News

Război în Ucraina, ziua 59. Doi generali ruși uciși și un al treilea în stare gravă la Herson. Cel puțin 5 civili uciși la Odesa după atacul cu rachete al Rusiei

Rusia nu a găsit încă soluția pentru o victorie rapidă în Donbas, iar ziua de vineri a fost, în România, centrată pe vizita lui Dmitro Kuleba la București și pe discuțiilor despre armamentul pentru Ucraina.
23.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 59 Doi generali rusi ucisi si un al treilea in stare grava la Herson Cel putin 5 civili ucisi la Odesa dupa atacul cu rachete al Rusiei
Război în Ucraina, ziua 59. Rusia nu a găsit încă soluția pentru o victorie rapidă în Donbas. Concluziile vizitei ministrului ucrainean de externe la București
ADVERTISEMENT
23-04-2022
18:46

Armata rusă susține că a distrus un terminal cu arme livrate de SUA în atacul cu rachete asupra Odesei

Armata rusă a precizat sâmbătă că, în urma atacului cu „rachete de înaltă precizie” asupra Odesei a reușit să elimine un terminal logistic de pe aerodromul militar unde era stocat un important lot de arme străine livrate de SUA.

„Forţele armate ruse au eliminat astăzi, cu rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune, un terminal logistic de pe aerodromul militar de lângă Odesa unde era stocat un important lot de arme străine livrate de SUA şi de ţări europene”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă.

Ministerul rus a precizat că atacurile cu rachete au vizat nu mai puțin de 22 de obiective militare ucrainene, în special trei depozite de arme şi de muniţii în apropiere de Iliciovka şi Kramatorsk.

Oficialii ruși au mai spus că aviația rusă a efectuat sâmbătă nu mai puțin de 72 de misiuni aeriene, vizând 16 depozite de armament.

23-04-2022
16:54

Doi generali ruși uciși și un al treilea rănit grav, în urma bombardamentelor artileriei ucrainene la Herson

Direcţia Informaţiilor din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat sâmbătă că în urma bombardamentului de precizie al artileriei ucrainene asupra unui punct de comandă din apropierea orașului Herson, în sudul Ucrainei, au fost uciși doi generali ruși iar un al treilea, rănit grav, s-ar afla în stare critică.

„Forţele armate ucrainene au dat o lovitură distrugătoare” celei de-a 49-a Armate ruse, îşi exprimă satisfacţia Ministerul ucrainean al Apărării într-o postare pe Facebook.

Vineri, armata ucraineană anunțase că reușise un bombardament de precizie asupra unui post de comandă din apropierea orașului Herson și estima că în incinta lovită s-ar putea fi putut afla circa 50 de ofițeri superiori.

23-04-2022
16:47

Cinci persoane ucise, între care un bebeluș de trei luni, în urma atacului cu rachete asupra Odesei

Șeful de cabinet al președinției ucrainene a anunțat că cinci persoane au fost ucise sâmbătă în urma atacului cu rachete desfășurat de către Rusia asupra orașului Odesa. 

„Odesa: cinci ucraineni ucişi şi 18 răniţi. Iar aceştia nu sunt decât cei care au fost găsiţi în acest stadiu. Potrivit tuturor aparenţelor, bilanţul va fi mai mare”, a transmis Andrii Ermak, precizând că printre cei ucişi figurează şi un „bebeluş de trei luni”

Armata ucraineană a anunțat că două rachete au fost distruse de sistemele anti-aeriene, alte două au lovit o instalație militară iar alte două au lovit clădiri rezidențiale din oraș.

Ultimul atac important asupra Odesei a avut loc la începutul lunii aprilie.

23-04-2022
15:28

Bombardament în Odesa, evacuare eşuată în Mariupol

Ruşii au continuat seria bombardamentelor şi în Sâmbăta Mare, atacând şi Odesa. Două clădiri locuite şi o instalaţie militară au fost lovite de rachetele ruseşti

Pe de altă parte, evacuarea civililor din Mariupol nu s-a putut face nici azi.

„Evacuarea este imposibilă azi (sâmbătă)”, anunţă viceprimarul Mariupolului. „Ruşii nu autorizează evacuarea către teritorii aflate sub controlul Ucrainei”, a spus acesta.

23-04-2022
14:21

Ucraina a recucerit trei localități din regiunea Harkov

Guvernatorul Harkovului a anunțat că forțele ucrainene au reușit să recucerească trei localități din regiune, în urma unei contra-ofensive care a fost lansată în cursul zilei de vineri.

În mesajul său de pe Telegram, guvernatorul Harkovului a anunțat că armata a reușit să cucerească satele Bezruki, Slatina şi Prudianka.

“Forţe armate ucrainene au reuşit o contra-ofensivă lansată ieri (vineri) dimineaţa. După lupte îndelungate şi aprige, unităţile noastre au dislocat trupe ruse la Bezruki, Slatina şi Prudianka”, a mai transmis oficialul ucrainean.

Acesta a mai atras atenția asupra faptului că forțele ruse mai ocupă anumite zone din orașul Harkov, mai exact sudul și nord-vestul localității.

23-04-2022
13:17

Rusii au continuat bombardamentele asupra Azovstal

Oleksii Arestovici, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, a anunțat că forțele armatei ruse au reluat bombardamentele aeriene asupra oțelăriei Azovstal, notează Reuters.

“Duşmanul încearcă să sufoce rezistenţa finală a apărătorilor Mariupol în zona Azovstal”, a declarat consilierul ucrainean.

Mai trebuie precizat faptul că rapoartele din Mariupol indică faptul că trupele ucrainene din combinat au reușit să oprească înaintarea armatei ruse în cursul ultimei zile.

23-04-2022
12:04

Miniștrii apărării din 20 de state NATO se vor întâlni marți în Germania, la baza Ramstein

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că miniștrii apărării și generalii din 20 de state ale alianței nord-atlantice vor participa la o întâlnire organizată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la baza Ramstein din Germania.

Această reuniune a fost convocată pentru a analiza ajutorul pe care aceste state îl pot acorda consolidării forțelor militare ale Ucrainei după război.

“Este vorba mai ales despre o modernizare şi despre a face în aşa fel încât armata să fie tot mai puternică şi mai capabilă să funcţioneze în viitor. Nu este vorba despre garanţii de securitate, ci despre dipozitivul lor militar real”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

23-04-2022
11:15

Bombardamentele continuă şi în prag de Paşte

Ruşii nu ţin cont de sărbătoare Învierii Domnului şi au intensificat bombardamentele în oraşele din regiunea Lugansk, aflate sub controlul regimului de la Kiev.

De asemenea, ministerul rus al Apărării a anunţat tot sâmbătă că forţele sale au distrus un avion ucrainean de vânătoare de tip Suhoi 25 (Su-25) şi trei elicoptere de tip MI-8, pe un aerodrom din Harkov.

23-04-2022
10:49

Vladimir Kliciko le cere locuitorilor din Kiev să nu meargă la slujba de Înviere, riscurile sunt prea mari

Vladimir Klitschko, primarul Kievului a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care le celor locuitorilor care au rămas în oraș să nu circule pe timpul nopții, între orele 23:00 și 5:00, explicând că în acest interval va fi instituită starea de asediu.

Acesta le-a mai transmis locuitorilor din Kiev să stea la adăpost și să urmărească slujba de Înviere la televizor. Măsuri similare au fost anunțate și în alte regiuni ale Ucrainei.

“Pentru siguranța cetățenilor și evitarea unor posibile provocări în noaptea de Sfintele Sărbători, adică de sâmbătă 23 până duminică 24 aprilie, în Kiev și în regiune va fi în vigoare starea de asediu între orele 23:00 (sâmbătă) și 5:00 dimineața”, le-a transmit Klitschko kievenilor.

 

23-04-2022
09:43

Un clip viral prezintă situația din interiorul oțelăriei Azovstal

Pe un cont de YouTube, asociat cu batalionul Azov, a apărut un clip video care prezintă situația din interiorul oțelăriei Azovstal.

În aceste imagini pot fi văzuți civilii și copii care s-au adăpostit în interiorul fabricii pentru a fi în siguranță față de atacurile armatei ruse.

Oțelăriei Azovstal este cea mai importantă parte din orașul Mariupol pe care trupele rusești nu au reușit să o cucerească sau să o distrugă.

23-04-2022
07:52

Numărul ucrainenilor care intră în România în scădere, arată datele Poliției de Frontieră

Numărul persoanelor din Ucraina care au ajuns în România vineri, 22 aprilie 2022, a fost cu 11,3% mai mic față de cel înregistrat în ziua precedentă, ajungând la 6.743.

“În data de 22.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 87.208 de persoane, dintre care 6.743 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11,3 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.474 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 9,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.004 cetăţeni ucraineni (scădere cu 24,7%)”, au anunțat polițiștii de frontieră.

De la începutul războiului, 24 februarie 2022 până vineri, 22 aprilie, în România au intrat 773.355 persoane din Ucraina.

 

23-04-2022
06:40

Secretarul General al ONU, vizită în Ucraina

Antonio Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, a anunțat că va călători în Ucraina și se va întâlni cu autoritățile de la Kiev. Aceasta vizită ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

“Săptămâna viitoare, mă voi întâlni cu preşedintele Vladimir Putin în Rusia şi cu preşedintele Volodimir Zelenski în Ucraina. Avem nevoie de măsuri urgente pentru a salva vieţi, a pune capăt suferinţei umane şi a aduce pacea în Ucraina”, a transmis acesta pe Twitter.

Presa internațională mai notează că Antonio Guterres va purta discuții cu reprezentanții agențiilor din subordinea ONU pentru a stabili amploarea situației umanitare în care se află Ucraina.

23-04-2022
06:33

Premierul Ucrainei, despre situația din Mariupol: "Vom vedea atrocităţile teribile când va fi eliberat de ruşi"

Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, a vorbit într-o conferință de presă care a avut loc vineri la Washington despre luptele din Mariupol și despre situația civililor prinși în acest oraș.

Şmîhal a atras atenția asupra faptului că acțiunile soldaților ruși au transformat Mariupol în “cea mai mare catastrofă umanitară” de la începutul războiului și chiar a secolului XXI-lea.

Mariupol se află sub tirul constant al artileriei rusești, estimările oficiale indicând că 20.000 de persoane au murit în timpul luptelor și că alți 100.000 nu au putut fi evacuate.

Primul ministru ucrainean a mai adăugat că “vom vedea atrocităţile teribile când (n.r. din Mariupol) va fi eliberat de ruşi”.

 

23-04-2022
06:19

Volodimir Zelenski le mulțumește occidentalilor pentru armele trimise

În discursul său de vineri seară, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat că țara sa primește echipamentul militar de care are nevoie, notează News.ro.

“Ca în fiecare dimineață, ca în fiecare zi, ca în fiecare seară, am acordat astăzi o atenţie maximă pentru a dota armata noastră cu toate armele necesare. Aceasta este sarcina numărul unu pentru statul nostru”, a declarat președintele ucrainean.

Acesta a mai declarat că este recunoscător statelor care au trimis arme și alte echipamente militare Ucrainei și că acestea sunt folosite pentru a respinge invazia rusească.

“Sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care, în sfârşit, ne-au ascultat. Care ne oferă exact ceea ce am cerut. Pentru că ştim cu siguranţă că cu aceste arme vom putea salva vieţile a mii de oameni. Şi vom putea să le arătăm ocupanţilor că se apropie ziua în care vor fi nevoiţi să părăsească Ucraina”, a mai adăugat Zelenski.

 

Luptele pe frontul din estul Ucrainei au continuat și vineri cu destul de multă intensitate, dar Rusia nu pare încă să fi descoperit schimbările de strategie care să-i aducă o victorie rapidă nici în această a doua etapă a războiului.

Rusia încă nu știe cum să învingă apărarea ucraineană

O serie de declarații contradictorii ale liderilor de la Kremlin, culminând cu afirmația ministrului apărării, Serghei Șoigu, că Rusia va introduce „noi metode de luptă”, i-au făcut ppe liderii occidentali să concluzioneze că Moscova este extrem de frustrată că nu reușește să învingă, cu niciun chip, apărarea ucraineană. Vladimir Putin a dat ordine contradictorii privitoare la Mariupol, ministrul de externe Serghei Lavrov se plânge de cursul negocierilor și nimic nu pare să le meargă rușilor cum și-ar dori.

ADVERTISEMENT

Între timp, o publicație apropiată de Kremlin a prezentat un bilanț al soldaților ruși uciși în Ucraina. Care, surprinzător, prezenta cifre mult mai apropiate de cele publicate de ucraineni, nu de cifrele oficiale ale Kremlinului. Potrivit site-ului de propagandă rusă, totalul morților de partea rusă, din 24 februarie până în prezent, este de 13.414, iar 7.000 de soldați sunt dați dispăruți. Iar Ucraina vorbește despre puțin peste 21.000 de ruși morți pe teritoriul său.

Victimele de pe crucișătorul Moskva au fost de asemenea anunțate: 116 morți sunt confirmați, mai mult de 100 de oameni sunt considerați dispăruți. Ministrul Apărării a anunțat că e dificil de calculat numărul morților, ținând cont de intensitatea ostilităților și inaccesibilitatea la toate cadavrele de pe câmpurile de luptă”, mai scria publicația Readovka. A ieșit mare scandal și articolul a fost șters, până la urmă.

ADVERTISEMENT

Trimite România arme în Ucraina?

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a sosit vineri dimineața la București, unde a avut întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă şi cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu. „Primirea în preajma Paștelui este încă un exemplu al prieteniei între Ucraina și România. Aș vrea să mai adaug câteva lucruri. De fiecare dată când Putin încearcă să oprească Ucraina în integrarea UE, nu face decât să accelereze aceste procese. Ceea ce se întâmplă acum nu este doar o încercare a Rusiei de a-și menține influența în zona Mării Negre, ci și o bătălie finală pentru dreptul tuturor națiunilor europene”, a spus ministrul ucrainean.

Nu am niciun dubiu că vom câștiga această bătălie. Sunt 2 componente necesare pentru a triunfa: 1. puterea și curajul ucrainean și 2. prietenii și partenerii, care sprijină acțiunile împotriva Rusiei, care ne oferă ajutor militar, care ajută refugiații. Atâta timp cât aceste ingrediente există, victoria se apropie. Aș vrea să felicit Guvernul României pentru politica sa, pentru că a stat alături de Ucraina. Ajutorul României înseamnă și ajutor pentru dumnevoastră. Voi ne dați ajutor să luptăm, iar noi îl ținem pe Putin departe de Ucraina pentru a nu se activa articolul 5 al NATO și extinderea luptei. 

ADVERTISEMENT

Vreau să mulțumesc României pentru ajutorul dat în criza refugiaților. Faptul că le-ați permis ucrainenilor să vină în România le-a salvat multora viețile. Ajutorul României în privința candidaturii Ucrainei la UE este foarte apreciat. Țara noastră va asigura securitatea întregii regiunii a Mării Negre. Să nu aveți niciun dubiu. Vom câștiga”, a mai spus Kuleba.

Vorbele ministrului ucrainean au deschis discuția despre livrările de arme din România spre Ucraina. Întrebat direct despre acest lucru, Bogdan Aurescu a răspuns evaziv, spunând că „lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste aspecte”. „Pot să vă asigur, cu toată seriozitatea, că România, ca stat membru al UE şi NATO, este un stat extrem de responsabil şi asumat faţă de obligaţiile sale internaţionale, faţă de sprijinirea Ucrainei în toate domeniile, respectiv faţă de partenerii noştri fie ei cu caracter strategic mai îndepărtaţi sau apropiaţi geografic”, a mai spus Aurescu.

ADVERTISEMENT