News

Război în Ucraina, ziua 467. Un comandant pro-rus anunţă că ucrainenii au spart liniile din Donețk / Acțiuni ofensive “nereușite” în Lîman, Bahmut și Avdiivka

Războiul din Ucraina a intrat într-o etapă ”de uzură”, însă ar putea să ia o nouă turnură după lansarea contraofensivei Kievului, anticipată de luni bune.
05.06.2023 | 21:57
Razboi in Ucraina ziua 467 Un comandant prorus anunta ca ucrainenii au spart liniile din Donetk  Actiuni ofensive nereusite in Liman Bahmut si Avdiivka
Mmebru al grupării de artilerie a Forțelor Armate Ucrainene, într-un tanc de fabricație olandeză, în zona Bahmut / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
05-06-2023
19:00

Atacuri rusești, respinse de forțele ucrainene

Potrivit unui raport recent al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse au efectuat luni, 5 iunie, acțiuni ofensive în regiunile Lîman, Bahmut și Avdiivka, însă acestea au fost respinse de forțele de apărare ucrainene. În direcția Mariinka, au fost înregistrate opt atacuri rusești, care au fost respinse cu succes de către forțele ucrainene. 

„Pe parcursul zilei, inamicul a lansat un atac cu rachete și 19 atacuri aeriene și a efectuat aproximativ 30 de atacuri folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate.

Din păcate, pe lângă infrastructura distrusă, au fost înregistrate și victime civile. Probabilitatea lansării de rachete și lovituri aeriene pe teritoriul Ucrainei rămâne ridicată”, se arată în raportul Statului Major.

”Sectorul Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. (…) Înaintăm acolo pe un front destul de larg”, a anunțat Ganna Maliar, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, pe rețelele sociale. 

05-06-2023
16:00

Vocea lui Putin s-a auzit la granița cu Ucraina

Kremlinul a declarat că un mesaj presupus al președintelui rus Vladimir Putin, difuzat la posturile ruse din regiunile de frontieră cu Ucraina, luni, 5 iunie, este fals și reprezintă rezultatul unui atac cibernetic al hackerilor. Anunțul, denumit „Apel de urgență al președintelui”, transmitea locuitorilor din regiunile Rostov, Belgorod și Voronej, care sunt învecinate cu Ucraina, că forțele ucrainene au trecut granița cu Rusia.

În înregistrarea prezentată ca un discurs al lui Putin, se afirma că legea marțială a fost instituită în regiunile de frontieră, că Putin intenționează să semneze un decret de mobilizare generală și că locuitorii ar trebui să se refugieze în interiorul Rusiei.

„Toate aceste mesaje sunt un fals absolut. Într-adevăr, a existat un atac cibernetic în unele regiuni. În special, știu că a existat la radioul Mir și în alte rețele. Acum totul a fost eliminat, totul este sub control”, a precizat Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția de presă TASS.

 

05-06-2023
14:56

Un înalt general american spune că Ucraina este ”bine pregătită” pentru contraofensivă

Deși Ucraina este ”foarte bine pregătită” pentru o contraofensivă împotriva Rusiei, este ”prea devreme pentru a spune ce rezultate vor exista”, a declarat luni generalul american Mark Milley.

”Sunt într-un război care este o amenințare existențială pentru însăși supraviețuirea Ucrainei și are o semnificație mai mare pentru restul lumii – pentru Europa, într-adevăr pentru Statele Unite, dar și pentru glob”,  a declarat generalul Milley pentru CNN.

Milley, care se retrage anul acesta, se află în Normandia pentru a comemora cea de-a 79-a aniversare a invaziei de Ziua Z din 1944. De luni de zile, SUA și aliații săi ajută la înarmarea Ucrainei pentru contraofensivă.

05-06-2023
11:15

Belgia investighează dacă armele trimise Ucrainei au fost folosite în Rusia

Premierul belgian Alexander De Croo a anunţat că va cere Ucrainei lămuriri cu privire la informaţiile potrivit cărora puşti fabricate în Belgia au fost folosit de forţe pro-ucrainene pentru a lupta împotriva trupelor ruse în interiorul graniţei de vest a Rusiei.

The Washington Post a scris că voluntari anti-Kremlin, care au lansat un atac transfrontalier din Ucraina în regiunea rusă Belgorod, luna trecută, au folosit vehicule tactice date iniţial Ucrainei de Statele Unite şi Polonia şi aveau puşti fabricate în Belgia şi Republica Cehă.

“Armele europene sunt livrate Ucrainei cu condiţia ca ele să fie utilizate pe teritoriul ucrainean cu scopul de a apăra acel teritoriu. Şi avem controale stricte stabilite pentru a vedea că acesta este cazul”, a spus premierul belgian. Acesta a refuzat să comenteze posibilele consecinţe în cazul în care informaţiile sunt confirmate.

“Ministerul nostru al apărării şi agenţiile sale de informaţii au început o anchetă şi cer informaţii pentru a determina exact ce s-a întâmplat”, a declarat De Croo

05-06-2023
09:46

Evgheni Prigojin anunță că ucrainenii au recucerit o așezare de lângă Bahmut. Apel către Șoigu și Gherasimov

Șeful Grupului Wagner anunță că forțele ucrainene au recucerit o parte dintr-o așezare situată la nord de Bahmut. Evgheni Prigojin a spus că forțele de la Kiev au reluat Berkhivka, numind situația ”o rușine”.

Acesta a cerut liderilor din cadrul armatei ruse, inclusiv ministrului apărării Serghei Şoigu şi şefului Statului Major General, Valeri Gerasimov, să vină în prima linie.

Haideți, puteți să o faceți! Și dacă nu puteți, veți muri eroi”, a scris Prigojin, într-o postare pe Telegram, notează Sky News

05-06-2023
08:01

Rusia a anunţat că a respins o ofensivă majoră în regiunea Doneţk

Forțele armate ruse au respins ofensiva ucraineană îndreptată către sudul regiunii Donețk, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova. Ucraina a lansat o ofensivă cu șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri, a anunțat ministerul rus pe Telegram.

„În dimineața zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă majoră în cinci sectoare ale liniei frontului în direcția sudului Donețk”, se arată în anunț.

„Scopul inamicului a fost să străpungă liniile noastre defensive, cea mai vulnerabilă parte a liniei frontului, în opinia sa. Inamicul nu și-a atins scopurile, nu a reușit”, se mai arată în anunţ.

Un video postat de minister pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse. Potrivit Reuters, ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule bllindate.

05-06-2023
07:39

Comandant pro-rus: Ucrainenii au spart liniile noastre din Donețk

Aleksandar Kodakovski, șeful batalionului pro-rus Vostok staționat în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, a anunțat că armata ucraineană a făcut progrese în zona Velikonovosilkivski, din vestul regiunii.

“Inamicul încearcă să pătrundă. Și-au grupat forțele blindate, într-un ‘mănunchi’, și au obținut succes tactic”, a anunțat Kodakovski pe canalul său Telegram, adăugând: “Au câștigat una dintre pozițiile noastre, dar au suferit pierderi serioase”.

„Acum inamicul își întărește prezența în punctul de străpungere, este evident că va încerca să facă și mai multe progrese”, a scris Kodakovski, care susține că atacul înregistrat al armatei ucrainene nu reprezintă contraofensiva mult așteptată. Totuși, el avertizează că, în cazul în care ucrainenii ar face o breşî majoră, mult mai mulți soldați ar putea trece și ar putea continua străpungerea.  

Aceste informații nu au fost verificate din surse independente.

Contraofensiva ucraineană pe care președintele Zelenski a anunțat-o încă din iarnă ar putea oferi o Kievului o poziție din care să poată negocia în termeni avantajoși o posibilă încheiere a ostilităților.

Contraofensiva ucraineană, monedă de schimb în viitoarele negocieri

Planul a fost dezvăluit de Jake Sullivan, consilier de securitate națională a președintelui Joe Biden. Acesta a vorbit la CNN despre schimbarea pe care o va aduce viitoarea campanie ucraineană dar și despre adevărata miză din spatele acestei operațiuni.

ADVERTISEMENT

”Cât de mult mai exact, în ce locuri, asta va depinde de evoluțiile din teren, pe măsură ce ucrainenii vor demara această contraofensivă. Dar noi credem că ucrainenii vor avea succes în această contraofensivă”, a declarat Sullivan.

Consilierul a lăsat să se înțeleagă că, reușita contraofensivei ar putea avea ”un impact major” asupra unor viitoare negocieri de pace.

ADVERTISEMENT

Președintele Zelenski susține încheierea războiului prin mijloace diplomatice

„Dar ce voi spune e următorul lucru: Președintele Zelenski însuși a spus că acest război se va încheia în cele din urmă prin diplomație”, a mai arătat Jake Sullivan.

Declarația oficialului de la Washington indică faptul că negocierile între Rusia și Ucraina s-ar putea relua până la finalul acestui an, însă acesta a evitat să ofere un calendar al discuțiilor.

ADVERTISEMENT

Rușii au probleme la Belgorod

În acest timp, armata rusă a declanșat un atac folosind arme cu rază lungă de acțiune asupra unor aerodromuri militare ucrainene. De cealaltă parte, guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat că forțele ucrainene au bombardat o zonă din localitatea Șebekino, la 7 km de graniță.

În plus luptătorii ruși anti-Putin au anunțat că au luat prizonieri doi prizonieri și au cerut o întâlnire cu guvernatorul Belgorodului. În replică, Viaceslav Gladkov a răspuns printr-o postare pe Telegram că este gata să se întâlnească cu luptătorii ruși pro-ucraineni la punctul de trecere a frontierei Șebekino.

ADVERTISEMENT

Proteste în centrul Moscovei. Mai multe persoane au fost reținute

La Moscova, mai mulți activiști au fost deținuți de poliție după ce au cerut eliberarea liderului opoziției, Aleksei Navalnîi, care duminică a împlinit 47 de ani. De asemenea, și câțiva jurnaliști prezenți la protestul din centrul Moscovei au fost conduși la secția de poliție.

OVD-Info a raportat că poliția rusă a operat arestări în mai multe orașe, atât în Sankt Petersbug cât și în localități din Siberia și Urali. Navalnîi se află în spatele gratiilor de aproape 9000 de zile, iar colaboratorii acestuia, aflați în exil, susțin că liderul opoziției ar fi fost la un pas să fie otrăvit în închisoare.

ADVERTISEMENT