LIVE Actualizat 17-05-2023
14:40

Război în Ucraina, ziua 448. Rusia anchetează pentru trădare trei cercetători care au lucrat la rachetele hipersonice Kinjal

Război în Ucraina, ziua 448. Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete într-un efort menit să copleșească apărarea antiaeriană a Kievului.
17.05.2023 | 17:38
Razboi in Ucraina ziua 448 Rusia ancheteaza pentru tradare trei cercetatori care au lucrat la rachetele hipersonice Kinjal
Război în Ucraina, ziua 448. Foto: Times of Israel
ADVERTISEMENT
17-05-2023
14:40

Contractul privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a fost prelungit

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost prelungit cu încă două luni. Contractul care permitea exportul în siguranță a mărfurilor ucrainene peste apă trebuia să expire joi. Discuțiile au durat o zi întreagă după ce Rusia a refuzat inițial să îl prelungească.

“Vreau să vă dau o veste bună. Cu eforturile țării noastre, sprijinul prietenilor noștri ruși și contribuția prietenilor noștri ucraineni, Inițiativa pentru Cereale la Marea Neagră a fost prelungită cu încă două luni”, a spus președintele turc. 

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au încheiat un acord în iulie anul trecut pentru a ajuta la rezolvarea crizei alimentare globale exacerbată de războiul din Ucraina. Miercuri dimineaţă, ultima navă “acoperită” de actualul contract a părăsit Ucraina și s-a îndreptat spre Turcia.

17-05-2023
13:53

Rusia anchetează trei cercetători pentru trădare

Trei academicieni ruși care au lucrat la dezvoltarea tehnologiei rachetelor hipersonice se confruntă cu „acuzații foarte grave”, a anunțat Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că este la curent cu o scrisoare deschisă pe care oameni de ştiinţă din Siberia au redactat-o în apărarea celor trei cercetători, dar a spus că acest caz este de competenţa serviciilor de securitate.

În scrisoarea publicată luni, colegii lui Anatoli Maslov, Aleksandr Şipliuk şi Valeri Zveghinţev au protestat şi spun că cei trei cercetători sunt nevinovaţi. avertizând că urmărirea lor penală ameninţă să aducă daune grave ştiinţei ruse. “Îi cunoaştem. Fiecare dintre ei este un patriot şi o persoană decentă care nu este capabilă să facă ceea ce autorităţile de anchetă îi suspectează”, spun aceştia.

Ucraina a anunțat marți că a reușit să distrugă șase dintre aceste arme într-o singură noapte, deși Rusia contestă această informație. Oamenii de știință arestați au participat de ani de zile la conferințe științifice pe această temă și au publicat o serie de articole și cărți profesionale despre rachetele hipersonice.

În 2012, Maslov şi Şipliuk au prezentat rezultatele unui experiment privind proiectarea rachetelor hipersonice la un seminar din Tours, Franţa. În 2016, toţi trei s-au numărat printre autorii unui capitol al unei cărţi despre rachetele hipersonice, intitulate “Hypersonic Short-Duration Facilities for Aerodynamic Research at ITAM, Russia”.

În scrisoarea deschisă a colegilor lor de la ITAM – Institutul de Mecanică Teoretică şi Aplicată Hristianovici din Novosibirsk – se precizează că materialele pe care oamenii de ştiinţă le-au prezentat în cadrul forumurilor internaţionale au fost verificate în mod repetat pentru a se asigura că nu includ informaţii restricţionate.

Cazul celor trei demonstrează că, până la urmă, “orice articol sau raport poate duce la acuzaţii de înaltă trădare”, se arată în scrisoarea deschisă. “În această situaţie, nu ne temem doar pentru soarta colegilor noştri. Pur şi simplu nu înţelegem cum să continuăm să ne mai facem treaba”, au transmis oamenii de ştiinţă.

Scrisoarea aminteşte, de asemenea, de cazul lui Dmitri Kolker, un alt om de ştiinţă siberian care a fost arestat anul trecut sub suspiciunea de trădare de stat şi a fost transportat cu avionul la Moscova, deşi suferea de cancer pancreatic avansat. Kolker, specialist în laseri, a murit două zile mai târziu.

17-05-2023
12:53

Lavrov: „Criza din Ucraina se va termina când SUA își vor abandona aliații”

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a făcut o declarație miercuri, sugerând că războiul din Ucraina ar putea lua sfârșit prin retragerea SUA de la aliații săi, similar cu ceea ce s-a întâmplat în Afganistan.

Lavrov a subliniat paralelele între situația din Ucraina și cea din Afganistan, sugerând că SUA ar putea renunța la susținerea aliaților lor în fața conflictului. Această afirmație vine în contextul în care Statele Unite au anunțat retragerea trupelor sale din Afganistan, ceea ce a condus la o serie de evenimente și schimbări dramatice în regiune.

Oficialul rus a amintit că SUA „au abandonat conducerea afgană pe care s-au bazat în timpul ocupației americane a acelei țări timp de 20 de ani”.

„Sper ca politicienii moderni să acorde atenție istoriei. Oamenii de știință politică scriu multe despre asta. Ei prevăd că toate acestea vor continua atâta timp cât americanii au nevoie. Acești oameni (guvernul de la Kiev – n. red.) vor fi la putere atâta timp cât (SUA – n. red.) au nevoie de ei”, a remarcat Serghei Lavrov.

17-05-2023
12:13

Camerele video din Kiev au fost dezactivate

Suspilne, televiziunea publică ucraineană, relatează că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat șase locuitori ai Kievului care, în timpul atacului rusesc cu rachete asupra capitalei, “au filmat activitatea apărării aeriene ucrainene și au publicat fotografii și videoclipuri pe rețelele de socializare”.

Tocmai pentru a preveni ca astfel de fapte să se mai întâmple SBU a mai anunțat că a fost blocată funcționarea camerelor web care postează automat în timp real imagini de la Kiev pe internet şi a celor care au înregistrat și publicat imagini cu apărarea antiaeriană în acțiune.

Această decizie a SBU vine după ce Ucraina a anunțat marţi că a interceptat și doborât toate cele 18 rachete și drone rusești care au fost folosite în atacul aerian asupra capitalei, printre care, potrivit armatei ucrainene, se numărau șase rachete hipersonice de tip Kinjal. Ulterior, s-a dovedit însă că sistemul de rachete de apărare antiaeriană american Patriot a fost deteriorat în urma atacului ruşilor.

17-05-2023
08:03

Un fost sergent american a fost ucis la Bahmut

Un soldat retras din forțele speciale americane a fost ucis de artileria rusă săptămâna aceasta în orașul Bahmut.

Moartea sa a fost confirmată de un prieten apropiat și fondatorul unei organizații non-profit care operează în Ucraina. Sergentul în rezervă Nicholas Maimer se afla într-o clădire din Bahmut care s-a prăbușit după ce a fost lovită de focul de artilerie, a declarat colonelul în rezervă Perry Blackburn, fondatorul organizației nonprofit AFGFree, cu care Maimer lucra în Ucraina.

“Au ajuns în acea poziție, apoi a început focul de artilerie grea. Clădirea a început să se prăbușească. Majoritatea americanilor și ucrainenii au reușit să scape, dar Nick nu a făcut-o”, a declarat pentru CNN un al prieten al lui Maimer, tot american.

Confirmarea morții lui Maimer a venit după ce Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a publicat un videoclip în care pretindea că arată corpul americanului ucis.

17-05-2023
07:46

Noi detalii despre atacul asupra sistemului Patriot de la Kiev

Sistemul de rachete de apărare antiaeriană american Patriot, pe care ucrainenii l-au primit recent din America, a fost avariat în atacul rusesc „extrem de intens” de marți, asupra Kievului, au confirmat doi oficiali americani pentru Reuters, adăugând că se pare că sistemul nu a fost totuși distrus. Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemul Patriot de la Kiev a fost lovit de o rachetă hipersonică de tip Kinjal.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului și a subliniat că are doar informații preliminare, a declarat că Washingtonul și Kievul discută deja despre cea mai bună modalitate de a repara sistemul.

Oficialul a adăugat că SUA va avea probabil o perspectivă mai bună asupra situației în zilele următoare.

Acesta este unul dintre sistemele Patriot pe care ucrainenii le-au instalat la Kiev pentru a apăra capitala de atacurile rusești cu rachete.

Patriot sunt considerate unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume și sunt capabile să cupleze avioane, rachete de croazieră și rachete balistice. Acestea includ de obicei lansatoare de rachete împreună cu radare și alte vehicule de sprijin.

Război în Ucraina, ziua 448. Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete într-un efort menit să copleșească apărarea antiaeriană a Kievului. Potrivit oficialilor americani, strategia rușilor ar putea fi falimentară, pentru că Moscova ar fi oricum la fundul sacului și nu mai are armament de calitate.

Război în Ucraina, ziua 448. Rusia și-a intensificat atacurile

Rusia a folosit tot mai multe muniții pentru a copleși și a încurca apărarea antiaeriană ucraineană, a transmis un oficial american citat de CNN. Rusia a lansat atacuri aeriene mai mari din mai multe direcții simultan, a spus oficialul, vizând centrele de comandă și control din Kiev și alte locații de mare valoare.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca Rusia să fi început atacurile extinse în încercarea de a forța Ucraina să-și întârzie contraofensiva foarte anticipată, a spus oficialul. Dar, Ucraina a reușit să reziste atacurilor, interceptând un procent ridicat din rachetele și dronele primite cu apărarea antiaeriană stratificată oferită de națiunile occidentale.

Atacurile extinse ar putea chiar să funcționeze în avantajul Ucrainei, a completat oficialul, pe măsură ce Rusia se scufundă mai adânc în rezerva sa limitată de muniții de precizie. Astfel, pe nimeni nu mai miră că Rusia atacă la sol cu rachete S-300, care erau inițial menite pentru a fi folosite drept sol-aer și apărare antiaeriană.

ADVERTISEMENT

Între timp, Rusia a declanșat un baraj cu rachete hipersonice Kinzhal lansate de pe avioane de luptă, rachete de croazieră Kalibr trase din Marea Neagră și rachete terestre Iskander, a declarat șeful armatei ucrainene. Atacul a venit din nord, sud și est. Atacul a afectat probabil – dar nu a distrus – un sistem Patriot, a declarat un alt oficial pentru CNN.

La începutul acestei luni, Ucraina a folosit noile sale rachete Patriot pentru a intercepta o rachetă hipersonică Kinzhal, marcând pentru prima dată când racheta fabricată din SUA a distrus o armă pe care președintele rus Vladimir Putin o consideră imposibil de oprit. Mai mult, de atunci ucrainenii și-au asumat că au doborât nu mai puțin de 6 rachete Kinzhal, sau Kinjal, lucru negat de Rusia.

ADVERTISEMENT

Astfel, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, a negat că Ucraina a doborât până la şase rachete hipersonice Kinzhal la primele ore ale zilei. ”Federația Rusă nu a lansat atât de multe rachete Kinzhal”, a declarat Șoigu pentru presa de stat rusă RIA Novosti. Ministrul a spus că numărul de interceptări revendicat de Ucraina a fost ”de trei ori mai mare decât rachetele care au fost lansate”.

Și greșesc genul de rachetă tot timpul. De aceea nu le lovesc”, a susținut Shoigu. Ucrainenii au declarat că au interceptat toate cele 18 rachete rusești lansate asupra țării la primele ore ale dimineții de marți, inclusiv șase Kinzhal. Situația aduce aminte de clipa în care rușii se lăudau că distrug zilnic mai multe sisteme HIMARS în Ucraina, în condițiile în care acestea nici măcar nu erau pe front.

ADVERTISEMENT

De altfel, rușii și-au asumat deja că au distrus un sistem Patriot, deși ucrainenii și americanii neagă. “Se pare că cel puțin una dintre rachetele de croazieră rusești hipersonice Kh-47M2 “Kinjal” sau Kh-55/3M14 “Kalibr” a lovit un punct de apărare aeriană undeva în capitala ucraineană Kiev, după ce acesta încerca să doboare rachetele lansate; unii susţin că bateria lovită este una americană MIM-104 Patriot, cu toate acestea, sistemul de lansare nu pare să arate un sistem “Patriot”. Acesta este momentul exact în care o baterie de apărare aeriană, posibil un MIM-104 “Patriot” a fost vizat de o rachetă rusă de croazieră sau balistică în orașul Kiev” a comentat contul de Twitter OSINTdefender.

ADVERTISEMENT