News

Război în Ucraina, ziua 45. Promisiunile lui Boris Johnson pentru Volodimir Zelenski, după vizita premierului britanic la Kiev

Război în Ucraina, ziua 45. Civili care fugeau de război, măcelăriți cu rachete la Kramatorsk. Liderii UE au vizitat orașul Bucea, scena atrocităților Rusiei
09.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 45 Promisiunile lui Boris Johnson pentru Volodimir Zelenski dupa vizita premierului britanic la Kiev
Război în Ucraina, ziua 72. În fiecare seară, bombardamente cu rachete asupra orașelor. Putin repară ce a stricat Lavrov, Zelenski se împacă cu Steinmeier
ADVERTISEMENT
09-04-2022
19:45

Promisiunile lui Boris Johnson pentru Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean a primit astăzi vizita surpriză a lui Boris Johnson, care a fost anunțată abia în momentul în care cei doi erau deja față în față.

Premierul britanic a afirmat că ”rușii au crezut că Ucraina va cădea în câteva zile și că Kievul va ceda în câteva ore în fața armatelor lor. Cât de tare s-au înșelat!” Johnson a mai transmis că ceea ce Vladimir Putin a făcut în locuri precum Bucea și Irpin ”sunt crime de război care au întinat permanent reputația sa și pe cea a guvernului său.”

Marea Britanie și-a asumat că va trimite către Ucraina noi arme anti-tanc, anti-aeriene și chiar anti-nave. De asemenea, armata lui Zelenski va mai primi de la englezi și vehicule blindate și drone armate, pentru ca Ucraina să poată fi susținută ”în această fază crucială, în timp ce asaltul ilegal al Rusiei continuă.”

În paralel, Zelenski a concluzionat această întâlnire făcând din nou apel la celelalte țări democratice din Occident, astfel încât acestea să urmeze exemplul britanic de furnizare a echipamentelor militare.

09-04-2022
17:47

Peste 10 miliarde de euro, strânși în campania Stand Up for Ukraine

Campania de strângere de fonduri Stand Up for Ukraine, desfășurată la nivel global, a ajuns la cifra de 10,1 miliarde de euro.

În cadrul acestei campanii, au fost strânse 9,1 miliarde de euro de la cetățeni de rând din întreaga lume, iar Ursula von der Leyen a transmis că ”un alt miliard de euro va fi oferit de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.”

Evenimentul care a fost susținut de către Uniunea Europeană și de către premierul canadian, Justin Trudeau, a avut ca scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea refugiaților de război din Ucraina. 

09-04-2022
15:53

YouTube a blocat contul Parlamentului rus

YouTube a închis contul Dumei de Stat din Rusia, pe fondul celor mai recente sancțiuni impuse de către guvernul Statelor Unite, conform Google.

”Google și-a asumat că va respecta toate sancțiunile și legile aplicabile referitoare la comerț”, a declarat un purtător de cuvânt, ”astfel că dacă descoperim că un cont încalcă Termenii de Utilizare, vom lua măsurile potrivite. Echipele noastre monitorizează îndeaproape situația pentru orice noutăți șu schimbări.”

Roskommandzor, supraveghetorul telecom din Rusia, a cerut Google să anuleze suspendarea și să ofere explicații cu privire la închiderea contului.

Agenția a cerut ca Google ”să reinstituie accesul imediat la canalul de YouTube ”Duma TV”, al Dumei de Stat din Rusia”, adăugând că blocarea acestuia ”împiedică fluxul liber de informații.”

Ca răspuns la restricții anterioare din partea YouTube, Roskommandzor a interzis, în cursul zilei de joi, accesul la servicii Google, inclusiv la Search și Gmail. 

09-04-2022
14:31

Boris Johnson, întâlnire cu Volodimir Zelenski

Premierul Marii Britanii se află la Kiev în cursul zilei de sâmbătă, unde are o întâlnire cu Volodimir Zelenski.

Ambasada Ucrainei în Regatul Unit a distribuit o fotografie cu cei doi în timpul discuțiilor:

09-04-2022
13:24

Peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului

Cele mai noi cifre ale ONU, transmise prin intermediul agenției ce se ocupă de problemele refugiaților, arată că 4.441.663 de refugiați ucraineni au părăsit țara de la începerea războiului, în data de 24 februarie.

Cifra este cu 59.347 de persoane mai mare decât cu o zi în urmă. 90% din totalul celor ce au fugit din calea luptelor sunt femei și copii.

De asemenea, și 210.000 de indivizi care nu erau cetățeni ucraineni au fugit din țară. 

În total, 7,1 milioane de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele. Peste două milioane de oameni au reușit, însă, să fugă în vestul țării, fără să fie nevoie să treacă granița. 

09-04-2022
11:44

Ursula von der Leyen vorbește despre ”crime de război” ale Rusiei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că forțele armate ruse par să fi comis crime de război prin uciderea civililor în Ucraina, adăugând că avocații trebuie să investigheze aceste incidente.

”Instinctul meu spune că dacă asta nu e o crimă de război, atunci ce e o crimă de război? Sunt de profesie medic, iar avocații trebuie să investigheze cu atenție această situație”, a declarat von der Leyen.

”Am văzut fotografiile, premierul ucrainean mi-a arătat: oameni uciși în timp ce merg pe stradă. Putem vedea și cu ochii noștri că distrugerea orașelor afectează viețile civililor. Clădirile rezidențiale nu sunt ținte militare”, a mai spus președintele Comisiei Europene, referindu-se la Bucea.

09-04-2022
09:57

Rusia a distrus un depozit de armament din Ucraina

Ministerul apărării din Rusia a transmis că forțele armate ruse au distrus un depozit de muniție aflat la baza aeriană Mirhorod, aflată în zona centrală a Ucrainei. Informațiile au fost relatate de agenția de presă Interfax.

Un avion MiG-29 al aviației ucrainene, dar și un elicopter Mi-8, au fost distruse în timpul atacului asupra bazei din regiunea Poltava, conform purtătorului de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov.

09-04-2022
08:48

Ucraina ar putea deveni candidat pentru apartenența la UE în iunie

Olga Stefanișina, vicepremier ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, a afirmat că țara sa ”e gata să se miște repede” în privința cererii sale de a deveni membru al Uniunii Europene.


Remarcile oficialului vin la o zi după ce Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, și-a asumat că Kievul va primi un răspuns cât se poate de rapid în privința cererii sale.

În cadrul unei conferințe de presă comune alături de Volodimir Zelenski, von der Leyen a înmânat președintelui ucrainean un chestionar care va reprezenta un punct de pornire pentru decizia legată de intrarea în UE:

”Nu va fi ceva obișnuit, nu va fi nevoie de ani pentru formarea unei opinii, ci de săptămâni.”

Zelenski a transmis în aceeași conferință de presă că va transmite răspunsurile la chestionar într-o săptămână.

09-04-2022
07:36

SUA pregătește instalarea unui sistem Patriot în Slovenia

Lloyd Austin, secretarul pe probleme de apărare al Statelor Unite, a declarat că Washingtonul va instala un sistem de rachete defensive Patriot în Slovacia. Acesta va fi însoțit și de un număr de trupe americane, care vor asigura funcționalitatea bateriei.

Bratislava și-a dat acordul pentru a dona sistemele anti-aeriene S-300 către Ucraina, de unde și decizia Statelor Unite de a sprijini astfel Slovacia. 

Sistemul Patriot va ajunge în Slovacia în următoarele zile, conform lui Austin.

”Durata prezenței sistemului nu a fost încă stabilită, deoarece suntem în discuții cu autoritățile centrale de la Bratislava referitor la mai multe soluții permanente de apărare aeriană”, a afirmat Lloyd Austin.

09-04-2022
06:33

Noi coridoare umanitare au fost agreate de către combatanți pentru sâmbătă

Ucraina a transmis că 10 coridoare umanitare au fost stabilite pentru evacuarea civililor din zonele de război, în cursul zilei de sâmbătă. 

Coridoarele planificate includ și unul care va ajuta la evacuarea civililor din Mariupol, conform informațiilor transmise de către Irina Vereșciuc, vicepremierul de la Kiev.

09-04-2022
06:03

Joe Biden a aprobat noi sancțiuni împotriva Moscovei și Minskului

Președintele american Joe Biden a pregătit două noi seturi de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului.

Aceste noi sancțiuni reprezintă cea mai nouă mutare a administrației de la Washington împotriva celor două state, cu privire la războiul declanșat în Ucraina. 

Unul dintre documentele semnate de Joe Biden suspendă relațiile comerciale normale cu cele două state, astfel că acestea sunt ”pedepsite” prin creșterea taxelor pentru importuri ce provin din Belarus sau din Rusia.

Al doilea document interzice importurile energetice din Rusia, iar aici intră și petrolul, cărbunele și gazele naturale.

Senatul a votat în unanimitate cele două seturi de sancțiuni, în vreme ce în Camera Reprezentanților a existat o oarecare opoziție. 

Rusia caută încă 60.000 de militari pentru a-i trimite să ucidă ucraineni, au anunțat oficialii americani, care s-au declarat însă sceptici că Moscova va reuși să facă rost de un număr atât de mare de soldați complet antrenați și echipați pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina.

Civili care fugeau de război, măcelăriți cu rachete la Kramatorsk

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise vineri la Kramatorsk, în estul Ucrainei, după ce gara oraşului a fost lovită de un atac cu rachete. Localitatea Kramatorsk, aflată între Doneţk şi Lugansk, în Donbas, era plină, la momentul atacului, de persoane care așteptau trenurile cu care să plece cât mai departe de zona în care toată lumea așteaptă să se concentreze luptele în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko, a spus că 38 dintre victime au murit la fața locului, iar alte 12 la spital și că 98 de persoane, printre care 16 copii, 46 de femei și 36 de bărbați, au fost duse la spital cu răni grave. Kirilenko a adăugat că numărul morților ar putea să crească în următoarele ore. Primarul din Kramatorsk, Olexandr Honciarenko, a relatat că în gară erau cel puțin 4.000 de persoane.

El a mai spus că rachetele sunt, cu siguranță ale Rusiei, și că nu exista nicio țintă militară în apropierea stației feroviare. Dar Rusia a negat că atacul i-a aparținut, susținând că nu mai folosește acest tip de rachete – Tochka-U – în ciuda dovezilor care arată că Moscova a mai folosit astfel de arme și în alte zone din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Comunitatea internațională a condamnat în termenii cei mai duri noul atac asupra civililor din Ucraina. „Condamn ferm atacul orb din această dimineaţă împotriva unei gări, la Kramatorsk, de către Rusia, în care au fost ucise zeci de persoane şi care s-a soldat cu numeroşi răniţi”, a scris pe Twitter șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a adăugat că „este o nouă tentativă de a închide căile de evacuare a celor care fug din calea acestui război nejustificat şi de a cauza suferinţe umane”.

Iar președintele american Joe Biden a acuzat Rusia de comiterea unei „atrocități oribile”, după atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk, unde 50 de oameni au fost uciși și alți 300 au fost răniți.

ADVERTISEMENT

La Borodianka e mai rău decât se credea

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, vineri dimineața, că militarii ruși au făcut mai multe victime la Borodianka decât în Bucea. „Au început lucrările de demontare a resturilor din Borodianka… Acolo e mult mai rău. Şi mai multe victime ale ocupanţilor ruşi. Şi ce se va întâmpla când lumea va afla tot adevărul despre ce a făcut armata rusă la Mariupol? Acolo, pe aproape fiecare stradă, este ceea ce a văzut lumea în Bucea şi în alte oraşe din regiunea Kiev după retragerea trupelor ruse. Aceeaşi cruzime. Aceleaşi crime odioase”, a spus Zelenski.

Vor arăta victimele din Mariupol ca şi cum ar fi fost ucise nu de armata rusă, ci de apărătorii ucraineni ai oraşului. Pentru a face acest lucru, ocupanţii adună cadavre pe străzi, le scot şi le pot folosi în altă parte în conformitate cu scenariile de propagandă elaborate”, a adăugat președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

Liderii UE au vizitat orașul Bucea, scena atrocităților Rusiei

Premierul ucrainean Denis Șmihal i-a dus s[ viziteze Bucea pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, pe Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, și pe prim-ministrul slovac Eduard Heger.

Am vizitat Bucea. Le-am arătat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell și premierului Slovaciei, Eduard Heger, atrocitățile comise de militarii Rusiei contra civililor ucraineni”, a declarat Șmihal. „Ucrainenii nu-și vor ierta niciodată inamicii pentru aceste crime. Lucrăm alături de partenerii europeni pentru a-i opri pe agresori cât mai repede cu putință”, a mai spus premierul.

Vizita a avut loc în perioada în care echipele de anchetatori exhumează cadavrele din gropile comune de la Irpin, Bucea, Hostomel și alte localități din Regiunea Kiev, unde au avut loc crime de război comise de Rusia.

ADVERTISEMENT