News

Război în Ucraina, ziua 78. Kievul anunţă că a câştigat prima fază a războiului. Un apropiat al lui Putin avertizează asupra unui conflict Rusia – NATO: ”Va fi catastrofal”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și ministrul de externe Dmitro Kuleba, au afirmat răspicat că Ucraina nu va renunța la luptă până nu-și vor recuceri toate teritoriile, inclusiv Crimeea.
12.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 78 Kievul anunta ca a castigat prima faza a razboiului Un apropiat al lui Putin avertizeaza asupra unui conflict Rusia  NATO Va fi catastrofal
Război în Ucraina, ziua 78. Câteva victorii ucrainene, bombardamente intense în Donbas și la Mariupol. Când se va termina războiul, potrivit lui Zelenski
ADVERTISEMENT
12-05-2022
20:53

Activitățile de gherilă contra Rusiei din Crimeea s-au intensificat

Mișcările de gherilă contra invadatorilor ruși și-au intensificat activitatea în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, potrivit unui raport prezentat de Comisarul pentru Drepturile Omului al Radei Supreme a Ucrainei, Liudmila Denisova, citată de Ukrinform. 

Aceasta anunțase, în martie, că rușii au început să-și mute în masă familiile din Crimeea, iar vânzările de imobile au crescut rapid. „După două luni și jumătate de război, Kremlinul a început să realizeze că starea de spirit a rezidenților din Crimeea se schimbă. Locuitorii peninsulei așteaptă să fie eliberați de sub ocupația „rașistă” (rusă – n.red.) Mișcările de gherilă contra rașiștilor s-au intensificat în Crimeea”, afirmă Denisova. 

Ea a explicat că manifestările gherilelor merg de la spargerea unor cauciucuri ale susținătorilor ocupației sau răspândirea de manifeste anti-război până la colectarea adreselor de domiciliu ale invadatorilor din Rusia. Iar rudele celor care luptă pentru Rusia contra Ucrainei au primit avertizări despre o pedeapsă iminentă.

Pe unul dintre manifeste scria: „Soldați ruși, aveți grijă, suntem deja aici. Crimeea este Ucraina”.

Potrivit Liudmilei Denisova, rezidenții peninsulei, care inițial i-au primit pe rușii lui Putin cu brațele deschise, au început să-și dea seama că războiul este pierdut și că vremea în care colaboraționiștii vor da socoteală se apropie.

12-05-2022
19:41

Navă a Rusiei, lovită de ucraineni lângă Insula Șerpilor

Forțele ucrainene au avariat o navă logistică a marinei ruse în Marea Neagră, care a luat foc în urma atacului, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei din Odesa, citat de Reuters, preluată de BBC.

Purtătorul de cuvânt Serghei Bratciuk spune că nava „Vsevolod Bobrov” a fost lovită lângă Insula Șerpilor. 

De asemenea, un elicopter rusesc Mi-24 a fost doborât în ​​regiunea Lugansk. „Ucraina a detectat un grup de patru elicoptere inamice și l-a doborât pe liderul celei de-a doua perechi”, a declarat un comandant al forțelor aeriene ucrainene de asalt, pe Facebook.

12-05-2022
18:47

Trupele lui Putin au ucis aproape 100 de copii doar în ultima lună

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a provocat moartea a aproape 100 de copii doar în ultima lună, a anunțat adjunctul directorului executiv al UNICEF, Omar Abdi, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

Cu fiecare zi care trece, tot mai mulți copii ucraineni sunt expuși ororilor acestui război. Doar în ultima lună, ONU a confirmat faptul că aproape 100 de copii au fost uciși, și credem că cifrele reale ar putea fi considerabil mai mari”, a spus Omar Abdi.

În plus, a mai spus oficialul UNICEF, și mai mulți copii au fost răniți sau se confruntă cu încălcări grave ale drepturilor lor, iar milioane au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. „Războiul din Ucraina, ca orice război, este o criză pentru protecția și drepturile copiilor”, a subliniat Abdi, care a adăugat că „războiul îi privează pe copii de dreptul la educație, iar învățământul la distanță nu poate fi decât o soluție temporară”. 

Până pe 11 mai, un total de 226 de copii au fost omorâți și alți 417 au fost răniți de trupele Rusiei. 

12-05-2022
18:06

Ministrul ucrainean: Prima fază a războiului, câştigată de Ucraina

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat că Ucraina a reuşit să câştige prima fază a războiului.

“În prima fază, Forțele Armate ale Ucrainei au aplicat o lovitură absolută inamicului, astfel că aceasta s-a încheiat cu victoria Ucrainei, pentru că trupele ruse nu au reușit să-şi atingă obiectivele cheie”, a spus aceasta, conform Rador.

Conform oficialului, ruşii nu au reuşit să îşi atingă obiectivul principal, cucerirea Kievului, şi au abandonat planurile pentru această operaţiune. De asemenea, Maliar a mai precizat că tactica de dominare, folosită de ruşi, a dus la piederi majore în rândul forţelor Kremlinului.

12-05-2022
17:14

Annalena Baerbock: G7 discută despre ajutorul militar ce va fi acordat Ucrainei

Grupul celor mai industrializate state ale lumii, G7, discută despre următoarele ajutoare care vor fi acordate Ucrainei, a anunțat ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

În cercul G7, în ultimele săptămâni, am discutat în fiecare zi despre modalitățile în care putem să ajutăm Ucraina”, a spus Baerbock joi, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din țările G7, care se desfășoară la Weissenhaus Hotel, lângă Marea Baltică.

Potrivit ministrului de externe german, participanții la reuniune „vorbesc despre ajutorul militar” pentru Kiev.

12-05-2022
14:27

Rusia ar putea opri vineri gazele pentru Finlanda

Politicienii finlandezi au fost avertizați că Rusia ar putea opri alimentarea cu gaze a Finlandei vineri, 13 mai, potrivit ziarului Iltalehti, citat de Ukrainskaia Pravda.

Finlanda nu dorește să comenteze această informație acum, dar așteptăm să vedem dacă aprovizionarea cu gaze va fi oprită. Dacă se va întâmpla acest lucru, vor fi consecințe majore asupra unor industrii și asupra producției de alimente”, a mai scris publicația citată.

Anterior acestei avertizări, Finlanda credea că Rusia va opri exportul de gaze pe 23 mai, dată la care ar trebui plătită următoarea factură, pe care rușii le-au cerut să o plătească în ruble. 

12-05-2022
09:33

Un apropiat al lui Putin avertizează Occidentul asupra riscului unui conflict Rusia - NATO

Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a avut o reacție după ce Finlanda și Suedia au anunțat iminența unei aderări la NATO.

Apropiatul lui Vladimir Putin a avertizat Occidentul că sprijinul său militar tot mai mare pentru Ucraina riscă să declanșeze un conflict între Rusia și alianța militară.

Dmitri Medvedev a mai spus că un astfel de conflict cu NATO implică întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear deplin. ”Acesta va fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea”, amenință Medvedev.

”În contextul războiului proxy declanșat de țările occidentale cu Rusia, vreau să articulez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toți oamenii rezonabili.

Alimentarea Ucrainei cu arme, pregătirea trupelor sale de către țările NATO pentru a folosi echipamentele occidentale, trimiterea de mercenari și desfășurarea de exerciții de către țările Alianței din apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, scrie Medvedev pe Telegram, conform The Guardian.

 

12-05-2022
05:40

Rusia acuză Ucraina că a bombardat Belgorod şi raportează pentru prima dată victime

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că presupusele bombardamente ale Ucrainei s-au soldat cu un mort şi şase răniţi. Autorităţile ucrainene nu au răspuns încă la acuzaţie.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a avertizat încă de la începutul războiului că Rusia ar putea încerca să organizeze provocări pe propriul teritoriu pentru a preîntâmpina sau justifica un atac asupra Ucrainei.

Agenţia rusă TASS, a precizat că anunţul a fost făcut de Gladkov pe canalul său Telegram. “Şase persoane rănite, o persoană a fost ucisă”, a raportat guvernatorul.  

El a adăugat că printre răniţi se află şi un băiat de 14 ani, care primeşte ajutor medical la spitalul regional. 
Potrivit guvernatorului, locuitorii aşezării vor fi duşi într-un loc sigur.

“Populaţia din aşezarea Solokhi va fi dusă într-o locaţie sigură sub îndrumarea şefului districtului, Vladimir Pertsev, şi a şefului Ministerului regional pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Potapov”, a scris guvernatorul.

Potrivit informaţiilor preliminare transmise de Rusia, o clădire rezidenţială a fost parţial distrusă. A fost semnalat fum dincolo de limitele aşezării din cauza trestiilor care au luat foc.  

Districtul Belgorod se află în sud-vestul regiunii Belgorod şi se învecinează cu districtele Dergachev şi Harkov din regiunea ucraineană Harkov.  Aşezarea Solokhi se află la aproximativ 11 kilometri de graniţă.

12-05-2022
05:12

Ucraina distruge poduri pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că a distrus două poduri care traversează râul Siversky Donets în apropierea satului Bilohorivka, pentru a opri înaintarea trupelor ruseşti în regiunea Lugansk.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini din satelit care ar arăta două poduri distruse, dar şi alte echipamente de armament în satul Bilohorivka, în apropiere de oraşul strategic Lysychansk, deţinut de ucraineni.

Şeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a descris Bilohorivka ca fiind o “fortăreaţă” care – la fel ca oraşul Mariupol – “reţinea un număr mare” de trupe ruseşti.

Armata rusă nu a comentat afirmaţia ucraineană, care nu a fost verificată în mod independent.

După ce nu a reuşit să captureze capitala Ucrainei, Kiev, şi nord-estul ţării în primele săptămâni ale invaziei sale, Rusia a declarat că se va concentra acum pe preluarea controlului total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, învecinate, din est. 

Până în prezent, Moscova nu a reuşit să realizeze acest lucru.

12-05-2022
03:46

Zelenski: Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat Camera Reprezentanţilor a SUA pentru aprobarea unui pachet de asistenţă de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, afirmând că ajutorul va contribui rapid la apărarea Ucrainei. Pachetul mai trebuie să fie aprobat de Senatul SUA înainte de a fi semnat de preşedintele Joe Biden

În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, Zelenski a declarat că fondurile ”vor fi utilizate cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a consolida apărarea Ucrainei”.  

”În primul rând, este vorba de arme şi muniţii pentru noi, echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse, ale ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele”, a afirmat preşedintele ucrainean.   

În plus, Zelenski i-a mulţumit preşedintelui Biden pentru că a semnat legislaţia “lend-lease”, care permite trimiterea rapidă de echipamente în Ucraina, cu condiţia ca acestea să fie înlocuite sau rambursate ulterior. 
 “Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne şi nu trebuie să căutăm opţiuni pentru a plăti pentru toate acestea”, a spus el.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a eficientiza ajutorul SUA pentru aliaţii săi care luptau împotriva Germaniei naziste, inclusiv Uniunea Sovietică. 

“Pur şi simplu, lend-lease este o schemă pentru a ne oferi tot ce avem nevoie pentru apărare”, a mai declarat Zelenski.

Acesta a afirmat că Ucraina discută în mod constant cu prietenii săi ”despre garanţii de securitate pentru ea însăşi”.  

”Negociem cu cele mai importante naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru decenii de acum încolo. Este pentru prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva în memorandum, nu o dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice. Nu doar semnificative din punct de vedere juridic, ci şi explicitate în mod clar: ce anume, cine anume şi cum anume ne garantează”, a mai afirmat preşedintele ucrainean.  

Acesta a precizat că ”toate aceste lucruri nu vor funcţiona într-o singură zi sau în câteva zile”, dar apreciază că ”luna mai a acestui an va avea o semnificaţie deosebită în istoria Ucrainei”

Ziua de miercuri a adus anunțul unor victorii ale contraatacului ucrainean, dar a și îndepărtat șansele ca cele două părți să ajungă la un acord de pace, după declarațiile liderilor de la Kiev.

Victorii ucrainene la Harkov, bombardamente intense în Donbas și la Mariupol

Armata Ucrainei a anunțat că a recucerit în ultimele zile așezările Cerkaski Tișki, Ruski Tișki, Borșciova și Slobojanski, aflate la nord de Harkov. Consilierul Ministerului Apărării de la Kiev a spus că aceste succese împing forțele ruse din raza de acțiune a Harkovului, al doilea oraș ca mărime al țării, care a fost sub bombardament continuu de la începutul războiului.

ADVERTISEMENT

Victoriile au fost confirmate și de Volodimir Zelenski, care a lăudat „puterea supraomenească” a trupelor ucrainene. „Sunt recunoscător tuturor apărătorilor noștri care țin linia și demonstrează o putere cu adevărat supraomenească pentru a alunga armata invadatorilor, cândva a doua cea mai puternică armată din lume”. „Nu este nevoie să se creeze o atmosferă de presiune morală specifică atunci când anumite victorii sunt aşteptate săptămânal şi chiar zilnic”, a avertizat, însă, Zelenski.

Iar la Insula Șerpilor continuă luptele, în timp ce rușii încearcă să-și întărească pozițiile. Iar navele de aprovizionare ale Rusiei au acum o protecție minimă în Marea Neagră, în urma retragerii de după pierderea navei scufundate, Moskva. Insula Șerpilor e de importanță strategică prin accesul la marile orașe-port ale Ucrainei, mai ales la Odesa.

ADVERTISEMENT

Între timp, bombardamentele Rusiei continuă cu îndârjire. În cursul nopţii trecute au fost atacate 93 de ţinte, au fost uciși 280 de soldaţi ucraineni şi au fost distruse 59 de unităţi de echipament militar, în toată Ucraina. Iar la Mariupol, rușii au lansat 38 de atacuri aeriene, printre care patru cu bombardiere strategice, asupra combinatului siderurgic Azovstal.

Zelesnki: Războiul cu Rusia se va încheia când Ucraina își va recâștiga teritoriile

Președintele Volodimir Zelenski spune că războiul cu Rusia se va încheia doar după ce Ucraina își va recâștiga toate teritoriile, oamenii, pacea, libertatea și capacitatea de a își alege viitorul. „Războiul se va încheia pentru poporul Ucrainei când vom avea înapoi ceea ce ne aparține. Este adevărat. Ca s-o spun limpede: nu vrem nimic altceva… Vrem să avem pace din nou pentru țara noastră, pentru pământul nostru”.

ADVERTISEMENT

Rusia ne-a luat, gradual, toate drepturile: dreptul asupra teritoriului nostru, dreptrul de a alege și, până la urmă, dreptul de a trăi”, a mai spus liderul ucrainean, adăugând că „noi luptăm pentru viețile noastre și ne pierdem viețile”. Iar rușii trebuie să înțeleagă „inevitabilitatea pedepsei și că marile greșeli pe care le-au făcut vor duce și deja duc la un viitor catastrofal pentru cultura, conștiința și statul rus, dar a fost decizia lor”.

Pentru a aduce pacea în Ucraina, noi suntem gata să discutăm, așa că nu e prea târziu, pentru că orice Bucea, fiecare Mariupol, orice astfel de pas, un oraș în care au loc zeci de înmormântări, violuri și suferințe, cu orice astfel de pas se pierde oportunitatea și dorința pentru o soluție diplomatică a problemei”, a mai spus Zelenski.

ADVERTISEMENT

Iar de dimineață, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina dorește să-și elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia, dar nu exclude negocierile. „Victoria pentru noi însemna, la început, retragerea trupelor ruse de pe pozițiile pe care le-au ocupat până la 24 februarie și răzbunare pentru pagubele provocate. Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica ulterioară a războiului, atunci, desigur, victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea teritoriilor noastre”.

ADVERTISEMENT