News

Război în Ucraina, ziua 424. Mercenarii din grupul Wagner ar fi purtători HIV. Brazilia insistă pentru negocieri de pace cu Rusia

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a început să dea semne de oboseală în fața atacurilor armatei ruse, potrivit informațiilor apărute în presa americană.
23.04.2023 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 424 Mercenarii din grupul Wagner ar fi purtatori HIV Brazilia insista pentru negocieri de pace cu Rusia
O cincime din mercenarii recrutați de grupul Wagber din închisori ar fi seropozitivi, scrie presa americană / Foto: Sputnik / Evgeny Biyatov / Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina s-a transformat într-unul de uzură, în care puterea învingătoare va fi cea care are mai multă răbdare și își va asuma cele mai multe pierderi.

Ucrainenii spun că au rămas fără muniție

Publicația americană The Times citează mai mulți soldați ucraineni care susțin că armata Kievului nu mai are suficientă putere de foc pentru a opri atacurile aeriene ale rușilor.

ADVERTISEMENT

Aceștia spun că au rămas fără muniție, iar forțele de ocupație au început să trimită mai multe elicoptere și avioane în Ucraina. Până acum, ucrainenii au distrus 308 avioane și 293 de elicoptere, de la începerea războiului, potrivit ultimelor estimări ale armatei ucrainene.

The Kyiv Independent scrie că rușii au pierdut, în Ucraina 185.730 de soldați, dintre care 680 doar în ultimele 24 de ore. Moscova și-a mai trecut la capitolul pierderi: 18 nave și ambarcațiuni, 7.130 de blindate de luptă, 3.672 tancuri, 2.394 de drone și 289 de sisteme antiaeriene.

ADVERTISEMENT

Deținuții seropozitivi, trimiși în linia întâi

New York Times a publicat un interviu cu un soldat rus seropozitiv, care a fost recrutat de gruparea Wagner după ce fusese condamnat la 10 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Bărbatul spune că a fost de acord să semneze un contract pe 6 luni cu grupul de mercenari în schimbul unei promisiuni de grațiere și a unor rezerve de medicamente antivirale. El spune că în penitenciar nu avea condiții de tratament așa că a preferat ”o moarte rapidă” decât una lentă.

ADVERTISEMENT

În situația lui sunt mai mulți mercenari recrutați de Wagner din închisori, arată publicația americană. Aproximativ 20% dintre aceștia sunt seropozitivi, după estimările autorităților ucrainene, pe baza informațiilor medicale obținute de la soldații capturați.

De cele mai multe ori, foștii deținuți formează plutoane care sunt trimise în linia întâi, în zonele cele mai periculoase. Majoritatea sunt uciși sau capturați, iar dacă încearcă să dezerteze, sunt împușcați de ruși.

ADVERTISEMENT

Președintele Braziliei vrea să negocieze pacea între Kiev și Moscova

În acest timp, Brazilia a continuat să-și susțină poziția de negociere a păcii între Ucraina și Rusia. Președintele Luis Inacio Lula da Silva a reiterat sâmbătă, la Lisabona, refuzul său de a se plasa de o parte sau alta în conflictul din Ucraina.

„În timp ce guvernul meu condamnă încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, noi susţinem o soluţie negociată la acest conflict”, a declarat Lula da Silva într-o conferinţă de presă după o întrevedere cu omologul său portughez, Marcelo Rebelo de Sousa, la Lisabona.

Lula Da Silva a acuzat, recent, Statele Unite și Europa că prelungesc artificial conflictul din Ucraina și că ”încurajează ostilitățile”. El a discutat cu China și Emiratele Arabe Unite despre o posibilă mediere comună între Moscova și Kiev.

ADVERTISEMENT