Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională în SUA, a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să ofere Ucrainei ”tot armamentul de care are nevoie” pentru a se apăra împotriva Rusiei, într-un moment în care Kievul cere mai mult sprijin militar din Occident.
”Vom oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a-i învinge pe ruși și pentru a-i împiedica să mai captureze alte orașe unde comit crime”, a afirmat Sullivan.
Astfel, administrația Biden și-a luat angajamentul să sprijine în continuare Ucraina pentru a preveni comiterea de noi crime de război pe teritoriul țării.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, se va întâlni cu președintele Vladimir Putin la Moscova, în cursul zilei de luni.
Anunțul a fost făcut de Cancelaria Federală de la Viena.
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională la Washginton, spune că se așteaptă ca noul general care va supraveghea cursul luptelor din Ucraina, Alexandr Dvornikov, să orchestreze crime brutale împotriva civililor din țara invadată.
Acesta nu a oferit vreo dovadă în acest sens, însă a afirmat că uciderea civililor este o opțiune ”la îndemâna Kremlinului.”
O întâlnire între președintele Volodimir Zelenski și omologul său, Vladimir Putin, ar putea avea loc, însă doar după bătălia pentru regiunea Donbas. Informațiile au fost transmise de către Mihail Podoliak, consilier prezidențial.
”Ucraina este pregătită pentru marile bătălii”, a afirmat Podoliak. ”Ucraina trebuie să le câștige, mai ales în Donbas. Iar apoi, țara va avea o poziție de negociere mai puternică, din care poate pune anumite condiții. Ulterior, președinții se vor întâlni, asta ar mai putea dura două sau trei săptămâni.”
Oficialii ucraineni anticipează o ofensivă majoră a Rusiei în regiunea Donbas, forțele armate ruse schimbându-și strategia pentru a se concentra pe estul Ucrainei.
Un nou schimb de prizonieri de război a fost desfășurat cu succes între părțile combatante.
Tatiana Moskalkova, Comisarul pentru Drepturile Omului al Rusiei, a confirmat din partea statului său că schimbul de prizonieri s-a desfășurat cu succes.
Moskalkova a afirmat că dintre prizonierii ruși întorși acasă, patru erau angajați de la Rosatom, compania de stat din domeniul energiei atomice.
”În această dimineață au ajuns pe pământ rusesc”, a afirmat Moskalkova într-o postare online.
O groapă comună în care au fost aruncate zeci de cadavre de civili a fost descoperită în satul Buzova, din apropiere de Kiev. Aceasta a fost săpată în apropierea unei benzinării.
Cel mai recent raport cu privire la această groapă comună vine după ce forțele ucrainene au recăpătat controlul asupra zonelor care înconjoară capitala. Soldații Ucrainei descoperă constant noutăți macabre în zonele în care ajung în urma rușilor.
Un nou convoi militar a fost surprins într-o serie de imagini din satelit, în apropierea orașului Harkov.
Convoiul are o lungime de 13 kilometri, iar în data de 8 aprilie acesta circula prin orașul Velki Burluk, aflat în estul Harkovului.
Imaginile surprind ”vehicule blindate, camioane cu echipamente de artilerie remorcate și alte vehicule de suport”, conform celor de la Maxar.
Ministerul apărării din Marea Britanie a dezvăluit că forțele armate ruse fac tot posibilul pentru a-și spori efectivul de trupe, ca urmare a pierderilor masive înregistrate de la începutul războiului.
Astfel, armata rusă caută să aducă la luptă rezerviști care și-au încheiat socotelile cu armata încă din 2012.
De asemenea, rușii încearcă să aducă trupe și făcând recrutări din regiunea Transnistria, aflată în estul Republicii Moldova.
Un raport anterior sugera că retragerea Rusiei din nordul Ucrainei a lăsat în urmă dovezi ale ”atacurilor disproporționate” asupra civililor, dar și gropi comune și folosirea ostaticilor ca scuturi umane.
În plus, se pare că rușii ar folosi și dispozitive explozive improvizate pentru a face victime și a slăbi moralul trupelor ucrainene.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 10 April 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/8yjYrVmzHe
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/Xd1tmsCDme
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 10, 2022
Statele Unite a anunțat că intenționează instalarea unui sistem de rachete defensive Patriot în Slovacia. Anunțul a fost făcut prin vocea secretarului pe probleme de apărare al Statelor Unite, Lloyd Austin.
Lloyd Austin a anunțat că Washingtonul va aduce în Europa noul sistem Patriot în următoarele zile, acesta urmând a fi instalat în Slovacia, conform unui acord cu Bratislava. Funcționalitatea sistemului va fi asigurat de trupele americane, care vor fi dizlocate aici.
”Durata prezenței sistemului nu a fost încă stabilită, deoarece suntem în discuții cu autoritățile centrale de la Bratislava referitor la mai multe soluții permanente de apărare aeriană”, a afirmat Lloyd Austin.
Decizia Washingtonului vine și în urma faptului că Slovacia și-a donat sistemele anti-aeriene S-300, către Ucraina.
Este așteptată o reacție de la Moscova, așa cum s-a întâmplat în 2020, când SUA a anunțat că va dota România cu șapte sisteme Patriot. La vremea respectivă, presa rusă a scris că prezența tehnicii de luptă americane în spațiul Europei de Est poate fi privită ca o amenințare directă la adresa Rusiei.
„Astfel de lucruri nu pot fi ignorate. Probabil se va acorda mai multă atenție capabilităților aeriene ale flotei de la Marea Neagră și Diviziei de Sud a Armatei, în sensul dispunerii de sisteme defensive. Există anumite arme, de exemplu, rachete anti-radar capabile să neutralizeze sisteme de rachete și radar”, spunea atunci Ilya Kramnik, membru al Consiliului Rus de Afaceri Internaționale, potrivit Izvestia.
Pe de altă parte președintele american Joe Biden a anunțat, sâmbătă, noi seturi de sancțiuni împotriva Rusiei și a Belarusului. Cele două seturi de sancțiuni se referă la suspendarea relațiilor comerciale cu aceste state și la interzicerea importurilor energetice din Rusia, respectiv petrolul, cărbunele și gazele naturale.
Tot sâmbătă, Ucraina a anunțat că vor fi deschise 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de război. Acestea au fost agreate cu partea rusă, care va opri ostilitățile în zonele respective, pentru o perioadă de timp.
Unul din coridoare va permite evacuarea civililor din Mariupol, conform informațiilor venite din partea Irinei Vereșciuc, viceprimar al Kievului.
Până în prezent, 4.441.663 de refugiați ucraineni au părăsit țara, de la începerea ostilităților din 24 februarie 2022, a anunțat ONU. Conform raportului, 90% dintre aceștia sunt femei și copii.
Mai mult de 7 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele din cauza bombardamentelor, însă 2 milioane dintre ei s-au mutat în vestul țării, fără să treacă granița. De asemenea, peste 200.000 de cetățeni străini care locuiau în Ucraina, au ieșit din țară de la debutul războiului.
În același timp, Rusia a anunțat distrugerea unui depozit de muniție aflat în zona centrală a Ucrainei, la baza aeriană Mirhorod. Informația a fost confirmată de agenția de presă Interfax.
Oficialii de la Kremlin au mai declarat că două aeronave ale forțelor armate ucrainene au fost distruse în timpul raidului asupra bazei din regiunea Poltava. Este vorba despre un avion MiG-29 și un elicopter Mi-8, susține Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al ministerului apărării din Rusia.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, s-a întâlnit, sâmbătă, cu Boris Johnson, premierul Marii Britanii, care a venit la Kiev pentru o întrevedere cu acesta.
În timpul acesta, Olga Stefanișina, vicepremier al Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, a afirmat că țara sa este gata să grăbească formalitățile de aderare la Uniunea Europeană.
Ucraina ar putea obține un statut de candidat pentru apartenența la Uniunea Europeană în cursul lunii iunie, conform declarațiilor Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene, care a susținut vineri o conferință de presă comună cu președintele Zelensky.
”Nu va fi ceva obișnuit, nu va fi nevoie de ani pentru formarea unei opinii, ci de săptămâni”, a declarat Ursula von der Leyen.
Volodimir Zelenski a primit din partea oficialului Comisiei Europene un chestionar care va reprezenta punctul de plecare al negocierii de aderare, pe care președintele a spus că-l va da completa în maxim o săptămână.