News

Război în Ucraina, ziua 72. Zelenski: ”Rusia crede că poate scăpa de acuzațiile de crime de război amenințând cu un atac nuclear”

Orașele Ucrainei sunt bombardate de ruși seară de seară, cu rachete. Vladimir Putin repară ce a stricat Serghei Lavrov, iar Volodimir Zelenski se împacă cu Frank-Walter Steinmeier.
06.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 72 Zelenski Rusia crede ca poate scapa de acuzatiile de crime de razboi amenintand cu un atac nuclear
Război în Ucraina, ziua 72. În fiecare seară, bombardamente cu rachete asupra orașelor. Putin repară ce a stricat Lavrov, Zelenski se împacă cu Steinmeier
ADVERTISEMENT
06-05-2022
19:27

Alți 50 de civili, evacuați din Azovstal

Un convoi umanitar a transportat vineri 50 de femei, copii și bătrâni, care se adăposteau în subteranele combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, a anunțat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, 

Ea a descris evacuarea ca „extrem de lentă” și a acuzat Rusia de întârzierea eforturilor de evacuare prin violarea încetării locale a focului pentru a permite plecare civililor.

„Mâine dimineață vom continua operațiunea de evacuare”, a mai spus Vereșciuk.

Ministrul apărării de la Moscova a confirmat, separat, că 50 de civili au fost evacuați din Mariupol, vineri, și că operațiunea va continua și sâmbătă. 

06-05-2022
18:06

Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Rusia a eliberat 41 de prisonieri de război și i-a înapoiat Ucrainei, ca parte a unui schimb de prizonieri. Dintre aceștia, 28 sunt militari, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Ea a adăugat că esre deusebit de mulțumitor faptul că un lider religios al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a fost eliberat.

Comunicatul autorităților ucrainene nu menționează nimic în legătură cu numărul de ruși eliberați în cadrul acestui schimb de prizonieri.

06-05-2022
15:10

Zelenski: ”Rusia crede că poate scăpa de acuzaţiile de crime de război ameninţând cu un atac nuclear”

Rusia crede că poate scăpa de acuzațiile de crime de război amenințând cu un atac nuclear, a declarat, vineri, Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

”Ei (n.r. rușii) nu cred că pot fi consideraţi responsabili pentru crime de război pentru că au puterea statului nuclear”, a declarat Zelenski pentru grupul britanic de experți Chatham House.

Rusia a respins în dese rânduri acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale în Ucraina şi a învinovăţit naţionaliştii şi ”neonaziştii” ucraineni pentru decesele din rândul civililor.

”Aceasta este a 72-a zi a războiului şi deocamdată nu putem vedea niciun final şi nicio disponibilitate a părţii ruse de a-i pune capăt”, a mai spus Zelenski.

06-05-2022
13:34

Liderii G7 se vor reuni duminică prin videoconferință. Va participa la discuții și Volodimir Zelenski

Duminică, 8 mai, liderii marilor puteri din grupul G7 vor avea o reuniune virtuală. Discuțiile se vor axa pe războiul din Ucraina, iar la ele va lua parte și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a cancelarului german Olaf Scholz.

”8 mai este o dată istorică ce marchează sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa care a permis teroarea, distrugerea şi moartea în Europa“, a declarat purtătoarea de cuvânt Christiane Hoffmann într-o conferinţă de presă, notează Sky News.

Aceasta a mai adăugat că, dat fiind războiul actual din Ucraina, “coeziunea G7 este mai importantă ca oricând“. Germania asigură preşedinţia G7 în acest an.

06-05-2022
13:29

Regimentul Azov acuză armata rusă că a deschis focul în timpul evacuării civililor de la Azovstal

Regimentul Azov lansează noi acuzații în direcția rușilor. Invadatorii sunt acuzați că, timpul unei încetări a focului pe teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, au tras cu o armă antitanc asupra unei mașini care încerca să ajute la evacuarea civililor, scrie CNN.

”În timpul încetării focului pe teritoriul uzinei Azovstal, o mașină a fost țintită de ruși cu o rachetă ghidată antitanc.

Această mașină se îndrepta spre civili pentru a-i evacua din fabrică”, a precizat regimentul Azov pe rețeaua Telegram.

În urma acestui incidente s-a înregistrat și o victimă. ”Un luptător a fost ucis și șase au fost răniți”, a adăugat acesta.

06-05-2022
10:11

Germania, un nou ajutor militar pentru Ucraina

Autoritățile germane au anunțat că vor oferi Ucrainei un ajutor militar format din șapte obtuziere Panzerhaubitzen 2000. Acestea urmează să se alăture celor cinci vehicule similare pe care Țările de Jos le-au oferit ucrainenilor.

După cum a explicat ministrul apărării, Christine Lambrect, pe lângă vehicule, Germania ar urma să ofere și instrucția necesară pentru folosirea acestora în luptă.

Panzerhaubitzen 2000 pot lansa proiectile la o distanță care poate atinge 30-40 de kilometri, pregătirea militarilor care vor putea să le folosească urmând să aibă loc de săptămâna viitoare.

06-05-2022
10:04

Rusia nu își va folosi armele nucleare în Ucraina

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Alexei Zaitsev, a explicat într-o conferință de presă că țara sa nu va apela la armele nucleare în războiul din Ucraina.

Aceste declarații vin pe fondul speculațiilor din presa internațională legate de posibilitatea ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să ordone unul sau chiar mai multe atacuri nucleare împotriva Ucrainei dacă nu este mulțumit de evoluția războiului.

“Niciunul dintre noi nu poate privi relaxat ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare cu randament redus”, a explicat în luna aprilie directorul CIA.

Chiar și unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, Alexandru Lukașenko, se împotrivește unei astfel de decizii, subliniind că un astfel de atac are loc prea aproape de granițele țării sale.

“Nu numai că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă pentru că ar fi chiar lângă noi (n.r. Belarus), nu ne aflăm peste ocean ca Statele Unite. Este, de asemenea, inacceptabil, deoarece ar putea lovi globul terestru care ar zbura de pe orbită cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de acest lucru – aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi leadershipul rus”, a declarat președintele Belarusului.

06-05-2022
07:56

Rusia și-a retras majoritatea soldaților din Mariupol, cei care au rămas luptă în uzina Azovstal

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt John Kirby, a confirmat că majoritatea trupelor rusești din Mariupol au fost retrase, singurele care au rămas fiind unitățile care luptă cu militarii ucraineni din uzina Azovstal, notează News.ro

Purtătorul de cuvânt a explicat că în acest oraș au mai rămas în jur de 2.000 de soldați ruși și că atacurile aeriene continuă.

În ceea ce privește evoluția generală a războiului, experții Pentagonului sunt de părere că Rusia nu înregistrează victorii marcante în Donbas.

06-05-2022
05:51

Pentagon: SUA nu ajută Ucraina să elimine generalii ruși

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a negat informațiile din presa internațională care indicau faptul că Statele Unite ale Americii ofereau informații pe care ucrainenii le-au folosit pentru a elimina generali ruși, notează HotNews.

Purtătorul de cuvânt a ținut să sublinieze faptul că SUA oferă informații Ucrainei pentru coordonarea apărării, dar nu și despre comandanții ruși.

Kirby a adăugat că “nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană”.

 

06-05-2022
04:44

Zelenski, un nou apel către liderii lumii

Într-un discurs pe care Volodimir Zelenski l-a susținut în cadrul unui eveniment din Regatul Unit, a făcut un nou apel către liderii lumii. El a declarat că “dacă toţi din lume – sau cel puţin majoritatea – erau conducători fermi şi curajoşi ca Ucraina, ca Marea Britanie”, ar fi reușit să pună capăt războiului, notează HotNews.

“De obicei, mă adresez ucrainenilor, la această oră şi în acelaşi fel, în fiecare seară, rezumând evenimentele zilei care a trecut. În fiecare seară – din prima zi a acestui război la scară largă al Rusiei împotriva statului nostru, Ucraina. În fiecare seară raportez public ce s-a făcut pentru a proteja statul. Ce au reuşit să realizeze Forţele Armate ale Ucrainei. Cum ne ajutăm oamenii şi ce negocieri internaţionale au avut loc”, a mai adăugat Zelenski în discursul său.

Zelenski și-a arătat recunoștința față de Boris Johnson și a mai adăugat că discuțiile cu premierul britanic indică “constanţa, curajul şi leadership-ul de care dau dovadă împreună naţiunile ucraineană şi britanică”.

06-05-2022
03:43

George Bush crede că Zelenski este un Winston Churchill al zilelor noastre

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și George W. Bush au discutat în cursul zile de joi. Anunțul a fost făcut chiar pe pagina de Instagram a fostului președinte al SUA.

Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina, ajutorul pe care Statele Unite ale Americii îl oferă în acest conflict. Bush l-a numit pe Zelenski “Winston Churchill al timpului nostru”.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de George W. Bush (@georgewbush)

“Am fost onorat să petrec câteva minute vorbind cu președintele Zelenski – Winston Churchill al timpului nostru – în această dimineață. I-am mulțumit președintelui pentru conducerea sa, pentru exemplul său și pentru angajamentul său față de libertate și am salutat curajul poporului ucrainean. Președintele Zelenski m-a asigurat că nu vor ezita în lupta lor împotriva barbariei și agresivității lui Putin. Americanii sunt inspirați de tăria și rezistența lor. Vom continua să fim alături de ucraineni, în timp ce ei își vor apăra libertatea”, a notat fostul președinte american.

La Mariupol se încearcă în continuare evacuarea civililor blocați în subteranele combinatului siderurgic Azovstal, în timp ce Vladimir Putin spune că militarii ucraineni ar trebui să se predea.

Bombardamentele asurpa orașelor, reluate

Atacurile de seară cu rachete asupra civililor din orașele ucrainene par să fi devenit o practică zilnică a forțelor lui Vladimir Putin. După ce, la începutul săptămânii a fost bombardat Liovul, cu fiecare zi aceste lovituri aeriene nocturne au devenit tot mai dure. Joi seară, cel puțin 25 de persoane au fost rănite la Kramatorsk, șase dintre răniți fiind în stare gravă.

ADVERTISEMENT

La Harkiv, rușii lui Putin au ucis un băiat de 15 ani, în timp ce ajuta la evacuarea animalelor de la grădina zoologică din localitate și alte două persoane au fost rănite grav. Iar la Mikolaiv, în regiune și în oraș, au fost o serie de lovituri aeriene, care au rănit câteva persoane. În Lugansk au fost 24 de atacuri devastatoare, în urma cărora patru bărbați și o femeie au fost uciși.

Putin încearcă să repare ce a stricat Lavrov

Premierul Israelului, Naftali Bennett, care a avut o convorbire cu președintele Federației Ruse, a declarat la final că Vladimir Putin a prezentat scuze pentru afirmațiile făcute de ministrul de externe Serghei Lavrov.

ADVERTISEMENT

Acesta declarase, ca răspuns la obiecția că regimul lui Volodimir Zelenski nu are cum să fie nazist, câte vreme președintele este etnic evreu, că și dictatorul Germaniei, Adolf Hitler, era parțial evreu, o idee falsă, dar o temă vehiculată adesea de antisemiți.

Hitler avea, de asemenea, sânge de evreu”, a spus Lavrov, adăugând că „evreii înțelepți spun că cei mai ardenți anisemiți sunt de obicei evrei”. Aceste declarații ale lui Lavrov au înfuriat opinia publică din Israel, iar autoritățile l-au convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a cere explicații.

ADVERTISEMENT

Cine a comis atrocitățile din Bucea și care e ultima amenințare a Kremlinului

Luptători din unitatea „Vityaz”, aflată sub comanda Gărzii Naționale a Rusiei, Divizia 76 de Asalt Aerian din Pskov și unități din Cecenia, aliate liderului Ramzan Kadîrov, au acționat la Bucea, potrivit Reuters. Unitatea „Vityaz”, a cărei prezență la Bucea a fost semnalată de la început, se află sub comanda Rosgvardia, condusă de Viktor Zolotov, fost bodyguard al lui Putin, căruia îi este subordonat direct.

Ce i-a mai dat de gol pe autorii atrocităților din Bucea? O scrisoare de dragoste găsită într-o casă ocupată de ruși îi era adresată soldatului Aleksandr Logvinenko, care a fost ulterior identificat ca parașutist a Diviziei 76 de Asalt Aerian din Pskov.

ADVERTISEMENT

Iar amenințările nucleare au fost reluate, după ce oficialități de la au anunțat simularea unor atacuri cu sistemele Iskander, rachete balistice care pot transporta inclusiv încărcături nucleare, în exclava Kaliningrad, aflată între Polonia și Lituania. Ruși au simulat atacarea unor ținte strategice, precum aeroporturi, infrastructură militară și civilă, posturi de comandă sau sisteme de rachete.

Și, tot joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat pe cancelarul german Olaf Scholz și pe președintele Frank-Walter Steinmeier la Kiev. Invitația a fost făcută în timpul unei convorbiri telefonice Zelenski-Steinmeier, în care „s-au clarificat iritările din trecut”, iar Steinmeier și-a exprimat „solidaritatea, respectul și sprijinul” pentru Ucraina.

În urmă cu trei săptămâni, Steinmeier a fost respins de Kiev din cauza legăturilor economice strânse ale Germaniei cu Rusia. Dar acum Berlinul și-a schimbat poziția și a anunțat că Germania se pregătește să furnizeze Ucrainei șapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000.

ADVERTISEMENT