Atacul major asupra regiunii de est a Ucrainei încă nu a început, iar țările occidentale trimit tot mai multe transporturi de armament greu pentru militarii Kievului.
Cel mai dezbătut subiect a fost cel legat de declarația președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care a spus că ceea ce se petrece în Ucraina poate fi calificat drept „genocid”. Președintele Franței, Emmanuel Macron, care a încercat să se prezinte drept principalul negociator între Occident și Rusia, însă deocamdată fără succes, a criticat declarația președintelui american. Aflat în campanie electorală, și încă într-o luptă foarte strânsă cu candidata pro-KremlinMarine Le Pen, Macron, a refuzat să califice drept genocid atrocitățile comise în Ucraina de militarii lui Putin.
„Aș vrea să spun că Rusia a pornit unilateral un război brutal și că acum este stabilit că au existat crime de război comise de armata Rusiei și este necesar ca cei găsiți responsabili să fie aduși în fața justiției”, a spus Macron.
„Dar în același timp mă uit la fapte și vreau să încerc, pe cât posibil, să fim capabili să oprim acest război și să readucem pacea. Nu sunt sigur că escaladarea verbală folosește acestei cauze”, a mai spus Macron, care încă speră să fie luat în serios de Putin cu încercarea sa de a poza ca cel ce aduce pacea în Ucraina.
Însă premierul Canadei, Justin Trudeau, consideră că este „absolut corect” să vadă din ce în ce mai mulți oameni care folosesc termenul de „genocid” pentru a descrie atrocitățile Moscovei din Ucraina. „Cred că, așa cum a subliniat președintele Biden, există procese oficiale în jurul determinărilor de genocid. Dar cred că este absolut corect ca din ce în ce mai mulți oameni să vorbească și să folosească cuvântul „genocid” în ceea ce privește ceea ce face Rusia, ceea ce a făcut Vladimir Putin”, a mai spus Trudeau.
Moscova a reacționat însă violent la declarația lui Biden. Calificarea drept genocid a acțiunilor trupelor lui Putin, care au ucis și violat copii, femei și civili nevinovați, a fost calificată de Kremlin ca „inacceptabilă”. Moscova și-a manifestat dezacordul categoric față de declarația președintelui american. „Considerăm inacceptabil acest tip de efort de a distorsiona realitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Este greu de acceptat așa ceva din partea președintelui Statelor Unite”, a adăugat acesta.
Dincolo de retorică, vin tot mai multe confirmări internaționale cu privire la crime de război comise de Rusia în Ucraina. De exemplu procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat că Ucraina este o „scenă a crimei”. „Suntem aici pentru că a vem temeiuri rezonabile să credem că aici au fost comise crime care intră în jurisdicția noastră”, a explicat Karim Khan, după ce a vizitat Bucea.
„Trebuie să străpungem ceața războiului pentru a ajunge la adevăr. Și este nevoie de o investigație independentă și imparțială”, a adăugat procurorul șef al curții de la Haga, anunțând că legiștii își vor începe activitatea în Bucea.
Iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat, tot miercuri, că a descoperit dovezi ale unor încălcări ale drepturilor omului. Raportul a investigat cele petrecute până în prima parte a lunii martie și arată că forțele armate ale Rusiei au comis încălcări ale dreptului la viață, violențe sexuale, execuții extrajudiciare, deportări forțate, folosirea de civili ca scuturi și s-au făcut vinovații de dispariția unui jurnalist și activist pentru drepturile omului.
În plus, raportul OSCE punctează și atacurile întreprinse asupra convoaielor umanitare de armatele lui Vladimir Putin și certifică faptul că Rusia a fost autoarea bombardamentului asupra maternității din Mariupol, de pe 9 martie. De asememenea, OSCE a calificat atacul asupra teatrului din Mariupol, care servea drept refugiu pentru civili, drept crimă de război. Raportul OSCE acuză și Ucraina de încălcări ale drepturilor omului, mai ales în ceea ce privește tratamentul prizonierilor de război, dar că încălcările comise de Rusia au fost mult mai grave.
„Rusia are încă capacitatea de ataca nu doar Ucraina. Polonia, Republica Moldova, România și țările baltice vor deveni următoarele ținte ale Federației Ruse dacă Ucraina va cădea”, a avertizat Volodimir Zelenski.
„Ne-am apărat împotriva Rusiei de multe ori mai mult decât au planificat invadatorii. Am distrus o cantitate de echipamente inamice pe care majoritatea armatelor din Europa pur și simplu nu o au. Dar acest lucru nu este suficient. (…) „Doar forța armelor îl poate opri. Iar asta trebuie să se întâmple cât mai repede. Ucraina trebuie înarmată acum. Avem nevoie de artilerie, de vehicule grele, de sisteme antiaeriene și de avioane de atac. Orice care poate împinge înapoi Rusia și poate opri crimele sale de război”, a mai spus Zelesnki
„Libertatea nu trebuie să fie mai slab înarmată decât tirania”, a încheiat liderul de la Kiev.