News

Război în Ucraina, ziua 445. „Sâmbăta neagră” a aviației militare ruse. Ostilitățile de pe front se intensifică

Deși așteptate contraofensivă ucraineană încă nu a fost declanșată, ziua de sâmbătă a reprezentat o intensificare a luptelor de pe frontul ruso-ucrainean.
14.05.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 445 Sambata neagra a aviatiei militare ruse Ostilitatile de pe front se intensifica
Luptele din Ucraina s-au intensificat în ultimele două zile/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După o lungă perioadă în care armata ucraineană a trebuit să se retragă, lent dar sistematic, de pe poziții deținute la Bahmut, autoritățile de la Kiev au anunțat că soldații săi au reușit să câștige din nou teren în zona acestui oraș. Și mai supărătoare pentru Moscova este doborârea a patru aeronave într-o singură zi.

Zi catastrofală pentru aviația rusă

Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a anunțat că armata ucraineană avansează pe două direcții în jurul orașului Bahmut. „Trupele noastre avansează treptat în două direcţii în suburbiile din Bahmut … Cu toate acestea, situaţia în oraşul în sine este mai complicată”, a scris Maliar pe Telegram. Avansul din ultimele două zile a soldaților ucraineni a fost recunoscut de către Rusia, oficialitățile moscovite anunțând o retragere de pe poziții controlate anterior la nord de oraș.

ADVERTISEMENT

Însă evenimentul principal al zilei a fost doborârea a patru aeronave rusești într-un singur atac. Mai mult, acestea au fost distruse în timp ce se aflau încă pe teritoriul național al Rusiei, în apropierea orașului Briansk, aflat la granița cu Ucraina.

Potrivit publicației rusești Kommersant, preluată de News.ro, este vorba de un avion de vânătoare Suhoi Su-35, unul de bombardament Suhoi Su-34 și două elicoptere Mil Mi-8. Se pare că avioanele urmau să bombardeze ținte aflate în regiunea Cernihiv, cu susținerea elicopterelor din escadrilă.

ADVERTISEMENT

Se pare că piloții aeronavelor nu au reușit să se salveze. Potrivit unor experți, imaginile publicate pe rețelele de socializare indică faptul că avioanele ar fi fost doborâte cu rachete aer-aer, adică lansate de pe alte avioane. Distrugerea celor patru aeronave reprezintă cele mai grave pierderi înregistrate într-o singură zi de către aviația militară rusă, de la începutul războiului.

Deocamdată, autoritățile locale și agenția de presă TASS nu au confirmat decât doborârea a unui avion și a unui elicopter. Autoritățile de la Kiev nu și-au asumat responsabilitatea pentru acest atac, însă consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a comentat distrugerea escadrilei drept „karma instantanee”.

ADVERTISEMENT

Bombardamente în zona liniei frontului

Se pare că un alt atac ucrainean a avut loc în regiunea separatistă Donbas, în orașul Lugansk. Rusia a anunțat că vineri au fost atacate cu rachete două ținte civile care au vizat o fabrică de produse pe bază de polimeri și una de procesare a cărnii. Moscova susține că atacul a fost întreprins cu rachete de producție britanică Storm Shadow, cu rază lungă de acțiune. Rușii susțin că atacul este o dovadă că Ucraina nu-și respectă angajamentul luat față de susținătorii occidentali de a nu folosi armamentul livrat de către aceștia pentru atacuri asupra unor ținte civile.

Însă nici artileria rusă nu a rămas inactivă, bombardând orașul Kostiantinivka, situat la 25 de kilometri sud-vest de Bahmut, informează AFP, preluată de Agerpres. Atacul s-a soldat cu moartea a două persoane și rănirea altor zece, printre care și doi adolescenți de 15, respectiv 16 ani. Aflat aproape de linia frontului, Kostiantinivka este o țintă frecventă a artileriei ruse.

ADVERTISEMENT

În acest timp, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski nu se află în țară. După vizita făcută sâmbătă în Italia, Zelenski merge duminică la Berlin. Vizita acestuia în Germania survine la scurtă vreme după ce guvernul de la Berlin a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Kiev, în valoare de 2,7 miliarde de euro. Este vorba de tancuri și alte blindate, precum și de echipamente de apărare antiaeriană.

ADVERTISEMENT