News

Război în Ucraina, ziua 398. Belarus explică de ce a acceptat arme nucleare / Zelenski a vizitat regiunea Sumî

Război în Ucraina, ziua 398. Președintele Zelenski a vizitat luni pozițiile de pe linia frontului din Zaporojie și i-a decorat pe militari
28.03.2023 | 15:44
Razboi in Ucraina ziua 398 Belarus explica de ce a acceptat arme nucleare  Zelenski a vizitat regiunea Sumi
Volodimir Zelenski a vizitat linia frontului din Zaporojie Sursa foto: Efrem Lukatsky/AP vi The Guardian
ADVERTISEMENT
28-03-2023
12:48

Zelenski a vizitat regiunea Sumî

Volodimir Zelenski a vizitat marţi regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, în timpul turului său în zonele puternic afectate în timpul invaziei ruse.

Preşedintele ucrainean s-a întâlnit cu oficiali și locuitori din orașul Ohtirka, unde s-au dat lupte aprige anul trecut, dar nu a fost niciodată ocupat. De asemenea, Zelenski vizitat Trocianec, care a fost ocupat de forțele ruse timp de o lună și a fost eliberat în martie 2022. 

28-03-2023
11:24

Belarus acuză presiunile SUA, UE şi NATO

Belarus a declarat că a decis să accepte armele nucleare tactice rusești după ani de presiune din partea Statelor Unite și a aliaților săi menite să-și schimbe direcția politică și geopolitică.

Ministerul de Externe belarus a explicat decizia de cooperare cu Rusia într-o declaraţie difuzată marţi, afirmând că Belarusul acţionează pentru a se proteja de Occident.

”În ultimii peste doi ani şi jumătate, Republica Belarus a făcut obiectul unei presiuni politice, economice şi informaţionale fără precedent din partea SUA, a Regatului Unit şi a aliaţilor lor din NATO, precum şi a statelor membre ale Uniunii Europene”, indică declaraţia diplomaţiei belaruse.

”Având în vedere aceste circumstanţe şi riscurile şi îngrijorările justificate ce rezultă din ele în sfera securităţii naţionale, Belarusul este nevoit să răspundă prin consolidarea propriei securităţi şi a propriei capacităţi de apărare”, adaugă declaraţia citată.

Președintele Zelenski a vizitat luni pozițiile de pe linia frontului din Zaporojie, a informat biroul său, în timpul unei vizite într-una dintre regiunile parțial ocupate pe care Federația Rusă susține că le-a anexat ca parte a propriului teritoriu. Zelenski “a vizitat poziții avansate în regiunea Zaporojie, a luat cunoștință de situația operațională și a înmânat distincții militarilor”, a precizat biroul său.

Război în Ucraina, ziua 398. Zelenski a vizitat linia frontului de la Zaporojie

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat că s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în Zaporojie, regiunea care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de forțele rusești încă de la începutul invaziei.

ADVERTISEMENT

Cei doi au avut un “discuție consistentă” cu privire la protecția centralei și a personalului acesteia, a declarat Grossi, adăugând că a reiterat sprijinul deplin al AIEA pentru instalațiile nucleare ucrainene.

Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat că trupele sale continuă să respingă atacurile intense ale Rusiei asupra orașului Bakhmut din estul țării și că apărarea acestuia este o “necesitate militară”. Comentariile generalului-colonel Oleksandr Sirskii au semnalat din nou intenția Ucrainei de a continua lupta în Bakhmut, în ciuda numărului mare de morți de acolo.

ADVERTISEMENT

Cel puțin două persoane au fost ucise luni într-un atac cu rachete rusești în orașul Sloviansk din estul țării, potrivit guvernatorului regional. Atacul s-a soldat cu alți 29 de răniți, a declarat Pavlo Kirilenko, adăugând că o serie de clădiri înalte și birouri au fost, de asemenea, avariate sau distruse. Președintele Zelenski a postat un scurt clip video care arată vehicule în flăcări și moloz împrăștiat pe șosea.

Germania a trimis tancurile Leopard 2

Cele 18 tancuri de luptă Leopard 2 promise de Germania pentru a sprijini Ucraina au fost predate la frontiera ucraineană, potrivit unui raport. Aproximativ 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder au ajuns, de asemenea, în Ucraina, a relatat Der Spiegel, citând surse anonime.

ADVERTISEMENT

Ucraina a acuzat Rusia de destabilizarea Belarusului și de transformarea vecinului său mai mic într-un “ostatic nuclear”, după ce Vladimir Putin a anunțat că Moscova a încheiat un acord pentru amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul belarus. Liderul opoziției din exil din această țară, Sviatlana Tsikhanouskaia, a declarat că această mișcare “contrazice flagrant voința poporului belarus” și reflectă continuarea subjugării Belarusului sub controlul Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a descris anunțul lui Vladimir Putin potrivit căruia Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus ca fiind “iresponsabil” și “escaladat”. Berlinul consideră anunțul Moscovei drept “o altă încercare de intimidare nucleară și considerăm această retorică iresponsabilă și o respingem în mod expres”, a declarat Andrea Sasse reporterilor din Berlin.

ADVERTISEMENT

Atleții ruși și belaruși ar trebui să fie excluși de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris dacă Moscova nu-și retrage forțele din Ucraina, a declarat Polonia, după ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat că intenționează să îi lase să concureze ca neutri.

ADVERTISEMENT