Ministerul rus al Apărării susține că a ucis doi generali ucraineni, 50 de ofițeri și până la 20 de mercenari străini în timpul atacului cu rachete asupra Kramatorsk, a anunțat agenția de presă de stat RIA. Rusia a afirmat în mod repetat că acest atac a vizat doar ținte militare, în timp ce Ucraina susține că 12 civili, inclusiv trei copii, și-au pierdut viața în timpul atacului cu rachetă asupra pizzeriei.
„Ca urmare a loviturii din 27 iunie… doi generali care au participat la întâlnire, până la 50 de ofițeri ai Forțelor Armate ale Ucrainei, până la 20 de mercenari și consilieri militari străini au fost fost uciși”, a transmis RIA.
Ministerul rus al Apărării anunţase miercuri că a lovit “un punct de desfăşurare temporară” a celei de-a 56-a Brigăzi de infanterie Motorizată a Forţelor armate ucrainene.
Polonia se așteaptă ca Uniunea Europeană să o ajute financiar în consolidarea frontierei de est, a declarat joi adjunctul ministrului afacerilor externe, după ce Varșovia a anunțat înăsprirea măsurilor de securitate, din cauza preocupărilor legate de sosirea grupului Wagner în Belarus.
“Solidaritatea europeană înseamnă sprijin pentru țările amenințate de destabilizare. Trebuie să ne consolidăm măsurile de protecție”, a declarat Pawel Jablonski la postul de radio de stat.
Miercuri, viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că ar putea fi deja în jur de 8.000 de soldați Wagner în Belarus.
Guvernul ceh a numit Rusia o amenințare directă, iar China o provocare sistemică într-o nouă strategie de securitate adoptată miercuri de cabinetul de la Praga, afirmând că noua strategie reflectă sfârșitul unei perioade de pace și stabilitate în Europa după încheierea Războiului Rece.
Țara central-europeană, membră a NATO și UE „trebuie să se pregătească cu atenție pentru posibilitatea de a intra într-un conflict armat”, deși riscul unui atac direct asupra sa rămâne scăzut, se arată în documentul strategic.
Cehia a început să reconsidere relațiile cu Rusia și China după ce actualul guvern a preluat mandatul la sfârșitul anului 2021, asta în condiţiile în care guvernul anterior, al fostului președinte Miloš Zeman, a menținut contacte strânse cu ambele țări.
„Rusia acționează în mod deliberat împotriva stabilității politice, economice și sociale a Cehiei”, se arată în documentul strategic. „Reprezintă o amenințare fundamentală la adresa securității noastre”.
China, se subliniază, „pune la îndoială ordinea internațională”, ceea ce are consecințe dăunătoare pentru securitatea euro-atlantică. “Interesul comun al Rusiei și Chinei este de a slăbi influența și unitatea țărilor democratice. Această rivalitate sistemică este pe termen lung”, se mai arată în document.
Încă de marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este prea devreme pentru a specula cu privire la efectele mutării trupelor Wagner în Belarus.
Apoi, miercuri, la Haga, în fața mai multor aliați, șeful alianței militare a declarat că puterea armatei Rusiei nu ar trebui subestimată în urma revoltei de weekend a mercenarilor Grupului Wagner. El a spus că alianța și-a sporit capacitățile de confruntare cu Rusia, în ultimele zile.
”Este prea devreme pentru a face vreo judecată finală cu privire la consecinţele faptului că Prigojin s-a mutat în Belarus şi că, cel mai probabil, unele dintre forţele sale vor fi, de asemenea, localizate în Belarus.
“Dar am trimis un mesaj clar Moscovei şi Minskului că NATO este prezent pentru a proteja fiecare aliat, fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a spus oficialul.
Stoltenberg a declarat că țările vecine se vor confrunta cu un pericol sporit dacă Grupul Wagner își va desfășura ”asasinii” în Belarus.
Lucrurile par a deveni din ce în ce mai tensionate la vârful puterii din Rusia. Fostul comandant al forțelor rusești de invazie în Ucraina, ”generalul Armaghedon”, Serghei Surovkin, ar fi fost arestat.
Acesta este suspectat că a sprijinit rebeliunea mercenarilor Wagner, scrie publicația The Moscow Times, citând două surse apropiate ministerului rus al apărării.
Primul care a vorbit de arestarea generalului a fost bloggerul militar rus Vladimir Romanov, pe 25 iunie. Până în prezent, Ministerul rus al Apărării nu a comentat informația.
Război în Ucraina, ziua 491. 11 morți și peste 60 de răniți în atacul de marți din orașul Kramatorsk. Acesta este cel mai recent bilanț, iar anunțul a fost făcut, miercuri, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
De asemenea, liderul de la Kiev susține că o persoană a fost reținută. „Astăzi, Serviciul de Securitate (SBU) și Forțele Speciale de Poliție au arestat persoana care a coordonat acest atac terorist”, a transmis președintele Zelenski.
Este vorba despre un rezident al oraşului Kramatorsk, angajat al unei companii locale de transport de gaze. Acesta ar fi trimis filmări din zona în care s-a produs tragedia către serviciile de informații militare din Rusia.
Printre morți se numără și trei copii. Alte șapte persoane au fost salvate, fiind scoase de sub dărâmături. Reprezentanții Serviciului de Stat de Urgență se află și acum la fața locului pentru a continua intervenția de salvare a victimelor.
„Potrivit rapoartelor actualizate, trupele rusești au atacat Kramatorsk cu rachete Iskander. Printre morți se numără o fată de 17 ani. Un bebeluș de opt luni a fost rănit, dar viața lui nu este în pericol”, se arată într-un raport al poliției.
Pe de altă parte, Rusia neagă că ar fi implicată în acest eveniment. Dmitri Peskov a transmis pentru Sky News că atacurile Moscovei vizează doar ținte militare. „Federația Rusă nu atacă infrastructura civilă. Loviturile sunt efectuate asupra obiectelor care sunt conectate, într-un fel sau altul, la infrastructura militară”, a punctat Peskov.
De asemenea, Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat că miercuri seara au avut loc alte atacuri lansate de ruși. Bombardamentele au fost raportate în orașele Lîman, Bahmut și Marinka, conform autorităților ucrainene.
Au ieșit la iveală noi detalii despre rebeliunea armată pusă la cale, în weekend, de liderul Wagner. Evgheni Prigojin ar fi avut în plan să îi captureze pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, dar și pe șeful Statului Major General, Valeri Gheraismov, potrivit CNN.
O analiză Reuters dezvăluie că printre membrii grupului Wagner care au participat la acțiunea de sâmbătă, s-au aflat și trei infractori condamnați. Analiza a fost făcută cu ajutorul unui „software de recunoaștere facială și analizarea înregistrărilor instanței și a rețelelor sociale.”