News

Război în Ucraina, ziua 58. SUA nu exclud posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare. Secretarul general al ONU se va întâlni cu Putin la Moscova

Ziua de joi a adus vești importante pentru Ucraina, care continuă să primească armament greu și dispozitive moderne pentru a face față armatelor lui Putin, superioare numeric și în curs de a-și corecta greșelile tactice.
22.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 58 SUA nu exclud posibilitatea ca Rusia sa foloseasca arme nucleare Secretarul general al ONU se va intalni cu Putin la Moscova
Război în Ucraina, ziua 58. Armata Kievului, tot mai bine înzestrată, dar Rusia are superioritate de 3:1 la trupe. „Putin are încă șanse să câștige”
ADVERTISEMENT
22-04-2022
20:44

Statele Unite nu exclud posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare

Statele Unite nu exclud posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare, așa că i-au transmis președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, un mesaj potrivit căruia o astfel de decizie ar avea consecințe dezastruoase pentru Moscova.

Declarația a fost făcută de Victoria Nuland, adjuncta Secretarului de Stat al SUA, pentru Evropeiska Pravda. Ea a spus că Putin a dat deja ordine pentru comiterea unor orori cumplite și a unor crime de război, astfel că orice este posibil. 

Noi – și nu doar Statele Unite, ci și alți reprezentanți ai comunității transatlantice – îi transmitem lui Vladimir Putin că un astfel de pas ar fi un dezastru nu doar pentru Ucraina și întreaga lume, dar ar fi o decizie cu consecințe devastatoare pentru Putin însuși și pentru Rusia”, a declarat Nuland. 

22-04-2022
19:35

Încă o groapă comună, descoperită lângă Mariupol

Încă o groapă comună a fost descoperită lângă Mariupol, potrivit unui anunț făcut de un consilier al primarului orașului pe nume Petro Andriușcenko.

El a scris pe Telegram că oficialii au primit informații despre o groapă comună în care, în încercarea de a-și ascunde crimele, soldații lui Putin i-au aruncat pe civilii uciși la Mariupol.

Andriușcenko le-a ceut jurnaliștilor să caute imagini din satelit cu respectiva groapă comună, care s-ar afla în districtul Livoberejni, lângă cimitirul din satul Vinohradne.

Este probat încă o dată faptul că ocupanții au adunat și îngropat sau ars cadavrele celor morți la Mariupol, în fiecare district al orașului”, a mai spus Andriușcenko.

22-04-2022
18:52

Rusia clamează cucerirea unui depozit de armament din Harkiv

Mii de tone de muniție ucraineană ar fi în prezent controlate de Rusia, după ce trupele de invazie ar fi cucerit un depozit de armament din Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, potrivit unui anunț al armatei ruse. 

Știrea a fost publicată de agenția rusă de știri Tass, care citează un anunț al Ministerului Apărării de la Moscova, în care depozitul este descris ca foarte mare. 

Potrivit BBC, nu există confirmări independente cu privire la această pretenție. Mai devreme, în cursul zilei de vineri, autoritățile ucrainene anunțaseră că forțele ruse încearcă să lanseze o operațiune ofensivă în zonă.

Ucraina a acuzat Rusia și că a bombardat o casă de cununii, pe care a distrus-o și a produs mai multe victime.

22-04-2022
16:36

Secretarul general al ONU se va întâlni cu Putin la Moscova

Secretarul general al ONU, António Guterres, se va întâlni marți cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la Moscova, au anunțat surse de la Kremlin.

António Guterres va avea, de asemenea, o întâlnire și un dejun de lucru cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. 

Purtătorul de cuvânt al liderului Organizației Națiunilor Unite, Eri Kaneko, a declarat că Guterres speră să vorbească, în cursul acestei vizite, despre ceea ce este de făcut pentru a readuce pacea în Ucraina. 

Biroul secretarului general al ONU este, de asemenea, în discuții cu oficialitățile ucrainene în legătură cu o posibilă vizită la Kiev, a mai spus Eri Kaneko.

22-04-2022
16:09

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a primit peste 300 de sesizări privind civili uciși în Ucraina

Pe 9 aprilie 2022, în timpul unei misiune la Bucea, în Regiunea Kiev, reprezentanții Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului au documentat crime de război, printre care execuțiile sumare a 50 de civili. 

Declarația a fost făcută de Înaltul Comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, citat de Ukrinform.

Aproape toți locuitorii din Bucea le-au relatat colegilor noștri despre cum le-au fost ucise rudele, vecinii sau cunoscuții. Știm că trebuie făcut mult mai mult pentru a descoperi ce s-a întâmplat acolo și, de asemenea, știm că ceea ce s-a petrecut la Bucea nu este un incident izolat”, a spus Bachelet.

Misiunea din Ucraina a Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (HRMMU ) a primit până acum peste 300 de sesizări privitoare la uciderile unor civili în regiunile Kiev, Cernihiv, Harkiv și Sumi, toate aflate sub controlul forțelor Rusiei de la sfârșitul lunii februarie până în martie 2022.

Forțele Rusiei au bombardat fără discriminare arii popolate, au ucis civili și au dostrus spitale, școli și infrastructură civilă. Aceste acțiuni se pot încadra la crime de război, a mai spus reprezentantul ONU.

Bachelet a vorbit și despre acuzațiile de viol și agresiuni sexuale comise de trupele lui Vladimir Putin în Ucraina, anunțând că HRMMU a primit 75 xde sesizări, cele mai multe din regiunea Kiev.

22-04-2022
14:54

Rusia promite că va permite evacuarea civililor de la Azovstal dacă militarii se predau

Rusia este pregătită să oprească focul și să permită militarilor și civililor ce se adăpostesc încă sub combinatul siderurgic din Mariupol să părăsească Azovstal, a anunțat AFP, citând Ministerul Apărării de la Moscova. 

Oferta Rusiei de a permite un coridor umanitar pentru Azovstal este condiționată însă de predarea militarilor ucraineni. 

Spunem încă o dată că Rusia este gata în orice moment să înceteze focul și să anunțe o pauză umanitară pentru evacuarea civililor”, a declarat ministrul apărării, adăugând că încetarea focului va începe când forțele ucrainene „ridică steagul alb”.

Autoritățile de la Kiev nu au dat încă niciun răspuns acestei oferte.

22-04-2022
13:45

Obiectivele Rusiei în Ucraina: Coridor terestru spre Crimeea și Transnistria

Ministerul Apărării de la Moscova și-a anunțat obiectivele curente în războiul din Ucraina: controlul complet asupra regiunii Donbas și a sudului țării, care include coridoare terestre către Peninsula Crimeea și Transnistria, anunță Ukrinform, citând publicația rusă Kommersant.

Declarațiile îi aparțin comandantului adjunct al Districtului Militar Central al Federației Ruse, Rustam Minnekaiev

De la începutul celei de a doua faze a operațiunii speciale, care a început cu doouă zile în urmă, unul dintre obiectivele armatei ruse este stabilirea unui control deplin în Donbas și sudul Ucraine. Astfel va fi securizat un coridor terestru către Crimeea și vor fi afectate facilități vitale pentru economia Ucrainei”, a declarat Minnekaiev la reuniunea anuală a Uniunii Întreprinderilor din Apărare din Regiunea Sverdlovsk.

El a adăugat că, prin controlul asupra sudului Ucrainei, Rusia va avea acces terestru și spre Transnistria, care se confruntă cu „oprimarea populației vorbitoare de rusă”.

22-04-2022
13:18

Ucraina acuză Georgia că ajută Rusia să evite sancțiunile

David Arakamia, șeful delegației ucrainene de negociere cu Rusia, a acuzat guvernul din Georgia că ajută Moscova să evite sancțiunile internaționale la care a fost supusă în urma declanșării invaziei în Ucraina. 

Întreaga Europă spune că nu va deschide conturi bancare pentru cetățenii ruși, în timp ce băncile din Georgia fac asta cu plăcere. Oamenii de afaceri din Rusia evită sancțiunile cu ajutorul companiilor din Georgia. Și totul se petrece cu acordul guvernului georgian”, a spus Arakamia într-un interviu pentru canalul tv georgian de opoziție, Mtavari Arkhi.

El a adăugat că nu s-a întâlnit cu delegația georgiană condusă de președintele parlamentului, Șalva Papuașvili, săptămâna trecută, dar a avut o întrevedere cu o delegație a Mișcării de Unitate Națională, partidul de opoziție al fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, la Kiev, în urmă cu cîteva zile.

Arakamia  a adăugat că o normalizare a relațiilor dintre Ucraina și Georgia va fi posibilă doar dacă guvernul georgian se va alătura sancțiunilor internaționale contra Kremlinului.

22-04-2022
13:08

GUR: Armata Rusiei și-a completat efectivele și pregătește atacul masiv din Donbas

Trupele Rusiei încearcă în prezent să identifice cele mai slabe puncte ale apărării ucrainene pentru a câștiga și a-și consolida succesele teritoriale, mai ales în direcția Donețk, afirmă Vadim Skibițki, reprezentant al serviciului de informații militare al Kievului (GUR). 

Vineri, armata rusă, care și-a completat trupele, a început pregătirea unui atac pe scară largă în Donbas, după ce toate grupurile tactice care au acționat în nordul țării și apoi s-au retras în Belarus au fost deplasate în estul Ucrainei. 

Reprezentantul GUR a mai spus că anunțul Kremlinului, potrivit căruia va renunța la un asalt asupra ultimului punct de rezistență din oraș, combinatul Azovstal, este, ca de obicei, o minciună.

Potrivit Ministerului Apărării, ca de obicei, conducerea rusă minte. Da, desigur, ar putea renunța la un asalt pe scară largă asupra acestui obiectiv, dar potrivit informațiilor noastre, Rosguard și alte structuri, precum trupele FSB, vor continua să atace Azovstal pentru a distruge rezistența”, a mai spus Skibițki

22-04-2022
08:44

Un avion ucrainean s-a prăbușit în sudul țării, vineri dimineață

Un avion de tip AN-26 s-a prăbușit în regiunea Zaporojie. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al administrației militare regionale, conform BBC.

”În această dimineață, un avion AN-26 s-a prăbușit în districtul Volneanskî din regiunea Zaporojie. Aeronava efectua un zbor tehnic. Sunt victime. Circumstanțele sunt clarificate. Detaliile vor veni mai târziu”, anunță autoritățile locale.

Sursa citată mai notează că aeronava era una de transport militar.

22-04-2022
06:06

Zelenski: Ucraina are nevoie de ajutor de 7 miliarde de dolari pe lună

Volodimir Zelenski a participat, joi, la o videoconferință a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale.

Liderul de la Kiev le-a spus miniștrilor de finanțe ai lumii că țara sa are nevoie de 7 miliarde de dolari (5,4 miliarde de lire sterline) în fiecare lună până în vară pentru a continua să reziste, notează BBC.

Zelenski a adăugat că ”vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru a reconstrui toate aceste daune provocate de agresiunea rusă”.

22-04-2022
05:15

Soldați ucraineni se antrenează în Marea Britanie cu noile blindate primite

Premierul Boris Johnson a dezvăluit că o serie de trupe ucrainene se află în Marea Britanie, fiind instruite cu privire la modul de utilizare a vehiculelor blindate pe care UK le furnizează pentru a lupta cu forțele ruse.

”Pot spune că în prezent antrenăm ucraineni în Polonia în utilizarea apărării antiaeriene, dar și în Marea Britanie, în privința utilizării vehiculelor blindate”, a spus primul-ministru britanic, în timpul unie vizite în India, scrie BBC.

Recent, Marea Britanie a anunțat că furnizează Ucrainei 120 de vehicule de patrulare blindate, inclusiv Mastiff, care pot fi folosite ca vehicul de recunoaştere sau de patrulare.

22-04-2022
04:16

Rusia, acuzată că pregătește un referendum în Herson și Zaporojie

Kievul acuză Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independență în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă.

Într-un nou mesaj televizat, preşedintele Zelenski le-a cerut locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse.

”Nu este corect să facă un recensământ. Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie”, a avertizat preşedintele ucrainean.

Încă din martie, Ucraina a acuzat Rusia că a încercat să organizeze un referendum la Herson precum cel care, în 2014, a însemnat anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

22-04-2022
03:50

Volodimir Zelenski contrazice Kremlinul. Mariupolul nu ar fi încă o cauză pierdută

Volodimir Zelenski contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin care spune că oraşul-port Mariupol a căzut joi în mâinile armatei ruse.

În urmă cu 24 de ore, liderul de la Kremlin a apărut la televiziunea de stat rusă împreună cu ministrul apărării Serghei Şoigu pentru a anunţa că Mariupol ar fi fost ”eliberat”.

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a contrazis afirmaţiile, spunând că Mariupol nu este încă o cauză total pierdută.

”Situaţia este dificilă, situaţia este rea”, le-a spus joi, la Kiev, jurnaliştilor Volodimir Zelenski, dar au mai rămas modalităţi de a elibera oraşul.

”Există o modalitate militară de pregătire şi ne pregătim pentru aceasta”, a spus preşedintele ucrainean. Pentru aceasta, a spus el, este nevoie de ajutor occidental

Coridoarele umanitare, mai ales cel între Mariupol și Zaporijjia, nu au funcționat optim nici joi, partea ucraineană acuzând Rusia că nu-și respectă angajamentele. Iar între timp, Putin a renunțat la asaltul combinatului Azovstal, cerând însă izolarea lui ermetică.

Kievul are acum mai multe tancuri pe câmpul de luptă decât Moscova

Un oficial de la Pentagon a declarat, joi seara, că în prezent, după toate transferurile de armament greu către Ucraina, Kievul are mai multe tancuri pe câmpul de luptă decât Moscova. Dar, au atras atenția liderii occidentali, Putin are încă șanse considerabile să câștige ofensiva din Donbas, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atacarea Kievului și a Odessei ar putea reveni în actualitate, în ciuda eșecului campaniei de cucerire a capitalei și a scufundării navei-amiral a flotei ruse din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Specialiștii militari consideră că Rusia și-a rezolvat câteva dintre problemele grave care au dus la eșecul din campania de cucerire a Kievului, dar are încă probleme logistice cu operațiunile pe distanțe lungi, care fac vulnerabile convoaiele de blindate, mai ales că trupele ucrainene „continuă să lupte foarte inteligent și foarte eficient”.

Însă Kremlinul mai are încă un avantaj numeric semnificativ, de circa trei la unu, așa că victoria depinde semnificativ de continuarea transferului de arme către Ucraina. Și Mariupolul, despre care Vladimir Putin a anunțat că a fost „eliberat”, pretenție față de care Joe Biden s-a arătat sceptic, rămâne cheia operațiunii, pentru că, indiferent dacă se va continua cu asaltul sau cu blocada – astfel încât „să nu iasă nici musca din Azovstal”, cum a zis președintele Rusiei, operațiunile din orașul-port țin ocupate multe trupe ale Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Situația umanitară și sancțiunile

Președintele american a anunțat, joi, pe lângă ajutorul militar, și acordarea altor 500 de milione de dolari ca asistență umanitară directă pentru populația ucraineană, dar și un program numit „Uniți pentru Ucraina”, care să-i ajute pe refugiați să meargă direct din Europa în America.

De asemenea, Joe Biden a spus că SUA vor interzice navele rusești în porturile sale. „Kremlinul mizează că vom obosi, că unitatea occidentală va dispărea, dar îi vom arăta că nu este așa”, a încheiat liderul de la Casa Albă. În replică, Moscova a pus alte 29 de nume pe lista sa de sancțiuni, printre care vicepreședintele SUA Kamala Harris și CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg.

ADVERTISEMENT

Toți aceștia sunt, potrivit Kremlinului „lideri de vârf, reprezentanți ai comunității de afaceri, universitari și jurnaliști care au contribuit la agenda rusofobă, precum și soții acestora și alți înalți oficiali” și au primit interdicție, pe termen nedefinit, de intrare în Federația Rusă.

Și tot joi, Kremlinul a anunţat joi închiderea consulatelor ţărilor baltice de pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la măsuri similare luate recent de Letonia, Lituania, Estonia, state care condamnă invazia din Ucraina. Iar președintele Volodimir Zelenski a spus că cel puțin 500.000 de cetățeni ucraineni au fost deportați în Rusia, din teritoriile ocupate.

ADVERTISEMENT

România și războiul din Ucraina

A 57-a zi de război a adus o premieră și în România. Președintele PSD Marcel Ciolacu a vorbit despre schimbările legislative care permit României să trimită arme și tehnică de luptă altor țări. „Trebuie să creezi cadrul legislativ, și este normal acest lucru. Avem 650 km frontieră cu Ucraina. E normal să ne pregătim pentru așa ceva. Este posibil ca, în funcție de evoluția lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă țara noastră va trimite Kievului aparatele MIG 21 LanceR consemnate în prezent la sol.

El a respins acuzațiile Kremlinului, potrivit cărora în România ar fi fost antrenați mercenari pentru Ucraina. „România nu este într-un conflict cu Rusia, dar este alături de toate statele occidentale și democratice împotriva unui dictator și unui criminal de război care a atacat un stat suveran, care avea dreptul să-și aleagă singur, așa cum dorește, parcursul și alianțele”, a spus Marcel Ciolacu. „Nu există companii, pe teritoriul României, care să antreneze insurgenți pentru Ucraina, a vorbit și primul ministru Nicolae Ciucă și a spus că nu există așa ceva. Nu cred, sub nicio formă! Pe teritoriul României nu există așa ceva”, a adăugat președintele PSD.

Și, în fine, vineri dimineața va avea loc și prima vizită a unui oficial ucrainean de rang înalt la București de la începutul războiului. Este vorba despre ministrul de extrene Dmitro Kuleba, care va avea convorbiri cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

ADVERTISEMENT