News

Război în Ucraina, ziua 54. Marea ofensivă a Rusiei în sud-estul țării a început, anunță președintele Zelenski. Kievul, cu un pas mai aproape de UE

După 8 săptămâni de război în Ucraina, Rusia forțează căderea orașului Mariupol, în cadrul unei operațiuni militare care trebuie finalizată luni, 18 aprilie 2022.
18.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 54 Marea ofensiva a Rusiei in sudestul tarii a inceput anunta presedintele Zelenski Kievul cu un pas mai aproape de UE
Papa Francisc a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, în timpul slujbei de Paște / Foto colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT
18-04-2022
21:02

Marea ofensivă a Rusiei în sud-estul Ucrainei a început, anunță președintele Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Rusia a lansat așteptatul asalt asupra regiunii Donbas din estul țării, potrivit agențiilor de presă ucrainene.

Șeful statului a declarat că „bătălia pentru Donbas” este deja în desfășurare și că luptele în regiune s-au intensificat. El a adăugat că o mare parte a armetelor lui Vladimir Putin au fost alocate acestei ofensive.

Nu contează cât de mulți soldați va aduce Rusia, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a mai spus Volodimir Zelenski. 

Iar guvernatorul Regiunii Lugansk, parte din Donbas, a declarat că situația este un „iad”, cu lupte constante în câteva orașe.

Iar șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev a spus că asaltul din Donbas reprezintă începutul cele de a doua faze a războiului.

Iar un oficial de rang înalt din apărare a anunțat că forțele Federației Ruse au încercat să avanseze pe întreaga linie a frontului din regiunile Donețk, Lugansk și Harkiv. 

18-04-2022
20:03

Cel puțin 1.000 de persoane s-au adăpostit în subsolurile combinatului Azovstal din Mariupol

Circa 1.000 de persoane se ascund de atacuri în adăposturi din subsolul combinatului siderurgic Azovstal, din orașul-port Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, a anunțat consiliul local.

Într-o postare pe Telegram se arată că mulți dintre acești civili sunt „femei cu copii și persoane în vârstă”, asupra cărora Rusia aruncă bombe de mare putere.

Luptele de stradă din Mariupol au loc în continuare la Mariupol, din cauza încercării trupelor Federației Ruse de a căpăta controlul deplin asupra acestui oraș, au mai anunțat consilierii locali. 

18-04-2022
19:09

SUA anunță că va începe instruirea artileriștilor ucraineni în afara Ucrainei

Armata americană se așteaptă să înceapă, în următoarele zile, instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea pieselor de artilerie, a anunțat un oficial din apărarea SUA. 

Instruirea ar urma să se desfășoare în afara Ucrainei, a adăugat acesta, citat de BBC. Apoi, militarii ucraineni instruiți ar urma să reintre în țară pentru a-i învăța pe alții cum să folosească aceste sisteme moderne de artilerie.

Oficialul american a adăugat că forțele Rusiei sunt pe cale să își atingă obiectivele necesare pentru a relansa ofensiva în estul Ucrainei. El a explicat că Moscova a deplasat 11 grupuri de luptă în Ucraina în ultimele zile, ajungând astfel la 76 de grupuri de luptă, toate în estul și sudul țării.

SUA consideră în continuare orașul-port Mariupol ca fiind disputat, dar dacă va cădea, trupele ruse ar putea apoi să ajute alte forțe din regiunea Donbas de est. Rachetele rusești la Kiev și Liov par să fi vizat ținte militare în weekend. Majoritatea atacurilor aeriene, însă, sunt încă concentrate asupra Mariupolului și a regiunii Donbas”, a mai spus oficialul.

El a adăugat că Departamentul american al Apărării nu a putut verifica imagini de pe rețelele de socializare care păreau să arate daune aduse navei-amiral a forțelor ruse din Marea Neagră, „Moscova”, dar nici nu le-a putut contesta. 

18-04-2022
18:30

SMG al Ucrainei anunță că Rusia dă semne de începere a marii ofensive din est

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că a înregistrat semne ale începerii unei acțiuni ofensive a Rusiei în estul țării. 

În ariile operaționale Slobojanski și Donețk invadatorii și-au intensificat ofensiva cu operațiuni de asalt în diferite zone, mai anunță conducerea militară a Ucrainei. Iar în direcțiile Donețk și Taurida continuă masarea de trupe pentru cucerirea localităților Liman, Kremennaia, Popasnaia și Rubijnoie, precum și pentru cucerirea definitivă a orașului Mariupol, unde continuă asalturile în zona portului.

De asemenea, Rusia și-a întețit atacurile în direcțiile Severodonețk, Popasnianski, Kurakovski și Zaporojie, zone în care concentrează unități de tancuri și artilerie. 

Statul Major ucrainean mai anunță că, pentru a-și întări capacitatea ofensivă, invadatorii masează trupe suplimentare în regiunea Rostov din Rusia și în Peninsula Crimeea. Acestea au scopul de a susține ofensiva în eșalonul al doilea, protejând clădirile administrative și infrastructura din zonele ocupate. Potrivit informațiilor disponibile acum, mai spun militarii, data aproximativă a formării acestui eșalon secund este 24 aprilie.

În direcția Slobojanski, inamicii s-au grupat elemente din Armata a 6-a a Districtului Militar Vest, trupele de coastă din zona Balticii și Flota de Nord, iar în direcția Izium acționează Armata 1-a de Tancuri și Armata a 20-a din Districtul Militar Vest. Este de așteptat o încercare de avans către Izium-Slaviansk și Izium-Barvenkovo. 

Statul Major mai anunță concentrări de trupe lângă granița cu Ucraina, în zona Belgorod.

În direcția Iujnobujski invadatorii încearcă să mențină linia frontului, și să controleze complet regiunea Herson. În prezent se desfășoară operațiuni la Aleksandrovka.

Iar navele inamice sunt masate în Marea Azov pentru a izola Ucraina și pentru operațiuni de recunoaștere. În zonele Volin, Polesski și Seversk nu s-au înregistrat operațiuni noi, mai spune Statul Major.

18-04-2022
17:19

Moldova nu va oferi ajutor militar Ucrainei

Chișinăul nu poate oferi ajutor militar Ucrainei, a anunțat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță. Într-o conferință de presă, premierul moldovean a refuzat să comenteze informațiile apărute în presă, potrivit cărora, Moldova nu a fost de acord să ofere Ucrainei șase avioane de luptă de fabricație sovietică MiG-29. 

Moldova oferă sprijin Ucrainei și cetățenilor săi (…) în diferite moduri, primind refugiați, prin ajutoare umanitare și respectând sancțiunile internaționale în sectorul bancar și financiar”, a declarat Natalia Gavriliță.

Sunt peste 90.000 de refugiați din Ucraina în Moldova, și le oferim tot ajutorul necesar. În ceea ce privește ajutorul militar, sunt țări mult mai bine echipate din punct de vedere militar și mult mai dezvoltate, cu resurse economice și energetice suficiente, care să ajute militar Ucraina”, a mai spus premierul moldovean.

Ea a refuzat însă să răspunsă direct întrebării unui jurnalist cu privire la cererea Kievului ca Moldova să-i cedeze avioanele de luptă.

18-04-2022
16:25

Ucraina, cu un pas mai aproape de UE. A terminat de completat chestionarul pentru aderare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a înmânat șefului Delegației Comisiei Europene la Kiev, Matti Maasikas, chestionarul completat pentru obținerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Vreau să vă mulțumesc pentru această întâlnire importantă. Este unul dintre pașii necesari aderării țării noastre la Uniunea Europeană, o aspirație pentru care poporul nostru luptă și a luptat”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a mai spus că avansul Ucrainei către UE are loc într-un moment foarte tragic pentru țara sa, când mulți ucraineni, care au împărtășit valorile europene, își pierd viața. Potrivit președintelui, ucrainenii sunt uniți în jurul acestui obiectiv: să se simtă egali, parte a Europei, parte a Uniunii Europene

Credem că vom primi sprijin pentru a deveni țară candidată. Apoi va începe faza finală a procesului. Credem cu tărie că această procedură va avea loc în săptămânile următoare și că asta va fi un lucru pozitiv în istoria poporului nostru, având în vedere prețul pe care l-a plătit poporul ucrainean pentru independență și democrație”, a mai spus Zelenski.

Șeful Delegației Comisiei Europene a spus că se simte parte a echipei care lucrează pentru obținerea statutului de țară candidată pentru Ucraina, care trece prin momente foarte dificile. Matti Maasikas a promis că acest chestionar va fi analizat foarte repede.

18-04-2022
15:50

Rusia a bombardat un loc de joacă pentru copii, în Harkiv. Sunt doi morți

Doi oameni au fost uciși de atacul trupelor lui Vladimir Putin asupra unui loc de joacă din localitatea Osnovianski, din districtul Harkiv, potrivit unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al procuraturii locale.

Dmitri Ciubenko a declarat că a fost deschis un dosar penal după incident, în care un bărbat și o femeie și-au pierdut viața. El a explicat că bombardamentul trupelor Kremlinului a lovit un loc de joacă aflat în vecinătatea unui cartier rezidențial.

Armatele lui Putin au bombardat și mai multe clădiri ale unor spitale din Regiunea Harkiv, distrugând un centru perinatal, potrivit unei declarații a primarului Igor Terekov pentru presa locală. „Acum transferăm femeile ce sunt pe cale să nască spre alte unități medicale”, a spus edilul. 

18-04-2022
15:25

Economia Ucrainei a scăzut aproape la jumătate

Scăderea Produsului Intern Brut (PIB) al Ucrainei în luna martie 2022 a fost de 45% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce deficitul bugetar pentru acest an ar putea ajunge la 16-26% din PIB, potrivit companiei de investiții Dragon Capital, citată de Interfax Ucraina. 

„Potrivit estimărilor preliminare, PIB real a scăzut cu 45% de la an la an. Blocada și minarea apelor lângă porturile de la Marea Neagră de către marina Federației Ruse a scăzut semnificativ capacitatea Ucrainei de a desfășura operațiuni de import-export. Iar circa 5 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara”, se arată în analiza Dragon Capital. 

„Potrivit estimărilor noastre, teritoriile din estul și sudul Ucrainei, care continuă să fie ocupate de trupele Rusiei și la mijlocul lunii aprilie, generează circa 12% din PIB-ul anterior războiului. Activitatea economică în restul țării rămâne încă sub potențial, chiar dacă dă semne de revenire”, mai spune analista Olena Belan.

Până acum, forțele de ocupașie au distrus sau avariat semnidicativ un mic număr de facilități industriale, ceea ce a permis reluarea parțială a producției, dar fără acces la Marea Neagră, Ucraina nu va putea exporta decât cel mult jumătate din volumele de dinainte de război.

Compania de investiții mai spune că, dacă bombardamentele și luptele vor continua, este puțin probabil ca economia ucraineană șă-și revină anul viitor.

18-04-2022
14:05

Putin susține că Occidentul și-a făcut singur rău cu sancțiunile

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a sugerat că țările din Occident și-au dat un autogol prin impunerea de sancțiuni economice contra Moscovei. 

El a spus că aceste măsuri punitive au produs o „deteriorare a economiei în Occident”.

Într-o cuvântare despre starea economiei interne, Vladimir Putin a spus că inflația s-a stabilizat, la fel și cererea de produse de larg consum, potrivit Reuters, preluată de BBC.

Înainte, Vladimir Putin le-a spus oficialilor guvernamentali de rang înalt, într-o videoconferință, că Rusia ar trebui să-și folosească bugetul pentru a sprijini economia și lichiditățile din piață, în condițiile în care activitatea de creditare s-a restrâns în ciuda măsurilor băncii centrale de reducere a dobânzilor, care ar fi trebuit să ducă la o ieftinire a împrumuturilor.

18-04-2022
12:59

Peste 240 de cazuri de trădare sau colaboraționism, anchetate de SBI

Serviciul ucrainean de informații SBI a deschis peste 240 de dosare penale pentru suspecți de trădare sau activități de colaborare cu inamicul din rîndul forțelor de ordine publică sau al autorităților locale, anunță Intefax Ucraina. 

„Până la data de 18 aprilie au fost înregistrate peste 240 investigații penale pentru trădare sau colaboraționism”, a declarat purtătoarea de cuvânt a SBI, Tetiana Sapian, într-un mesaj video publicat luni pe Facebook.

Ea a evidențiat un caz din Poltava, unde angajații SBI au început demersurile judiciare într-un caz de colaborare cu inamicul al câtorva reprezentanți ai forțelor de ordine din Regiunea Harkiv, acuzați că au preluat, în mod voluntar, poziții de conducere în structurile impuse de ocupanți și și-au îndemnat și colegii să li se alăture și să-și trădeze țara. 

18-04-2022
12:45

Numărul refugiaților din Ucraina ajunge la 5 milioane

În timp ce bombardamentele Rusiei continuă să lovească Ucraina, Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunță că peste 4,9 milioane de ucraineni și-au părăsit țara până în prezent, din cauza războiului. 

Cel puțin 4.934.415 de persoane, majoritatea femei și copii, au plecat din Ucraina de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie, potrivit Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați, citat de AFP, preluată de BBC.

De asemenea, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU, circa 215.000 de cetățeni străini, majoritatea studenți sau muncitori, au părăsit Ucraina din cauza luptelor, trecând granițele spre țările din vecinătate. 

Astfel, se ajunge la un total de peste 5 milioane de persoane care au fugit din Ucraina de la începutul războiului, fiind una dintre cele mai mari migrații și una dintre cele mai mari crize umanitare din istorie. 

18-04-2022
11:54

Viktor Medvedchuk cere să fie dat la schimb cu prizonieri ai Moscovei. Rusia oferă doi britanici care au luptat pentru Ucraina

Politicianul ucrainean pro-rus Viktor Medvedchuk, care a fost arestat săptămâna trecută, le-a cerut președinților rus și ucrainean să-l folosească într-un schimb cu apărători ucraineni și locuitori din orașul asediat Mariupol, din sud.

El a făcut un astfel de apel într-un scurt mesaj video publicat de serviciul de securitate de stat al Ucrainei SBU. Cu toate acestea, nu este clar dacă Medvedchuk vorbea sub constrângere.

Medvedchuk, în vârstă de 67 de ani, este văzut drept cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Anunțând arestarea sa, SBU a spus că a dejucat o încercare a Moscovei de a-l scoate din țară.

El fusese în arest la domiciliu în capitala Kiev – dar a scăpat la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Medvedchuk, a cărui fiică îl are pe Putin ca naș, este suspectat de Ucraina de trădare, acuzații pe care politicianul le neagă.

Ca reacție la filmarea cu Medvedchuck, doi luptători britanici capturați în Ucraina de forțele ruse au apărut la televiziunea de stat rusă și au cerut să fie schimbati cu politicianul pro-rus care este reținut de autoritățile ucrainene.

Nu este clar dacă cei doi bărbați – Shaun Pinner și Aiden Aslin – au fost constrânși să vorbească.

Ambii au vorbit după ce au fost îndemnați de un bărbat neidentificat, relatează Reuters. Ambii i-au cerut premierului Marii Britanii, Boris Johnson, să-i ajute să-i aducă acasă în schimbul eliberării de către Ucraina a Viktor Medvedchuk, oligarhul și politicianul de opoziție care a fost arestat săptămâna trecută.

Kremlinul a respins săptămâna trecută oferta Ucrainei de schimb de prizonieri pentru Medvedchuk.

18-04-2022
11:36

Un site de știri independent din Rusia refuză să respecte cenzura impusă de stat

Un site independent de știri independent din Rusia, Mediazona, nu va respecta cerințele de cenzură ale statului, a anunțat editorul Serghei Smirnov, citat de The Guardian.

La fel ca multe instituții de știri în limba rusă, canalul de știri a fost blocat de organul rus de supraveghere a internetului în primele zile ale războiului pentru că nu a respectat regulile de cenzură din timpul războiului care interzic orice informații care ar putea „discredita” armata Rusiei.

18-04-2022
10:33

Kremlinul critică abordarea Ucrainei cu privire la negocierile de pace

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat abordarea Ucrainei cu privire la negocierile de pace. 

“Contactele continuă la nivel de experți în cadrul procesului de negociere. Din păcate, partea ucraineană nu este consecventă în ceea ce privește punctele care au fost convenite.

De multe ori își schimbă poziția și tendința procesului de negociere lasă mult de dorit”, a spus el în informarea sa obișnuită către mass-media, relatează Reuters.

Peskov a mai spus că mai este timp pentru așa-numitele țări „neprietenoase” să treacă la plăți în ruble pentru gaze. El a refuzat să precizeze câte țări au fost de acord să facă acest lucru.

La sfârșitul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care le cere cumpărătorilor străini să plătească gazul în moneda rusă sau li se va tăia aprovizionarea.

18-04-2022
10:13

Numărul morților din atacul cu racheta din Lviv crește la șapte

Numărul morților în atacurile de luni asupra Liovului a crescut la șapte, a declarat șeful militar regional din Liov, Maksim Kozitski, într-un briefing.

El a mai spus că s-au tras patru rachete: trei au lovit depozite și o alta a lovit un garaj, care asigura întreținerea mașinilor.

Maksim Kozitski a mai informat că, potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost trase din aeronave din direcția Mării Caspice.

18-04-2022
09:43

Civili împușcați de trupele ruse în timp ce încercau să fugă orașul Kreminna. Patru morți și un rănit

Patru civili au fost uciși prin împușcare și unul a fost rănit în timp ce încercau să fugă din orașul Kreminna, potrivit informațiilor preliminare furnizate de șeful regional din Lugansk, Serhii Haidai.

El a spus că armata rusă a deschis focul asupra unor civili care încercau să plece singuri într-o mașină.

Nu vor exista coridoare umanitare pentru civilii ucraineni care fug de război pentru a doua zi la rând, după ce Ucraina și Rusia nu au căzut de acord asupra planurilor.

Haidai a avertizat oamenii într-o declarație: “Nu ieșiți din ascunzătoare. Nu încercați să părăsiți Kreminna singuri! Este periculos!”

El a spus că rușii „au preluat controlul” orașului și luptele continuă, adăugând că „evacuarea din oraș nu mai este posibilă”.

18-04-2022
08:47

A doua zi consecutivă fără coridoare umanitare

Ucraina și Rusia nu au căzut de acord cu privire la coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor din zonele afectate de război pentru a doua zi, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk.

Reuters relatează că Vereșciuk a postat pe aplicația Telegram că „din motive de securitate, s-a decis să nu se mai deschidă coridoare umanitare astăzi (luni n.r.)”.

18-04-2022
07:53

Șase morți în urma atacurilor cu rachete asupra Liovului

Şase persoane au fost ucise şi opt rănite în urma mai multor atacuri cu rachete asupra oraşului Liov, din vestul Ucrainei, în această dimineaţă, a declarat guvernatorul regional Maksim Kozistkii.

Potrivit declarațiilor citate de Reuters, trei rachete au lovit infrastructura militară, în timp ce una a lovit o unitate de înlocuire a anvelopelor auto.

18-04-2022
06:57

Orașul Liov din vestul Ucrainei, lovit de 5 rachete rusești

Ofensivă rusă din Ucraina continuă. Cinci rachete au lovit, luni dimineață, orașul Liov din vestul țării. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Andrii Sadovi, citat de The Guardian.

”5 rachete țintite lovesc Liov”, a declarat edilul, adăugând că autoritățile caută informații mai detaliate.

La rândul său, șeful administrației militare regionale din Liov, Maksim Kozitski, a cerut locuitorilor să se adăpostească.

”Alarma aeriană continuă. Rămâneți în adăposturi”, a declarat acesta, în jurul orei 8:30.

18-04-2022
06:50

Primele imagini cu crucișătorul Moskva în flăcări și serios avariat, înainte de a se scufunda

În spațiul online au apărut primele imagini clare care prezintă crucișătorul ”Moskva” în flăcări și serios avariat.

Trebuie subliniat că imaginile nu au fost până în prezent confirmate de nicio autoritate de stat din Ucraina sau Rusia. Ministerul rus al Apărării a confirmat, în urmă cu patru zile, scufundarea navei-amiral a flotei ruse din Marea Neagră.

O poză cu nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, cuprinsă de flăcări, a fost postată pe Twitter, pe contul ”Ukraine Weapns Tracker”, specializat în monitorizarea și centralizarea tuturor imaginile apărute pe internet care prezintă tehnică de luptă distrusă în cele aproape două luni de război în Ucraina.

18-04-2022
05:57

Volodimir Zekenski, discuții cu șefa FMI despre asigurarea stabilității financiare a țării şi reconstrucția postbelică

În plin război cu Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face planuri de viitor pentru țara sa. Acesta a avut o discuție cu șefa FMI, Kristalina Georgieva, despre asigurarea stabilităţii financiare a ţării şi despre reconstrucţia postbelică.

”Am discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre asigurarea stabilităţii financiare a Ucrainei şi despre pregătirile pentru reconstrucţia postbelică. Avem planuri clare pentru acum, precum şi o viziune asupra perspectivelor”, a scris Zelenski pe Twitter.

De cealaltă parte, directorul FMI, Georgieva, a apreciat discuţia ca fiind foarte bună.

”Continuarea sprijinului economic din partea partenerilor Ucrainei este esenţială pentru a pune bazele reconstrucţiei unei Ucraine moderne şi competitive”, a afirmat Kristalina Georgieva, pe aceeași platformă de socializare.

18-04-2022
05:16

Ucraina, încă un pas spre UE. A fost completat chestionarul de aderare

Ucraina face noi pași în privința aderării la blocul comunitar. Kievul anunță că a completat un chestionar ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Ihor Jovkva, adjunctul şefului Oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite Agerpres.

”Astăzi pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană”, a declarat Jovkva duminică seara pe postul public de televiziune.

”Ne aşteptăm ca recomandarea… să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în terenul statelor membre UE”, a mai spus acesta.

Jovkva este optimist că Ucraina va primi statutul de ţară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în cadrul unei reuniuni programate a Consiliului European.

Consiliul European urmează a se va întruni în perioada 23-24 iunie.

18-04-2022
04:35

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov: ”Rusia poate supraviețui confruntării cu Occidentul”

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Moscovei, a declarat că este sigur că Rusia va rezista în confruntarea actuală cu Occidentul, transmite agenţia rusă TASS.

Prezent duminică la postul de televiziune Russia 1, oficialul de la Kremlin a afirmat că, spre deosebire de URSS, Rusia poate supraviețui confruntării cu Occidentul.

Recent, Anterior, Vladimir Putin a declarat că, în condiţiile moderne, o singură ţară nu va putea să-şi menţină dominaţia.

Potrivit acestuia, lumea unipolară, care a prins contur după prăbuşirea Uniunii Sovietice, se destramă în acest moment.

18-04-2022
04:25

Locuitorii din Lugansk, îndemnați să părăsească de urgență zona

Oficialii ucraineni au lansat un avertisment în ceea ce privește o posibilă ofensivă rusă în zonele din estul țării.

În acest sens, locuitorilor din regiunea Lugansk li s-a cerut să plece imediat, potrivit unui raport al agenţiei ucrainene de ştiri UNIAN, citat de BBC.

”Săptămâna care urmează ar putea fi dificilă. Ar putea fi ultima dată când mai avem o şansă să vă salvăm”, a declarat şeful administraţiei regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

În ultimele zile, forţele ruseşti s-au concentrat pe capturarea oraşelor Lugansk şi Doneţk, care fac parte din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

18-04-2022
03:48

Zelenski anunță o iminentă ofensivă rusă în estul țării

În ultimul său mesaj televizat, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că forţelor rusești pregătesc o ofensivă în partea de est a Ucrainei. Aceasta ar putea începe în orice moment.

”Trupele ruseşti se pregătesc pentru o operaţiune ofensivă în estul ţării noastre. Aceasta va începe în viitorul apropiat”, a declarat Zelenski.

Liderul de la Kiev a subliniat că armata lui Putin țintește să distrugă Donbasul.

”Ei vor să termine şi să distrugă literalmente Donbasul. Să distrugă tot ceea ce a dat odată glorie acestei regiuni industriale. La fel cum trupele ruseşti distrug Mariupol, ei vor să nimicească şi alte oraşe şi comunităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk”, a adăugat președintele ucrainean.

18-04-2022
03:41

Șeful diplomației ucrainene: ”Rușii vor să radă de pe pământ Mariupol. Orașul nu mai există”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că orașul-port Mariupol ”nu mai există”, după ce a fost asediat de forțele ruse timp de 7 săptămâni.

Situația din Mariupol este sfâșietoare. Orașul nu mai există”, a spus Kuleba într-un interviu pentru emisiunea “Face the Nation” de la CBS News.

”Trupele care au mai rămas ale armatei ucrainene și grupul mare de civili implicați în luptă sunt practic încercuiți de forțele ruse. Ei își continuă lupta. Din modul în care se comportă armata rusă la Mariupol, se pare că au decis să distrugă orașul cu orice preț”, a mai spus acesta.

La rândul său, premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, a declarat, duminică, că oraşul portuar ucrainean Mariupol nu a căzut încă sub controlul Rusiei.

”Oraşul încă nu a căzut. Nu există un control total”, a adăugat el, precizând că armatele din ambele tabere continuă să lupte cu rușii.

În cea de-a 54-a zi de confruntări între Ucraina și Rusia, orașul Mariupol, cel care face legătura între Peninsula Crimea și zonele controlate de separatiști, a devenit cel mai fierbinte punct. Pentru armata lui Putin, cucerirea acestei localități reprezintă încheierea unei etape importante, controlul asupra localităților din estul Ucrainei.

Vladimir Putin vrea să sărbătorească Ziua Victoriei la Mariupol

Specialiștii spun că ar fi o victorie de moral pentru Vladimir Putin, care și-a fixat ca obiectiv organizarea unei parade de Ziua Victoriei, pe 9 mai, chiar la Mariupol, printre ruine. Pentru asta, orașul trebuie cucerit cât mai rapid, iar asaltul final are loc chiar în aceste zile.

ADVERTISEMENT

Duminică, în timp ce armatele rusești își începeau ofensiva, ministrul apărării de la Moscova a declarat că le acordă o perioadă de grație soldaților ucraineni rămași în Mariupol. Aceștia au avut la dispoziție intervalul 06:00 – 13:00 pentru a se preda, iar dacă acceptau, aceștia urmau să fie tratați în conformitate cu convenția de la Geneva privind prizonierii.

Ultimatum pentru soldații ucraineni care luptă în Mariupol

Igor Konaşenkov a recunoscut tacit că armatele sale au liber să comită crime de război, în cazul în care ultimatumul dat adversarilor nu va fi respectat de aceștia.

ADVERTISEMENT

“Resturile grupării ucrainene de luptători la Mariupol sunt în prezent blocate complet pe locul uzinei metalurgice Azovstal. Singura lor şansă de a-şi salva vieţile este să depună voluntar armele şi să se predea”, afirmase purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Duminică seara, lupte s-au dat în mai multe zone ale orașului Mariupol, nu doar în apropiere de combinatul siderurgic.

ADVERTISEMENT

Petro Andriuşcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat pe canalul lui de Telegram că rușii au continuat să bombardeze clădiri civile cu artilerie grea.

”Soldații noștri continuă să reziste, în ciuda ultimatumului Rusiei”, a anunțat oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT

S-au dat lupte grele și la Harkov, acolo unde rușii au lansat din nou atacuri cu bombe. 13 persoane au fost rănite și 5 au murit, conform unui bilanț preliminar emis de autoritățile de la Kiev.

Papa Francisc: ”Liderii națiunilor să asculte strigătul poprului pentru pace”

În acest timp, Papa Francisc a transmis tradiționalul său mesaj ”Ubi et Orbi” (Către cetate și lume), în care a cerut pace în Ucraina.

Într-un discurs emoționant, ținut în fața a peste 50.000 de oameni care s-au strâns în Piața Sf. Petru, a vorbit despre Ucraina ca despre o țară ”încercată de violență și distrugerea războiului crud și lipsit de sens, în care a fost târâtă”.

În ziua de Paște, Suveranul Pontif a cerut „ca liderii naţiunilor să asculte strigătul poporului pentru pace” şi „să asculte acea întrebare tulburătoare pe care oamenii de ştiinţă şi-au pus-o acum aproape şaizeci de ani: vom pune capăt rasei umane sau ar trebui ca umanitatea să renunţe la război?’, după cum se citeşte în manifestul Russell-Einsten din 9 iulie 1955, prin care cei doi oameni de ştiinţă cereau dezarmarea, având în vedere pericolul nuclear rezultat din Războiul Rece”.

ADVERTISEMENT