News

Război în Ucraina, ziua 402. ONU: cel puțin 8.400 de civili uciși de la debutul invaziei / Spania cere Chinei să sprijine planul de pace al Kievului 

Război în Ucraina, ziua 402. Națiunile Unite anunță că cel putin 8.400 de civili ucraineni au fost uciși de la debutul invaziei.
01.04.2023 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 402 ONU cel putin 8400 de civili ucisi de la debutul invaziei  Spania cere Chinei sa sprijine planul de pace al Kievului
Război în Ucraina, ziua 402. ONU: cel putin 8.400 de civili uciși de la debutul invaziei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 402. Înaltul comisar al Naţiunilor Unite (ONU) pentru drepturile omului, Volker Türk, spune că, de la debutul invaziei, peste 8.000 de civili și-au pierdut viața.

Război în Ucraina, ziua 402. ONU: cel putin 8.400 de civili uciși de la debutul invaziei

Intensificarea și continuarea agresiunii ruse în statul vecin îngrijorează planeta. Războiul din estul Europei “îndepărtează” umanitatea de lupta “pentru supravieţuirea sa”, ameninţată de schimbările climatice, a atenţionat vineri Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Türk, informează ȘtiriTVR.

ADVERTISEMENT

”În momentul în care umanitatea se confruntă cu provocări existenţiale zdrobitoare, acest război distrugător ne îndepărtează de sarcina care constă în a construi soluţii pentru a ne asigura supravieţuirea“, a declarat Volker Türk în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului.

“Acest război sfidează orice raţiune. Această nebunie trebuie să înceteze şi trebuie să se ajungă la pace, conform Cartei Naţiunilor Unite şi dreptului internaţional”, a îndemnat Volker Türk.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul ONU a vorbit și despre victimele lăsate în urmă de conflict. Analizele ONU au numărat 8.400 de civili ucişi şi peste 14.000 de civili răniţi. Datele se întind din 24 februarie 2022, de când în Ucraina a fost declanşată ofensiva rusă.

Aceste cifre nu sunt decât vârful aisbergului“, a recunoscut Türk. Acesta admite că bilanţul real este mult mai ridicat. Oficialul spune că “majoritatea victimelor rezultă din utilizarea de către forţele ruse a unor arme explozive cu impact larg în cartiere rezidenţiale”.

ADVERTISEMENT

Spania cere Chinei să sprijine planul de pace al Kievului

Vineri, 31 martie, premierul spaniol Pedro Sanchez s-a întâlnit, la Beijing, cu președintele Xi Jinping. Ibericul a vorbit în fața oficialului asiatic despre planul de pace al Ucrainei. Sanchez i-a cerut lui Xi să poarte o conversație directă cu Zelenski pentru a media acest război ilegal.

În cadrul aceleiași întrevederi, oficialul spaniol a subliniat faptul că acordul trebuie să respecte integritatea teritorială și suveranitatea țării invadate. Acesta mai sune că propunerea Kievului este sprijinită de Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Reamintim că o condiție fundamentală impusă de Zelenski pentru a negocia o pace cu Kremlinul este retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării sale. Acest punct nu apare în planul de pace al Chinei. Pedro Sanchez este primul lider european primit de liderul chinez după realegerea sa în fruntea Partidului Comunist.

Tot vineri, Înaltul Reprezentant al Uniunii, Josep Borrell a spus că China este prost plasată pentru a media între Ucraina și Rusia. Beijingul e acuzat că ”nu face distincție între agresor și victimă”, a spus acesta.

ADVERTISEMENT