LIVE Actualizat 10-06-2023
14:56

Război în Ucraina, ziua 472. Evgheni Prigojin crede că Rusia va pierde teritorii în război: ”Suntem la două luni de plutoanele de execuție”

Uniunea Europeană va trimit pompe de apă, bărci și generatoare în regiunile inundate ale Ucrainei, pentru a ajuta Guvernul de la Kiev să treacă peste criză.
10.06.2023 | 17:55
Razboi in Ucraina ziua 472 Evgheni Prigojin crede ca Rusia va pierde teritorii in razboi Suntem la doua luni de plutoanele de executie
Război în Ucraina, ziua 472. Foto: CNN
ADVERTISEMENT
10-06-2023
14:56

Liderul Wagner crede că Rusia va pierde teritorii

Liderul Wagner Evgheni Prigojin a lansat un nou mesaj ciudat împotriva administrației de la Kremlin și împotriva armatei ruse. Prigojin e convins că țara sa va pierde teritorii după următoarele luni de luptă.

Prigojin avertizează că Moscova nu doar că va pierde teritorii în Ucraina, ci și o parte din Rusia. Prigojin vorbește despre plutoane de execuție care vor trimite pe lumea cealaltă generalii și liderii militari responsabil de acest eșec.

”Acum vom suferi pierderi mari, sunt absolut sigur de asta. Vom pierde, cu siguranță, teritorii rusești, acestea fiind în Federația Rusă. Fie va exista o revoltă a poporului, fie Duma de Stat va decide să aplice pedeapsa capitală și să îi ciuruiască naibii pe toți. Apropo, vă spun sincer, cred că suntem la două-trei luni depărtare de plutoanele de execuție”, a declarat Prigojin.

10-06-2023
13:37

Ministerul britanic al Apărării spune că ucrainenii au penetrat prima linie de apărare a rușilor

În ultimul raport privind desfășurarea conflictului din Ucraina, publicat sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării susține că armata ucraineană a reușit să străpungă prima linie de apărare a rușilor. Sursa citată precizează că în ultimele 48 de ore au avut loc operațiuni ucrainene “semnificative” în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei.

Forțele ucrainene “au făcut probabil progrese bune” și “au pătruns în prima linie de apărare rusă”, a adăugat Ministerul Apărării. Cu toate acestea, în alte zone, “progresul ucrainean a fost mai lent”.

Între timp, performanțele rusești au fost “mixte”, unele unități “probabil că au desfășurat operațiuni credibile de apărare a manevrelor, în timp ce altele s-au retras în dezordine, pe fondul creșterii numărului de rapoarte privind victime rusești în timp ce se retrag prin propriile câmpuri minate”.

“Forțele aeriene ruse au fost neobișnuit de active deasupra sudului Ucrainei, unde spațiul aerian este mai permisiv pentru Rusia decât în alte părți ale țării. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă loviturile aeriene tactice au fost eficiente”, mai arată sursa citată.

În ultimele 24 de ore în spațiul online s-au purtat lungi dezbateri cu privire la mai multe imagini și înregistrări ce surprind distrugerea unui tanc Leopard 2A6 și a mai multor blindate de infanterie Bradley în apropierea unui câmp de mine. În contextul în care ucrainenii au minimalizat la maxim informațiile privind operațiunile militare din sud, analiștii militari sunt de părere că aceste pierderi, ce pot părea uriașe pentru o armată NATO, sunt irelevante, esențială fiind lupta de uzură ce se poartă acum între cele două forțe.

„Dacă informațiile privind contraofensiva ucraineană sunt corecte: armata ucraineană atacă pe trei axe principale – și lovesc în adâncime împotriva forțelor rusești. Între timp, forțele rusești duc o luptă defensivă strânsă, sprijinită de aviația apropiată – și se angajează în interdicție strategică. 

Evident, această primă bătălie de angajare este crucială pentru ucraineni. Este o luptă grea. Ambele părți își revendică victoria în acest moment. Dar cea de-a doua fază a acestei operațiuni, în special pe axele Zaporizhzhia, va fi crucială. Va reuși armata ucraineană să uzeze forțele rusești și în special rezervele lor suficient de mult, astfel încât brigăzile lor, cele mai bine echipate, să poată avansa decisiv?

Este de înțeles că ne concentrăm cu toții asupra bătăliei strânse – pierderea tancurilor Leopard etc. – și asupra câștigurilor teritoriale imediate. Dar loviturile în profunzime împotriva rezervelor rusești, a posturilor de comandă și a nodurilor logistice sunt cele care se pot dovedi cruciale pe termen lung”, a comentat pe Tweeter, Anthony King, profesor de studii militare la Universitatea Warwick.

10-06-2023
13:24

Cancelarul german spune că va discuta cu Vladimir Putin „în curând”

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a declarat sâmbătă că intenţionează să menţină contactul cu preşedintele rus Vladimir Putin şi să discute cu acesta “curând”. Oficialul german a mai precizat că ultima oară când a vorbit cu liderul de la Kremlin a fost la scurt timp după declanșarea invaziei Ucrainei.

“Intenţionez să fac din nou acest lucru curând”, a precizat Scholz sâmbătă, în cadrul celui de-al 38-lea Congres al Bisericii Protestante Germane, în oraşul Nürnberg. Liderul de la Berlin a subliniat însă că o condiţie prealabilă pentru o “pace corectă” este ca Rusia să-şi retragă trupele.

În momentul în care unele voci au scandat îndemnuri la negocieri, Scholz a precizat: „negocierile sunt ok. Problema este cine negociază cu cine şi în legătură cu ce”.

10-06-2023
11:54

Rusia e acuzată că plănuiește un dezastru mai mare ca la Cernobîl

Geniștii armatei ruse ar fi amplasat explozibili la o uzină chimică industrială din Crimeea, lângă un rezervor de lac acid toxic, conform lui Oleksandrd Prokudin, șef al administrației militare din regiunea Herson.

Prokudin susține că detonarea explozibililor va duce la un dezastru mai grav decât accidentul din 1986 de la Cernobîl, când faimoasa centrală nucleară a explodat.

Analistul militar Roman Svitan a discutat situația și a analizat posibilia detonare de explozibili la uzina Titan din Crimeea. “Uzina este deja complet minată, inclusiv containerele cu acid, clor și reactivi. Recent au început să monteze explozibili acolo, deoarece au văzut că Forțele Armate ale Ucrainei [AFU] ar putea traversa [râul] Nipru și ataca Armiansk….Să arunce în aer Titanul Crimeii, ar fi o oportunitate militară pentru ruși, deoarece emisiile chimice pot încetini mișcarea AFU”, a transmis specialistul militar.

10-06-2023
10:49

Forțele ucrainene au lovit un centru de comandă al armatei ruse, vizitat de Putin în aprilie

Presa de la Kiev scrie sâmbătă dimineața că armata ucraineană a lovit un centru de comandă al armatei ruse. Este vorba de comandamentul forțelor din sud, implicate în acest moment în a respinge contraofensiva declanșată de către ucraineni.

Presa de la Kiev notează că este vorba de același centru de comandă, aflat în Peninsula Crimeea, ce a fost vizitat de Vladimir Putin în luna aprilie. Observatorii comentează că acest centru se află la peste 130 de kilometri de linia frontului, ceea ce înseamnă că cel mai probabil a fost folosită o rachetă Storm Shadow.

 

10-06-2023
10:46

Premierul Canadei, Justin Trudeau, vizită surpriză la Kiev

Prim-ministrul Canadei vizitează capitala Ucrainei pentru a doua oară de la începutul războiului.

Justin Trudeau a aterizat sâmbătă în capitala ucraineană pentru o vizită surpriză. Premierul vine să își reafirme sprijinul pentru președintele Volodimir Zelenski, confruntat cu evoluții dramatice în conflictul dintre acesta și Rusia.

„Premierul canadian Justin Trudeau a fost văzut astăzi pe străzile Kievului”, au scris pe Tweeter ucrainenii care au publicat imagini cu premierul canadian.

Vizita oficială a fost planificată în cel mai mare secret din motive de securitate. Imposibil de știut ce mijloace de transport a folosit pentru a intra în această țară aflată în război. El este însoțit de vicepremierul și ministrul canadian de finanțe, Chrystia Freeland.

Sâmbătă, el a făcut o primă oprire în inima Kievului, în fața faimoasei mănăstiri Saint Michel-au-Dome-d’Or. El a observat zidul memoriei ridicat în cinstea soldaților ucraineni care au murit în conflictul cu Rusia.

Premierul este așteptat să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Justin Trudeau urmează să țină un discurs în fața aleșilor din parlamentul ucrainean, scrie presa canadiană.

Ucraina a primit ajutor umanitar cu ajutorul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene în urma prăbușirii barajului Nova Kakhovka, a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Interne. UE a spus că ”12 țări europene trimit pompe de apă, cisterne, bărci, generatoare și mai multe ajutoare pentru salvarea vieții în Ucraina”.

Război în Ucraina, ziua 472. UE trimite noi ajutoare în Ucraina

”În prezent, Republica Polonia, Republica Estonia și Republica Federală Germania au transferat către Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei următoarele: echipamente de pompieri și salvare și vehicule de teren, un vehicul special, un frigider, generatoare, combustibil tancuri și salopete”, a declarat Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Lituania, Republica Cehă, Finlanda, Austria, Danemarca, Polonia, Franța și Norvegia trimit, de asemenea, ajutor umanitar, a adăugat acesta. Între timp, specialiștii anunță că problemele de irigare pentru agricultura din sudul Ucrainei ar putea dura ani de zile după prăbușirea barajului.

Așadar, irigarea va deveni una dintre cele mai mari probleme pentru agricultură din sudul Ucrainei, în condițiile în care canalul Kakhovka furniza apă pe mai mult de jumătate de milion de hectare (peste 1,2 milioane de acri) de teren, a declarat ministrul Politicii Agrare și Alimentației, Mykola Solskyi.

ADVERTISEMENT

”Vor avea de suferit și terenurile care nu aveau sisteme de irigare, deoarece fermierii nu vor mai avea ce să cultive. Ei și-au primit veniturile principale și stabile din recoltele de pe câmpurile care aveau sisteme de irigare”, a explicat ministrul într-un comunicat de vineri.

Ministrul a anunțat că fără irigare, până la 1,5 milioane de hectare (peste 3,7 milioane de acri) de teren nu vor fi utilizabile pe deplin și ar putea dura până la șapte ani pentru a restabili irigarea. ”Lacul de acumulare Kakhovka a fost sursa a două sisteme de irigare și alimentare cu apă: Sistemul Kakhovka și Canalul Crimeei de Nord. Aceste sisteme au fost construite ținând cont de nivelul apei pentru a minimiza utilizarea energiei electrice pentru pompe. Acum nivelul apei a scăzut, așa că pur și simplu apa nu ajunge în sisteme. Pentru a-l ridica, trebuie să reconstruim barajul. Deci, aceasta este o problemă de mulți ani”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

Totodată, șeful adjunct al Consiliului Agrar ucrainean Denys Marchuk a declarat că Ucraina ar putea înregistra o pierdere de peste 1,5 miliarde de dolari în cereale și semințe oleaginoase numai din cauza distrugerii barajului. Sectorul produselor lactate s-ar putea confrunta cu impacturi severe, a explicat Marchuk, adăugând, de asemenea, că ar exista probleme cu cultivarea legumelor, deoarece acestea necesită o cantitate suficientă de apă.

”De la ocupație, am pierdut deja o cantitate mare de produse din Herson și Zaporizhzhia. Când vom recupera aceste teritorii, va fi foarte greu să ne întoarcem la cultivarea acestei culturi. De altfel, fermierii spun că dacă nu se construiește o nouă hidrocentrală și nu există de unde să ia apă, nu vor continua această afacere”, a completat oficialul.

ADVERTISEMENT

În final, o delegație ONU vizitează zonele din regiunea Herson controlată de ucraineană pentru a oferi asistență împotriva inundațiilor. Astfel, un convoi al Națiunilor Unite s-a întâlnit cu autoritățile ucrainene la Herson pentru a discuta despre furnizarea de asistență umanitară suplimentară.

”Apa potabilă, pachetele cu alimente, materialele pentru repararea locuințelor și medicamentele sunt trimise comunității Bilozerka și orașului Herson”, a postat administrația militară a regiunii Herson pe Telegram. ”Delegația s-a întâlnit cu Oleksandr Prokudin, șeful Administrației Militare Regionale Herson și cu reprezentanți ai administrației militare. Au discutat despre nevoile regiunii și despre următoarele livrări de ajutor”, se mai arată în mesajul administrației. De menționat că dezastrul a afectat și zone controlate de Rusia, însă ONU nu are acces în acea parte a țării.

ADVERTISEMENT