News

Război în Ucraina, ziua 76. Ce planuri ar avea, de fapt, Vladimir Putin. Dezvăluirea serviciilor secrete americane

Vladimir Putin a avut parte de o paradă de 9 Mai fără victorie și fără glorie. Iar SUA pompează bani în Ucraina, în timp ce Germania și Franța pun la cale noi fantezii politice
10.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 76 Ce planuri ar avea de fapt Vladimir Putin Dezvaluirea serviciilor secrete americane
Război în Ucraina, ziua 76. Putin, paradă fără victorie și fără glorie. SUA pompează bani, Germania și Franța pun la cale fantezii politice
ADVERTISEMENT
10-05-2022
18:57

Xi Jinping şi Macron vor încetarea focului şi respectarea suveranităţii Ucrainei

Preşedinţii Chinei şi Franţei au avut o convorbire în cadrul căreia au căzut de acord asupra faptului că ostilităţile trebuie să înceteze în Ucraina.

Xi Jinping şi Emmanuel Macron au făcut un nou apel pentru încetarea focului, iar Palatul Elysee a transmis că ambele părţi “au reiterat angajamentul pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, transmite Reuters.

10-05-2022
18:05

Probleme cu armata rusă. De ce întârzie operaţiunea din Donbas

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat, pentru Reuters, că ruşii sunt în urmă cu operaţiunile militare în Donbas. Oficialul a spus că ofiţerii Kremlinului „fie au refuzat să se supună ordinelor, fie nu le respectă cu același zel pe care l-ați fi așteptat de la un ofițer”.

„Am aprecia că este cu două săptămâni sau poate chiar mai în urmă… acolo unde a crezut că vrea să fie în Donbas și în sud”, a mai declarat oficialul, sub rezerva anonimatului, reporterilor.

 
 

10-05-2022
16:55

Serviciile secrete americane dezvăluie presupusul plan al lui Putin

Serviciile secrete americane consideră că Vladimir Putin se pregăteşte de un război prelungit şi că primele obiective sunt cucerirea regiunii Donbas, ulterior încercuirea trupelor ucrainene din nord, iar apoi preluarea controlului asupra regiunii Herson, de unde provine apa potabilă a peninsulei Crimeea.

Directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI), Avril Haines, a mai declarat că obiectivul final al lui Putin ar fi să ajungă cu trupele până în Transnistria şi să le ia ucrainenilor accesul la Marea Neagră.

”Următoarea lună de lupte va fi semnificativă, deoarece Rusia încearcă să îşi revigoreze eforturile”, a spus Haines, care a mai precizat şi că nu crede că Rusia va utiliza arme nucleare.

10-05-2022
13:23

Lituania declară invazia Rusiei în Ucraina drept ”genocid” şi califică Rusia ca ”autor al actelor teroriste”

Parlamentul lituanian, Seimas, a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care declară invazia Rusiei în Ucraina drept ”genocid” şi califică Rusia ca ”autor al actelor teroriste”.

În rezoluţie, Seimas, a recunoscut ”agresiunea armată pe scară largă – războiul – împotriva Ucrainei declanşat de către forţele armate ale Federaţiei Ruse şi leadershipul său politic şi militar (…) ca genocid împotriva poporului ucrainean.

Aprobată în unanimitate, rezoluţia acuză forţele militare ruse că ”vizează în mod deliberat şi sistematic ţinte civile”, şi declară Rusia drept ”un stat care sprijină şi comite acte teroriste”.

De asemenea, Seimas a cerut înfiinţarea unui tribunal internaţional care să investigheze presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina.

10-05-2022
07:48

Cadavrele a 44 de civili, găsite sub dărâmăturile unei clădiri din Izium

Oficialitățile ucrainene anunță că au găsit 44 de cadavre ale civililor sub dărâmăturile unei clădiri din Izium distruse de ruși în luna martie, notează ABC News.

”Cadavrele a 44 de civili au fost găsite în Izium, zonă ocupată temporar, sub dărâmăturile unei case cu cinci etaje, pe care ocupanții ruși au distrus-o în prima decadă a lunii martie”, a declarat Oleg Sinegubov, guvernator în Harkov.

10-05-2022
06:47

Economia Ucrainei urmează să scadă cu 30%, conform noilor prognoze

Economia ucraineană ar putea să se contracte cu aproape o treime în acest an în urma invaziei Rusiei, anunță Banca Europeană de Dezvoltare.

Această previziune este mult mai pesimistă decât reducerea cu 20% pe care banca a prognozat-o în martie, la scurt timp după invazie, transmite agenția de presă AFP, citată de BBC.

Cu toate acestea, banca europeană se așteaptă ca economia Ucrainei să revină cu 25% în 2023, în creștere față de previziunea sa anterioară de 23%.

De cealaltă parte, se estimează că economia Rusiei va scădea 10% în acest an și va avea o creștere spre zero anul viitor.

10-05-2022
06:43

Armata Ucrainei: ”Rusia ar putea ataca sectorul industrial chimic”

Oficialii militari de la Kiev se tem că Rusia ar putea viza industriile chimice ale Ucrainei printr-o serie de atacuri, notează Sky News.

Avertismentul de marți vine după ce depozitele de petrol și alte zone industriale au fost vizate de bombardamentele rusești în ultimele zile.

10-05-2022
04:19

Centru comercial din Odesa, lovit de mai multe rachete rusești. Cel puțin o persoană a murit

Atacurile cu rachete rusești asupra orașului-port Odesa din sudul Ucrainei au provocat mai multe victime în ultimele ore.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 5 au fost rănite în atacurile din noaptea de luni spre marți.

Contul de Twitter Hromadske Radio informează că 7 rachete au lovit un mall din Odesa în jurul orei 2 am. Un om a murit și 5 au ajuns la spital.

Ziua de 9 mai, în care Federația Rusă sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste, a adus multe discursuri și parade și a risipit cele două temeri ale comunității internaționale, că Putin va declara oficial război Ucrainei și că va decreta mobilizare generală.

Parada fără victorie și fără glorie a lui Putin

Departe de imaginea de macho la bustul gol, călare sau în sala de judo, Vladimir Putin a arătat luni, învelit cu o pătură la paradă, ca un bunicuț ce simte nevoia să-și protejeze oasele de reumatism. Și nici parada sa n-a arătat mai bine, în condițiile în care o victorie în Ucraina nu este nici măcar aproape, iar parada aeriană a fost contramandată invocându-se condițiile meteorologice – care, în realitate, au fost excelente pentru zbor.

ADVERTISEMENT

Putin a spus că armata Rusiei luptă în Ucraina pentru viitor. „Ziua Victoriei este sacră pentru fiecare dintre noi. Luptăm pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri, pentru poporul nostru. Suntem mândri de noile generații. Suntem vigilenți și facem tot ce putem pentru a evita pierderile”. El a mai declarat că „operațiunea specială” din Ucraina a început din cauza amenințărilor occidentalilor: „au încercat să ne amenințe într-un mod inacceptabil. Noi nu vom renunța niciodată la dragostea pentru patria-mamă, din respect pentru strămoșii noștri și pentru tradițiile seculare. S-a iscat un sentiment de rusofobie în lume. Suntem mândri de contribuția voastră la victorie. Voi luptați pentru patria voastră”.

Ne închinăm memoriei bătrânilor, femeilor și copiilor care au suferit și care au fost atacați. Să păstrăm un minut de reculegere. Strămoșii noștri au luptat pentru siguranța Rusiei. Același lucru îl facem acum în Donbas”, a mai spus Putin, adăugând că „acum, în această piață, inclusiv cu cei din Donbas, ne vom aminti cum dușmanii Rusiei au încercat să ne doboare. Acești soldați luptă împotriva atrocităților și se acoperă ca niște frați. Aceasta este forța Rusiei. Voi luptați pentru aceleași lucruri pentru care au luptat și bunicii voștri. Ați dat un exemplu adevărat de eroism. Glorie forțelor noastre armate. Petru Rusia, pentre victorie!

ADVERTISEMENT

În replică, Volodimir Zelenski a dat un mesaj încrezător, de 9 Mai: „Am câștigat atunci, vom câștiga și acum”. „Luptăm pentru libertatea copiilor noștri și, prin urmare, vom câștiga”, a mai spus președintele Ucrainei.

SUA pompează bani, Germania și Franța pun la cale fantezii politice

Președintele american Joe Biden a semnat luni, 9 mai, Legea privind împrumutul și închirierea de echipamente pentru apărarea democrației din Ucraina, adoptat luna trecută de ambele camere ale Congresului SUA. Actul îi permite președintelui SUA să folosească programul militar de împrumut-închiriere pentru a accelera transferul de arme, echipamente militare, medicamente, alimente etc. în Ucraina. Țara beneficiară ar urma să plătească costul acestor bunuri mai târziu. Un astfel de program a mai fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a permis Statelor Unite să furnizeze rapid arme aliaților săi.

ADVERTISEMENT

În schimb președintele francez Emmanuel Macron spune că va dura probabil „câteva decenii” pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membru al Uniunii Europene. Dar, a spus el, Ucraina este „deja membră” a familiei europene din cauza „luptei” și „curajului” acesteia. Așa că Macron a propus crearea unei noi comunități politice, pe fondul crizei din Ucraina , o idee descrisă drept „foarte interesantă” de prim-ministrul german Olaf Scholz.

El a vorbit despre accelerarea cooperării dintre UE și alte națiuni europene care nu fac parte din UE pentru a construi pacea și stabilitatea și spune că acest statut s-ar putea aplica Ucrainei, precum și altor națiuni care nu doresc să se alăture blocului de 27 de țări. Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a anunțat că instituția pe care o conduce, Comisia Europeană, îți dorește să dea un aviz cu privire la candidatura Ucrainei la aderare luna viitoare.

ADVERTISEMENT

Tot luni a vorbit și președintele chinez Xi Jinping, care a declarat că trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni transformarea războiului din Ucraina în ceea ce el numește o „situație de negestionat” și că acest conflict nu trebuie lăsat să se extindă sau să se intensifice. China, până acum, a încercat să pară neutră în acest conflict, cerând o soluție pașnică și refuzând să-și critice aliatul – Rusia – pentru invazie.

ADVERTISEMENT