News

Război în Ucraina, ziua 55. Biden a discutat cu șefii statelor aliate despre ofensiva Rusiei în est. Kremlinul anunță că nu va folosi arme nucleare ”în acest stadiu”

Război în Ucraina, ziua 55. A început marea ofensivă a Rusiei în Donbas, potrivit anunțului președintelui Zelenski. Iar loviturile asupra Liovului au fost soldate cu victime.
19.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 55 Biden a discutat cu sefii statelor aliate despre ofensiva Rusiei in est Kremlinul anunta ca nu va folosi arme nucleare in acest stadiu
ADVERTISEMENT
19-04-2022
21:21

Ucraina a primit avioane de vânătoare, dar nu de la SUA

Aliații Ucrainei au transferat Kievului avioane de vânătoare pentru a-și crește flota aeriană și piese de schimb pentru a-și repara aparatele defecte, a anunțat Departamentul Apărării de la Washington. 

Ei au primit avioane în plus și componente de avioane de luptă de la care să-i ajute să aibă mai multe aparate în aer”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Acesta a adăugat că Washingtonul nu a dat Kievului avioane de luptă.

Anterior, președintele Joe Biden a cerut aliaților cu care a vorbit în videoconferință să trimită și mai multe arme Ucrainei, pentru a o ajuta să se apere în fața noului atac al Rusiei. 

19-04-2022
19:30

SUA vor trimite Ucrainei și mai multe sisteme de artilerie

Președintele american Joe Biden le-a declarat reporterilor că Statele Unite vor trimite mai multe sisteme de artilerie Ucrainei, pe fondul reluării ofensivei Rusiei în estul țării.

Până acum, administrația Biden a trimis Ucrainei ajutoare militare în valoare de 3,2 miliarde de dolari, dintre 2,6 miliarde de la începutul războiului, pe 24 februarie.

„Ce am făcut este… exact ce a făcut președintele încă de la început. Adică să ofere un ajutor semnificativ, atât economic, cât și de securitate, precum și să ajute poporul ucrainean”, a declarat Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe. „Și vom continua să facem exact acest lucru”, a adăugat ea.

19-04-2022
17:45

Biden a discutat cu șefii statelor aliate despre ofensiva Rusiei în estul Ucrainei

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ținut o videoconferință cu liderii țărilor aliate pentru a discuta despre lung-așteptata ofensivă a Rusiei în estul Ucrainei. 

Scopul discuției a fost discutarea sprijinului pentru Ucraina și măsurilor prin care Rusia să fie trasă la răspundere, a anunțat Casa Albă. 

Washingtonul vede ofensiva Moscovei ca pe un preludiu al operațiunii ample din est, potrivit unui oficial american de rang înalt. 

La videoconferință au participat: premierul Canadei, Justin Trudeau, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, precum și liderii Poloniei, Japoniei și Italiei. 

19-04-2022
17:29

Secretarul general al ONU cere o încetare a focului în Săptămâna Patimilor

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat ofensiva Rusiei în estul Ucrainei și a cerut un armistițiu de patru zile pentru a marca sărbătoarea de Paști.

În loc de a celebra Învierea, Paștile din acest an coincid cu ofensiva Rusiei în estul Ucrainei”, a declarat Guterres. „Această concentrare de forțe și arme face ca aceastăă luptă să fie și mai violentă, sângeroasă și distructivă”, a adaugat el.

Secretarul general al ONU a făcut apel pentru o „pauză umanitară” începând din Miercurea Cenușii până în Duminica Paștilor, pe 24 aprilie, pentru a permite deschiderea unor coridoare umanitare.

El a mai spus că ONU este gata să trimită convoaie cu ajutor umanitar pentru persoanele din cele mai lovite zone ale Ucrainei, precum Mariupol, Herson, Donețk și Lugansk.

19-04-2022
16:58

Rusia caută punctele slabe ale Ucrainei pe frontul din Donbas

Ofensiva Rusiei în estul Ucrainei se intensifică de la o oră la alta, multe înfruntări fiind semnalate de-a lungul liniei frontului. Pozițiile ucrainene sunt sub atac de-a lungul a peste 480 de kilometri, iar Rusia a anunțat că a bombardat peste 1.000 de ținte noaptea trecută. Iar apărătorii ucraineni ripostează peste tot, potrivit primarului din Harkiv, care a declarat că armata țării sale a respins cu succes inamicul.

Rusia pare să vrea să slăbească forțele Ucrainei, dar să și înspăimânte populația civilă, spun sursele de la Kiev, arătând că bombardamentele Kremlinului nu vizează doar ținte militare. La Kreminna, un oraș din Regiunea Lugansk, au loc lupte de stradă, în timp ce la Kramatorsk au avut loc atacuri cu rachete. 

În acest moment, se pare că trupele lui Vladimir Putin caută, prin atacuri deocamdată prudente, să afle punctele slabe din frontul ucrainean din Donbas, o regiune în care Kievul luptă cu separatiștii de opt ani. 

19-04-2022
15:59

Minele anti-personal împiedică însămânțările în Ucraina

Eforturile fermierilor de a-și însămânța terenurile în regiunea Cernihiv și în alte zone atinse de conflict sunt zădărnicite de minele antipersonal lăsate în urmă de forțele Federației Ruse, au anunțat autoritățile de la Kiev. 

Regiunea este foarte mare, iar inamicii au fost prezenți în multe zone”, a explicat șeful militar al regiunii, Viaceslav Ciaus. 

El a spus că, din rațiuni de securitate, fermierii au fost opriți de la a-și însămânța terenurile, dar serviciile de urgență încearcă să termine cât mai repede deminarea zonei. 

Important de precizat este că cele două țări aflate în război, Ucraina și Rusia, sunt țări mari producătoare de alimente, care exportă circa 30% din totalul mondial de grâu.

19-04-2022
15:53

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Ucraina luptă pentru siguranța Europei

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa nu poate să-și lase singur vecinul ucrainean și a făcut apel și la alte țări să ajute „spiritul de luptător” al Ucrainei. El a adăugat că ucrainenii luptă pentru securitatea Europei. 

Declarațiile lui Mateusz Morawiecki au fost făcute la Liov, unde premierul polonez a participat la inaugurarea unui centru de adăpost temporar pentru refugiați.

„Noi susținem acest spirit de luptător și prin grija față de cei mai slabi”, a mai spus Morawiecki. „Astăzi vedem femei și copii, pentru că bărbații luptă pe front pentru libertatea Ucrainei și siguranța noastră”, a adăugat premierul polonez. 

19-04-2022
13:43

Zelenski a cerut prelungirea legii marțiale

Președintele Volodimir Zelenski a propus legislativului extinderea legii marțiale în Ucraina.

Un proiect de lege de aprobare a decretului pentru extinderea legii marțiale în Ucraina a fost depus și înregistrat la Verkhovna Rada (parlamentul ucrainean) marți, potrivit unui anunț publicat pe pagina de internet a instituției. Textul proiectului nu a fost făcut public de Rada ucraineană până acum.

Președintele Zelenski a semnat decretul pentru introducerea legii marțiale pe 24 februarie, după ce a început atacul Rusiei, iar ulterior actul a fost aprobat de guvern. Legea marțială a fost introdusă de pe 24 februarie pentru 30 de zile, iar pe 15 martie a fost prelungită cu încă 30 de zile, până pe 24 aprilie.

19-04-2022
13:24

Cel puțin 205 copii au fost uciși de armatele lui Putin în Ucraina

Peste 572 de copii au avut de suferit în Ucraina ca urmare a invaziei Federației Ruse, a anunțat Procurorul General. În ultimele 24 de ore, numărul oficial al copiilor morți a rămas 205, în timp ce numărul celor răniți a urcat la 367.

Aceste cifre nu sunt definitive, se fac eforturi pentru a aflarea numărului exact de victime din zonele de război și din zonele temporar ocupate”, a mai spus un reprezentant al anchetatorilor ucraineni. 

Cei mai afectați au fost copiii din regiunile Donețk, – 118, Kiev – 108, Harkiv – 91, Chernihiv – 54, Herson – 43, Mikolaiv – 40, Lugansk – 36, Zaporijia – 25, capitala Kiev – 16, Sumi – 16 și Jitomir – 15.

Din cauza bombardamentelor forțelor armate ale Rusiei, 1.141 clădiri școlare au fost avariate, dintre care 99 au fost distruse complet”, a mai spus Procurorul General.

19-04-2022
13:05

Rusia vrea să radă de pe fața pământului Azovstal. Sub uzina din Mariupol sunt ascunși civili

Serviciul secret al Ucrainei, SBU, a anunțat că a reușit să intercepteze o convorbire telefonică în care un militar rus vorbește despre ordinul primit de la superiori de a rade de pe fața pământului combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

În ciuda superiorității numerice, ocupanții ruși nu pot cuceri orașul ucrainean Mariupol. Așa că vor să distrugă total combinatul Azovstal, locul în care luptătorii noștri se apără. Ocupanții neglijează faptul că în subteranele combinatului se află adăpostiți civili. Așa că „rașiștii” pregătesc o „surpriză” de trei tone din cer”, a anunțat SBU.

În înregistrarea interceptată de serviciul secret se aude cum un comandant de pluton din Rusia, aflat la 4 kilometri de uzină, vorbește despre aceste ordine primite de la conducere.

Așteptăm aici „surpriza” din Rusia … trei tone din cer … au spus că vor distruge complet uzina… un locotenent-colonel a venit și a spus „Veți fi martorii acestui bombardament, îl veți auzi și îl veți simți. Imaginați-vă cât de mare va fi suflul exploziei”, i-a relatat un soldat rus soției sale.

Întrebat despre soarta civililor din zonă, militarul a spus: „Toți au plecat. Toți cei care au vrut, toți au plecat. Doar patrioții și acești… care se cred foarte deștepți… au rămas”.

Potrivit SBU, această interceptare este o altă confirmare a obiectivelor „eliberatorilor” Kremlinului din Ucraina, anume acela de a șterge de pe fața pământului Ucraina.

19-04-2022
12:05

Rusia spune că nu va folosi arme nucleare ”în acest stadiu” al războiului din Ucraina

În ultimele zile, mai multe voci internaționale și-au exprimat public temerile legate de faptul că Rusia ar putea recurge la arme nucleare în războiul din Ucraina.

Marți, a venit și o reacție oficială de la Kremlin pe această temă. Întrebat fiind dacă armata rusă ar putea recurge la arme nucleare sau chimice în statul vecin, ministrul Serghei Lavrov a spus: ”doar arme convenționale” sunt utilizate momentan.

”În acest stadiu, luăm în considerare numai opțiunea armelor convenționale”, a spus diplomatul.

19-04-2022
11:12

Forțele ruse au ocupat orașul Kreminna din estul Ucrainei

Kreminna, un oraș cu peste 18.000 de locuitori din estul Ucrainei, regiunea Lugansk, a fost ocupat de forțele ruse.

”Trupele Kremlinului au preluat controlul asupra orașului Kreminna, din estul Ucrainei” a declarat guvernatorul regional, Serhi Gaidai, conform The Guardian.

”Kreminna se află sub controlul orcilor (n.r. denumirea dată de ucraineni invadatorilor ruși). Ei au intrat în oraș”, a mai spus Gaidai.

Acesta a precizat că forțele ruse au atacat ”din toate părțile”.

”Este imposibil de calculat numărul morților în rândul populației civile. Avem statistici oficiale – aproximativ 200 de morți -, dar în realitate sunt mult mai mulți”, a adăugat el, fără a preciza în ce perioadă a acoperit bilanțul estimat al morților.

Kreminna pare a fi primul oraș capturat în noua ofensivă rusă din estul Ucrainei.

19-04-2022
09:52

OMS condamnă atacurile rușilor asupra angajaților din domeniul sanitar al Ucrainei

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a condamnat, marți, atacurile rușilor asupra lucrătorilor din domeniul sănătății din Ucraina.

”OMS condamnă fără echivoc creșterea continuă a atacurilor asupra domeniului medical în Ucraina. Acestea trebuie să se oprească. Până în prezent, OMS a identificat 147 de atacuri, inclusiv 73 de persoane ucise și 53 rănite.

Războiul nu este o soluție. Încă o dată, fac apel la Rusia să pună capăt invaziei”, a scris oficialul OMS pe Twitter.

19-04-2022
09:13

Rusia, ultimatum pentru forțele ucrainene care apără orașul Mariupol

În cursul zilei de marți, Rusia a dat un nou ultimatum forţelor ucrainene care apără oraşul-port asediat Mariupol.

Acestora li s-a cerut să depună armele până marţi la prânz în schimbul promisiunii de a fi lăsaţi în viaţă, se arată în mai multe postări pe Twitter ale oficialilor de la Moscova.

”Ţinând cont de situaţia catastrofală care are loc în uzina metalurgică Azovstal, ghidându-se totodată după principii pur umane, Forţele Armate ruse le oferă încă o dată militarilor din batalioanele naţionaliste şi mercenarilor străini posibilitatea de a pune capăt ostilităţilor şi de a depune armele începând cu orele 12:00 (09:00 GMT)”, a anunţat Ministerul Apărării rus.

”Tuturor celor care depun armele li se garantează că vor rămâne în viaţă”, a declarat şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale a Federaţiei Ruse, general colonelul Mihail Mizinţev, citat într-un comunicat.

19-04-2022
08:45

Ministerul rus al Apărării: 1.260 de ținte ucrainene lovite de rachete în noaptea trecută

Într-un comunicat emis marți dimineață, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale militare au lovit peste noapte circa 1.260 de ținte în Ucraina.

Forțele antiaeriene ruse au doborât, de asemenea, un avion MiG-29 ucrainean în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat ministerul, conform The Guardian.

19-04-2022
08:40

Fostul ambasador britanic la Moscova: ”Nu este exclus ca Putin să folosească arme nucleare”

Sir Tony Brenton, fostul ambasador britanic în Rusia, a spus că războiul din Ucraina se află acum într-o ”fază decisivă”.

În opinia sa, utilizarea armelor nucleare de către Vladimir Putin ”nu poate fi exclusă”.

Într-un interviu pentru Sky News, Brenton a spus că un succes militar al rușilor în regiunea Donbas ar aduce mai multe avantaje pentru Kremlin. Rușii ar putea avea atuuri importante la noile runde de negocieri sau ”ar putea declanșa din nou ofensiva pentru Kiev”.

19-04-2022
07:52

Joe Biden, discuții cu liderii UE și NATO despre războiul din Ucraina

Președintele american Joe Biden va avea marți o convorbire video cu aliații din UE și NATO pentru a discuta despre criza ucraineană.

”Președintele va convoca o convorbire video securizată cu aliații și partenerii pentru a discuta despre sprijinul nostru continuu pentru Ucraina și despre eforturile noastre de a trage Rusia la răspundere, ca parte a coordonării noastre strânse“, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Printre liderii care vor participa la discuții se numără și președintele român Klaus Iohannis. Mai multe detalii, AICI.

19-04-2022
06:17

Japonia sprijină Ucraina cu drone și echipamente împotriva armelor chimice

Ministerul Apărării de la Tokyo a anunțat că Japonia va trimite în Ucraina măști și combinezoane concepute pentru a proteja împotriva armelor chimice, precum și drone.


”Guvernul japonez a decis să furnizeze guvernului ucrainean costume și măști contra armelor chimice, precum și drone.

Lupta ucrainenilor pentru a-și apăra țara continuă, astfel că Guvernul de la Kiev trebuie să conteze pe ajutorul nostru. Pentru Ucraina!”, scriu japonezii pe Twitter.

19-04-2022
05:03

Oficial rus: Ucraina a atacat un sat de lângă graniță

Rusia acuză că forțele ucrainene ar fi atacat un sat de lângă granița ei cu Ucraina, rănind un locuitor.

Anunțul a fost făcut de guvernatorul provinciei ruse Belgorod, scrie Reuters.

Nu sunt informații certe dacă atacul asupra localității Golovchino, la care se referă guvernatorul Veacheslav Gladkov pe aplicația de mesagerie Telegram, a fost efectuat cu armament de artilerie, mortiere, rachete sau a fost un atac aerian.

19-04-2022
04:21

Primarul din Mariupol anunță că rușii au deportat peste 40.000 de civili din oraș

Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, a anunțat că peste 40.000 de civili din oraș au fost mutați forțat în Rusia sau în regiuni controlate de ruși în Ucraina.

”Din nefericire, trebuie să declar că de astăzi deportează forțat locuitori”, a spus Vadim Boicenko presei ucrainene.

”Am verificat prin registrul municipal că deja au deportat peste 40.000 de oameni”, a adăugat edilul.

19-04-2022
04:15

Presa din Ucraina: printre morții din Bucea, o rudă a opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi

Conform presei din Ucraina, unul dintre locuitorii din Bucea ucişi de armata rusă ar fi o rudă îndepărtată a opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi.

Publicația Nexta scrie că Ilia Navalnîi a fost găsit mort prin împuşcare într-o groapă comună, alături de alte sute de victime.

În mediul online a apărut o imagine cu permisul de conducere al bărbatului ucis de ruşi.

19-04-2022
03:39

Casa Albă anunță că Joe Biden nu intenționează să viziteze, în viitorul apropiat, Ucraina

În mod oficial, Casa Albă a anunțat că Joe Biden nu intenţionează să viziteze Ucraina, în curând, în ciuda faptului că omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat dorinţa de a primi o vizită din partea preşedintelui american.

Purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki, a afirmat că nu sunt planuri ca liderul de la Washington să meargă la Kiev.

”Nu este prevăzut ca preşedintele să meargă acolo, permiteţi-mi să repet”, a declarat Jen Psaki, conform CNN.

În acest weekend, Volodimir Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să viziteze Ucraina.

Întrebat, într-un interviu pentru CNN, dacă ştie de vreun plan al preşedintelui american de a vizita Ucraina, Zelenski a răspuns: “Cred că o va face. Însă este decizia sa, bineînţeles, şi depinde de situaţia de securitate. Dar mă gândesc că el este liderul SUA şi de aceea ar trebui să vină să vadă”.

Situația din Ucraina devine tot mai gravă, după ce trupele lui Vladimir Putin au pornit ofensiva în Donbas și bombardamentele asupra marilor orașe, în încercarea Kremlinului de a obține cel puțin o victorie de moral.

Război în Ucraina, ziua 55. A început marea ofensivă a Rusiei în Donbas

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat luni seara că Federația Rusă și-a început așteptatul asalt asupra regiunii Donbas. El a spus că „bătălia pentru Donbas” este deja în desfășurare, iar luptele în regiune s-au intensificat.

ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată și de guvernatorul Regiunii Lugansk, din Donbas, care spune că situația este un „iad”, iar luptele se desfășoară constant în câteva orașe, precum și de șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, care spune că asaltul contra Donbasului este începutul celei de a doua faze a războiului.

Nu contează cât de mulți soldați va aduce Rusia, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a spus Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Mai devreme, un oficial de rang înalt din apărare de la Kiev anunțase că forțele Federației Ruse au încercat să avanseze pe întreaga linie a frontului din regiunile Donețk, Lugansk și Harkiv. Iar Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că a înregistrat semne ale începerii unei acțiuni ofensive a Rusiei în estul țării.

Statul Major ucrainean spune că, pentru a-și întări capacitatea ofensivă, invadatorii masează trupe suplimentare în regiunea Rostov din Rusia și în Peninsula Crimeea, cu scopul de a susține ofensiva din eșalonul al doilea, protejând clădirile administrative și infrastructura din zonele ocupate. Iar navele inamice sunt masate în Marea Azov pentru a izola Ucraina și pentru operațiuni de recunoaștere.

ADVERTISEMENT

Dar militarii ucraineni din Mariupol, pușcași marini și membrii ai Batalionului Azov, vor să-i strice planurile paradei de 9 Mai lui Vladimir Putin. Aceștia au publicat un film cu unul dintre contraatacurile întreprinse împotriva forțelor Kremlinului. „Apărarea orașului Mariupol continuă. În ciuda forțelor superioare numeric ale inamicului, luptătorii din Regimentul Azov au lansat un contraatac”, se preciza în comentariul care însoțea filmarea.

Și tot luni, Rusia a bombardat intensiv orașul Liov, din vestul Ucrainei. Atacurile au produs cel puțin șapte victime.

ADVERTISEMENT

Sunt și vești bune pentru Ucraina

Dar ziua de luni a adus și vești bune pentru Ucraina, după ce președintele Zelenski i-a înmânat șefului Delegației Comisiei Europene la Kiev, Matti Maasikas, chestionarul pentru obținerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, completat.

Vreau să vă mulțumesc pentru această întâlnire importantă. Este unul dintre pașii necesari aderării țării noastre la Uniunea Europeană, o aspirație pentru care poporul nostru luptă și a luptat”, a spus șeful statului, adăugând că avansul Ucrainei către UE are loc într-un moment foarte tragic pentru țara sa, când mulți ucraineni, care au împărtășit valorile europene, își pierd viața.

Credem că vom primi sprijin pentru a deveni țară candidată. Apoi va începe faza finală a procesului. Credem cu tărie că această procedură va avea loc în săptămânile următoare și că asta va fi un lucru pozitiv în istoria poporului nostru, având în vedere prețul pe care l-a plătit poporul ucrainean pentru independență și democrație”, a mai spus Zelenski.

Iar șeful Delegației Comisiei Europene a declarat că se simte parte a echipei care lucrează pentru obținerea statutului de țară candidată pentru Ucraina și că acest chestionar va fi analizat foarte repede.

Dar sunt și vești foarte rele. Strănepoata fostului lider al URSS Nikita Hrușciov a avertizat că dictatorul de la Kremlin „ar putea folosi arme nucleare în războiul din Ucraina”, dacă va fi necesar pentru a obține victoria în statul vecin

ADVERTISEMENT