LIVE Actualizat 04-05-2023
13:43

Război în Ucraina, ziua 435. Moscova acuză SUA că în spatele tentativei de asasinat a lui Putin / Americanii resping acuzațiile drept ”ridicole”

Război în Ucraina, ziua 435. Un fost deputat rus spune că atacul asupra Kremlinului e opera partizanilor ruși și nu are legătură cu ucrainenii.
04.05.2023 | 16:43
Razboi in Ucraina ziua 435 Moscova acuza SUA ca in spatele tentativei de asasinat a lui Putin  Americanii resping acuzatiile drept ridicole
Război în Ucraina, ziua 435. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
04-05-2023
13:43

Americanii resping categoric acuzațiile Moscovei

Americanii resping categoric acuzațiile Moscovei, după ce rușii au lăsat să se înțeleagă că SUA ar fi în spatele tentativei de asasinat împotriva lui Vladimir Putin. Casa Albă a declarat că respinge acuzațiile ”ridicole” ale Kremlinului, prin vocea purtătorului de cuvânt John Kirby.

Cel care a lansat aceste acuzații pe cale oficială a fost purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care nu a prezentat dovezi atunci când a acuzat SUA că ar fi ”ordonat” Kievului să atace Kremlinul și să-l asasineze pe Vladimir Putin.

”Suntem foarte conştienţi că decizii cu privire la asemenea acţiuni şi asemenea atacuri teroriste nu sunt luate la Kiev, ci la Washington. Iar Kievul execută deja ceea ce i se spune să facă”, a declarat Peskov. ”Asemenea încercări de a respinge acest lucru, atât la Kiev, cât şi la Washington sunt, bineînţeles, absolut ridicole”, a adăugat el. Atât americanii, cât și ucrainenii, spun că nu au avut de-a face cu acest atac cu dronă de la Kremlin, în spatele căruia s-ar afla de fapt partizani ruși, anti Vladimir Putin.

04-05-2023
12:31

Președintele ucrainean: ”Vrem să îl vedem pe Vladimir aici, la Haga”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că președintele rus Vladimir Putin “merită să fie condamnat” pentru invazia Moscovei, în timpul unui discurs la sediul Curții Penale Internaționale (CPI) din Olanda, unde conflictul în curs de desfășurare pe agendă, relatează CNN.

“Bineînțeles că vrem să îl vedem pe Vladimir aici, la Haga”, a declarat Zelenski, în timp ce vorbea în cadrul Forumului Mondial. “Cel care merită să fie condamnat pentru aceste acțiuni criminale chiar aici, în capitala dreptului internațional.”

“Sunt sigur că vom vedea că se va întâmpla acest lucru când vom câștiga și vom câștiga și când vom câștiga nu doar pe câmpul de luptă, nu doar împotriva acestei agresiuni. Uitați-vă la modul în care țările din întreaga lume se unesc pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere, indiferent de inima lor au această dorință de a ajuta sentimentul că este în joc mai mult decât soarta unei țări”, a mai spus liderul de la Kiev.

CPI a lansat mai multe anchete privind crime de război legate de invazia Rusiei în Ucraina, unde Kievul, oficiali aliați și mass-media au raportat presupuse atrocități comise de trupele Moscovei.

În martie, Curtea a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, membră a guvernului Putin, pentru un presupus plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

În același timp, procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a declarat că el crede că președintele rus Vladimir Putin ar putea fi judecat pentru presupusele crime comise în timpul conflictului, în ciuda argumentelor Moscovei că nu se supune deciziilor curții.

04-05-2023
07:25

Zelenski, întâlnire la Curtea Penală Internațională de la Haga

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va avea joi o întâlnire la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, în timpul unei vizite în Olanda, a anunțat instanța, fără a oferi mai multe detalii.

În martie, CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru presupusa deportare a copiilor din Ucraina, o crimă de război.

Zelenski a sosit în Olanda în cursul nopții, după ce miercuri a vizitat Helsinki.

Război în Ucraina, ziua 435. Un fost deputat rus spune că atacul asupra Kremlinului e opera partizanilor ruși și nu are legătură cu ucrainenii. Asta, după ce Moscova acuzase Kievul că a încercat să-l asasineze pe Putin, lucru negat cu vehemență de Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 435. Cine e în spatele atacului?

Un fost deputat rus cu legături de grupuri militante din Rusia susține că recentul atac cu drone asupra Kremlinului este opera a ceea ce el numește partizani ruși, nu armata ucraineană. Într-un interviu exclusiv, Ilya Ponomarev i-a transmis lui Matthew Chance de la CNN că ”este vorba despre unul dintre grupurile partizane ruse”, adăugând că ”nu pot spune mai multe, deoarece încă nu și-au revendicat public responsabilitatea”.

ADVERTISEMENT

Ponomarev, care acum trăiește în exil în Ucraina și Polonia, a fost singurul parlamentar rus care a votat împotriva anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și de atunci a fost inclus pe o listă de suspecți de terorism, potrivit autorităților ruse. Miercuri, Kremlinul a acuzat Ucraina că este responsabilă pentru două atacuri cu drone asupra Kremlinului.

Într-o declarație, Kremlinul a spus: ”Considerăm aceste acțiuni ca pe un atac terorist planificat și o tentativă de asasinat”, adăugând că ”Rusia își rezervă dreptul de a lua contramăsuri oriunde și oricând consideră necesar”. Potrivit lui Ponomarev, membrii grupului de partizani din Rusia sunt de obicei ”tineri, studenți, locuitori ai orașelor mari. Sunt conștient de activitatea partizană din aproximativ 40 de orașe din Rusia”, a transmis oficialul rus pentru CNN.

ADVERTISEMENT

”Toate grupurile de partizani au propriul lor accent, specialitatea lor, cunoștințele lor de bază. Unele dintre ele sunt concentrate pe sabotajele căilor ferate, altele se ocupă cu incendierea posturilor de recrutare militară. Unii dintre ei atacă activiști pro-război, unii dintre ei fac atacuri de hacking”, a spus oficialul rus.

Potrivit lui Ponomarev, atacurile cu drone în interiorul Rusiei reprezintă o ”nouă linie de operare” pentru grupuri, despre care spune că reprezintă o ”adevărată amenințare”. “Ceea ce Putin vinde națiunii și în special elitelor este sentimentul de invulnerabilitate și securitate. Iar partizanii le distrug pe amândouă. De fapt spun că războiul este aici și voi, băieți, personal, nu sunteți în siguranță”, a spus Ponomarev.

ADVERTISEMENT

Ucraina a negat orice implicare în ceea ce Rusia susține că a fost o încercare de lovitură cu drone asupra Kremlinului. ”Ucraina poartă un război exclusiv defensiv și nu atacă ținte de pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al Oficiului Prezidențial ucrainean, într-o declarație distribuită pe Twitter.

“Urmărim cu interes numărul tot mai mare de accidente și incidente care au loc în diferite părți ale Rusiei. Apariția vehiculelor aeriene fără pilot neidentificate la instalațiile energetice sau pe teritoriul Kremlinului nu poate decât să indice activitățile de gherilă ale forțelor locale de rezistență”, a punctat Podolyak.

ADVERTISEMENT

Între timp, ambasada SUA în Ucraina a avertizat miercuri cu privire la „o amenințare continuă cu atacuri cu rachete”, inclusiv la Kiev. ”În lumina recentei creșteri a loviturilor de artilerie în Ucraina și a retoricii incendiare de la Moscova, Departamentul de Stat avertizează cetățenii în legătură șanse mari de atacuri cu rachete, inclusiv în Kiev și regiunea Kiev”, a spus ambasada într-o alertă de securitate.

ADVERTISEMENT