LIVE Actualizat 21-03-2024
07:04

Război în Ucraina, ziua 757. Un nou atac cu rachete asupra Kievului, cel puțin 10 victime

Război în Ucraina, ziua 757. Într-o perioadă în care luptele sunt din ce în ce mai intense, Zelenski transmite un mesaj important pentru lumea democratică.
21.03.2024 | 09:01
Razboi in Ucraina ziua 757 Un nou atac cu rachete asupra Kievului cel putin 10 victime
Război în Ucraina, ziua 757. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
21-03-2024
07:04

Rusia a bombardat din nou Kievul cu rachete de croazieră

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că Rusia a atacat din nou Kievul, cu rachete. Apărarea antiaeriană și-ar fă făcut treaba, însă resturi de rachete au căzut în mai multe cartiere ale capitalei ucrainene.

În urma bombardamentelor o grădiniță a luat foc, iar cel puțin 10 oameni au fost răniți. Salvatorii spun că două persoane au fost spitalizate, iar restul au primit ajutor la fața locului. Pe lista răniților se află și o fetiță de 11 ani. Acest atac poate fi considerat cel mai mare atac asupra capitalei de la începutul lunii ianuarie.

21-03-2024
07:01

China ar putea participa la un summit de pace organizat de Kiev

Există  ”speranțe” că prietena Rusiei, China, va participa la un summit de pace condus de ucraineni, planificat în Elveția în această primăvară, a declarat șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski. Andriy Yermak s-a întâlnit săptămâna trecută cu ambasadorul chinez în Ucraina și a discutat despre pregătirile pentru summit.

După întâlnire, Andryi Yermak a declarat: ”Vizita recentă a reprezentantului special chinez ne oferă speranțe, deși prudente, că și China va participa la acest proces”. Kievul a încercat să mențină relații bune cu Beijingul, iar China a participat la cel puțin una dintre întâlnirile pregătitoare pentru summit. Rusia nu a fost invitată.

Război în Ucraina, ziua 757. Bombardamentele între cele două tabere sunt din ce în ce mai intense. Rând pe rând, rușii și ucrainenii lansează atacuri devastatoare. Din păcate, multe sunt soldate cu victime.

Război în Ucraina, ziua 757. Zelenski: ”Putin trebuie să piardă. E o chestiune de viață și de moarte pentru lumea democratică”

Miercuri, 20 martie, la finalul unei zile în care rușii au bombardat masiv al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, Harkov, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj important pentru Occident.

ADVERTISEMENT

Harkovul nostru… De mai bine de doi ani, Harkovul și regiunea sunt supuse unor atacuri brutale rusești. Saltivka a fost distrusă de rachete, alte cartiere și străzi ale orașului au fost distruse.

Sate și orașe din regiune au fost distruse. Astăzi (n.r. miercuri) a fost o altă lovitură rusă asupra Harkovului. Ea nu va avea niciun efect asupra nimic, cu excepția faptului că Ucraina va răspunde într-o manieră și mai precisă și mai dură. Cinci persoane au fost ucise de o rachetă rusă la Harkov astăzi”, a spus liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Apoi, în același mesaj de noapte către popor, Zelenski a spus că țara sa trebuie să reziste în continuare în fața unor astfel de atacuri. L-a amintit și pe proaspăt realesul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, despre care a spus că e vital să piardă pe front.

Putin trebuie să piardă. Aceasta este o chestiune de viață și de moarte pentru lumea democratică. Când va pierde, lumea democratică va avea o perspectivă strălucitoare pentru generațiile viitoare”, a mai adăugat președintele ucrainean, citat de Ukrinform.

ADVERTISEMENT

Olanda va furniza Ucrainei muniție pentru avioanele F-16 și drone de recunoaștere

Tot miercuri, Ucraina a primit și vești bune. Olanda a anunțat că va oferi Armatei Ucrainei suma de 350 de milioane de euro pentru muniție de avioane de luptă F-16 și drone de recunoaștere avansate.

Anunțul a fost făcut chiar la Kiev, de ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, scrie Sky News. Anterior, la reuniunea grupului Ramstein al aliaților Ucrainei, oficialul de la Haga a declarat că 150 de milioane de euro vor finanța rachete aer-sol ghidate care pot fi lansate de pe avioane F-16, în timp ce 200 de milioane de euro vor merge către drone de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR).

ADVERTISEMENT

Olanda a promis un ajutor militar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina în 2024. Danemarca, Olanda și SUA vor livra Ucrainei, în vară, primele avioane F-16. Cele trei state NATO au înființat un program de formare a piloților.

ADVERTISEMENT