News

Război în Ucraina, ziua 71. S-a aflat cine au fost militarii care au comis atrocitățile din Bucea. Patriarhul Kirill, vizat de sancțiunile UE

Rusia a lovit, din nou, cu rachete, orașele ucrainene, în timp ce trupele de la Mariupol au pătruns în Azovstal. Iar UE a anunțat valul 6 de sancțiuni, în timp ce Ungaria se opune embargoului petrolier
05.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 71 Sa aflat cine au fost militarii care au comis atrocitatile din Bucea Patriarhul Kirill vizat de sanctiunile UE
Război în Ucraina, ziua 71. Rușii au intrat în Azovstal. UE anunță valul 6 de sancțiuni, Ungaria se opune embargoului petrolier
ADVERTISEMENT
05-05-2022
21:28

Rusia a furat deja circa 400.000 de tone de cereale din Ucraina

Rusia a furat deja circa 400.000 de tone de cereale din teritoriile ucrainene ocupate temporar, iar soldații ruși jefuiesc până și vasele de toaletă din locuințe private, a spus Evgheni Țimbaliuk la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE.

„Rusia a furat deja aproximativ 400 de mii de tone de cereale din teritoriile ocupate, în special din regiunea Herson. Așa că ar mai trebui să fim surprinși de soldații ruși care jefuiesc case ucrainene și fură chiar și vasele de toaletă? Evident, jefuirea și distrugerea fac parte din politica de stat a Rusiei”, a declarat ambasadorul Țimbaliuk, Reprezentant Permanent al Ucrainei pe lângă biroul ONU de la Viena. 

În paralel, Rusia blochează transporturile din porturile ucrainene, a minat rutele de transport maritim și distruge sau fură metodic utilaje agricole și agricole, a mai acuzat ambasadorul

Țimbaliuk a adăugat că exproprierea culturilor de la fermieri este o reminiscență a politicii criminale a guvernului sovietic, responsabil pentru foametea în masă din Ucraina, din anii 1921-1923, de „Holodomor”, în 1932-1933 și de foametea artificială în masă din anii 1946-1947.

Rusia calcă pe urmele staliniştilor furând cereale. Desigur, mulți ar considera repetarea foametei drept ceva de necrezut în Europa modernă. Cu toate acestea, Rusia de astăzi folosește cele mai barbare tradiții staliniste”, a mai spus ambasadorul.

05-05-2022
20:07

Rusia a reluat atacurile cu rachete asupra orașelor din Ucraina

Cel puțin 25 de persoane au fost rănite într-o serie de explozii produse în orașul Kramatorsk, din estul Ucrainei. Oficialii locali spun că șase dintre rănițți sunt în stare gravă.

Exploziile, despre care se crede că se datorează unui atac aerian, au lovit un bloc de apartamente și un magazin dintr-un cartier rezidențial..

O altă lovitură pare să fi distrus o centrală termică din mijlocul unui cartier de blocuri, lăsând în urmă un crater de circa patru metri adâncime, precum și distrugeri majore la mai multe clădiri rezidențiale.

Bombardamentele ordonate de Vladimir Putin au ucis un copil de 15 ani la Harkiv, care ajuta la evacuarea animalelor de la o grădină zoologică din localitate. Alte două persoane au fost grav rănite în urma atacului. 

Iar guvernatorul din Mikolaiv au spus că regiunea și orașul au fost lovite de o serie de bombardamente, care au rănit câteva persoane.

Iar comandantul militar din Lugansk a anunțat că au fost descoperite cadavrele a patru bărbați și al unei femei, toți civili, uciși în regiune în urma a 24 de atacuri devastatoare.

05-05-2022
18:45

S-a aflat cine au fost militarii care au comis atrocitățile din Bucea

O unitate a forțelor de securitate Vityaz, care se află sub comanda Gărzii Naționale a Rusiei, Divizia 76 de Asalt Aerian din Pskov și unități din Cecenia, aliate liderului Ramzan Kadîrov, au fost active la Bucea, în timpul ocupației ruse, potrivit unei investigații Reuters, citată de Ukrinform.

Investigatorii au vorbit cu mai mult de 90 de residenți din Bucea, a analizat dovezile foto și video oferite de localnici și a cercetat documentele rămase în urma rușilor.

Soldații din „Vityaz” au fost printre ocupanții prezenți acolo, potrivit unui document de identitate descoperit la Bucea. Unitatea „Vityaz”, a cărei prezență la Bucea a fost semnalată de la început, se află sub comanda Rosgvardia. Șeful acesteia, Viktor Zolotov, care a refuzat să comenteze, la cererea jurnaliștilor, este un fost bodyguard al lui Putin, căruia i se subordonează în mod direct”, se arată în investigație.

Iar o scrisoare de dragoste găsită într-o casă ocupată de ruși a ajutat la certificarea prezenței la Bucea a Diviziei 76 de Asalt Aerian din Pskov, o formațiune de parașutiști. Scrisoarea, scrisă de mână, îi era adresată soldatului Aleksandr Logvinenko, care a fost ulterior identificat ca parașutist din Pskov.

Jurnaliștii au mai descoperit că cel puțin trei ceceni din unități aliate liderului Ramzan Kadîrov, un fervent susținător al lui Putin, a operat în vecinătatea localității Bucea în luna martie. 

05-05-2022
17:37

Putin ar vrea ca luptătorii de la Azovstal să se predea

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina ar trebui să le ordone luptătorilor rămași în combinatul siderurgic Azovstal să se predea.

Declarația a fost făcută în cursul unei discuții telefonice cu premierul israelian Naftali Bennett.

Putin a mai spus că Rusia este gata să ofere liberă trecere civililor care au rămas adăpostiți în subteranele combinatului Azovstal. 

Potrivit trupelor ucrainene, circa 200 de civili sunt în continuare adăpostiți acolo, în timp ce rușii atacă cu sălbăticie combinatul.

05-05-2022
17:16

Ucraina nu va fi pregătită pentru contraofensivă înainte de sfârșitul lunii iunie

Armata Ucrainei nu va fi pregătită pentru un contraatac militar major înainte de sfârșitul lunii iunie, a declarat Oleksei Arestovici, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

El a explicat că Ucraina are nevoie de timp pentru a primi armele donate de aliații Occidentali și pentru a-și instrui trupele în folosirea lor.

Ucraina are nevoie de să-și înarmeze complet cel puțin câteva brigade, a mai spus Arestovici, și doar atunci va putea începe operațiuni ofensive.

Primele arme care pot opri inamicul vor ajunge în număr mare la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie”, a adăugat Arestovici, ceea ce înseamnă că un contraatac va avea loc cel mai probabil la sfârșitul lunii iunie sau în Iulie.

Ucraina va primi ajutor militar suplimentar din partea aliaților occidentali în următoarele săptămâni și luni, mai ales blindate, tancuri și drone. 

05-05-2022
16:06

Ucraina a început să folosească obuzierele furnizate de americani

Ucraina a început să folosească în luptă obuzierul M777 de 155 mm furnizat de americani.

Acest videoclip, realizat într-o locație nedezvăluită, arată trupe ucrainene trăgând asupra rușilor undeva în partea de est a țării.

05-05-2022
15:14

Zelenski invită liderii germani la Kiev

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat pe cancelarul german Olaf Scholz și pe președintele Frank-Walter Steinmeier să se întâlnească cu el la Kiev, a informat agenția de presă AFP, citând biroul președintelui german.

Zelenski a făcut invitația în timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier, în cadrul căreia „s-au clarificat iritările din trecut”, iar Steinmeier și-a exprimat „solidaritatea, respectul și sprijinul” pentru Ucraina.

Invitația vine la trei săptămâni după ce Steinmeier a fost respins de Kiev din cauza legăturilor economice strânse ale Germaniei cu Rusia. Vizita planificată a președintelui german în capitala Ucrainei a fost anulată în ultimul moment.

05-05-2022
13:26

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista persoanelor vizate de proiectul noilor sancțiuni UE

Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un aliat de mult timp al Kremlinului, care și-a dat binecuvântarea pentru războiul din Ucraina, potrivit unui proiect de document consultat de The Guardian.

Kirill, care a susținut într-o predică „operațiunea specială de menținere a păcii” a Rusiei la câteva zile după invazie, este una dintre cele 57 de persoane care s-ar confrunta cu interdicția UE de călătorie și înghețarea activelor în baza noilor liste aflate în discuția statelor membre.

Oficialii UE vizează, de asemenea, familia imediată a secretarului de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, care a fost sancționat într-o rundă anterioară. Soția lui Peskov, Tatiana Navka, ar urma să fie adăugată pe listă, potrivit UE.

De asemenea, Nikolai Peskov, în vârstă de 31 de ani, folosește banii tatălui său, în timp ce Elizaveta Peskova, în vârstă de 24 de ani, ar fi dobândit „poziții lucrative și a trăit un stil de viață luxos datorită legăturilor tatălui ei”.

05-05-2022
13:18

O contraofensivă ucraineană, puțin probabilă înainte de jumătatea lunii iunie

Oleksii Arestovici, un consilier al președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a declarat că nu este așteptată nicio contraofensivă a Ucrainei înainte de jumătatea lunii iunie, dată până la care speră să fi primit mai multe arme de la aliații săi, relatează Reuters.

Arestovici a spus că nu se așteaptă ca ofensiva Rusiei în Ucraina să producă „rezultate semnificative” până la 9 mai, când Rusia sărbătorește „Ziua Victoriei” asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial.

El a spus că luptele au continuat la uzina Azovstal din orașul-port Mariupol, unde civilii și ultimii apărători ai orașului sunt ascunși.

Vorbind la televiziunea națională, Arestovici a spus că forțele ucrainene „au respins” trupele ruse. El a mai precizat că circulă o mulțime de informații contradictorii, dar a spus că „sunt lupte în desfășurare”.

05-05-2022
11:42

Rusia a expulzat șapte angajați ai ambasadei daneze la Moscova

Rusia a expulzat șapte angajați ai ambasadei daneze la Moscova, ca răzbunare pentru o mișcare similară luată de Copenhaga luna trecută, a anunțat ministerul rus de externe.

Ministerul a declarat că i-a declarat pe angajații ambasadei daneze „personae non gratae”, adăugând că politica deschis anti-rusă a Danemarcei dăunează serios relațiilor bilaterale.

Moscova și-a rezervat dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns, se arată în comunicat.

Ministerul danez de Externe a confirmat că a fost informat că patru diplomați și alți trei angajați ai ambasadei sale la Moscova vor fi expulzați.

Ministrul de externe al Danemarcei, Jeppe Kofod, a declarat că expulzarea este „complet nejustificată și profund problematică” și că a subliniat că Rusia „nu mai vrea dialog și diplomație reală”.

05-05-2022
11:17

Rusia neagă că a luat cu asalt uzina din Mariupol

Kremlinul a negat informațiile conform cărora ar fi luat cu asalt oțelăria Azovstal din Mariupol, respingând afirmațiile conform cărora trupele ruse s-au infiltrat cu succes în uzină.

Apărătorii ucraineni au spus mai devreme că trupele ruse au invadat uzina din orașul asediat și că încearcă să o „distrugă”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat afirmațiile și a reiterat că luna trecută președintele rus Vladimir Putin a anulat oficial planurile de a ataca oțelăria și a ordonat, în schimb, ministrului său apărării să închidă fabrica „pentru ca nici o muscă să nu poată trece”.

05-05-2022
09:54

Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000

Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000, potrivit ziarului Die Welt, ca răspuns la dorința explicită din partea Kievului de sprijin material sub forma unor sisteme de arme autopropulsate care pot lovi ținte la o distanță de 40 de kilometri.

Livrarea obuzierelor blindate, despre care ziarul Bild a raportat că sunt în prezent în reparații și nu vor fi gata de livrare până la sfârșitul lunii iunie, este considerată o decizie politică care contravine sfatului armatei germane, care a spus că necesită vehicule armate pentru propriile nevoi.

Doar 40 din 119 obuziere Panzerhaubitze 2000 din arsenalul Bundeswehr sunt în prezent gata de utilizare, a mai precizat Die Welt.

05-05-2022
09:31

Ministerul rus al Apărării: 600 de ucraineni uciși peste noapte

Peste 600 de ucraineni au fost uciși peste noapte, conform afirmațiilor Ministerului Apărării al Rusiei.

Într-o postare pe Telegram, se spunea că artileria rusă a lovit peste noapte mai multe posturi și echipamente militare ucrainene, inclusiv echipamente de aviație pe aerodromul Kanatovo din regiunea centrală Kirovohrad și un mare depozit de muniții în orașul Mikolaiv, din sudul țării.

05-05-2022
08:53

Informațiile care au ajutat armata ucraineană să ucidă mai mulți generali ruși, furnizate de SUA

Statele Unite au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să ucidă mulți dintre generalii ruși de la începerea războiului din Ucraina, relatează New York Times, care citează înalți oficiali americani.

Ajutorul face parte dintr-un efort secret al administrației Biden de a furniza informații în timp real pe câmpul de luptă Ucrainei, mai precizează publicația.

Se pare că Washingtonul a furnizat Ucrainei detalii despre mișcările de trupe ale Rusiei precum și locația și alte detalii despre cartierul general militar mobil al Rusiei, iar Ucraina a combinat acest ajutor cu propriile sale informații pentru a efectua o serie de atacuri în cursul cărora au fost uciși ofițeri ruși.

Informațiile includ, de asemenea, mișcările de trupe rusești anticipate, obținute din evaluările recente americane ale planului secret de luptă al Moscovei pentru luptele din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au spus oficialii.

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali ruși pe câmpul de luptă. Oficialii au refuzat să precizeze câți generali au fost uciși ca urmare a asistenței SUA.

05-05-2022
07:31

Ucraina anunță că a recâștigat controlul asupra așezărilor de lângă Herson

Ucraina a recăpătat controlul asupra mai multor așezări din jurul Mikolaiv și Herson în sudul țării, au anunțat reprezentanți ai armatei ucrainene.

Datorită acțiunilor de succes ale apărătorilor ucraineni, forțele ruse „au pierdut controlul asupra mai multor așezări de la granița regiunilor Mikolaiv și Herson”, se arată în cel mai recent raport de informații al personalului general al forțelor armate ucrainene.

Forțele ruse au luptat puternic în regiunea de sud a Hersonului, încercând să creeze o punte de uscat între peninsula Crimeea și regiunea de est Donbas.

Cu toate acestea, luptele grele continuă în Mariupol, unde ocupanții ruși își concentrează eforturile pe blocarea și încercarea de a distruge unitățile ucrainene staționate în zona combinatului Azovstal, au adăugat oficialii.

Cu sprijinul aeronavelor, inamicul a reluat ofensiva pentru a prelua controlul uzinei, continuă raportul.

Rusia „provocă tensiuni” și în regiunea transnistreană a Moldovei, a susținut Ucraina.

05-05-2022
06:55

Mesajul lui Zelenski pentru fiul unui jurnalist mort în război: "Să ştie fiul său Vladislav, că Rusia va purta responsabilitatea pentru această moarte"

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, i-a transmis un mesaj fiului unui jurnalist care și-a pierdut viața în timpul unor lupte purtate între forțele ucrainene și cele rusești la marginea orașului Izium, notează News.ro.

“Avea 36 de ani. Sincere condoleanţe rudelor şi apropiaţilor. Să ştie fiul său Vladislav, că Rusia va purta responsabilitatea pentru această moarte. Cu siguranţă vom câştiga victoria pentru Ucraina. Sunt sigur că a fost visul lui Oleksandr şi îl vom face să devină realitate”, a declarat Zelenski în timpul discursului său.

Președintele Ucrainei a oferit și un omagiu jurnalistului care și-a pierdut viața, explicând că acesta a fost unul dintre soldații care au luptat din prima zi a războiului cu Rusia.

“Sunt sigur că aţi văzut reportajele lui pe canalele Ucrainei şi Dom TV. Poate i-aţi văzut comentariile, postările. (..) A fost mereu printre cei mai curajoşi, printre primii. A lucrat mereu în cele mai fierbinţi locuri. (..) Din prima zi a războiului pe scară largă, el a fost pe prima linie. Voluntar. Veteranul ATO. Războinicul brigăzii 95 de asalt. Născut în regiunea Luhansk”, a mai adăugat Zelenski.

 

05-05-2022
05:00

Rușii au simulat atacuri nucleare în Kaliningrad

Oficialii de la Moscova au transmis că forțele militare staționate în enclava Kaliningrad, dintre Polonia și Lituania, au simulat lansarea unor atacuri nucleare.

După cum au transmis reprezentanții ministerului rus ala apărării, soldații au simulat “lovituri electronice” cu sistemele Iskander, rachete balistice care pot transporta inclusiv încărcături nucleare.

Militarii ruși au simulat lansarea unor atacuri asupra unor ținte strategice: aeroporturi, infrastructură militară și civilă, posturi de comandă sau sisteme de rachete.

05-05-2022
03:46

Câteva sute de persoane au fost evacuate din Mariupol, alte sute blocate în uzina Azovstal

Volodimir Zelenski a anunțat că 344 persoane au fost scoase din Mariupol în cea de a doua etapă a operațiunii de salvare condusă de autoritățile ucrainene. Președintele a mai explicat că a discutat pe această temă cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

El a mai explicat că în subsolurile uzinei Azovstal se mai află câteva sute de persoane care nu au fost salvate și că se poartă negocieri pentru realizarea acestui lucru.

“Negociem şi sperăm să continuăm să salvăm oameni din Azovstal, din Mariupol. Mai sunt civili. Femei, copii. (..) Este nevoie de timp pentru a ridica oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane. În condiţiile actuale, nu putem folosi echipamente speciale pentru curăţarea resturilor. Totul se face manual. Dar credem că totul se va rezolva”, a transmis Zelenski.

Crucea Roșie a confirmat că peste 100 de persoane au fost evacuate din Azovstal și transportate în orașul Zaporojie marți. Reprezentanții organizației au explicat că unii dintre cei care au fost salvați prezentau răni.

Luptele din Donbas și bombardamentele rusești au fost destul de intense, miercuri, însă fără victorii semnificative de vreo parte, cu excepția intrării rușilor pe teritoriul combinatului Azovstal, cu ajutorul unui trădător.

UE anunță valul 6 de sancțiuni

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat cel de al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, având ca scop limitarea și apoi eliminarea completă a dependenței energetice de Rusia. Dar Ungaria a anunțat că se va opune, cu veto, embargoului petrolier, spunând că așa ceva le-ar distruge industria.

ADVERTISEMENT

Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea din Rusia cu petrol brut în termen de șase luni și produse rafinate până la sfârșitul anului”, a spus șefa Comisiei Europene.

Sancțiunile vizează și publicații din Rusia, dar și ofițeri de rang înalt din armata rusă.

Șoigu, noi amenințări. Ucrainenii resping atacurile

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a amenințat că livrările de arme occidentale către Ucraina sunt „ținte care urmează să fie distruse”. El a promis și respectarea legilor în cazul militarilor din Azovstal, dacă se predau. „Propunerile repetate către naţionalişti de a elibera civilii şi de a depune armele cu garanţia salvării de vieţi şi a unui tratament decent în conformitate cu normele dreptului internaţional de către aceştia au fost ignorate. Continuăm aceste încercări”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Iar armata ucraineană a anunțat că respins 12 atacuri ruseşti în regiunea Donbas și a lovit ţinte de-a lungul liniei frontului dintre Izium şi Barvenkov, în timp ce ruşii au atacat oraşele Liman, Severodoneţk, Popasna, Avdiivka şi Kurahovo.

Tot miercuri, forțele Rusiei au intrat pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, cu ajutorul unui fost angajat al combinatului siderurgic. Azovstal e ultima redută ucraineană în orașul-port distrus complet de trupele lui Vladimir Putin, în care alături de pușcașii marini și Batalionul Azov se află încâ sute, poate mii de civili adăpostiți. David Arakamia, liderul majorității parlamentare din Ucraina, a spus că guvernul încă păstrează contactul cu cei care luptă la Azovstal, după ce primarul din Mariupol anunțase că a pierdut legătura cu apărătorii din subsolurile combinatului.

ADVERTISEMENT

Seara, mai multe orașe din Ucraina – Dnipro, Zaporijjia, Kiev, Mikolaiv și Cerkasi – au fost bombardate cu rachete.

600 de morți la Teatrul Dramatic din Mariupol. Zelenski nu vrea „conflict înghețat”

Cele mai noi informații arată că aproape 600 de civili au fost uciși în atacul aerian rusesc asupra teatrului din Mariupol, de pe 16 martie, fiind dublu față de estimarea conducerii orașului și reprezentând cel mai mortal atac asupra civililor din timpul războiului.

ADVERTISEMENT

Într-o alocuțiune la o conferință Wall Street Journal, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat: „nu vom fi de acord cu un conflict înghețat” cu Rusia. El a adăugat că acordurile Minsk 1 și 2, care vizau rezolvarea confluictului din Donbas, „au fost violate” de Rusia și că nu erau serioase. „Ucraina nu va mai intra într-o astfel de mlaștină diplomatică”, a încheiat Zelenski.

ADVERTISEMENT