Atacurile cu rachete rusești au afectat joi infrastructura energetică din centrul și vestul Ucrainei, a anunțat compania de stat Ukrenergo. Rusia a lansat un atac aerian major asupra capitalei Kiev și a altor orașe ucrainene, joi dimineață, ucigând două persoane și rănind cel puțin 21. De asemenea au fost distruse importante elemente de infrastructură din întreaga țară, au declarat oficialii ucraineni.
Presa internaţională remarcă faptul că atacul a fost efectuat de Ziua Internațională a Păcii și, de asemenea, a coincis cu desfășurarea Adunării Generale a ONU la New York, unde președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a ținut un discurs.
”Armata rusă a bombardat cartiere rezidenţiale din Herson (…). În acest stadiu, avem cunoştinţă despre doi civili morţi”, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul acestei regiuni, Oleksandr Prohudin. Patru persoane au fost transportate la spital, una în stare gravă, iar o a cinciea persoană rănită a primit îngriji la faţa locului, a mai spus el.
Reuters scrie că atacurile au cauzat întreruperi de curent în cinci regiuni: Kiev, Jitomir, Dnipropetrovsk, Rivne și Harkov. Oficialii ucraineni spun că cel puţin şapte persoane au fost rănite în atacurile aeriene asupra Kievului, în timp ce două au fost rănite la Harkov.
Ucraina a lansat noi atacuri, noaptea trecută, în Marea Neagră și în zona peninsulei Crimeea, dar și în regiunile Kursk, Belgorod şi Orel. Rușii susțin că au doborât 19 drone aeriene ale Kievului.
„Sistemele de apărare antiaeriană au distrus 19 drone ucrainene deasupra Mării Negre şi a teritoriului Republicii Crimeea”, au anunțat autoritățile de la Kremlin. De altfel, Moscova spune că încă trei drone au fost puse la pământ în celelalte regiuni.
În urmă cu o zi, rușii susțineau că au reușit să evite anumite atacuri ale Ucrainei asupra Sevastopolului. Amintim că loviturile Kievului sunt din ce în ce mai numeroase în Rusia, odată cu debutul contraofensivei.
Sunt cuvintele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care cere Consiliului de Securitate al ONU să lase Rusia fără drept de veto. ”Ei opresc agresiunea și susțin principiile Cartei ONU”, a transmis președintele în timpul unui discurs la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.
Zelenski a cerut, de asemenea, eliminarea puterii de veto a Rusiei, argumentând că ”acesta va fi primul pas necesar”. ”Este imposibil să opriți războiul, deoarece toate eforturile sunt respinse de către agresor”, a transmis Zelenski. În timp ce aliații au impus deja sancțiuni Rusiei de la începutul războiului, președintele ucrainean a cerut aplicarea de sancțiuni preventive țărilor care sunt implicate în conflicte.
”Oricine dorește să înceapă un război ar trebui să vadă înainte de greșeala fatală ce va pierde exact când va începe războiul”, a spus Zelenski. În replică, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apărat dreptul de veto în timpul ședinței Consiliului de Securitate. ”Clica agresivă occidentală a pedalat pe tema abuzului dreptului de veto, cu un accent incorect asupra membrilor ONU”, a spus Lavrov.
”Dreptul la un veto este un instrument absolut legitim care este stipulat în Carta Națiunilor Unite pentru a preveni adoptarea de decizii care ar diviza organizația”, a adăugat el. Potrivit CNN, când Carta Națiunilor Unite a fost semnată în 1945, a înființat Consiliul de Securitate cu cinci membri permanenți și șase membri nepermanenți.
Cei permanenți sunt SUA, Regatul Unit, Franța, Uniunea Sovietică și Republica Chineză, care au primit fiecare putere de veto împotriva oricărei rezoluții care nu le-ar fi pe plac. Astăzi, Consiliul de Securitate are 15 membri, dar cei cinci membri permanenți au rămas la fel, Rusia deținând scaunul fostei Uniuni Sovietice și China luând scaunul Republicii Chineze. Și nici dreptul de veto nu s-a schimbat.
Între timp, ministrul de externe lituanian îndeamnă aliații să susțină în continuare Kievul. ”Depinde de aliații Ucrainei să asigure victoria Kievului în războiul împotriva Rusiei”, a declarat miercuri un înalt oficial lituanian, avertizând că ”până când Ucraina nu va câștiga, nimeni nu este în siguranță”.
”Dacă Ucraina nu este capabilă să învingă invazia Rusiei și să recupereze teritoriul este o nouă realitate geopolitică pentru toată lumea – nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru Lituania și cei care se învecinează cu Rusia, dar practic fiecare țară trebuie să regândească acum unde și cum vor trăi dacă Ucraina nu va putea câștiga”, a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.
Ucraina a susținut că a reușit să recupereze unele zone pierdute anul trecut, dar oficialii de la Kiev au recunoscut anterior că contraofensiva țării avansează lent. Landsbergis a declarat pentru CNN că aliații ”trebuie să aibă răbdare”, subliniind că ”este un război foarte dificil” și că Ucraina are nevoie de mai multe arme.
“Ei plătesc contraofensivă cu sângele lor, cu viețile oamenilor lor. Noi doar plătim factura. Deci, nu cred că este corect din punct de vedere moral să ne așteptăm să meargă mai repede sau să criticăm că nu își ating obiectivele, chiar dacă noi credem că acest lucru ar trebui realizat. Ei fac ce pot, iar eu am deplină încredere că pot câștiga“, a spus ministrul.