LIVE Actualizat 31-03-2023
16:08

Război în Ucraina, ziua 401. Putin a adoptat noua doctrină de politică externă a Rusiei. Occidentul, desemnat drept ”amenințare existențială”

Război în Ucraina, ziua 401. Vladimir Putin a semnat un decret prin care peste 145.000 de ruși sunt chemați la serviciul militar obligatoriu.
31.03.2023 | 19:02
Razboi in Ucraina ziua 401 Putin a adoptat noua doctrina de politica externa a Rusiei Occidentul desemnat drept amenintare existentiala
Război în Ucraina, ziua 401. Peste 145.000 de ruși, chemați la serviciul militar obligatoriu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
31-03-2023
16:08

Occidentul, desemnat drept ”amenințare existențială” în noua doctrină de politică externă a Rusiei, adoptată de Putin

Vineri, 31 martie, Vladimir Putin a anunțat că a semnat vineri un decret prin care aprobă conceptul actualizat al politicii externe a Rusiei, relatează Interfax. Potrivit liderului de la Moscova, necesitatea unei corecții serioase a documentelor cheie de planificare strategică, inclusiv a conceptului de politică externă, este cauzată de schimbările fundamentale de pe scena internațională.

În noul concept de politică externă al Rusiei, Vladimir Putin identifică în mod direct Statele Unite ale Americii drept principalul motor al “liniei antiruse” în Occident.

“Bulversări pe scena internaţională obligă Rusia să-şi adapteze documentele de planificare strategică, în special cele privind conceptul de politică externă a Federaţiei Ruse“, a afirmat preşedintele Vladimir Putin în cursul unei reuniuni a Consiliului său de Securitate.

“SUA şi politica Occidentului în general sunt identificate ca principalii instigatori şi lideri ai liniei antiruse care vizează subminarea completă a Rusiei”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a prezentat în timpul acestei reuniuni conceptul de politică externă actualizat.

Lavrov a mai vorbit de “un nivel de tensiuni internaţionale fără precedent în ultimii 10 ani” şi a susţinut “natura existenţială a ameninţărilor la adresa securităţii şi dezvoltării Rusiei”, “create de acţiunile unor ţări neprietenoase”.

Război în Ucraina, ziua 401. Luptele dure dintre cele două tabere combatante continuă în Donbas. Pe frontul din Bahmut, rușii câștigă tot mai mult teren, însă nu decisiv pentru ca orașul să fie cucerit.

Război în Ucraina, ziua 401. Peste 145.000 de ruși, chemați la serviciul militar obligatoriu

De la Moscova, Vladimir Putin anunță noi mobilizări de forțe. Joi, liderul rus a semnat un decret prin care este demarată campania de recrutare de primăvară. Astfel, 147.000 de cetățeni vor fi chemați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu. Anunțul a fost făcut de agenția oficială rusă de presă TASS, citată de Sky News.

ADVERTISEMENT

De notat că, în septembrie 2022, Putin semnase un alt ordin de chemare la arme a 120.000 de ruși pentru campania de toamnă. La acea vreme, Ministerul Apărării de la Moscova preciza că recrutarea nu este în niciun fel legată de ”operațiunea militară specială”.

Conform legii, toți bărbații din Rusia trebuie să efectueze un an de serviciu militar, între vârstele de 18 și 27 de ani. Ei mai pot trece printr-o pregătire echivalentă în timpul studiilor superioare. Statistic, în ultimii ani, în jur de 130.000 de persoane au fost chemate în fiecare campanie de primăvară și de toamnă, potrivit TASS.

ADVERTISEMENT

OSCE va investiga deportările de copii în Rusia

Tot joi, Ministerul francez de Externe a anunțat că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va investiga deportările de copii ucraineni de către Rusia. Franța și un grup de 45 de state OSCE au invocat un mecanism special pentru a iniția examinarea unor acuzații specifice legate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ministerul de la Paris a spus că această mișcare a fost făcută ”din cauza impactului extrem de grav al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra populației civile ucrainene și în special asupra copiilor”.

ADVERTISEMENT

Recent, SUA și mai multe guverne europene au acuzat administrația președintelui rus Vladimir Putin de deportarea cu forța mii de copii ucraineni în Rusia. De altfel, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis la începutul acestei luni mandate de arestare pentru Putin și un alt oficial rus în legătură cu deportările forțate raportate.

Șeful AIEA a avertizat asupra riscului producerii unui accident nuclear

Joi, 30 martie, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi a vizitat centrala de la Zaporojie. Aceasta se află sub controlul ruşilor. Oficialul AIEA a făcut un nou apel pentru crearea unei zone de siguranţă.

ADVERTISEMENT

”Este evident că zona este înaintea unei faze mai periculoase a conflictului militar. Ceea ce mi-a confirmat presupunerile şi înseamnă că trebuie să facem eforturi mai mari ca să obţinem un acord pentru protejarea centralei”, a afirmat Grossi.

În prezent, centrala se află sub controlul rușilor. Ea este foarte aproape de linia frontului unde rușii atacă constant. În paralel, ucrainenii se pregătesc de o nouă contraofensivă. Recent, în zona instalației au căzut mai multe obuze.

Rafael Grossi de teme de ceea ce este mai rău. ”Am putut să evaluez avariile suferite de centrală mai ales după atacurile şi bombardamentele din 20 noiembrie. Acestea au fost foarte grave. A fost important pentru mine să văd cu ochii mei. Atacurile au afectat două reactoare. Intenţionat sau nu, acele reactoare şi clădirile din apropiere au fost lovite. Este un lucru foarte grav”.

ADVERTISEMENT