LIVE Actualizat 29-03-2023
07:46

Război în Ucraina, ziua 399. Ucrainenii au atacat oraşul Melitopol, lăsându-l fără curent / Se intensifică luptele lângă centrala de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 399. Oficialii din SUA spun că nu au indicii conform cărora Rusia ar urma să folosească arme nucleare.
29.03.2023 | 10:46
Razboi in Ucraina ziua 399 Ucrainenii au atacat orasul Melitopol lasandul fara curent  Se intensifica luptele langa centrala de la Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 399. SUA nu are indicii că Rusia ar urma să folosească arme nucleare. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
29-03-2023
07:46

Ucrainenii au atacat oraşul Melitopol

Forțele ucrainene au bombardat orașul Melitopol, aflat sub control rusesc, la sud de regiunea Zaporojie, iar presa rusă a raportat în această dimineață că, ca urmare, alimentarea cu energie electrică a orașului a fost întreruptă.

Ivan Fedorov, primarul exilat al Melitopolului, care este ocupat de forțele ruse din luna martie a anului trecut, a transmis prin intermediul aplicației Telegram că mai multe explozii au fost auzute în oraș.

Agenția TASS, citând oficialii din oraș, a relatat că bombardamentele ucrainene au deteriorat sistemul de alimentare cu energie electrică al orașului și că întreg orașul și unele sate din apropiere au rămas fără curent.

TASS a mai scris că depozitul de locomotive a fost distrus, dar conform primelor informații nu au fost victime.
 

Război în Ucraina. În ajunul intrării în ziua cu numărul 400 a luptelor, conflictul din statul vecin pare unul mocnit și concentrat pe zonele de est și sud est. Luptele sunt blocate pe zona Donbas, acolo unde ambele tabere suferă pierderi importante.

Război în Ucraina, ziua 399. SUA nu au indicii că Rusia ar urma să folosească arme nucleare

Fără îndoială, subiectul principal al acestor zile a fost reprezentat de posibila amplasare de către Rusia a unor arme nucleare în Belarus. În weekend, chiar Vladimir Putin a anunțat că Moscova a încheiat un acord pentru amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul aliatului său.

ADVERTISEMENT

Dictatorul de la Moscova rus a afirmat că a luat decizia în urma negocierilor cu omologul său, Alexander Lukașenko. Putin spune despre liderul de la Minsk că ”a ridicat de mult timp problema” unei desfășurări nucleare pe teritoriul țării sale.

Mișcarea celor doi lideri a stârnit îngrijorare în marile cancelarii occidentale. Statele Unite ale Americii vin însă cu un mesaj liniștitor în acest sens. Pentagonul spune că nu a văzut niciun indiciu că Rusia se apropie de utilizarea armelor nucleare tactice în războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Declarația a fost făcută marți, de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, citat de The Guardian. ”Urmărim acest lucru cât putem de bine. Nu am văzut nicio mișcare din partea domnului Putin de a acționa în conformitate cu ceea ce a promis că va face”.

Tot marți, Ministerul de Externe de la Minsk a confirmat oficial că va găzdui arme nucleare tactice rusești. Oficialii din Belarus spun că decizia este un răspuns la ani de presiuni occidentale.

ADVERTISEMENT

Se intensifică luptele lângă centrala de la Zaporojie

Tot din zona nucleară vin vești îngrijorătoare. Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, spune că situația de la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, ocupată de forțele ruse, este ”foarte periculoasă” și ”foarte instabilă”.

Șeful AIEA subliniază un aspect alarmant. În ultimele zile, luptele s-au intensificat în apropierea centralei nucleare. Grossi a avertizat că a crescut și mai mult posibilitatea unui accident nuclear.

ADVERTISEMENT

Există un nivel crescut al conflictului în zonă. Este o luptă în derulare. Echipele mele de acolo raportează zilnic despre atacuri cu arme grele. Acest lucru este constant. Văd un nivel crescut de pericol. Cred că cel mai important este evitarea unui accident, iar posibilitatea de a-l avea este în creștere. Aceasta este realitatea”, a afirmat oficialul AIEA, conform Sky News.

În debutul săptămânii, Grossi s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a continuat să acuze trupele ruse că țin ”ostatică” cea mai mare centrală nucleară din Europa.

ADVERTISEMENT