News

Război în Ucraina, ziua 465. Zelenski: ”Ucraina este pregătită să lanseze o contraofensivă”. Președintele a ordonat să fie verificate toate adăposturile antiaeriene din Kiev. Update

Război în Ucraina, ziua 465. Au fost noi bombardamente în Rusia, dar și în Kiev. Zelenski a cerut să fie verificate toate adăposturile antiaeriene.
03.06.2023 | 14:02
Razboi in Ucraina ziua 465 Zelenski Ucraina este pregatita sa lanseze o contraofensiva Presedintele a ordonat sa fie verificate toate adaposturile antiaeriene din Kiev Update
Război în Ucraina, ziua 465. Continuă bombardamentele în Rusia. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT
03-06-2023
11:02

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu publicat sâmbătă.

“Credem cu tărie că vom reuși”, a declarat Zelenski pentru Wall Street Journal. “Nu știu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, poate merge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți.”

Kievul speră că o contraofensivă pentru recuperarea teritoriului va schimba dinamica războiului. Zelenski a declarat luna trecută că Ucraina trebuie să aștepte sosirea mai multor vehicule blindate occidentale înainte de a lansa contraofensiva.

El a făcut presiuni diplomatice pentru a menține sprijinul Occidentului, căutând mai mult ajutor militar și arme, ceea ce este esențial pentru ca Ucraina să reușească în planurile sale.

Două sate din regiunea Briansk, din Rusia, au fost bombardate în dimineața zilei de vineri. Potrivit guvernatorului regional Aleksander Bogomaz, în urma atacurilor, două locuințe au fost cuprinse de flăcări.

Război în Ucraina, ziua 465. Doi oameni au murit în urma atacurilor din Rusia

Mai mult, un complex de stocare a combustibilului din regiunea Smolensk a fost atacat. „Astăzi, în jurul orei trei dimineața, în satul Peresna, raionul Pochinkovski și în satul Divasi, raionul Smolensk, rezervoarele de combustibil au fost atacate de două drone cu rază lungă de acțiune. Nu au fost victime. Nu au existat pagube însemnate sau incendii”, a transmis Vasili Anohin, guvernator interimar.

ADVERTISEMENT

În Belgorod au fost anunțate două decese de către guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov. De asemenea, alte două persoane au fost rănite în urma „atacurilor forțelor ucrainene”, așa cum susține Kremlinul.

Totodată, Moscova a anunțat un atac al infrastructurii energetice din Smolensk. Nu au fost raportate persoane decedate și nici răniți, conform guvernatorului regiunii citat de Reuters, în cursul zilei de vineri.

ADVERTISEMENT

30 de rachete și drone au fost doborâte în Kiev

De cealaltă parte, Kievul anunță că vineri dimineața au fost doborâte 30 de rachete și drone. Sirenele de raid aerian s-au auzit în mai multe regiuni ale Ucrainei, potrivit publicației The Guardian.

„Potrivit informațiilor preliminare, mai mult de 30 de ținte aeriene de diferite tipuri au fost detectate și distruse în spațiul aerian deasupra și în jurul Kievului de către forțele de apărare aeriană”, se arată într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Zelenski a ordonat să fie verificate toate adăposturile antiaeriene din Kiev

În urma deceselor produse joi în Ucraina, după ce o mamă și fetița ei nu au reușit să intre într-un adăpost antiaerian, în timpul bombardamentelor, din cauză că era închis, Volodimir Zelenski a ordonat să fie verificate toate adăposturile antiaeriene.

„Din păcate, chiar și astăzi, după toate acestea, locuitorii Kievului continuă să publice informații despre inaccesibilitatea adăposturilor”, a transmis președintele Zelesnksi, potrivit zdg.md.

ADVERTISEMENT

„Nu doar despre adăposturi închise, ci și despre intrări sudate în adăposturi, despre absența adăposturilor în unele părți ale orașului. Acest nivel de neglijență în oraș nu poate fi justificat de nicio scuză”, a adăugat președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT