novosti.

24-03-2023
08:34

Ucraina pregătește o contraofensivă

Trupele ucrainene, care sunt în defensivă de luni de zile, vor lansa în curând un contraatac, deoarece ofensiva Rusiei pare să se clatine, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene Oleksandr Sirski, dar președintele Volodimir Zelensky a avertizat că fără o aprovizionare mai rapidă cu arme războiul ar putea dura ani de zile.

Zelenski a spus că Europa trebuie să crească și să accelereze furnizarea de arme, solicitând din nou furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, muniție și aeronave moderne și să impună sancțiuni suplimentare Rusiei. „Dacă Europa așteaptă, răul va avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război”, a spus un Zelenski, într-un apel video adresat liderilor Uniunii Europene.

La summitul UE, liderii au aprobat luni un plan convenit de miniștrii de externe, de a trimite un milion de obuze de artilerie în Ucraina, pe parcursul anului 2023. Ei au discutat, de asemenea, despre aprovizionarea globală cu alimente și sancțiunile împotriva Rusiei. Slovacia a anunțat joi că a livrat Ucrainei primele patru avioane MiG-29 promise, restul urmând să fie livrate în câteva săptămâni.

Comandantul șef al forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, a declarat că forțele sale vor lansa în curând o contraofensivă după ce au îndurat campania brutală de iarnă a Rusiei. El a spus că mercenarii din Grupul Wagner, care se află în primele linii ale atacului Rusiei asupra estului și sudului Ucrainei, „și-au pierdut în mod semnificativ puterea”.

„Vom folosi această oportunitate foarte repede, așa cum am făcut în trecut lângă Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk”, a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene care au recuperat părți ale Ucrainei, de sub ocupaţia rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o viziune optimistă cu privire la sfârșitul războiului pentru aliații săi europeni, avertizând în același timp asupra unor domenii despre care consideră că trebuie îmbunătățite.

Volodimir Zelenski e nemulțumit de colaborarea cu NATO

Președintele a transmis că ”dacă eforturile noastre comune sunt concentrate cu hotărâre pe victoria Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”. ”Nimeni nu știe sigur cât va dura războiul și ce bătălii ne vor aduce succes mai repede și care vor necesita mai mult efort. Dar ceea ce este clar este că, dacă nu există întârzieri sau stagnare în cooperarea noastră, dacă eforturile noastre comune sunt concentrate cu hotărâre pe victoria Ucrainei, victoria va fi obținută deja în acest an”, a declarat Zelenski la o reuniune a Consiliului European.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean a declarat că apreciază sprijinul european pentru activitatea Curții Penale Internaționale și eforturile de a lansa o schemă de despăgubire care ar folosi miliarde de bunuri confiscate rusești pentru a reabilita Ucraina. Totuși, Zelenski a subliniat că există multe lipsuri în cooperarea dintre NATO și Ucraina, printre care întârzieri în furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, nevoia Ucrainei de avioane de luptă moderne, sau întârzieri ale unui nou pachet de sancțiuni.

Zelenski a transmis că eforturile globale nu sunt încă suficiente pentru a împiedica Rusia să se adapteze la sancțiuni și să le evite prin țări terțe”. Referitor la planul de pace propus de China, Zelenski a menționat că ”singurul plan realist și cuprinzător e cel de restabilire a integrității teritoriale a Ucrainei și de garantare a securității poporului nostru și a întregii Europe”.

ADVERTISEMENT

Zelenski a subliniat că Ucraina face progrese în dezvoltarea instituțiilor sale la standarde europene și în ”transformarea sa într-un stat modern, pe deplin responsabil în fața societății, fără corupție și stabil instituțional”. ”Ucraina este pregătită pentru decizia de a începe negocierile de aderare cu privire la aderarea la UE deja în acest an. Este nevoie de aceeași pregătire din partea voastră – fiecare lider din Europa”, a completat președintele Ucrainei.

”Dacă Europa ezită, răul poate avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război”, a concluzionat Zelenski. Între timp, Ucraina a făcut o gafă pe canalele oficiale, raportând eronat o retragere a Rusiei din Herson. Moscova a reacționat și a criticat Kievul pentru această gafă.

ADVERTISEMENT

Armata ucraineană și-a retras rapid afirmația conform căreia forțele ruse s-au retras dintr-un oraș strategic din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, joi, în timp ce liderii susținuți de Moscova au batjocorit Kievul în legătură cu raportul. Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat inițial într-o actualizare de joi că toate unitățile militare ruse s-au retras din orașul Nova Kakhovka de pe malul de est al râului Nipro.

Cu toate acestea, la scurt timp duăă acest anunț, Statul Major General a revenit cu un alt mesaj: ”Ocupanții sunt încă localizați temporar în Nova Kakhovka. Informațiile despre presupusa retragere a inamicului din această reglementare au fost făcute publice ca urmare a utilizării incorecte a datelor disponibile”.

ADVERTISEMENT

Rusia nu a ezitat să critice raportul. Vladimir Saldo, șeful desemnat de Rusia în regiunea Herson ocupată, a declarat că ”tot personalul militar rus din Nova Kakhovka, precum și din alte locații de pe malul de est al râului Nipro, rămân în pozițiile lor”. Saldo a teoretizat că afirmația este legată de recenta vizită a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în regiune, despre care a spus că a avut un ”efect de PR slab”.

ADVERTISEMENT