LIVE Actualizat 24-05-2023
15:26

Război în Ucraina, ziua 455. Serghei Lavrov, o nouă declarație controversată. Comparație între extinderea NATO și politicile naziste

Război în Ucraina, ziua 455. Rușii au continuat atacurile cu drone și rachete în ultimele ore. Tot Moscova spune că a interceptat două avioane americane la Marea Baltică.
24.05.2023 | 18:17
Razboi in Ucraina ziua 455 Serghei Lavrov o noua declaratie controversata Comparatie intre extinderea NATO si politicile naziste
Război în Ucraina, ziua 455. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
24-05-2023
15:26

Serghei Lavrov compară extinderea NATO cu politicile Germaniei naziste în Europa de Est

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, face o nouă declarație controversată. Acesta a comparat, miercuri, extinderea NATO către Est cu dorinţa lui Adolf Hitler de a ocupa noi teritorii în estul Europei.

În esenţă, expansiunea nesăbuită a NATO reflectă aceleaşi intenţii care au stat la baza politicii lui Hitler ‘Drang nach Osten’ (‘Marşul spre Est)”, a declarat Lavrov la participarea sa în cadrul celei de-a 11-a reuniuni internaţionale a înalţilor oficiali din sfera securităţii, organizată de Consiliul de Securitate rus.

Șeful diplomației de la Kremlin a mai acuzat SUA că au distrus în mod deliberat arhitectura de securitate europeană, acordând “o atenţie specială creării de ameninţări inacceptabile pentru Rusia”.

Este suficient să menţionăm retragerea Statelor Unite din Tratatul privind rachetele balistice, în urmă cu mai bine de 20 de ani, din Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară, din tratatul Cer deschis“, a mai spus Lavrov. 

24-05-2023
12:22

Ucraina a fost informată cu privire la raidul din Belgorod

Kievul a primit un avertisment prealabil cu privire la raidul transfrontalier de la Belgorod, efectuat de către Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul de Voluntari din Rusia, a declarat miercuri pentru CNN o sursă de apărare ucraineană. ”În cadrul Ucrainei, luptătorii internaționali sunt coordonați de Serviciul de Informații pentru Apărare. În ceea ce privește această operațiune specială [în regiunea Belgorod], a fost în afara Ucrainei, dar Ucraina a fost avertizată despre intențiile sale”, a transmis sursa.

Un grup de cetățeni ruși anti-Putin, care sunt aliniați cu armata ucraineană, și-au revendicat responsabilitatea pentru un atac la începutul acestei săptămâni în regiunea de sud-vest a Rusiei, Belgorod, care se învecinează cu nord-estul Ucrainei. Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat o anchetă asupra atacului pe Telegram, susținând:

”Clădirile rezidențiale și administrative și infrastructura civilă au fost supuse focului de mortar și artilerie. În urma acestor acțiuni criminale, mai mulți civili au fost răniți”. Părți din regiune au fost apoi lovite peste noapte de vehicule aeriene fără pilot (UAV), lăsând nouă persoane spitalizate, potrivit guvernatorului Vyacheslav Gladkov.

24-05-2023
07:51

Evgheni Prigojin susține că soldații ruși nu sunt pregătiți

Evgheni Prigojin susține că soldații ruși nu sunt pregătiți să se lupte de la egal la egal cu soldații ucraineni. Cu toate acestea, Prigojin face referire la armata regulată a Rusiei, căci gruparea Wagner ar fi cea mai puternică din lume.

”Acum îl pot judeca în funcție de propria mea experiență, știu cum luptă diferite țări [..] astăzi Wagner PMC este cea mai bună armată din lume, iar după aceasta, desigur, trebuie să spun că ar trebui să fie armata rusă pentru a putea fi corect din punct de vedere politic, dar cred că ucrainenii de astăzi sunt una dintre cele mai puternice armate din lume”, a spus Prigojin, marți, într-un interviu cu Konstantin Dolgov, un blogger pro-rus, pentru blogul său Telegram Channel ”Dolgov vorbește”.

Mai mult, Prigojin a transmis că ucrainenii sunt ”Foarte organizați, foarte pregătiți și inteligența lor este la cel mai înalt nivel, ei pot opera orice sistem militar cu succes egal, unul sovietic sau unul NATO”. Referitor la recentele incidente din Belgorod, Prigojin a remarcat că ”grupurile Corpului Voluntarului Rusesc intră fără rușine în regiunea Belgorod, iar forțele de apărare ruse nu sunt pregătite să le reziste sub nicio formă sau formă”.

Război în Ucraina, ziua 455. În noaptea precedentă, Rusia a atacat din nou teritoriul Ucrainei cu drone sinucigașe Shahed și rachete. Unitățile de apărare aeriană ale statului vecin le-au distrus pe toate.

Război în Ucraina, ziua 455. Rusia anunță că a interceptat două avioane americane la Marea Baltică

În ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat și 20 de lovituri cu rachete. Vorbim de rachete de croazieră lansate spre așezările din regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie și Harkov, precum și rachetele balistice Iskander-M și rachetele sol-aer ghidate S-300.

ADVERTISEMENT

De asemenea, invadatorii ruși au lansat 48 de lovituri aeriene și au deschis focul cu sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) de aproximativ 90 de ori. Au fost raportate victime în rândul civililor. Case civile și alte infrastructuri, inclusiv o grădiniță, au fost avariate sau distruse.

Potrivit Statului Major, amenințarea cu rachete și lovituri aeriene rusești persistă în toată Ucraina. Trupele ruse continuă să-și concentreze principalele eforturi pe direcțiile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. Peste 30 de ciocniri militare au avut loc acolo în ultimele 24 de ore. Bahmut și Marinka din regiunea Donețk rămân epicentrul ostilităților.

ADVERTISEMENT

Marți seara, Rusia a anunțat public că a ridicat de la sol unul dintre avioanele sale de război. Motivul: ar fi sesizat două bombardiere americane deasupra Mării Baltice. Acestea se apropiau de frontieră, relatează Sky News.

După retragerea avioanelor de război străine de la frontiera Rusiei, avionul rus de luptă s-a întors pe aerodromul iniţial fără incidente”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Rușii spun că cele două aeronave în cauză erau bombardiere strategice B-1B ale Forţelor Aeriene ale SUA care “se apropiau de graniţa Rusiei”, precizând că au ridicat de la sol un avion de vânătoare Su-27 pentru a merge în întâmpinarea lor. De notat că frontiera rusă nu a fost încălcată, a precizat ministerul.

Germania, nou ajutor militar pentru ucraineni

Tot marți, guvernul german a anunțat un nou pachet de ajutor militar către Ucraina. Lista a fost actualizată pe site-ul Guvernului Federal, transmite publicația ucraineană Ukrinform.

ADVERTISEMENT

Germania a trimis un radar de supraveghere aeriană TRML-4D, două tancuri de așezare a podurilor BEAVER, trei sisteme mobile și protejate de deminare, 54 de drone de recunoaștere VECTOR, opt extinderi ale gamei de frecvență pentru dispozitive antidrone și un sistem electronic de scanare/jammer de comunicații.

În plus, autoritățile germane au trimis Ucrainei șase vehicule de protecție a frontierei, două autocamioane de manipulare a încărcăturii 8×6, cinci trenuri autocamioane, 34 de pick-up și opt camioane Zetros.

La mijlocul acestei luni, Germania declara că va acorda un ajutor militar substanţial Ucrainei, în valoare de 2,7 miliarde de euro. Acesta va include 20 de vehicule de infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard-1 şi 4 patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T-SLM.

ADVERTISEMENT