LIVE Actualizat 06-06-2023
15:01

Război în Ucraina, ziua 468. Barajul de lângă Herson a fost aruncat în aer. Inundaţiile duc mine explozive către civili

Compania de energie nucleară Energoatom atrage atenția asupra faptului că situația de la barajul din Herson „ar putea avea consecințe negative pentru centrala nucleară Zaporojie”.
06.06.2023 | 17:47
Razboi in Ucraina ziua 468 Barajul de langa Herson a fost aruncat in aer Inundatiile duc mine explozive catre civili
Război în Ucraina, ziua 468. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
06-06-2023
15:01

Ucrainenii spun că apele duc mine explozive către civili

Există mine care plutesc în apa care se revarsă din barajul Nova Kahovka, a avertizat serviciul de stat de urgență ucrainean. „Nu vă apropiați în niciun caz de obiecte explozive și nu le atingeți”, a transmis serviciul. Se preconizează că nivelul apei va continua să crească în următoarele 24 de ore, a adăugat acesta.

Peste 1.300 de persoane au fost evacuate din regiune, a anunțat serviciul de stat de urgență.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea ”zonelor cu risc” şi ”să se furnizeze apă potabilă tuturor oraşelor şi tuturor satelor care erau aprovizionate (anterior) cu apă din rezervorul Kahovka”, a anunţat pe Telegrakm Ministerul ucrainean de Interne, în urma unei reuniuni de urgenţă a Consiliului Naţional ucrainean al Securităţii şi Apărării.

Un membru al partidului Rusia Unită a lui Putin a recunoscut că distrugerea barajului a fost o crimă de război, dar a negat că țara sa ar fi implicată. Evgheni Popov, un politician din parlamentul rus, a declarat pentru BBC că Ucraina va „profita” de distrugerea barajului și că Rusia evacuează 22.000 de oameni din zonă.

Întrebat dacă ar accepta că Rusia, dacă se dovedește a fi în spatele atacului, a comis o crimă de război, el a spus: „Sunt sigur că această crimă de război a fost comisă de regimul ucrainean al lui Zelenski. Desigur, regimul ucrainean va fi urmărit penal. pentru această crimă de război”.

06-06-2023
13:10

Circa 1.300 de persoane au fost evacuate din localitățile inundate

Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că până la ora 15:00, aproximativ 1.300 de persoane au fost evacuate din localitățile inundate din regiunea Herson. Rusia, de asemenea, a organizat evacuarea civililor din zonele afectate de inundații.

Viktoria Litvinova, procurora generală adjunctă a Ucrainei, a declarat presei că peste 40.000 de persoane urmează să fie evacuate în urma exploziei hidrocentralei Kahovka și a inundării mai multor localități din regiunea Herson.

Canalul Kahovka, care furnizează apă pentru Berdianskul și majoritatea localităților din regiunile Zaporijie și Dnepropetrovsk, riscă să rămână fără apă. De asemenea, aprovizionarea cu apă în peninsula Crimeea ocupată este complicată.

„Sunt peste 17 000 de persoane pe teritoriul controlat de Ucraina. Evacuarea a început deja. În plus, există aproximativ 25 de mii de oameni de-ai noștri pe teritoriul necontrolat, la care așa-numitele ‘autorități’ de ocupație nu se gândesc deloc”, a precizat Viktoria Litvinova, citată de Unian.

 

 

06-06-2023
11:35

Prima reacţie de la Kremlin despre barajul aruncat în aer

În prima reacție de după distrugerea barajului Nova Kahovka, de pe râul Nipru, Kremlinul a acuzat Ucraina de sabotaj, deşi barajul se află în partea Ucrainei aflată sub controlul Rusiei. Kremlinul susține că ucrainenii au sabotat barajul pentru a distrage atenția de la presupusa contraofensivă „şovăitoare” împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre situaţie după ce apa a început să iasă din barajul construit în epoca sovietică care a fost aruncat în aer în primele ore ale dimineţii. 

“Putem afirma fără echivoc că este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei. Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

El a spus că distrugerea barajului urmăreşte să priveze Crimeea de apa pe care o primeşte din lacul de acumulare prin canalul Crimeei de Nord şi să distragă atenţia de la contraofensivă. “Se pare că acest sabotaj are legătură şi cu faptul că, după ce au început acţiuni ofensive pe scară largă în urmă cu două zile, acum forţele armate ucrainene nu îşi ating obiectivele – aceste acţiuni ofensive se cam clatină”, a mai spus Dmitri Peskov.

06-06-2023
08:24

80 de localități, în pericol de a fi inundate

Televiziunea publică ucraineană Suspilne a publicat cel mai recent raport despre consecințele distrugerii barajului Nova Kahovka. în zona ocupată a regiunii ucrainene Herson din sudul țării.

Din cauza exploziei de la hidrocentrală, 80 de aşezări au fost declarate sub ameninţare de inundaţii, a declarat premierul ucrainean Denis Șmihal. Până acum, peste zece așezări au fost inundate total sau parțial, au anunțat autoritățile locale din Herson.

Localităţile în pericol de a fi inundate

Pe malul drept al râului Nipru, aproximativ 16.000 de oameni se află în „zona critică”, iar autoritățile locale evacuează locuitorii din locurile amenințate să fie înghițile de ape. În jurul prânzului, un tren cu persoane evacuate ar trebui să părăsească oraşul Herson şi să plece spre Nikolaev.

06-06-2023
07:00

Un baraj de lângă Herson, aruncat în aer

Președintele Volodimir Zelenski a convocat, marți, Consiliul pentru Securitate şi Apărare Naţională, după ce un baraj important din Herson a fost bombardat. Rușii aruncă vina pe Kiev pentru această situație, în timp de Zelenski acuză Kremlinul.

„Distrugerea barajului Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că rușii trebuie alungaţi din fiecare colţ al pământului ucrainean. Nu ar trebui să le fie lăsat niciun metru, pentru că folosesc fiecare metru pentru teroare”, a transmis președintele ucrainean.

Ministrul de Interne al Ucrainei a anunțat că oamenii vor fi evacuați din zonele periculoase. Totodată, compania de energie nucleară Energoatom atrage atenția asupra faptului că situația de la barajul din Herson „ar putea avea consecințe negative pentru centrala nucleară Zaporojie”.

Situația e incertă în jurul așa zisei contraofensive ucrainene, fiind neclar dacă aceasta a fost declanșată, sau nu. De fapt, nimeni nu știe dacă această contraofensivă va fi un mare atac cu zeci de mii sau sute de mii de soldați și efectele vor fi imediate, de tip Blitzkrieg, sau dacă vor fi doar zeci de lupte mai mici pe toată lungimea frontului.

Război în Ucraina, ziua 468. A început contraofensiva?

Cert e că autoritățile de la Kiev au cerut populației tăcere totală, iar oamenii au înțeles mesajul, astfel că informațiile despre contraofensivă sunt ca și inexistente. Întrebând propaganda rusă, ucrainenii ar fi încercat o mare contraofensivă care a eșuat lamentabil, însă rușii vorbesc despre câteva mii de soldați și zeci de tancuri, informații considerate ridicole de specialiști.

ADVERTISEMENT

În același timp, propaganda ucraineană pare să indice că ar exista anumite progrese în anumite zone din Donbas, iar președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în acest sens. ”Sunt recunoscător fiecărui războinic, tuturor apărătorilor noștri, care ne-au oferit astăzi veștile pe care le așteptăm cu toții în direcția Bakhmut. Bravo, războinici”, a transmis Zelenski. Desigur, în lipsa unor informații concrete, mesajul lui Zelenski poate fi o simplă tentativă de a crește moralul populației.

Între timp, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, a susținut pe Telegram că Ucraina ”desfășura acțiuni ofensive” de-a lungul liniei frontului de est și a avansat cu aproximativ 200 până la 1.600 de metri în jurul așezărilor Orikhovo-Vasylivka și Paraskoviivka la nord de Bakhmut și de la 100 până la 700 de metri în jurul Ivanivske și Klishchiivka, care sunt la sud-vest de oraș.

ADVERTISEMENT

Între timp, Institutul Pentru Studiul Războiului transmite că ar exista semnale că ucrainenii au lansat o serie de atacuri pe linia frontului de est, însă e neclar dacă există câștiguri teritoriale relevante. La Kiev, o persoană a murit și alte câteva au fost rănite în urma unui atac cu rachetă rusesc asupra unei zone rezidențiale din Balaklia, în regiunea Harkiv din estul Ucrainei.

Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale, a declarat că nouă persoane au fost rănite. Persoana care a murit era un bărbat în vârstă de 57 de ani, a anunțat parchetul regional într-o postare pe canalul său Telegram. Balaklia este un oraș din districtul Izium din regiunea Harkiv.

ADVERTISEMENT

Ofensiva ucraineană ”se desfășoară în mai multe direcții”, a declarat luni adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar pentru televiziunea ucraineană. ”Nu este vorba doar despre Bakhmut. Ofensiva se desfășoară în mai multe direcții. Suntem fericiți de fiecare metru. Astăzi este o zi de succes pentru forțele noastre”, a transmis oficialul.

Mai devreme, Maliar a declarat în aplicația de mesagerie Telegram că trupele țării ”desfășoară acțiuni ofensive” pe frontul de est și au ”înaintat în mai multe direcții” în jurul orașului Bakhmut: în apropierea așezărilor Orikhovo-Vasylivka și Paraskoviivka la nord și lângă Ivanivske și Klishchiivka la sud-vest.

ADVERTISEMENT

Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate Ucrainene, a vorbit luni la TV națională despre ”un atac ofensiv” al ucrainenilor ”pe flancurile sudice și nordice ale lui Bakhmut”. ”Aceste acțiuni au avut succes, în ciuda rezistenței acerbe a inamicului, unitățile noastre de asalt aerian și mecanizate au reușit să avanseze de-a lungul canalului Siverskyi Doneț-Donbas în direcția Klișchiivka, Orikhovo-Vasylivka, Zaliznianske și Bohdanivka la o distanță de 300 de metri până la 1 kilometru în diferite părți ale prima linie”, au completat oficialii ucraineni.

ADVERTISEMENT