News

Război în Ucraina, ziua 60. Pentagon: “Rusia va suferi o înfrângere strategică, ucrainenii câştigă bătălia”. Zelenski, discuţii cu Erdogan

Președintele Zelenski a anunțat că secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, dar și secretarul apărării, Lloyd Austin, urmează să sosească la Kiev duminică, la fix două luni de la începerea războiului
24.04.2022 | 06:01
Razboi in Ucraina ziua 60 Pentagon Rusia va suferi o infrangere strategica ucrainenii castiga batalia Zelenski discutii cu Erdogan
Războiul din Ucraina a ajuns în a 60-a zi, fără ca Rusia să fi făcut progrese semnificative pe frontul de est. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
24-04-2022
18:47

Rusia acuză un bombardament ucrainean pe teritoriul său

Rusia acuză că ucrainenii ar fi bombardat un sat de pe teritoriul său, aflat la graniţă.

Un oficial local, Vladimir Pertsev, a precizat că nu s-au înregistrat victime sau pagube după ce „un proiectil a căzut pe un câmp” din regiune Belgorod, potrivit TASS.

24-04-2022
17:15

Unde s-ar fi scufundat crucişătorul Moscova

Site-ul Nexta a publicat imagini din satelit cu presupusul loc în care s-ar fi scufundat crucişătorul Moscova, nava-amiral a ruşilor, de la Marea Neagră.

Respectivul loc a fost identificat cu ajutorul unui radar satelitar care analizează poluarea mării (combustibili și scurgeri de petrol).

24-04-2022
16:15

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "Ucraina câştigă războiul"

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Ned Price, susţine că Ucraina câştigă războiul, iar Rusia va suferi o “înfrângere strategică”.

„În acest moment, ei câștigă bătălia pentru Ucraina. Și chiar nu este o surpriză, pentru că luptă cu seriozitate, cu hotărâre, cu tenacitate – dar și cu asistență masivă de securitate oferită de Statele Unite și aproximativ 30 de țări din întreaga lume.

Aceasta va fi o victorie pentru Ucraina. Va fi o înfrângere strategică pentru Rusia. Oricum și oricând se va întâmpla asta, suntem încrezători că așa va fi”, a mai spus Price, pentru The Guardian.

24-04-2022
14:59

Circa 22.000 de militari ruşi ar fi murit până acum

Autorităţile ucrainene au anunţat, în cel mai recent bilanţ, că aproape 22.000 de militari ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei.

Ucrainenii mai susţin şi că au doborât 179 de avioane şi 154 de elicoptere şi au distrus 873 de tancuri ruseşti.

Informaţiile nu au putut fi verificate independent.

24-04-2022
13:49

Zelenski și Erdogan, discuții privind evacuarea civililor din Mariupol

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a declarat duminică că a discutat cu președintele Tayyip Erdogan despre necesitatea evacuării imediate a civililor din orașul-port Mariupol, ocupat în mare parte de ruși.

El a spus că cei doi au vorbit, în ajunul discuțiilor președintelui turc cu președintele rus Vladimir Putin, despre evacuarea Mariupolului, inclusiv despre fabrica Azovstal înconjurată, dar aflată încă sub controlul trupelor ucrainene.

„Am subliniat necesitatea evacuării imediate a civililor din Mariupol, inclusiv a Azovstal, și a unui schimb imediat de trupe blocate”, a scris Zelenski pe Twitter.

Președinția turcă a declarat că Erdogan i-a spus lui Zelenskiy în timpul convorbirii telefonice că evacuarea răniților și a civililor din Mariupol trebuie asigurată, deoarece „situația devine din ce în ce mai tristă pe zi ce trece”.

„Președintele Erdogan a spus că este gata să ofere toată asistența pe care o poate în timpul procesului de negocieri și să ofere sprijinul necesar, inclusiv medierea”, se arată în comunicatul citat de Reuters.

 

24-04-2022
13:42

Comandant al Batalionului Azov: „Astăzi este o zi mare, chiar dacă inamicul continuă să lovească”

Căpitanul Svyatoslav Palamar, comandantul adjunct al Batalionului Azov, care de la începutul războiului luptă pentru apărarea orașului Mariupol, a transmis un mesaj de Paște în care a subliniat că armata rusă a continuat bombardamentele asupra trupelor ucrainene.

„Hristos a Înviat, dragă Ucraina. Astăzi este o zi mare, dar chiar și așa, inamicul continuă să arunce bombe aeriene, navele trag cu artileria, tunurile trag, tancurile inamice continuă să lovească, infanteria încearcă să atace”, a spus acesta.

El a transmis un mesaj de mulțumire pentru toți cei care depun eforturi pentru evacuarea celor circa 100.000 de civili rămași încă în orașul asediat.

„Dorim să le mulțumim celor care încearcă să-i ajute pe civilii din Mariupol să se evacueze din această zonă periculoasă, cu fapte, nu doar cu vorbe. Le mulțumesc celor care depun toate eforturile pentru a retrage militarii noștri din încercuire, care au fost lăsați singuri cu forțele copleșitoare ale inamicului”, a mai spus ofițerul ucrainean.

24-04-2022
12:50

ONU cere un armistițiu „imediat” la Mariupol pentru evacuarea civililor

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut duminică un armistiţiu “imediat” la Mariupol care să permită evacuarea a aproximativ 100.000 de civili ce sunt încă blocați în orașul supus unui asediu continuu încă de la începutul războiului.

“Este nevoie de o pauză în lupte acum pentru a salva vieţi. Cu cât aşteptăm mai mult, cu atât mai multe vieţi vor fi ameninţate. Trebuie să li se permită să evacueze acum, astăzi. Mâine va fi prea târziu”, a precizat Amin Awad, coordonatorul ONU în Ucraina.

Noul apel al ONU vine după ce o tentativă de evacuare a eşuat sâmbătă, iar duminică autoritățile de la Kiev au anunțat că armata rusă a continuat să bombardeze oraşul de la Marea Azov, și în special oţelăria Azovstal, ultima redută de rezistenţă a trupelor ucrainene.

Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a cerut duminică un “armistiţiu real la Mariupol pentru Paştele ortodox” şi “un coridor umanitar pentru civili”, dar și o “sesiune specială de negocieri pentru a schimba prizonieri de război”.

Toate propunerile au fost ignorate de Moscova.

24-04-2022
12:10

Mesajul de Paște transmis de Zelenski: "Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a transmis un mesaj de Paște cetățenilor săi. El a vorbit despre dramele prin care trece poporul său, dar și despre faptul că convingerea că țara sa nu va fi înfrântă în războiul cu Rusia.

“Credem în continuare în victoria Ucrainei şi suntem convinşi că nu vom fi distruşi de nicio hoardă ori răutate”, a transmis Zelenski în mesajul său.

Volodimir Zelenski a vorbit și despre dramele prin care treci copii și părinții din țara sa și care riscă să își piardă viața sau pe cei dragi în atacurile armatei ruse.

“Dă-Le fiecărui băiat şi fiecărei fete o copilărie, o tinereţe şi o bătrâneţe fericite, să uite măcar un pic din copilăria îngrozitoare din timpul războiului. (…) Ai grijă de mamele noastre, dă-le putere celor care aşteaptă un fiu sau o fiică să se întoarcă din război, dă-le forţă celor care din păcate nu-şi vor vedea copilul întors de pe front”, a mai adăugat președintele ucrainean.

24-04-2022
11:34

Câţi copii au murit din cauza războiului

Parchetul general din Ucraina a anunţat că 213 copii au fost ucişi şi alţi 389 au fost răniţi, de la începutul invaziei.

Bilanţul nu ia, însă, în calcul victimele dn zonele în care luptele continuă.

24-04-2022
10:29

Podoliak: Ruşii bombardează "continuu" Mariupolul

Negociatorul-şef Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a acuzat faptul că ruşii bomdardează continuu oraşul Mariupol de Paşte.

”Rusia atacă în mod continuu (oţelăria) Azovstal la Mariupol. Locul în care se află civilii şi militarii noştri este bombardat cu bombe aerene grele şi de artilerie”, acuză într-un mesaj postat pe Twitter Podoliak.

Acesta a cerut şi un armistiţiu de Paşte, dar ruşii nu dau semne că ar accepta o încetare a operaţiunilor.

24-04-2022
09:42

Rusia a lansat atacuri cu rachete în noaptea de Înviere asupra unor depozite de armament

Armata rusă a anunțat că a lansat mai multe atacuri cu rachete de precizie asupra unor ținte militare. Mai exact, Rusia susține că a distrus în acest fel patru depozite de echipamente și armament ale armatei ucrainene din regiunea Harkov.

Informațiile vin la scurt timp după ce Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat că atacurile rușilor asupra Odessei au dus la moartea mai multor civili, inclusiv a unei fetițe de doar trei luni.

Mai trebuie precizat că în ultimele zile, ambele părți implicate în acest conflict au anunțat că în noaptea de Înviere vor avea loc mai multe atacuri asupra bisericilor din Ucraina, acuzându-se reciproc de astfel de planuri.

24-04-2022
09:33

Elveția blochează ajutorul militar al Germaniei către Ucraina

Autoritățile elvețiene își mențin neutralitatea în conflictele internaționale, blocând transporturile de muniții ale Germaniei către Ucraina.

Trebuie subliniat că este vorba despre un tip specific de muniție, produs de compania Rheinmetall din Elveția, și care este folosit de vehiculele Marder, folosite de armata ucraineană.

“Cele două cereri ale Germaniei au primit un răspuns negativ, având în vedere neutralitatea elveţiană şi criteriile respungerii obligatorii prevăzute de legislaţia cu privire la materialul de război”, a transmis purtătorul de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Economie.

24-04-2022
07:44

Rusia a plasat lansatoare de rachetă în apropierea graniței cu Ucraina

Statul Major al Ucrainei a transmis că Rusia a plasat mai multe lansatoare mobile de rachete Iskander-M la aproximativ 60 de kilometri de granița dintre cele două țări, notează Reuters.

“Potrivit informațiilor disponibile, lansatoare Iskander-M au fost desfășurate la 60 km de granița cu Ucraina”, au atras atenția militarii ucraineni.

Trebuie precizat că sistemele de rachete Iskander au o rază de acțiune care poate ajunge la aproximativ 500 de kilometri, iar experții militari că acestea pot transporta explozibili convenționali, dar și încărcături nucleare.

“Apoi, inamicul a mărit numărul de trupe în regiunea Belgorod prin transferul și concentrarea unor unități suplimentare”, au mai transmis reprezentanții Statului Major.

24-04-2022
07:36

Ucraina estimează că Rusia a pierdut peste 20.000 de soldați de la începutul invaziei

Oficialii militari ucraineni au oferit un nou bilanț al pierderilor pe care le-au produs armatei ruse în ultimele două luni, de la începutul invaziei.

Ucrainenii susțin că au reușit să elimine 21.800 de soldați ruși. Pe lângă pierderile umane, rușii se confruntă și cu importante pierderi materiale: 873 tancuri și 2.238 blindate.

În plus, în timpul luptelor, au fost distruse 408 sisteme de artilerie rusească, 145 elicoptere, 179 avioane, 1.557 automobile, 8 nave, 76 de cisterne cu combustibil și 191 drone.

24-04-2022
06:25

Zelenski anunță un nou atac al rușilor asupra populației civile

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat într-un discurs pe care l-a ținut sâmbătă seara că atacurile rușilor asupra populației civile au dus la moartea a opt persoane, notează News.ro.

Printre aceștia, după cum a explicat Zelenski, s-a numărat și o fetiță de doar 3 luni. În același discurs, președintele ucrainean a anunțat că cei responsabili vor fi pedepsiți.

“Astăzi, Rusia a lansat o nouă rachetă asupra Ucrainei, la Odesa. Până acum – 8 morţi. Cel puţin 18 răniţi. Oameni paşnici obişnuiţi. Printre cei ucişi s-a numărat şi o fetiţă de 3 luni. Cum a ameninţat ea Rusia? Se pare că uciderea copiilor este doar o nouă idee naţională a Federaţiei Ruse.

Rachetele au fost lansate de aeronave strategice ruseşti. Din regiunea Mării Caspice. Am reuşit să doborâm două rachete. Încă cinci rachete au lovit un oraş paşnic. Inclusiv un bloc, o clădire obişnuită.

Îi vom identifica toţi cei responsabili pentru acest atac. Cei responsabili pentru teroarea Rusiei. Toţi cei care dau aceste ordine. Toţi cei care îndeplinesc aceste comenzi. Nimeni nu se va putea ascunde. Indiferent de cât timp ne ia, toţi aceşti nenorociţi vor fi responsabili pentru fiecare moarte pe care au provocat-o”, a declarat Zelenski.

În discursul său, Zelenski a cerut considerarea Rusiei ca stat care finanțează terorismul. În plus, el a acuzat armata rusă că organizează lagăre de concentrare și că trimite ucrainenii, fără voia lor, în teritoriile pe care le controlează.

“Rusia continuă activităţile aşa-numitelor tabere de filtrare, în special lângă Mariupol. Deşi numele sincer pentru ele este, de fapt, diferit – este vorba de lagăre de concentrare. Precum cele construite de nazişti în trecut.

Ucrainenii din aceste lagăre – supravieţuitorii – sunt trimişi mai departe în teritoriile ocupate şi în Rusia. Sunt consemnate faptele deportării cetăţenilor noştri în Siberia, chiar şi la Vladivostok. De asemenea, ei deportează copiii în speranţa că vor uita unde le este casa şi de unde sunt. Şi sunt din Ucraina”, a mai adăugat Zelenski.

24-04-2022
06:14

Ucraina a distrus mai multe ținte aeriane ale armatei rusești

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a anunțat că în ultimele 24 de ore, diferite operațiuni militare au dus la distrugerea a 17 ținte aeriene rusești.

Ignat le-a explicat jurnaliștilor că ucrainenii au reușit să distrugă în cursul ultimei zile trei avioane rusești, fiind vorba de câte un Su-25, Su-34 și un Su-35.

În plus, atacurile forțelor ucraineni au dus la neutralizarea a cinci rachete, dar și a nouă drone ale armatei Federației Ruse.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat sâmbătă seara, în cadrul unei conferințe de presă susținute într-o stație de metrou din Kiev că astăzi sunt așteptați atât secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, cât și șeful Pentagonului, Lloyd Austin.

Prima vizită a oficialilor SUA

În contextul în care războiul din Ucraina intră chiar în ziua de Paște în a 60-a zi de conflict, președintele ucrainean a anunțat că duminică sunt așteptați la Kiev secretarul de stat al SUA și șeful Pentagonului. Aceasta va fi prima vizită în Ucraina, de la începutul războiului, a unor înalți oficiali americani, urmând ca una din principalele teme de discuție să fie stadiul livrărilor de armament. „Avem aşteptări mari de la această întâlnire, pentru că am dat liste care corespund nevoilor noastre şi vom discuta despre acest lucru mâine (duminică)”, a spus președintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

Acesta din urmă a mai declarat că Ucraina va rupe complet negocierile de pace cu Rusia în cazul în care ruşii îi ucid pe combatanţii din oţelăria Azovstal, care apără Mariupolul, sau dacă are loc vreun referendum la Herson. „Dacă cei care opun rezistenţă la Mariupol sunt ucişi sau dacă are loc refrendumul la Herson, atunci Ucraina va ieşi din procesul de negociere”, a amenințat președintele ucrainean.

Acesta a spus că în acest moment armata ucraineană nu se află în poziția de a debloca militar asediul la care este supus orașul port Mariupol, și i-a îndemnat pe ucraineni să nu coopereze cu forțele de ocupație ruse care vor să organizeze un referendum în Herson, oraș situat în sudul țării.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a anunțat sâmbătă dimineața că va vizita săptămâna viitoare Rusia, unde va fi primit de Vladimir Putin, iar două zile mai târziu va merge în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Alți doi generali ruși uciși, Odesa bombardată

Sâmbătă, armata rusă a lansat un nou bombardament asupra orașului port Odesa, fiind lovită atât o instalație militară cât și mai multe blocuri de locuințe. Un oficial ucrainean a anunțat că cinci persoane, printre care și un bebeluș de trei luni, au fost ucise în urma acestui atac, iar alte 18 persoane au fost rănite. Acesta a precizat că din cele șase rachete lansate de ruși, două au fost distruse de apărarea anti-aeriană, două au lovit o instalație militară iar alte două au lovit câteva clădiri rezidențiale. Ultimul atac important asupra Odesei avusese loc la începutul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a reacționat după atentatele de sâmbătă din Odesa. „Singurul scop al loviturilor cu rachete rusești asupra Odessei este teroarea. Rusia ar trebui să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului și tratată în consecință”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că în urma atacului cu „rachete de înaltă precizie” asupra Odesei a reușit să distrugă un terminal logistic de pe aerodromul militar unde era stocat un important lot de arme străine livrate de SUA. „Forţele armate ruse au eliminat astăzi, cu rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune, un terminal logistic de pe aerodromul militar de lângă Odesa unde era stocat un important lot de arme străine livrate de SUA şi de ţări europene”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește evoluțiile pe front, autoritățile de la Kiev au anunțat sâmbătă că au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei. „Forţele noastre armate ucrainene au reuşit o contraofensivă lansată ieri dimineaţă. După lupte crâncene, unităţile noastre au alungat trupele ruseşti din Bezruki, Slatina şi Prudianka”, a anunțat Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat că oraşul Harkov, bombardat cu regularitate de artileria rusă, rămâne „parţial blocat” de forţele ruse, care „îşi întăresc poziţiile” în sudul oraşului. Potrivit Kievului, forţele ruse îşi continuă de altfel ofensiva în districtele Izium şi Barvinkove, urmârind să „preia controlul asupra reţelei de căi ferate”.

Pe de altă parte, Direcţia Informaţiilor din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat sâmbătă că în urma bombardamentului de precizie al artileriei ucrainene asupra unui punct de comandă din apropierea orașului Herson, în sudul Ucrainei, au fost uciși doi generali ruși, iar un al treilea, rănit grav, s-ar afla în stare critică. „Forţele armate ucrainene au dat o lovitură distrugătoare” celei de-a 49-a Armate ruse, și-a exprimat satisfacţia Ministerul ucrainean al Apărării într-o postare pe Facebook.

„Ar trebui să facem un pas în spate și să realizăm ce înseamnă acest lucru pentru modul în care se desfășoară războiul din Ucraina”, a scris pe Twitter, Phillips O. Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrews. „Protejarea punctelor de comandă și control (și a generalilor) este unul din scopurile principale ale oricărei forțe militare, iar distrugerea acestora este principalul scop al oricărei armate. Rușii nu par capabili să îndeplinească una din misiunile esențiale ale unei armate competente, iar ucrainenii excelează la una din cele mai grele misiuni. Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit”, a completat acesta.

Dacă această informație se confirmă atunci armata rusă ar ajunge la nouă generali uciși în doar două luni de conflict armat în Ucraina.

ADVERTISEMENT