News

Război în Ucraina, ziua 462. Rebelii ruşi anunţă că recrutează mii de oameni, pentru a ataca Moscova/Statul Major susține că peste 200.000 de ruși au pierit pe front

Război în Ucraina, ziua 462. În urma atacului cu drone, din Moscova, Putin spune că ucrainenii vor să înspăimânte rușii.
31.05.2023 | 18:39
Razboi in Ucraina ziua 462 Rebelii rusi anunta ca recruteaza mii de oameni pentru a ataca MoscovaStatul Major sustine ca peste 200000 de rusi au pierit pe front
Război în Ucraina, ziua 462. Moscova, atacată cu drone. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Hepta.ro/ Zdg.md
ADVERTISEMENT
31-05-2023
15:43

Un copil de opt ani, rănit în urma bombardamentelor din regiunea Dnipro

Un copil de opt ani a fost rănit în urma atacurilor rusești asupra orașului Pavlograd (regiunea Dnipro), în dimineața zilei de 31 mai. Această informație a fost confirmată de către Biroul Procurorului General al Ucrainei.

„Potrivit anchetei, în dimineața zilei de 31 mai 2023, armata rusă a lovit comunitatea Mezhyrytska din districtul Pavlohrad. Un băiat în vârstă de 8 ani a fost rănit”, a precizat biroul într-un comunicat.

Autoritățile ucrainene au demarat o anchetă pentru “încălcarea legilor și obiceiurilor de război”.

31-05-2023
15:36

Circa 208.000 de militari ruși au murit în Ucraina

Peste 200.000 de militari ruși au murit pe teritoriul Ucrainei în cele 462 de zile de război. Este vorba despre 207.910 de oameni.  Anunțul a fost făcut miercuri, 31 mai, de Statul Major.

„În plus, forțele de apărare ale Ucrainei au distrus 3.802 tancuri inamice, 7.472 (+3) vehicule blindate de luptă, 3.460 (+15) sisteme de artilerie, 575 de lansatoare multiple de rachete, 333 (+1) sisteme de apărare aeriană, 313 avioane de război, 298 de elicoptere, 3.124 (+32) sisteme tactice de avioane fără pilot, 1.107 rachete de croazieră, 18 nave de război/cutre, 6.230 (+11) camioane și cisterne cu combustibil și 454 de unități de echipamente specializate”, arată Statul Major.

 

 

31-05-2023
12:31

O activistă ucraineană, reținută la Moscova

La Moscova, a fost reținut o membră a fundației “Salvați Ucraina”, care avea intenția de a evacua copii ucraineni orfani din regiunile ocupate de Rusia și de a-i aduce în străinătate.

„O cetățeancă ucraineană a fost reținută la Moscova după ce a sosit în Rusia pentru a transfera copii orfani din teritoriile eliberate, așa cum a ordonat fundația Salvați Ucraina”, anunță RIA Novosti.

31-05-2023
12:28

Forțele ucrainene vor primi vehicule de luptă CV-90 din partea Suediei

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Suedia va oferi Ucrainei vehicule de luptă CV-90, iar în prezent, mai mulți soldați ucraineni sunt instruiți pentru a se familiariza cu aceste transportoare blindate.

„Acesta va fi un alt ajutor puternic din partea partenerilor noștri suedezi. Vehiculele blindate se află în serviciul mai multor state membre NATO. Echipajele ucrainene finalizează deja pregătirea pentru a le opera”, precizează autoritățile ucrainene.


 

31-05-2023
08:03

Legiunea Libertății Rusiei recrutează mii de oameni pentru a ataca Moscova

Legiunea Libertăţii din Rusia, care a revendicat atacul de la Belgorod, de săptămâna trecută, a declarat pentru Times că recrutează „mii de oamenii” pentru a ataca Moscova. Comandantul legiunii a spus că un număr mare de candidați așteaptă să se alăture milițiilor, pentru a efectua raiduri de-a lungul graniței.

„Vom continua să atacăm granița până când forțele noastre vor fi suficient de mari pentru a ataca Moscova”, a declarat comandantul Legiunii, pentru The Times.

„Avem opțiuni serioase”, a spus el. „Avem mortiere, vehicule blindate, sisteme antitanc portabile și o unitate de recunoaștere a dronelor foarte eficientă”, a spus el.

Legiunea a declarat lunea trecută că a „eliberat complet” orașul Kozinka și că unitățile sale au ajuns în centrul districtului Graivoron, înainte ca Rusia să anunțe că le-a alungat de pe acest teritoriu, marți după-amiază. Moscova a dat vina pe „militanții ucraineni”, în timp ce Kievul a descris presupusa incursiune ca pe o rebeliune a cetățenilor ruși.

Război în Ucraina, ziua 462. Moscova a fost atacată cu drone marți, 30 mai, încă de la primele ore ale dimineții. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Serghei Sobianin. Acesta a adăugat faptul că nu au fost victime, dar mai multe clădiri au suferit pagube.

Război în Ucraina, ziua 462. Atac cu drone asupra Moscovei. Reacția lui Putin

“În această dimineaţă, în zori, un atac cu drone a cauzat pagube minore la mai multe clădiri. Toate serviciile de urgenţă din oraş sunt la faţa locului. Nimeni nu a fost grav rănit până în prezent”, a transmis Sobianin.

ADVERTISEMENT

Conform canalelor de mesagerie Telegram din Rusia, ar fi fost doborâte până la zece drone la periferia Moscovei şi în regiunea sa extinsă. Pe de altă parte, presa a transmis că ar fi vorba chiar de 30 de drone.

În urma atacului, Vladimir Putin a precizat că Ucraina „vrea să îi înspăimânte pe ruși” și că atacul ar fi vizat ținte civile. Liderul de la Kremlin mai spune că apărarea antiaeriană a Moscovei va fi întărită.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Vladimir Putin a adăugat faptul că Rusia va fi forțată să răspundă, în urma atacului. Astfel, președintele rus a amenințat Kievul cu riposte, conform informațiilor transmise de agenția TASS.

Pe de altă parte, Kievul susține că nu este implicat în aceste acțiuni, dar că „privește cu plăcere”. Totodată, BBC scrie că Ucraina se așteaptă la „o creștere a numărului atacurilor”, conform declarației consilierului prezidențial.

ADVERTISEMENT

„Noi n-avem nimic a face cu asta. Ucraina privește, însă, cu plăcere și preconizează o creștere a numărului atacurilor. Poate că unele drone pe care Rusia le-a tras către Ucraina au decis să vină înapoi”, a transmis Mihail Podoliak, consilierul prezidențial ucrainean.

O dronă ar fi căzut în apropierea reședinței lui Putin

Presa din Ucraina relatează că una dintre dronele lansate spre Moscova, ar fi căzut în apropierea reședinței lui Putin. Acesta este considerat de jurnaliștii ucraineni drept „cel mai mare atac cu drone asupra capitalei”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, publicațiile din Kiev susțin că anumite clădiri nu au fost doar „ușor avariate”, așa cum au declarat rușii. Însă, incidentele nu ar fi fost raportate de televiziunile de la Moscova întocmai.

ADVERTISEMENT