News

Război în Ucraina, ziua 77. Zelesnki: Războiul cu Rusia se va încheia când ne vom recăpăta teritoriile, inclusiv Crimeea. Ce plan a anunţat Vladimir Putin

Continuă războiul Rusia-Ucraina. Cele două țări au ajuns la ziua 77 de conflict. Președintele Chinei și al Franței solicită încetarea focului, ordonat de Vladimir Putin.
11.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 77 Zelesnki Razboiul cu Rusia se va incheia cand ne vom recapata teritoriile inclusiv Crimeea Ce plan a anuntat Vladimir Putin
Rusia și Ucraina, 77 zile de război. Președintele Chinei și al Franței vor încetarea focului. Sursa foto: Hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
11-05-2022
20:24

Președintele ceh Miloš Zeman aprobat înrolarea a 103 cehi în armata Ucrainei

Președintele ceh Miloš Zeman a semnat miercuri o decizie privitoare la acordul de a se alătura forțelor armate ale Ucrainei pentru 103 cetățeni ai Republicii Cehe, a declarat secretarul de presă al biroului prezidențial ceh Jiří Ovčáček.

„Președintele Republicii Cehe, Miloš Zeman, a semnat o decizie privind acordul de a se alătura forțelor armate ale Ucrainei pentru 103 cetățeni, pe baza cererilor lor depuse în conformitate cu legea nr.585/2004 privind serviciul militar și consolidarea acesteia”, a scris Ovčáček, miercuri, pe Twitter.

Acesta a mai precizat că decizia președintelui trebuie contrasemnată și de prim-ministrul Cehiei.

11-05-2022
19:12

Zelesnki: Războiul cu Rusia se va încheia când Ucraina își va recâștiga teritoriile

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că războiul cu Rusia se va încheia când Ucraina își va recâștiga teritoriile, oamenii, pacea, libertatea și capacitatea de a își alege viitorul. 

Războiul se va încheia pentru poporul Ucrainei când vom avea înapoi ceea ce ne aparține. Este adevărat. Ca s-o spun limpede: nu vrem nimic altceva… Vrem să avem pace din nou pentru țara noastră, pentru pământul nostru”, a spus Zelenski. 

El a adăugat că ucrainenii vor să se întoarcă la casele lor, dar din proprie voință, așa cum își doresc libertate și dreptul de a alege. „Rusia ne-a luat, gradual, toate drepturile: dreptul asupra teritoriului nostru, dreptrul de a alege și, până la urmă, dreptul de a trăi”, a spus Zelenski, adăugând că „noi luptăm pentru viețile noastre și ne pierdem viețile”.

Președintele ucrainean a mai spus că este important ca Rusia să înțeleagă că trebuie să se așeze la masa negocierilor și „să înțeleagă inevitabilitatea pedepsei și că marile greșeli pe care le-au făcut vor duce și deja duc la un viitor catastrofal pentru cultura, conștiința și statul rus, dar a fost decizia lor”. 

El a explicat că trebuie să existe un dialog, nu ultimatumuri. „Pentru a aduce pacea în Ucraina, noi suntem gata să discutăm, așa că nu e prea târziu, pentru că orice Bucea, fiecare Mariupol, orice astfel de pas, un oraș în care au loc zeci de înmormântări, violuri și suferințe, cu orice astfel de pas se pierde oportunitatea și dorința pentru o soluție diplomatică a problemei

11-05-2022
18:15

Ambasadorul SUA la Moscova a livrat un mesaj nedezvăluit către MAE rus

Ambasadorul american la Moscova, John J. Sullivan, l-a vizitat pe adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Serghei Rîbakov, cu care a avut o convorbire de circa 20 de minute, pentru a transmite un mesaj, potrivit CNN.

Motivul acestei vizite sau mesajul pe care reprezentantul Statelor Unite ale Americii în Federația Rusă nu au fost date publicității. 

Informația a fost făcută publică de un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA, care a precizat că ambasadorul Sullivan nu a fost convocat la MAE rus, ci a fost vorba despre o întâlnire stabilită anterior. 

Oficialul Departamentului de Stat a mai spus că informația potrivit căreia întâlnirea ar fi durat circa 20 de minute este corectă, dar că acesta este intervalul de timp obișnuit al unei întâlniri ruso-americane.

11-05-2022
17:57

Olaf Scholz: Ucraina va lupta 100 de ani cu consecințele acestui război

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avertizat că Ucraina ar putea avea de înfruntat consecințele acestui război un secol, dând exemplul proiectilelor neexplodate care sunt decoperite încă în țara sa.

Cei care trăiesc în Germania ştiu că bombele care au căzut în al Doilea Război Mondial sunt descoperite în contnuare azi şi că alertele cu bombă continuă. Ucraina va trebui, aşadar, să se pregătească încă de pe acum să lupte 100 de ani împotriva consecinţelor acestui război”, a avertizat Olaf Scholz.

Noi ştim că asemenea războaie au consecinţe îndelungate. Toate bombele care sunt lansate acum vor rămâne mult timp” în pământ, a mai spus cancelarul. El a adăugat că ţărle din Occident trebuie „să acţioneze împreună în vederea reconstrucţiei” Ucrainei.

11-05-2022
16:05

Miniștrii de externe din Ucraina și Republica Moldova, invitați la reuniunea G7

Miniștrii de externe din ucraina, Dmitro Kuleba și Republica Moldova, Nicu Popescu, vor participa la reuniunea șefilor diplomațiilor din țările G7, care va începe în Germania joi, potrivit Süddeutsche Zeitung, preluat de Interfax Ucraina.

Reprezentantul Ministerului de Externe al Germaniei a declarat miercuri la Berlin că la discuțiile de la Schleswig-Holstein, de lângă Marea Baltică, vor participa periodic și miniștrii de externe ai Ucrainei, Dmitro Kuleba, și Moldovei, Nicu Popescu”, a scris cotidianul german.

Publicația notează că Germania deține în prezent președinția G7. La reuniunea miniștrilor de externe al grupului statelor celor mai industrializate se vor discuta consecințele situației din Ucraina și impactul crizei asupra piețelor de energie și de alimente. 

11-05-2022
15:12

Rusia lansează dezinformări despre intrarea unui continget de militari polono-lituanieni în Ucraina

Rusia continuă să lanseze dezinformări cu privire la o așa-zisă ocupare a unei părți a teritoriului Ucrainei de către Polonia. În acest scop, rușii au răspândit falsuri despre intrarea unu contingentului polono-lituanian în regiunile de vest ale Ucrainei, a anunțat Serviciul de Grăniceri al Ucrainei.

Canalele de propagandă ruse au distribuit o scrisoare care ar fi venit de la Forțele Armate ale Ucrainei, adresată președintelui Serviciului de Grăniceri al Ucrainei. În plus, propagandiștii au făcut o serie de erori gramaticale în scrisoare și legate de granița cu Ucraina”, se arată în raport.

Dar Ea o astfel de scrisoare nu a fost primită de Administrația Serviciului de Stat al Grănicerilor. „De asemenea, conform informațiilor furnizate de Forțele Armate ale Ucrainei, o astfel de scrisoare nu a fost creată și nu a fost trimisă agenției de grăniceri”, au mai spus polițiștii de frontieră, care au explicat că, în Ucraina, acest tip de corespondență se realizează „doar prin gestionarea electronică a documentelor”.

11-05-2022
12:55

Rusia a lansat 38 de atacuri aeriene asupra Azovstal

Rusia a lansat 38 de atacuri aeriene, printre care patru cu bombardiere strategice, asupra combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, au anunțat reprezentanții Regimentului Azov.

În ultimele 24 de ore, 38 de atacuri au fost lansate asupra teritoriului uzinei Azovstal, în care sunt fortificați apărătorii Mariupolului, printre care patru raiduri cu bombardiere strategice. Bombardamentele continuă cu piese de artilerie, din tancuri și multe altele. Inamicii nu renunță la dorința de a captura fortăreața ucraineană și lansează zilnic asalturi cu ajutorul infanteriei”, a anunțat Regimentul Azov pe Telegram.

Pe de altă parte, comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a cerut ONU și Crucii Roșii să ia toate măsurile necesare în acord cu mandatul lor pentru a-i evacua pe soldații răniți de la Azovstal, pentru a-i transporta în zone sigure din Ucraina. 

11-05-2022
09:34

Rusia a vizat în cursul nopţii 93 de ţinte, a ucis 280 de soldaţi ucraineni şi a distrus 59 de unităţi de echipament militar

Forţele ruse au vizat în cursul nopţii 93 de ţinte, au ucis 280 de soldaţi ucraineni şi au distrus 59 de unităţi de echipament militar, potrivit ultimului raport al Armatei Ruse.

Forţele ruse au vizat în timpul nopţii 93 de ţinte, printre care două posturi de comandă şi trei depozite de muniţii ale armatei ucrainene.

În urma atacurilor, peste 280 de naţionalişti au fost ucişi şi 59 de unităţi de echipament militar au fost dezactivate.

Sistemele de apărare aeriană ale trupelor ruse au distrus în cursul nopţii 9 vehicule aeriene fără pilot ale forţelor ucrainene.

Afirmaţiile nu au putut fi verificate din surse independente

11-05-2022
08:22

Ce anunț a făcut Kuleba despre victoria Ucrainei. Când se vor opri oamenii lui Zelenski din luptă

Ministrul de externe, Dmitro Kuleba a transmis în ceea ce privește bătălia pentru Donbas, că Ucraina ar dori să-și elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia. Cu toate acestea, oficialul nu a exclus negocierile.

În prima parte a războiului, “victoria pentru noi însemna retragerea trupelor ruse de pe pozițiile pe care le-au ocupat până la 24 februarie și răzbunare pentru pagubele provocate.

Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica ulterioară a războiului, atunci, desigur, victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea teritoriilor noastre”, a declarat ministrul.

11-05-2022
06:45

Luptele continuă pe Insula Șerpilor. Rușii încearcă să-și întărească poziția

Serviciile secrete militare britanice spun că luptele pentru Insula Șerpilor continuă în această perioadă.

Rusia încearcă să-și întărească poziția de pe insulă, în timp ce ucrainenii atacă garnizoana invadatorilor de acolo. Miza este o dominație asupra nord-vestului Mării Negre, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de miercuri dimineață, notează BBC.

Navele de aprovizionare ale Rusiei au acum o protecție minimă în Marea Neagră, în urma unei retrageri după pierderea navei de război scufundate Moskva.

Insula are o importanță strategică deoarece oferă acces la marile orașe-port ale Ucrainei, în principal la Odesa.

11-05-2022
05:29

Trupele ucrainene au cucerit mai multe localități la nord de Harkov

Armata Ucrainei anunță că trupele sale au recucerit în ultimele zile așezările Cherkaski Tyshky, Ruski Tyshki, Borshchova și Slobozhanske, într-o zonă la nord de Harkov, scrie The Guardian.

Consilierul Ministerului Apărării de la Kiev, Yuri Saks, a declarat că aceste succese împing forțele ruse din raza de acțiune a Harkovului, al doilea oraș ca mărime al țării, care a fost sub bombardament continuu de la începutul războiului.

Aceste victorii au fost confirmate și de Volodimir Zelenski. Acesta a lăudat, în timpul discursului său național, ”puterea supraomenească” a trupelor ucrainene în lupta ţării împotriva armatei ruse invadatoare,

”Forțele armate ale statului nostru ne-au oferit tuturor vești bune din regiunea Harkov. Ocupanții sunt îndepărtați treptat de Harkov.

Sunt recunoscător tuturor apărătorilor noștri care țin linia și demonstrează o putere cu adevărat supraomenească pentru a alunga armata invadatorilor, cândva a doua cea mai puternică armată din lume”.

În același timp, preşedintele ucrainean rămâne precaut în faţa unei senzaţii euforice sau a unor “emoţii excesive“.

”Nu este nevoie să se creeze o atmosferă de presiune morală specifică atunci când anumite victorii sunt aşteptate săptămânal şi chiar zilnic”, a afirmat el.

Rusia și Ucraina au ajuns miercuri, 11 mai, la ziua 77 de conflict. Războiul continuă de pe data de 24 februarie, când Vladimir Putin a ordonat invazia în țara vecină, sub pretextul unei ”operațiuni militare speciale”. Între timp, președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Franței, Emmanule Macron, au purtat o discuție, în care au făcut apel la încetarea focului.

Emmanuel Macron și Xi Jinping, apel la încetarea războiului din Ucraina

De asemenea, liderii Chinei și ai Franței ”au reiterat angajamentul pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, în cadrul covorbirii, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

De altfel, în ziua precendentă, serviciile secrete americane au dezvăluit care este planul lui Vladimir Putin. Directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI), Avril Haines, spune că liderul de la Kremlin își dorește un război prelungit cu Ucraina și că ar avea ca prim-obiectiv cucerirea Donbasului.

După Donbas, rușii ar înconjura ucrainenii prin nord, ca mai apoi să preia controlul în Herson, de unde provine apa potabilă a peninsulei Crimeea.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin și-ar dori să blocheze accesul ucrainenilor la Marea Neagră

Odată cu punerea stăpânirii pe Herson, Vladimir Putin și-ar extinde trupele până în Transnistria, încât să le blocheze accesul la Marea Neagră vecinilor.

”Următoarea lună de lupte va fi semnificativă, deoarece Rusia încearcă să îşi revigoreze eforturile”, a declarat Avril Haines. Oficialul american nu crede că Moscova va apela la armele nucleare.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește operațiunea din Donbas, americanii mai afirmă că rușii sunt în urmă. Un reprezentant al SUA din Apărare a spus pentru Reuters că:

”Soldații Kremlinului fie au refuzat să se supună ordinelor, fie nu le respectă cu același zel pe care l-ați fi așteptat de la un ofițer.Am aprecia că este cu două săptămâni sau poate chiar mai în urmă… acolo unde a crezut că vrea să fie în Donbas și în sud”, a precizat oficialul american sub anonimat.

ADVERTISEMENT

Un nou atac al rușilor în Odesa

În Odesa a avut loc un nou atac. Centru comercial din regiune a fost atacat de mai multe rachete, eveniment în urma căruia a murit o persoană, iar alți oameni s-au ales cu răni grave.

Pe contul de Twitter al Hromadske Radio apare că 7 rachete ale Kremlinului au țintit un mall din Odesa, în dimineața de luni spre marți, în jurul orei 2:00 a.m.

Economia Ucrainei, în colaps

Economia Ucrainei nu traversează deloc o perioadă bună, de când rușii au invadat teritoriul. O confirmă Banca Europeană de Dezvoltare care transmite că situația financiară a țării vecine se va contracta cu aproximativ o treime, în acest an.

Sunt însă și speranțe. Banca Europeană se așteaptă ca în 2023 economia Ucrainei să se repună pe picioare cu 25%.

ADVERTISEMENT