Potrivit premierului olandez Mark Rutte, Olanda “ia în considerare în mod serios” posibilitatea de a trimite avioane de luptă F-16 către Ucraina, însă nu s-a luat încă o decizie finală, scrie Reuters. Autoritățile de la Amsterdam au anunțat că planifică să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe avioanele F-16 cât mai curând posibil.
Rutte a subliniat că decizia de a furniza avioane de vânătoare către Kiev depinde de aprobarea Statelor Unite. În cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc, vineri, 26 mai, oficialul a menționat că Olanda ar putea dona avioane de luptă Ucrainei, deoarece se află în procesul de retragere treptată a avioanelor F-16 din flota sa.
Ministerul olandez al Apărării a furnizat informații conform cărora Olanda deține în prezent 24 de avioane F-16 operaționale, care urmează să fie retrase din uz până la mijlocul anului 2024. Alte 18 avioane sunt disponibile pentru vânzare, dintre care 12 au fost deja vândute cu titlu provizoriu.
Președintele american Joe Biden a aprobat recent programele de instruire a piloților ucraineni pe avioanele F-16, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat că aceste avioane nu vor fi utilizate pentru a traversa granița și a acționa pe teritoriul Rusiei. Occidentul dorește să sprijine Ucraina în conflictul său cu Rusia, însă a subliniat în repetate rânduri că nu intenționează să provoace o confruntare directă între NATO și Rusia.
BBC a publicat numele a 24.005 militari ruși care au decedat, în Ucraina, de la începutul războiului. În ultimele două săptămâni, lista a fost actualizată cu încă 1.361 de nume. Este important de menționat că lista include doar militarii care pot fi identificați și verificați prin surse deschise, iar numărul real al victimelor ar putea fi de două ori mai mare, scrie sursa citată.
Potrivit BBC, cele mai mari pierderi au fost înregistrate în rândul escadroanelor formate din deținuți. Până în prezent, au fost identificate numele a 4.315 deținuți decedați.
Autoritățile de la Kiev susțin că 205.720 de soldați ruși au murit pe frontul din Ucraina. Ministerul rus al Apărării a raportat doar sporadic pierderile în rândul militarilor, iar cifrele prezentate au fost mult mai mici decât cele anunțate de Kiev sau de presa independentă din Rusia.
Atât în Ucraina, cât și în Rusia, legea interzice dezvăluirea pierderilor militare în timpul ostilităților. În martie 2022, Aleksei Arestovici, fost consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a afirmat că astfel de informații sunt considerate secrete de stat și dezvăluirea lor “poate ajuta inamicul să evalueze eficacitatea acțiunilor sale”, transmite Unian.