News

Război în Ucraina, ziua 75. Macron: ”Va mai dura câteva decenii până la aderarea la UE”. Zelenski, mesaj de 9 Mai: ”Am câștigat atunci, vom câștiga și acum”

Război în Ucraina, ziua 75. Rușii își continuă atacurile în țara învecinată, în timp ce Moscova a încheiat parada specială de 9 mai, cu tancuri și rachete nucleare.
09.05.2022 | 10:29
Razboi in Ucraina ziua 75 Macron Va mai dura cateva decenii pana la aderarea la UE Zelenski mesaj de 9 Mai Am castigat atunci vom castiga si acum
Rusia și Ucraina, 75 zile de război. Sursa foto: Hepta, The Washington Post, OldQueenTV/colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
09-05-2022
21:09

Rușii au mai omorât doi copii în Ucraina

Trupele ruse au tras asupra orașului Privillia, iar doi copii au fost uciși și o femeie și alți doi copii au fost grav răniți, a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serhei Haidai.

„După prânz, orcii au tras în sectorul rezidențial din Privillia. Obuzele au zburat în case. După bombardament, grupul de răspuns rapid Luhansk-1 a pornit în jurul orașului în căutarea unor posibile victime. Pe una dintre pe străzi, într-o curte, au găsit două cadavre de minori. Băieți de 11 și 14 ani au fost găsiți fără suflare. Iar încă două fete, de 12 și 8 ani, și o femeie de 69 de ani au fost răniți”, a scris el pe Facebook.

Poliția acționează acum la fața locului, a mai spus șeful Administrației Militare Regionale, pentru că ar putea fi mai multe victime.

09-05-2022
20:45

Premiu Pulitzer pentru jurnaliștii din Ucraina

Juriul Premiului Pulitzer a recompensat jurnaliștii ucraineni care au relatat despre războiul de invazie declanșat de Rusia asupra Ucrainei cu un premiu special.

Comisia Premiului Pulitzer este încântată să onoreze jurnaliștii ucraineni cu o distincție specială pentru curajul, rezistența și angajamentul lor față de relatări veridice în timpul invaziei necruțătoare a țării lor de către Vladimir Putin și războiului său de propagandă în Rusia.

În ciuda bombardamentelor, răpirilor, ocupației și chiar morții din rândurile lor, ei încearcă să ofere o imagine exactă a realității teribile cu o insistență care onorează Ucraina și jurnaliștii din întreaga lume”, se arată în motivarea premiului.

09-05-2022
20:41

Biden a promulgat legea privind împrumutul și închirierea de echipamente pentru apărarea democrației în Ucraina

Președintele american Joe Biden a semnat luni, 9 mai, Legea privind împrumutul și închirierea de echipamente pentru apărarea democrației din Ucraina.

Actul de împrumut și închiriere pentru apărarea democrației din Ucraina a fost adoptat luna trecută de ambele camere ale Congresului SUA. Senatul a votat în unanimitate documentul pe 6 aprilie, iar Camera Reprezentanților a votat pentru măsură pe 28 aprilie.

Acest act îi permite președintelui SUA să folosească programul militar de împrumut-închiriere pentru a accelera transferul de arme, echipamente militare, medicamente, alimente etc. în Ucraina. Țara beneficiară ar urma să plătească costul acestor bunuri mai târziu.

Programul militar de împrumut-închiriere a mai fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a permis Statelor Unite să furnizeze rapid arme aliaților săi.

09-05-2022
20:16

Odesa, lovită de trei rachete

Trei rachete Kinzhal au fost lansate de pe un bombardier strategic Tupolev Tu-22 asupra regiunii Odesa, unde au rănit două persoane și au distrus mai multe clădiri. 

„Alte rachete au lovit regiunea Odesa. Trei rachete de tip Kinzhal au fost lansate de pe un bombardier strategic Tu-22. O clădire ce ține de infrastructura din tursim a fost lovită și cinci clădiri au fost distruse. Focul s-a extins, iar două persoane au fost rănite și transportate la spital”, se arată într-o comunicare a Consiliului Municipal Odesa. 

Pe 9 mai, trupele ruse au tras asupra Odesei chiar în timppul vizitei în oraș a președintelui Consiliului European Charles Michel și a premierului ucrainean Denis Șmihal.

09-05-2022
19:49

Macron și Scholz pun la cale „Europa cu trei viteze”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus crearea unei noi comunități politice, pe fondul crizei din Ucraina , o idee descrisă drept „foarte interesantă” de prim-ministrul german Olaf Scholz.

Aflat în vizită la Berlin, Macron a vorbit despre accelerarea cooperării dintre UE și alte națiuni europene care nu fac parte din UE pentru a construi pacea și stabilitatea. El spune că acest statut s-ar putea aplica Ucrainei, precum și altor națiuni care nu doresc să se alăture blocului de 27 de țări.

Ideea unei alte uniuni, bazată pe aceleași valori politice, dar fără comunitate vamală și economică, a fost lansată de Macron după ce a spus că ar putea dura zeci de ani pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membră a Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a anunțat că instituția pe care o conduce, Comisia Europeană, îți dorește să dea un aviz cu privire la candidatura Ucrainei la aderare luna viitoare. 

09-05-2022
19:42

Von der Leyen anunță un mic progres în discuția cu Viktor Orban

Convorbirile cu Ungaria privitoare la interzicerea importului de combustibili folsili din Rusia au înregistrat un mic progres, dar este încă nevoie de multă muncă, a declarat președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta s-a aflat, luni după amiază, la Budapesta. „Discuțiile cu premierul Viktor Orban din această seară au ajutat la clarificarea unor probleme legate de sancțiuni și de securitatea energetică”, a scris Von der Leyen, adăugând că va vorbi, prin videoconferință, și cu liderii altor țări din regiune.

Uniunea Europeană a întâmpinat opoziție din partea unora diintre statele membre, printre care și Ungaria, cu privire la interzicerea importurilor de petrol din Federația Rusă.

09-05-2022
19:14

Pentagon: Rusia progresează lent în Donbas, iar în sud stagnează

Armatele Federației Ruse fac progrese lente în Ucraina, se arată în ultima informare asupra mersului războoiului făcută de Pentagon. 

Un înalt oficial american a declarat că „avansurile rusești în regiunea Donbas de est a Ucrainei au fost inegale și progresive în ultimele zile” și că rezultatul a fost „un progres măsurat în kilometri printr-un număr de o singură cifră”.

Trupele Kremlinului au încercat să avanseze din Izium în direcția Liman și să dea asaltul asupra localității Sloviansk, a mai spus oficialul de la Pentagon, adăugând că în sud nu există niciun progres pentru Rusia chiar dacă multe dintre trupele care fuseseră implicate în ofensiva Mariupol se luptau să avanseze spre nord până în orașul Velyka-Novosilka.

De asemenea, în ciuda faptului că Rusia încearcă să captureze orașul, Harkivul este încă sub control ucrainean. Oficialul a mai spus că 85 din cele 90 de piese de artilerie howitzer din SUA au ajuns deja Ucraina. 

09-05-2022
17:45

Xi Jinping: Conflictul nu trebuie lăsat să se extindă sau să se intensifice

Președintele chinez a declarat că trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni transformarea războiului din Ucraina în ceea ce el numește o „situație de negestionat”.

Conflictul nu trebuie lăsat să se extindă sau să se intensifice, a spus mai spus Xi Jinping, citat de presa de stat de la Beijing.

Declarația a fost făcută într-un apel video cu omologul său german, cancelarul Olaf Scholz.

China a încercat, până acum, să pară neutră în acest conflict, cerând o soluție pașnică și refuzând să-și critice aliatul – Rusia – pentru invazie.

09-05-2022
16:09

Macron: Probabil „câteva decenii” până când Ucraina aderă la UE

Președintele francez Emmanuel Macron spune că va dura probabil „câteva decenii” pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membru al Uniunii Europene.

Dar Ucraina este „deja membră” a familiei europene din cauza „luptei” și „curajului” acesteia, a mai spus el.

Macron a spus, de asemenea, Parlamentului European de la Strasbourg că speră că UE va avansa „rapid” cu privire la aderarea Ucrainei.

Ucraina și-a completat al doilea chestionar ca parte a procesului de aplicare a UE.

09-05-2022
15:05

Zelenski anunță completarea unei noi etape din eforturile de aderare la UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut luni o videoconferință cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul căreia a anunțat transferul celei de-a doua părți a chestionarului completat pentru obținerea statutului de candidat la aderarea la UE, a informat biroului său.

Trimiterea răspunsurilor în sine este „și o mică victorie pentru echipa noastră”, a spus el.

Obținerea statutului de candidat la aderarea la UE este „de mare importanță pentru poporul ucrainean și pentru forțele noastre armate, care își apără patria”, i-a spus el luni Ursulei von der Leyen.

“Așteptăm analiza și concluziile Comisiei Europene. Aș dori ca aceste concluzii să fie pozitive. Și aș dori ca aceste concluzii să fie furnizate mai rapid datorită dvs.”.

UE „își propune să emită avizul în iunie”, a scris luni von der Leyen pe Twitter.

09-05-2022
14:23

Atac cu rachete în Odesa în timpul vizitei președintelui Consiliului European

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost nevoit să se adăpostească în timpul unei vizite la Odesa din cauza unui atac cu rachete, potrivit unui oficial UE citat de BBC.

În timpul unei întâlniri cu premierul ucrainean Denis Șmihal, „participanții au trebuit să întrerupă întâlnirea pentru a se adăposti în timp ce rachetele loveau din nou regiunea”.

Michel vizita orașul pentru a asista la impactul războiului Rusiei asupra lanțurilor globale de aprovizionare.

El a fost informat de șeful marinei ucrainene în special cu privire la pagubele cauzate de rachetele rusești trase de pe mare și a putut fi martor direct la distrugerea unei clădiri rezidențiale și impactul acesteia asupra civililor.

Discuțiile cu prim-ministrul, cărora li s-a alăturat președintele Volodimir Zelenski prin videoconferință de la Kiev, s-au concentrat asupra modului în care UE ar putea continua să sprijine Ucraina pentru a face față provocărilor umanitare, economice și militare.

Asemănarea fizică dintre premierul ucrainean și președintele CE este atât de mare încât unii internauți îi confundă. Acest aspect i-a determinat pe cei care administrează contul de Twitter oficial al Ucrainei să vină cu o precizare.

09-05-2022
13:39

Ambasadorul Rusiei în Polonia stropit cu vopsea roșie într-un cimitir al soldaților sovietici

Protestatarii polonezi contra invadării Ucrainei de către Rusia au aruncat ceea ce pare a fi vopsea roșie peste ambasadorul Rusiei în țară în timpul unei ceremonii la un cimitir pentru soldații sovietici din Varșovia.

Ambasadorul Serghei Andreev și alți oficiali ai ambasadei ruse au mers să depună coroane de flori la cimitirul, care conține rămășițele a peste 20.000 de soldați ai armatei sovietice uciși în lupta cu germanii în Polonia ocupată, în ziua în care Rusia sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Un grup de protestatari care fluturau steaguri ucrainene au aruncat o substanță roșie în fața ambasadorului. Delegația ambasadei Rusiei a abandonat ceremonia în urma incidentului.

Protestatarii au declarat pentru postul de știri polonez TVN24 că substanța roșie simbolizează sângele victimelor ucrainene ale rușilor.

09-05-2022
13:24

Discuțiile pentru pace continuă de la distanță

Convorbirile de pace dintre Rusia și Ucraina nu s-au oprit și au loc de la distanță, potrivit negociatorului șef al Rusiei, Vladimir Medinski.

„Negocierile în format la distanță nu au fost oprite”, a declarat Medinski agenției de presă Interfax.

Întrebat dacă oficialii de la Moscova și Kiev vor ține și discuții față în față, Medinski a spus: „Pentru a face acest lucru, trebuie să aibă mai multe detalii la îndemână – pentru a se întâlni într-un format față în față”.

Oficialii ucraineni și ruși nu au purtat discuții pentru pace în persoană din 29 martie. De atunci, cele două părți au purtat discuții prin videoconferință.

Moscova a acuzat Kievul că a oprit discuțiile și că a folosit rapoarte despre atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina pentru a submina negocierile.

Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru BBC că „minima” concesie  din partea Rusiei în schimbul unui acord de pace ar fi „o întoarcere a forțelor ruse acolo unde se aflau pe 23 februarie”.

09-05-2022
11:55

Președintele Chinei, Xi Jinping, avertizează că războiul din Ucraina poate deveni de ”negestionat”

În cursul acestei zile, preşedintele chinez Xi Jinping a avut o convorbire cu cancelarul Olaf Scholz. Liderul de la Beijing i-a transmit germanului că trebuie depuse toate eforturile spre a se evita transformarea conflictului din Ucraina într-o ”situaţie de negestionat”, notează Sky News.

”Trebuie făcute toate eforturile pentru a se evita intensificarea şi extinderea conflictului din Ucraina, care ar putea conduce la o situaţie de negestionat”, a afirmat Xi în discuţia prin videoconferinţă.

Totodată, preşedintele chinez a invitat Germania să participe la Iniţiative de securitate globală, un cadru larg şi vag pe care Xi Jinping l-a prezentat luna trecută şi care susţine principiul ”securităţii indivizibile”, un conceput invocat de Rusia pentru a justifica atacarea Ucrainei, adaugă sursa citată.

09-05-2022
09:47

Volodimir Zelenski, mesaj încrezător de 9 Mai: ”Am câștigat atunci, vom câștiga și acum”

La ora la care Vladimir Putin se pregătea de discursul tradițional de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, a transmis propriul mesaj video: ”Am câștigat atunci. Vom câștiga și acum”.

”Luptăm pentru libertatea copiilor noștri și, prin urmare, vom câștiga.

În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga.

Nu vom uita niciodată ce au făcut strămoșii noștri în al Doilea Război Mondial, care a ucis peste opt milioane de ucraineni. Foarte curând vor fi două Zilele Victoriei în Ucraina. Și cineva nu va avea niciuna.

Am câștigat atunci. Vom câștiga acum. Victorie fericită asupra Zilei Nazismului!”, a spus Zelenski în mesajul apărut pe contul de Twitter al Guvernului de la Kiev.

09-05-2022
08:48

Au sunat din nou sirenele antiaeriene la Kiev, în paralel cu parada de la Moscova

Sirenele de raid aerian s-au auzit din nou la Kiev, chiar în timp ce Vladimir Putin asista la parada anuală de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova.

Până în acest moment nu s-a confirmat vreun atac cu rachete în Capitala Ucrainei, în cursul ultimelor ore.

09-05-2022
08:45

Portul Odesa, lovit de patru rachete rusești de ”înaltă precizie”

Armata ucraineană a declarat că patru rachete Onyx de ”înaltă precizie”, lansate din peninsula Crimeea controlată de ruși, au lovit zona Odesa din sudul Ucrainei.

Apărarea de la Kiev mai avertizează că există o posibilitate mare de continuare a atacurilor cu rachete în regiune și solicită oamenilor să fie vigilenți și precauți.

09-05-2022
07:29

Vladimir Putin: Acești soldați luptă împotriva atrocităților și se acoperă ca niște frați

Discursul lui Vladimir Putin a început cu o referire la simbolistica zilei de 9 mai, moment în care a transmis că armata Rusiei luptă în Ucraina pentru viitorul generațiilor:

Ziua Victoriei este sacră pentru fiecare dintre noi. Luptăm pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri, pentru poporul nostru. Suntem mândri de noile generații. Suntem vigilenți și facem tot ce putem pentru a evita pierderile.”

Ulterior, președintele Rusiei a motivat că ”operațiunea specială” din Ucraina a început pe fondul amenințărilor occidentalilor: ”Au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil. Noi nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria-mamă, din respect pentru strămoșii noștri și pentru tradițiile seculare.

S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Suntem mândri de contribuția voastră la victorie. Voi luptați pentru patria voastră.”

Mai departe, Putin a ajuns la marele moment de cumpănă din istoria Rusiei și a explicat că există o legătură între acesta și războiul din Ucraina: ”Nu vom uita niciodată lecțiile din Al Doilea Război Mondial. Ne vom aminti de toți cei care au plecat… Fiice, fii, mame, tați, membri de familie…

Ne închinăm memoriei bătrânilor, femeilor și copiilor care au suferit și care au fost atacați. Să păstrăm un minut de reculegere. Strămoșii noștri au luptat pentru siguranța Rusiei. Același lucru îl facem acum în Donbas.”

De asemenea, el nu a uitat să se adreseze familiilor îndoliate și greu încercate în contextul războiului din Ucraina: ”Dragi camarazi. Viața fiecărui camarad este o tragedie pentru fiecare dintre noi și este o pierdere irecuperabilă. Organizațiile publice vor face totul pentru a ajuta familiile care au pierdut pe cineva.

Am semnat un decret în acest sens. Vreau să-mi înclin capul pentru că ați luptat pentru a salva fiecare viață, pentru că de multe ori ați fost atacați pe front și nu v-ați gândit la voi.”

Spre finalul discursului, președintele Rusiei a subliniat că pe frontul din Ucraina se luptă împotriva atrocităților: ”Acum, în această piață, inclusiv cu cei din Donbas, ne vom aminti cum dușmanii Rusiei au încercat să ne doboare. Acești soldați luptă împotriva atrocităților și se acoperă ca niște frați. Aceasta este forța Rusiei.

Voi luptați pentru aceleași lucruri pentru care au luptat și bunicii voștri. Ați dat un exemplu adevărat de eroism. Glorie forțelor noastre armate. Petru Rusia, pentre victorie!

 

09-05-2022
07:00

Rușii își continuă atacurile în țara învecinată, în timp ce Moscova a terminat parada specială de 9 mai, cu tancuri și rachete nucleare

Parada de 9 mai, dedicată Zilei Victoriei Rusiei sovietice asupra Germaniei naziste, în Al Doilea Război Mondial, s-a terminat recent la Moscova.

Evenimentul s-a desfășurat în paralel cu invazia sângeroasă din Ucraina. Duminică, forţele ruse au bombardat o şcoală din estul Ucrainei, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 60 de persoane, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Moscova a anunțat că luni au fost organizate ceremonii în 28 de orașe, cu participarea a 65.000 de oameni, 2.400 de tancuri și echipamente militare, precum și 400 de aeronave.

Cum era de așteptat, militarii ruși au afișat semnul ”Z”, simbol al invaziei declanșate de Putin în Ucraina, la 24 februarie. Vladimir Putin și cei mai importanți lideri ai statului rus au asistat la eveniment.

09-05-2022
05:24

Parada de 9 mai a început în unele zone din Rusia

Ziua de 9 mai aduce una dintre cele mai importante sărbători din Rusia. Luni au loc parade militare în toată țara pentru a comemora victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945. Cea mai importantă este cea din Piața Roșie din Moscova.

Între timp, paradele militare prilejuite de aniversarea a 77 de ani a Marii Victorii au debutat deja în orașele Primorye Ussuriysk și Vladivostok, unde se află sediul și baza principală a Flotei Pacificului Rusiei, informează TASS.


Circa 1.800 de cadre au participat la manifestările care au avut loc în capitala Orientului Îndepărtat, sub conducerea comandantului Flotei Pacificului, Serghei Avakiants.

09-05-2022
04:13

Zelenski: ”Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial”

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că ”a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Declarațiile liderului de la Kiev vin la câteva ore înainte de evenimentele din Rusia, de la 9 mai, care sărbătoresc victoria asupra Germaniei naziste, scrie Agerpres.

În mesajul său, Zelenski Volodimir Zelenski a mai acuzat Moscova pentru “bombardamentele violente” din mai multe regiuni ucrainene, dintre care unul s-a soldat cu moartea a 60 de persoane într-o şcoală din est.

”Ucraina şi lumea liberă îşi vor aduce aminte despre asta”, a afirmat președintele ucrainean.

Zelenski a mai spus despre Ucraina că ”a arătat că face parte din lumea liberă şi dintr-o Europă unită” în faţa ”independenţei Moscovei în rău şi ură, pe care toată lumea o va vedea mâine”.

Războiul Rusia-Ucraina continuă. Cele două țări au ajuns la ziua 75 de conflict. Vladimir Putin nu pare a-și retrage trupele prea curând și sunt zvonuri că luni, 9 mai, va declara în mod oficial război statului vecin. Totul s-ar putea întâmpla în cadrul paradei de Ziua Victoriei.

75 de zile de război în Ucraina. Unde au mai atacat soldații ruși

Înainte de Ziua Victoriei rușii nu au încetat să atace Ucraina. Au lansat duminică, 8 mai, bombardamente în Lugansk, lovind o rafinărie de petrol, informația fiind confirmată de guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai.

ADVERTISEMENT

”Salvatorii au încercat să stingă focul, dar rușii folosesc în continuare artileria, iar pompierii au fost nevoiți să oprească și să părăsească zona de pericol. Stingerea este imposibilă. Bombardamentele continuă”, a spus Serhiy Haidai.

De asemenea, rușii au atacat și un convoi de vehicule unde se aflau civili care încercau să fugă de bombardamentele din apropierea oraşului Harkov. Patru oameni au murit în urma evenimentului nefast, printre care o copilă de 13 ani. La fața locului au fost găsiți morți și doi soldaţi ruşi.

ADVERTISEMENT

Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, întâlnire în Ucraina cu soția lui Volodimir Zelenski, Olena Zelenska

În ziua 74 de război Rusia-Ucraina, soția lui Joe Biden, Jill Biden, s-a văzut cu Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. Jill Biden și-a exprimat susținerea față de poporul ucrainean.

”Am vrut să vin de Ziua Mamei. Ne-am gândit că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească.

ADVERTISEMENT

Și acest război a fost brutal. Poporul Statelor Unite este alături de poporul Ucrainei”, a spus Jill Biden, la întâlnirea cu Olena Zelenska.

Jill Biden și Olena Zelenska au discutat în privat, cu ușile închise, vreme de o oră. Întrevederea s-a desfășurat într-o fostă școală, care a devenit acum un refugiu pentru o colaborare între guvernul Ucrainei și Organizația Internațională pentru Migrație.

ADVERTISEMENT

Jill Biden s-a văzut cu soția lui Zelenski la o zi după întâlnirea cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis.

Liderii Grupului G7, declarație comună contra lui Vladimir Putin

Pe 8 mai, liderii Grupului G7 au avut o întâlnire online, în contextul marcării a 77 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. La eveniment a participat și Volodimir Zelenski.

Liderii țărilor G7 au emis o declarație comună contra lui Vladimir Putin, prin care condamnă gestul acestuia de a ataca Ucraina. Liderii au subliniat că liderul  de la Kremlin nu trebuie să iasă învingător din conflictul istoric.

”Nu vom precupeţi niciun efort pentru ca preşedintele Putin şi arhitecţii şi complicii acestei agresiuni, inclusiv regimul Lukaşenko în Belarus, să dea socoteală pentru acţiunile lor, conform legislaţiei internaţionale. Condamnăm tentativele Rusiei de a înlocui autorităţile ucrainene alese democratic cu unele nelegitime. Nu vom recunoaşte aceste acte de încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

G7 şi Ucraina sunt uniţi în aceste vremuri dificile în misiunea lor de a asigura viitorul democratic, prosper al Ucrainei. Rămânem uniţi în hotărârea noastră că preşedintele Putin nu trebuie să câştige acest război împotriva Ucrainei. Datorăm memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate în al Doilea Război Mondial să continuăm să luptăm pentru asta astăzi, pentru poporul ucrainean, pentru Europa şi comunitatea globală”, au transmis liderii G7.

După ceremonia de 8 mai, din Europa, se va celebra Ziua Victoriei, pe 9 mai, în Piața Roșie din Moscova. Aici, evenimentul reprezintă pentru Rusia încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, mai exact, momentul când trupele Germaniei naziste s-au predat celor sovietice.

Înainte de paradă, în Piața Roșie din Moscova au fost făcute intens repetiții. Cu tancuri, avioane și chiar rachete nucleare.

ADVERTISEMENT