LIVE

Război în Ucraina, ziua 66. Armata ucraineană: 23.200 de soldați ruși uciși de la debutul invaziei. Aeroportul din Odesa a fost atacat de rachetele rusești

Occidentul nu crede că Rusia ar folosi arme nucleare, în ciuda propagandei tot mai intense în acest sens a Moscovei. În schimb ministrul de externe Serghei Lavrov a amenințat Republica Moldova.
30.04.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 66 Armata ucraineana 23200 de soldati rusi ucisi de la debutul invaziei Aeroportul din Odesa a fost atacat de rachetele rusesti
Război în Ucraina, ziua 66. Occidentul nu crede că Rusia ar folosi arme nucleare. Lavrov amenință Republica Moldova
ADVERTISEMENT

Situația de pe front a rămas aproape nemodificată, cu avansuri nesemnificative de ambele părți, dar cu tot mai multe pierderi de vieți printre civili, cum a fost Vera Girich, jurnalista și producătoarea postul Radio Svoboda (din trustul ce cuprinde și Radio Europa Liberă).

Occidentul nu crede că Rusia ar folosi arme nucleare

Un oficial de la Pentagon a declarat vineri că Statele Unite ale Americii nu cred că amenințările Rusiei cu privire la folosirea armelor nucleare, în ciuda escaladării retoricii din ultima perioadă, vor fi urmate de fapte. Statele Unite continuă să monitorizeze capacitățile nucleare ale Federației Ruse în fiecare zi „cât de bine se poate”, a declarat oficialul, sub protecția anonimatului.

ADVERTISEMENT

Nu considerăm că există o amenințare de atac nuclear și nici vreo amenințare asupra teritoriului NATO”, a mai spus oficialul. Iar Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, spune că „retorica nucleară a Rusiei este inacceptabilă și iresponsabilă” și că o astfel de putere, de un asemenea calibru, trebuie să aibă și responsabilitate”.

Dar, explică el, „nu vedem elemente militare care să certifice intenția Rusiei de a folosi arme nucleare, nu vedem un risc iminent de utilizare a unor astfel de arme”. Geoană spune, în schimb, că „dacă URSS a lui Hrușciov, când a fost „Criza rachetelor”, a știut să nu folosească armele nucleare, așteptăm și de la această putere aceeași responsabilitate”.

ADVERTISEMENT

Amenințarea lui Lavrov și starea trupelor Kremlinului

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, spune că țara sa nu se consideră în război cu NATO, dar că o astfel de evoluție ar crește riscul unui război nuclear, care nu ar trebui permis. El a adăugat că Rusia nu amenință pe nimeni cu un război nuclear, ci Occidentul face asta.

Ministrul rus de externe a avertizat că „moldovenii ar trebui să se teamă pentru viitorul lor, pentru că sunt târâți în NATO”.

ADVERTISEMENT

Dar, în timp ce la retorică Rusia reușește să-i înspăimânte pe europeni, pe front nu-i impresionează nici pe ucraineni, nici pe occidentali. Pentagonul crede că încercarea Rusiei de a câștiga controlul asupra regiunii Donbas din Ucraina este în întârziere, iar avansul trupelor este foarte lent. Rezistența eroică a ucrainenillor și prudența trupelor ruse, după eșecul de la Kiev, au condus la acest progres lent și inegal.

Așa că un oficial de la Pentagon a declarat că trupele ruse se feresc să treacă înaintea liniilor lor de aprovizionare și că Rusia este cu cel puțin câteva zile în urmă față de ceea ce își propuseseră.

ADVERTISEMENT

O altă știre importante a zilei de vineri este cea despre groapa comună descoperită în Regiunea Kiev, cu 900 de cadavre, despre care a vorbit președintele Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT