LIVE Actualizat 30-03-2023
15:06

Război în Ucraina, ziua 400. Ruşii avansează spre Avdiivka / Un jurnalist american a fost arestat în Rusia

Război în Ucraina, ziua 400. Armata ucraineană plănuiește o contraofensivă puternică, pe mai multe direcții, în perioada aprilie - mai.
30.03.2023 | 18:07
Razboi in Ucraina ziua 400 Rusii avanseaza spre Avdiivka  Un jurnalist american a fost arestat in Rusia
Război în Ucraina, ziua 400. Armata ucraineană plănuiește o contraofensivă puternică, în aprilie-mai. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
30-03-2023
15:06

Ruşii avansează la Avdiivka

Autoritățile ucrainene susțin că în prezent, în Avdiivka, regiunea Donețk, oraș atacat puternic de trupele rusești, mai rămân șase copii. Șeful administrației militare a orașului Avdiivka, Vitali Barabaș, a declarat pentru Interfax-Ucraina, că cei șase copii urmează să fie evacuați forțat săptămâna viitoare.

Potrivit lui Barabaș, în cazul evacuării forțate a copiilor, spune că cel puțin unul dintre părinți trebuie să fie neapărat cu copilul.

„Le-am dat timp, au trecut aproape două săptămâni. Săptămâna viitoare îi vom scoate deja cu forța. Din păcate, așa stau lucrurile. Nu vreau să se ajungă la așa ceva, dar dacă părinții iresponsabili își expun copiii la un pericol de moarte, nu e nimic de discutat – trebuie doar să îi iei și să îi evacuezi”, a declarat Vitali Barabaș.

30-03-2023
14:21

Polonia cere UE blocarea importurilor de cereale ucrainene

Polonia dorește ca Uniunea Europeană să folosească toate instrumentele disponibile pentru a limita intrarea cerealelor ucrainene pe piața Uniunii, a spus premierul Mateusz Morawiecki, alimentat de nemulțumirea fermierilor față de scăderea prețurilor și a vânzărilor.

„Solicităm utilizarea tuturor instrumentelor de reglementare – cote, tarife – care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat Mateusz Morawiecki, într-o conferință de presă.

Premierul polonez a adăugat că a convenit cu liderii mai multor țări care au graniță cu Ucraina să-i scrie președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și să ceară măsuri concrete.

„Polonia va cere Comisiei Europene să aplice o clauză de salvgardare importurilor de cereale din Ucraina către Polonia”, a declarat şi ministrul Agriculturii, Henryk Kowalczyk, după o întâlnire cu reprezentanții fermierilor. Polonia va invita Slovacia, România, Ungaria și Bulgaria să ia măsuri similare, a adăugat Kowalczyk.

30-03-2023
09:23

Un jurnalist Wall Street Journal a fost arestat în Rusia

Serviciul Federal de Securitate din Rusia a anunțat, joi, reținerea corespondentului publicației americane The Wall Street Journal. Acesta a fost răpit de pe stradă din Ekaterinburg  unde se deplasase pentru a scrie despre atitudinea oamenilor față de război și față de recrutările armatei private Wagner, transmite publicația independentă Meduza.

Potrivit FSB, jurnalistul „acționa la ordinele părții americane, aduna informații care erau considerate secrete de stat, despre activitatea unei uzine care producea componente militare”.

Parchetul rusesc i-a înaintat acestuia acuzații în conformitate cu articolol 276 din Codul Penal al Federației Ruse, care presupune acuzarea de spionaj, pentru care pedeapsa este închisoare pe 20 de ani.

30-03-2023
08:26

Ruşii plănuiesc să recruteze 400.000 de noi soldaţi

Ministerul britanic al Apărării a publicat cel mai recent raport al informațiilor sale militare privind situația legată de războiul din Ucraina. Presa rusă, se arată în raport, sugerează că autoritățile pregătesc o campanie majoră de recrutare care vizează încorporarea a încă 400.000 de soldați.

Rusia, se spune, intenționează să recruteze voluntari sau profesioniști în această campanie, în loc să introducă mobilizarea obligatorie. Există o probabilitate realistă, spun oficialii serviciilor secrete britanice, ca, în practică, distincția să fie estompată și autoritățile regionale să încerce să-i forţeze pe bărbați să se alăture armatei.

Potrivit informațiilor britanice, autoritățile ruse au decis probabil așa-numitul „model voluntar” pentru a înlocui pierderile de forță de muncă și a minimaliza opoziția față de război pe frontul intern. Este foarte improbabil ca această campanie să reușească să atragă 400.000 de voluntari adevărați, potrivit raportului.

Dar reconstruirea capacităților militare și a puterii de luptă a Rusiei în Ucraina va necesita mai mult decât forță de muncă, se arată în raport. Rusia are nevoie de mai multe muniții și echipamente decât are în prezent la dispoziție, au concluzionat oficialii serviciilor de informații. 

30-03-2023
08:19

Ucrainenii confirmă rușii obțin succese în Bahmut

Ucraina a recunoscut că forțele ruse au făcut unele progrese în Bahmut, un oraș politic simbolic care a fost scena unei bătălii aprige de luni de zile.

Miercuri dimineață, Volodimir Zelenski a spus că pierderea oraşului Bahmut ar putea submina impulsul Ucrainei, forțând țara să facă un compromis cu Vladimir Putin. Mai târziu, Statul Major al forțelor sale armate a declarat că ofensiva rusă a avut „un anumit grad de succes”.

„Forțele inamice au avut un anumit grad de succes în acțiunile lor menite să atace orașul Bahmut”, a transmis Statul Major, într-un raport de noapte. „Apărătorii noștri țin însă orașul și resping numeroase atacuri inamice”, au adăugat oficialii militari ucrainenii.

Război în Ucraina, ziua 400. Armata apărătoare ucraineană are în plan o contraofensivă puternică în această primăvară. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov.

Război în Ucraina, ziua 400. Armata ucraineană plănuiește o contraofensivă puternică, în aprilie-mai

Treptat, iarna și condițiile vitrege din Ucraina sunt în diminuare. În paralel cu ameliorarea condițiilor meteorologice, armata ucraineană se întărește cu tot mai multe arme și tancuri primite din Occident.

ADVERTISEMENT

În acest context, Statul Major ucrainean vorbește despre o contraofensivă pe mai multe direcţii. ”Totul depinde de condiţiile meteorologice”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, conform Sky News.

Oficialul de la Kiev a spus că armata țării sale aşteaptă “momentul potrivit“. În opinia acestuia, Ucraina ar putea să-şi înceapă contraofensiva “în aprilie-mai”. Este deja planificată (contraofensiva) în mai multe direcții. Este important să se determine momentul cel mai potrivit. Depinde și de condițiile meteo. Primăvara solul nostru este foarte moale, astfel că pot fi folosite doar vehicule pe șenile”.

ADVERTISEMENT

Întrebat când vor putea fi văzute tancurile germane Leopard pe câmpul de luptă, Reznikov a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla în timpul contraofensivei. ”Cred că tancurile Leopard vor apărea pe câmpul de luptă în aprilie-mai”.

Vorbind tot despre contraofensiva ucraineană, Oleksii Reznikov promite că lumea va vedea încă din acest an o “schimbare pozitivă pentru Ucraina“. ”Sunt încrezător că vom continua să eliberăm teritoriile ocupate temporar, aşa cum am făcut la Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov, Herson. Toate acestea vor continua”, a mai declarat ministrul ucrainean al apărării

ADVERTISEMENT

Germania, sprijin militar de 12 miliarde de euro pentru Ucraina

La mijlocul săptămânii, Ucraina a primit o veste excelentă dinspre Germania. Guvernul de la Berlin a convenit să trimită Ucrainei sprijin militar suplimentar în valoare de 12 miliarde de euro.

Miercuri, Comisia pentru buget din Bundestagul german a aprobat cheltuielile neprevăzute iniţial în bugetul naţional, la solicitarea Ministerului Apărării şi a celui de Externe.

ADVERTISEMENT

Finanţarea include 3,2 miliarde de euro ce vor fi plătite în 2023 şi linii de credit pentru perioada 2024 – 2032, în valoare de aproximativ 8,8 miliarde de euro. ”Cu aceşti bani, Ucraina poate cumpăra direct armament, cu sprijinul guvernului german”, au declarat trei politicieni reprezentând coaliţia guvernamentală în comisia pentru buget.

Această măsură reprezintă ”un pas foarte important prin care spunem clar că sprijinim Ucraina pe termen lung în lupta sa împotriva lui Putin”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius .

Acest acord va permite livrării de provizii, inclusiv vehicule blindate, tancuri și muniție în Ucraina în următorii ani, potrivit unui comunicat al ministerului de la Berlin. De la începutul invaziei ruse, guvernul german a pus la dispoziție peste 14,2 miliarde de euro în sprijinul Ucrainei.

ADVERTISEMENT