LIVE Actualizat 07-06-2023
14:49

Război în Ucraina, ziua 469. Ruşii spun că distrugerea barajului de la Nova Kahovka este în avantajul armatei lor

Trupele ucrainene au fost asistat cum soldații ruși erau luați pe sus de ape, după prăbușirea barajului Nova Kahovka, a declarat un ofițer din forțele armate ale Ucrainei.
07.06.2023 | 17:39
Razboi in Ucraina ziua 469 Rusii spun ca distrugerea barajului de la Nova Kahovka este in avantajul armatei lor
Război în Ucraina, ziua 469. Foto: Captură Euronews
ADVERTISEMENT
07-06-2023
14:49

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc şi de aruncarea în aer a unei conducte de amoniac

Forţele ruseşti au bombardat în mod repetat conducta de amoniac din regiunea ucraineană Harkov, a declarat marţi guvernatorul local, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat că sabotori ucraineni au aruncat în aer conducta Toliatti-Odesa, de funcţionarea căreia Moscova condiţionează menţinerea acordului privind transportul de cereale pe Marea Neagră.

Conducta de amoniac, cea mai lungă din lume, se întinde pe o distanţă de aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti din Rusia, de-a lungul fluviului Volga, până la trei porturi de la Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat miercuri că sabotori ucraineni au aruncat în aer conducta de amoniac Toliatti-Odesa în regiunea Harkov în data de 5 iunie. “La 5 iunie, în jurul orei 21:00, ora Moscovei, un grup ucrainean de sabotaj şi recunoaştere a aruncat în aer conducta de amoniac Tolatti-Odesa, în apropiere de aşezarea Masiutovka din regiunea Harkov. Ca urmare a acestui act terorist, au existat victime civile. Acestora li s-a acordat asistenţa medicală necesară”, a declarat Konaşenkov, citat de Interfax.

Potrivit oficialului, reziduuri de amoniac se scurg în prezent pe teritoriul ucrainean prin secţiunile avariate ale conductei. 

07-06-2023
10:38

Guvernatorul rus al Hersonului: Distrugerea barajului aduce beneficii armatei noastre

Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Moscova al părții ocupate a regiunii Herson a Ucrainei, susține că „ucrainenii şi-au făcut singuri rău” prin distrugerea barajului Nova Kahovka și a hidrocentralei de pe râul Nipru.

Kievul și Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului. În prezent încă nu este 100% sigur ce a cauzat prăbușirea barajului, la fel cum nu se știe dacă barajul a fost atacat în mod deliberat sau prăbușirea a fost rezultatul unor daune structurale.

Vorbind la televiziunea de stat rusă, Vladimir Saldo susține că acest incident va beneficia armata rusă. „Din punct de vedere militar, situația operațional-tactică este acum în favoarea forțelor noastre armate, a forțelor armate ale Federației Ruse”. El a adăugat că acest lucru este contrar „așteptărilor ca distrugerea barajului să ofere un avantaj strategic sau chiar operațional Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU)”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia poartă „responsabilitatea penală” și că procurorii ucraineni investighează incidentul barajului ca un caz de „ecocid”.

Saldo susține că, conform „prognozelor preliminare”, între 22.000 și 40.000 de persoane se află în „zona dezastrului”. El a adăugat că șapte persoane care ar fi putut fi pe insulele din aval sunt considerate dispărute, dar va putea confirma acest lucru doar atunci când salvatorii vor avea acces în acele zone.

07-06-2023
08:15

Salvatorii spun că marea problemă nu e apa, ci ruşii care îi bombardează

Salvatorii care acţionează pe malul ucrainean al râului Nipro raportează că lucrează sub focul inamicului. „Cea mai mare problemă în acest moment nu este apa, ci rușii de pe celălalt mal al râului, care ne bombardează”, a spus Andrew Negrych, care coordonează eforturile de salvare pentru organizația de ajutor americană Global Empowerment Mission. 

Marţi seară, jurnaliştii Reuters au auzit patru salve de artilerie în apropierea unei zone rezidenţiale din care au fost evacuaţi civili, din cauza inundaţiilor cauzate de prăbuşirea barajului Nova Kahovka.

Primarul prorus al orașului din apropiere Nova Kahovka, aflat sub ocupație rusă, a declarat că, după distrugerea barajului, cel puțin șapte persoane au dispărut, relatează agenția TASS.

Până în prezent, nu au fost raportate decese legate de inundații, dar consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, John Kirby, a spus că inundațiile „au cauzat probabil mai mulţi morți”.

Multe trupe ale Armatei Ruse au fost ucise sau rănite în haosul ce a urmat, potrivit ofițerului. Căpitanul Andrei Pidlisnyi a spus că, atunci când barajul s-a prăbușit la primele ore ale dimineții de marți, ”nimeni din partea rusă nu a putut scăpa. Toate regimentele pe care le aveau rușii de acea parte s-au înecat”.

Spargerea barajului Nova Kahovka a creat haos

Pidlisnyi a declarat pentru CNN că e convins că rușii au atacat în mod deliberat barajul pentru a perturba planurile forțelor ucrainene pentru o viitoare ofensivă. ”În jurul orei 3 dimineața, inamicul a aruncat în aer Hidrocentrala Kahovka pentru a ridica nivelul apei pentru a inunda malul stâng al râului Nipro, precum și așezările situate acolo. Și pentru a face imposibil ca forțele armate ucrainene să avanseze în viitor”, a susținut soldatul.

ADVERTISEMENT

Pidlisnyi a explicat că întinderea terenului din jurul râului a însemnat că armata Rusiei – situată pe malul de est – a suferit impacturi grave în urma spargerii barajului. Unitatea sa a putut să urmărească desfășurarea evenimentelor folosind drone și trupe la fața locului.

”Malul stâng [est] este mai jos decât malul drept, deci este mai inundat. Pozițiile inamicului chiar pe malul râului au fost și ele inundate. Trebuie să înțelegeți că pozițiile inamicului nu sunt doar tranșee, ci și case civile obișnuite în care au locuit”, a explicat Pidlisnyi.

ADVERTISEMENT

Este posibil ca unitățile ruse aflate în pericol să nu fi fost avertizate, tocmai pentru a menține elementul surpriză, a spus Pidlisnyi. Guvernul Ucrainei a susținut afirmația lui Pidlisnyi conform căreia Rusia a aruncat în aer în mod deliberat barajul, în timp ce Kremlinul a spus că forțele Kievului au fost cele care au efectuat un atac.

În fapt, dovezi care să susțină în mod concludent afirmația oricărei dintre părți nu au apărut încă, în timp examinarea imaginilor prin satelit sugerează că prăbușirea ar fi putut doar rezultatul eșecului structural de la preluarea barajului de către ruși în luna martie a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Cert e că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat din nou Moscova pentru prăbușirea barajului Nova Kakhovka și a spus că Rusia ar trebui să poarte ”răspundere penală” pentru ”ecocid”. ”În opinia noastră, aceasta este o crimă, Procuratura Generală a înregistrat-o deja. Va avea dovezi. Există o clasificare modernă – ecocid”, a spus Zelenski într-un interviu acordat presei naționale marți.

”Cred că ar trebui să existe răspundere penală… Instituțiile internaționale, inclusiv Curtea Penală Internațională, ar trebui să reacționeze”, a completat Zelenski. Atât Kievul, cât și Moscova se acuză reciproc că se află în spatele breșei majore a barajului, deși nu este clar dacă barajul a fost atacat în mod deliberat sau dacă prăbușirea a fost rezultatul unei defecțiuni structurale.

ADVERTISEMENT

Zelensky s-a referit la un raport al serviciilor secrete ucrainene de anul trecut, care susținea că trupele ruse de ocupare au minat barajul. Între 35 și 80 de așezări erau de așteptat să fie inundate din cauza ruperii barajului, a completat liderul de la Kiev, iar Guvernul său lucrează pentru a oferi locuitorilor din zonele inundate și celor din apropierea acesteia apă potabilă. ”Consecințele tragediei vor fi clare într-o săptămână. Când apa va dispărea, va deveni clar ce a mai rămas și ce se va întâmpla în continuare”, a completat Zelenski.

ADVERTISEMENT