News

Război în Ucraina, ziua 70. Rusia a lansat un nou val de rachete asupra orașelor ucrainene. Zelenski: Nu vom accepta transformarea războiului într-un „conflict înghețat”

Contraofensiva ucraineană din Harkov și tirurile de rachetele rusești în vestul țării au fost principalele evenimente militare. Boris Johnson a vorbit în Parlamentul de la Kiev, iar Macron cu Putin, la telefon
04.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 70 Rusia a lansat un nou val de rachete asupra oraselor ucrainene Zelenski Nu vom accepta transformarea razboiului intrun conflict inghetat
Război în Ucraina, ziua 78. Câteva victorii ucrainene, bombardamente intense în Donbas și la Mariupol. Când se va termina războiul, potrivit lui Zelenski
ADVERTISEMENT
04-05-2022
20:20

Rusia a lansat un nou val de bombardamente asupra orașelor din Ucraina

Mai multe orașe din Ucraina au fost bombardate cu rachete, miercuri seara. E vorba de Dnipro, Zaporijjia, Kiev, Mikolaiv și Cerkasi, dar informațiile sunt fragmentare.

Primarul din Dnipro, Boris Filatov, a scris pe Facebook că cel puțin o rachetă trasă de Rusia a lovit centrul orașului. 

Un atac chiar asupra centrului orașului Dnipro. Nu ieșiți din adăposturi. Așteptați informații de la administrația militară”, a scris primarul.

Iar șeful căilor ferate ucrainene, Oleksandr Kamișin, a anunțat că mai multe facilități feroviare din Dnipro au fost lovite. „Un nou atac cu rachete asupra infrastructurii feroviare din Dnipro. Nu s-au semnalat victime dintre angajați”, a scris el pe Telegram.

04-05-2022
18:29

Forțele Rusiei au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal

Forțele Rusiei au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, a anunțat un oficial ucrainean, citat de BBC.

Combinatul siderurgic Azovstal este ultima redută ucraineană în orașul-port distrus complet de trupele lui Vladimir Putin, în care alături de pușcașii marini și Batalionul Azov se află încâ sute, poate mii de civili adăpostiți. 

David Arakamia, liderul majorității parlamentare din Ucraina, a declarat: „Încercarea de asalt asupra combinatului continuă, pentru a doua zi. Trupele Rusiei sunt deja pe teritoriul combinatului Azovstal”.

Deși există puține informații din zona de conflict, Arakamia a declarat că guvernul încă păstrează contactul cu cei care luptă la Azovstal. Declarația lui a venit după ce primarul din Mariupol anunțase că a pierdut legătura cu apărătorii din subsolurile combinatului siderurgic.

04-05-2022
17:35

Zelenski: Nu vom accepta transformarea războiului într-un „conflict înghețat”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, miercuri, într-o alocuțiune la Wall Street Journal CEO Council Summit, că „nu vom fi de acord cu un conflict înghețat” cu Rusia.  

Conflictele înghețate sunt zone de instabilitate, în legătură cu care Rusia a mai fost acuzată și anterior, precum cele din Transnistria sau Osetia. 

Zelenski a mai spus că acordurile Minsk 1 și 2, care vizau rezolvarea confluictului din Donbas, „au fost violate” de Rusia și că nu erau serioase. „Ucraina nu va mai intra într-o astfel de mlaștină diplomatică”, a adăugat președintele Ucrainei. 

04-05-2022
17:15

Ungaria se va opune prin veto interzicerii importurilor de petrol din Rusia

Ungaria se va opune prin veto propunerii UE de interzicere a importurilor de petrol din Rusia, a anunțat secretarul de stat pentru relații internaționale, Zoltán Kovács. El a declarat că propunerea este „inacceptabilă” și că „va ruina economia Ungariei”.

Comentariile sale aduc îndoiala cu privire la perspectiva ca o astfel de propunere să fie adoptată de cele 27 de state al Uniunii Europene.

Întrebat dacă ceea ce tocmai spusese înseamnă că atunci când UE încearcă să acționeze coerent, Ungaria își va exercita dreptul de veto, Kovács a răspuns: „Pe scurt, da. Dar trebuie să ne amintim cum funcționează Uniunea Europeană. Propunerea vine de la Bruxelles, care este centru administrativ și birocratic al UE, nu de la statele-membre”. 

Ei știu exact că ceea ce propun contravine intereselor Ungariei, că nu este fezabil, că dacă am face așa ceva am provoca ruina totală a economiei țării”, a adăugat oficialul de la Budapesta.

04-05-2022
14:39

Numărul morților în urma bombardamentului teatrului din Mariupol, estimat la 600

Potrivit Associated Press (AP) cele mai noi informații indică faptul că aproape 600 de civili au fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol, de pe 16 martie.

Această locație fusese folosită ca adăpost contra bombardamentelor ruse în primele zile ale asediului orașului-port.

Numărul total de morți anunțat de AP este dublu față de estimarea guvernului orașului și reprezintă cel mai mortal atac asupra civililor din timpul războiului.

Autoritățile locale au anunțat că circa 1.000 de persoane se aflau în teatru din Mariupol în momentul atacului armatei ruse.

04-05-2022
12:41

Lupte grele la uzina Azovstal. Primarul din Mariupol anunță că a pierdut contactul cu soldații ucraineni

Vadim Boichenko, primarul din Mariupolul, anunță că și miercuri au avut loc lupte grele la uzina Azovstal, unde se află ultimii apărători ai orașului, tot acolo adăpostindu-se și civili, scrie Sky News.

Edilul a spus la televiziunea națională că s-a pierdut contactul cu luptătorii ucraineni care se aflau încă în fabricile din incinta Azovstal. 

Zona este ultima fortăreață a forțelor de apărare ucrainene din regiune, cu aproximativ 200 de civili despre care se crede că sunt încă ascunși în buncăre subterane.

04-05-2022
12:36

Moscova neagă zvonurile potrivit cărora Vladimir Putin va declara război Ucrainei pe 9 mai. ”Nu este adevărat. Este un nonsens!”

Rusia, prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins miercuri speculațiile potrivit cărora Vladimir Putin ar intenţiona să declare în mod oficial război Ucrainei şi o mobilizare generală la 9 mai, când Rusia celebrează victoria Uniunii Sovietice împotriva armatei naziste în cel de-al doilea război mondial, relatează Reuters.

Liderul rus va susține un discurs la 9 mai, în calitate de comandant suprem al armatei ruse, la o paradă militară în Piaţa Roşie din Moscova.

Presa de peste ocean a scris, că Putin ar putea declara oficial război Ucrainei în această zi, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei.

Comentând aceste informații, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: ”Nicio şansă să se întâmple asta. Este un nonsens!”

04-05-2022
11:54

Papa Francisc, dezvăluiri despre discuția purtată cu patriarhul Kiril: "L-am ascultat şi i-am spus: nu înţeleg nimic "

Papa Francisc a purtat o discuție pe Zoom cu patriarhul Kiril al Rusiei și a dezvăluit o serie de detalii despre această întâlnire cu presa internațională. De asemenea, suveranul pontif l-a criticat pe întâistătător bisericii ruse pentru sprijinul pe care îl oferă regimului de la Kremlin.

“Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaş în mână, toate justificările războiului”, a declarat suveranul pontif.

L-am ascultat şi i-am spus: nu înţeleg nimic. Frate, noi nu suntem clerici ai statului, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin

Întâlnirea despre care a vorbit papa Francisc a avut loc pe 16 martie și a dus la amânarea, de comun acord, a întâlnirii dintre cei doi care ar fi trebuit să aibă loc la Ierusalim.

“Ar fi a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu are nicio legătură cu războiul. Însă acum, şi el este de acord: să ne oprim, ar putea fi un semnal ambiguu”, a mai adăugat liderul de la Vatican.

04-05-2022
10:02

Rusia acuză Israelul că trimite mercenari să lupte alături de batalionul Azov

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, a lansat un nou atac la adresa Israelului, acuzând că această țară trimite mercenari care să lupte alături de batalionul Azov.

Acesta batalion luptă în uzina Azovstal și este adesea folosit ca exemplu de autoritățile de la Moscova atunci când explică de ce Ucraina are nevoie de denazificare.

“Voi spune ceva de care politicienii israelieni probabil nu vor să audă, dar poate că îi va interesa. În Ucraina, mercenarii israelieni luptă alături de militanţii din Azov”, a declarat Zaharova pentru Sputnik.

04-05-2022
09:54

Serghei Șoigu: Livrările de arme către Ucraina sunt "ținte care urmează să fie distruse

Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a vorbit despre livrările de arme pe care statele occidentale le fac către Ucraina și a amenințat că acestea sunt “ținte care urmează să fie distruse”.

Ministrul lui Putin a vorbit și despre situația trupelor ucrainene din uzina Azovstal și explicat că aceștia sunt blocați în interior. În plus, el a mai susținut că militarii ruși le-ar fi propus să elibereze civili, dar acestea inițiative au fost respinse.

“În conformitate cu instrucţiunile comandantului şef suprem (n.r. Vladimir Putin), militanţii rămaşi în zona industrială a oţelăriei Azovstal sunt blocaţi în siguranţă de-a lungul întregului perimetru al acestui teritoriu. Propunerile repetate către naţionalişti de a elibera civilii şi de a depune armele cu garanţia salvării de vieţi şi a unui tratament decent în conformitate cu normele dreptului internaţional de către aceştia au fost ignorate. Continuăm aceste încercări”, a declarat Serghei Șoigu.

 

04-05-2022
08:11

Ursula von der Leyen anunță cel de al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cel de al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse de la începutul războiului din Ucraina, notează The Guardian.

Noile măsuri au ca scop limitarea și chiar eliminarea completă a dependenței energetice de Rusia, fiind vizate, importurile de țiței.

Trebuie precizat că aceste sancțiuni se vor aplica treptat. S-a ajuns la această soluție deoarece pentru unele state ca Slovacia sau Ungaria eliminarea completă a importurilor de petrol rusesc reprezintă un efort prea ridicat. În plus, autoritățile de la Budapesta consideră o astfel o limită peste care nu vor să treacă.

“Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea din Rusia cu petrol brut în termen de șase luni și produse rafinate până la sfârșitul anului”, a declarat șefa Comisiei Europene.

În acest pachet de măsuri sunt incluse sancțiuni împotriva unor publicații din Rusia, dar și a ofițerilor de rang înalt din armata rusă.

04-05-2022
06:49

Ucrainenii au respins 12 atacuri ale ruşilor în Donbas

Armata ucraineană a respins 12 atacuri ruseşti în regiunea Donbas, în ultimele 24 de ore, relatează agenţia de presă Unian.

Invadatorii ruşi au atacat oraşele Liman, Severodoneţk, Popasna, Avdiivka şi Kurahovo, însă nu este clar în ce măsură au reuşit să obţină un avans teritorial în urma acestor atacuri.

În replică, ucrainenii au lovit ţinte de-a lungul liniei frontului dintre Izium şi Barvenkov.

04-05-2022
05:26

Cum merge contraofensiva ucraineană

Ucrainenii au demarat o contraofensivă prin care au reuşit să îi împingă pe ruşi la 40 de kilometri de Harkov, notează un raport al Institutului pentru studierea războiului.

Forţele regimului de la Kiev ar fi reuşit să producă pagube semnificative invadatorilor, mai ales în satul Sulyhivka, acolo unde au fost observate mai multe vehicule militare ruseşti distruse.

04-05-2022
04:18

Noi coridoare pentru evacuarea civililor

Vicepremierul Irina Vereşciuk anunţă că vor fi făcute patru coridoare umanitare către Zaporojie, în cursul zilei de miercuri, “dacă va permite situaţia”.

Prin cele patru coridoare ar urma să fie evacuaţi civilii din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak şi Vasilivka.

04-05-2022
03:56

Accident cu 27 victime în vestul Ucrainei

Presa internațională notează că un accident grav a avut loc în vestul Ucrainei. Inițial, informațiile de la fața locului indicau faptul că 17 persoane și-au pierdut viața dar, ulterior, bilanțul a ajuns la 27.

Accidentul a avut loc în regiunea Rivne, în urma unei coliziuni dintre un autobuz, un camion cisternă și un automobil.

Informații pe această temă au fost oferite chiar și de Volodimir Zelenski, acesta confirmând că la ora la care vorbea cel puțin 17 persoane și-au pierdut viața și că a discupus acordarea ajutorului necesar.

“Condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut apropiaţii. Am cerut să îi se ofere asistenţa necesară victimelor”, a transmis președintele Ucrainei.

04-05-2022
03:44

Zelenski confirmă evacuarea a 156 civili din uzina Azovstal

Volodimir Zelenski  a anunțat în marți seară că operațiunea de evacuarea a civililor din uzina Azovstal a fost un succes, 156 de femei și copii fiind transportați către Zaporojie.

“În sfârşit avem primul rezultat al operaţiunii noastre de evacuare din oţelăria Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de mult timp. Au fost necesare multe eforturi, negocieri îndelungate şi diverse medieri.

Astăzi, 156 de oameni au sosit în Zaporojie. Femei şi copii. Au fost în adăposturi peste două luni. Imaginaţi-vă! De exemplu, un copil are şase luni, din care două le-a petrecut în subteran, ferindu-se de bombardamente. În sfârşit aceşti oameni sunt total în siguranţă. Ei vor primi ajutor”, a declarat Zelenski.

În ciuda negocierilor și operațiunilor de salvare din ultimele zile, în Azovstal au mai rămas civili, alături de trupe ucrainene. Zelenski a precizat că se fac eforturi pentru ajutarea lor și că este încrezător că acest lucru este posibil.

“Dar mi s-a spus de multe ori că nimeni nu poate fi salvat. Că este imposibil. Şi astăzi 156 de oameni sunt în Zaporojie. Aceasta încă nu este o victorie, dar este deja un rezultat. Şi cred că sunt şanse să îi salvăm şi pe ceilalţi oameni ai noştri”, a adăugat președintele ucrainean.

Cum succesele Rusiei în Donbas se lasă așteptate, Moscova a lansat o nouă șarjă de atacuri cu rachete asupra zonei până acum mai puțin lovite a Ucraine, la Liov și în partea de vest.

Contraofensiva ucraineană are succes în sud. Rusia bombardează intens

Trupele ucrainene au lansat contraofensiva la Harkov, iar operațiunea pare a avea succes. Potrivit surselor ucrainene, armatele lui Putin au fost împinse la 40 de kilometri de estul orașului. Aceste informații au fost confirmate și de oficialii Pentagonului.

ADVERTISEMENT

În plus, armata ucraineană a reușit să cucerească mai multe așezări din jurul orașului Harkov. „În ciuda lansării a peste 2.100 de rachete în Ucraina, Rusia este departe de a-şi atinge obiectivele la sol, în special în Donbas”, a spus reprezentantul Pentagonului.

Iar bombardamentele au continuat, fie cu artileria, fie cu rachete. În regiunea Donețk, cel puțin nouă civili au fost uciși de tirurile forțelor armate ruse. Alți trei ucraineni au fost uciși în timp ce beau apă în orașul Vugledar și alți trei în Liman.

ADVERTISEMENT

Alte cel puțin 10 persoane au fost ucise și 15 rănite în urma unui bombardament al Rusiei asupra unei fabrici din Avdiivka. Șeful Administrației Militare a Regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că rușii știau exact ce anume bombardează, pentru că atacul s-a petrecut exact când se făcea schimbul de ture la fabrică. „O altă crimă cinică a Rusiei la noi în țară. Li se va cere socoteală pentru ce au făcut”, a mai spus Kirilenko.

Iar seara, Moscova a lansat rachete asupra Liovului și zonei de centru și vest a Ucrainei. Pe lângă Liov, unde a fost lovită o centrală electrică și alte rețele comunale, ceea ce a lăsat unități medicale fără curent electric și o parte din oraș fără lumină și apă, atacuri cu rachete au fost confirmate și la Dolina, în Regiunea Kirovohrad, în orașul Dnieper, lângă Kiev și la Ternopil. Și alte două atacuri cu rachete au fost interceptate la Vinniția.

ADVERTISEMENT

Zi încărcată în diplomație

Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a sunat pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru a-i cere să oprească agresiunea devastatoare din Ucraina. Potrivit Ria Novosti, președintele rus a subliniat faptul că țările occidentale ar putea ajuta la stoparea crimelor armatei ucrainene și ale militanților batalioanelor naționale, dar în schimb țările UE le ignoră. Macron, la rândul său, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la problemele securității alimentare globale, iar Putin i-a răspuns că situația este complicată de sancțiunile țărilor occidentale.

Tot marți, premierul indian Narendra Modi, care a refuzat să critice dur Rusia pentru invazie și crimele de război, a cerut o încetare a focului în Ucraina și făcut apel la ambele părți să se întoarcă la masa negocierilor pentru convorbiri de pace.

ADVERTISEMENT

Dar cel mai important eveniment a fost discursul premierului Marii Britanii, Boris Johnson, în Parlamentul de la Kiev.„Am un mesaj pentru voi astăzi: Ucraina va câștiga, Ucraina va fi liberă. Sunteți stăpânii soartei voastre și nimeni nu poate sau nu ar trebui să impună nimic ucrainenilor, noi, în Marea Britanie, vom fi ghidați de voi”, a spus Johnson.

ADVERTISEMENT