News

Război în Ucraina, ziua 79. Convorbire de o oră între miniștrii apărării din SUA și Rusia. Kremlinul a oprit furnizarea de energie electrică spre Finlanda

Kievul a anunțat că prima fază a războiului s-a încheiat cu victoria Ucrainei. Ocupanții din Rusia au probleme cu gherilele în Crimeea, în timp ce Moscova lansează noi amenințări la adresa NATO.
13.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 79 Convorbire de o ora intre ministrii apararii din SUA si Rusia Kremlinul a oprit furnizarea de energie electrica spre Finlanda
Război în Ucraina, ziua 79. Kievul anunță că a încheiat prima fază a războiului cu victorie. Probleme pentru Rusia în Crimeea, amenințări pentru NATO de la Moscova
ADVERTISEMENT
13-05-2022
20:54

Suedia și Finlanda vor negocia cu Turcia opoziția acesteia față de aderarea la NATO

Suedia și Finlanda au anunțat că vor purta negocieri cu guvernul turc, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia nu este în favoarea planurilor lor de a adera la NATO.

Miniștrii de externe suedez și finlandez, Ann Linde și Pekka Haavisto, au declarat că vor vorbi cu omologul lor turc, Mevlut Cavusoglu, despre această problemă la o reuniune a NATO de sâmbătă.

Erdogan spusese anterior că țările nordice au acordat azil persoanelor pe care Turcia îi consideră teroriști kurzi. El a adăugat că nu dorește ca NATO să repete ceea ce a numit „greșeala trecutului”, când a permis Greciei să adere la alianță.

SUA au spus, răspunzând comentariilor Turciei, că Ankara „este un aliat apreciat al NATO” și că „au fost implicați și de ajutor în încercarea de a porni un dialog aici, între Rusia și Ucraina”. John Kirby, secretarul de presă Departamentului Apărării al SUA, a adăugat că se fac eforturi pentru a clarifica poziția Turciei. 

13-05-2022
20:45

Alți 41 de militari ruși suspectați că ar fi comis crime de război, investigați în Ucraina

Oamenii legii din Ucraina investighează alți 41 de militari ruși suspectați că ar fi comis crime de război în țară. Procurorul general Irina Venediktova a declarat că suspecții vor fi anchetați pentru o serie de infracțiuni, de la bombardarea infrastructurii civile la uciderea civililor, viol și jaf.

Suspecții vor răspunde în fața unei instanțe ucrainene, a adăugat Veneditkova.

Vineri, un soldat rus acuzat că a ucis un civil neînarmat de 62 de ani s-a prezentat în fața instanței de la Kiev. Este vorba de Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost adus în instanță pentru o audiere preliminară. Militarul riscă închisoarea pe viață, fiind acuzat de crime de război și omor premeditat.

Venediktova a mai anunțat că audierile preliminare pentru încă doi suspecți vor avea loc săptămâna viitoare.

13-05-2022
20:41

Rusia ar putea anexa și o parte din Georgia

Liderul regiunii separatiste Osetia de Sud, oficial parte a Georgiei, a anunțat prganizarea unui referendum pentru a deveni parte a Rusiei.

O declarație a biroului lui Anatoli Bibilov arată că este „aspirația istorică” a poporului său de a se uni cu Rusia, iar votul va avea loc pe 17 iulie.

Moscova a recunoscut regiunea ca independentă, după un scurt război între Rusia și Georgia, în 2008, și a oferit sprijin financiar, cetățenie rusă pentru cetățenii săi și a amplasat acolo baze militare.

Georgia arată că Osetia de Sud este un teritoriu ocupat și a anunțat anterior că un referendum pentru aderarea la Rusia ar fi inacceptabil.

13-05-2022
18:54

Convorbire de o oră între miniștrii apărării din SUA și Rusia

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, au avut o convorbire telefonică vineri după amiază. Generalul Austin i-a cerut omologului său rus o încetare imediată a focului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că generalul Austin a subliniat importanța menținerii comunicării între cele două țări, după ce Moscova a părut neinteresată să discute cu SUA la încercările anterioare de a menține contactul.

Iar un oficial anonim de la Washington a declarat că tonul apelului, care a durat o oră, a fost „profesional”, dar nu a rezolvat nicio problemă specifică și nu a dus la schimbări în politica rusă, relatează agenția de presă Reuters, citată de BBC.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că SUA a inițiat apelul și a discutat „probleme de actualitate ale securității internaționale… inclusiv situația din Ucraina”.

13-05-2022
18:50

Ucraina va avea încă un milion de luptători, înarmați cu tehnica primită din Occident

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksei Reznikov, a declarat că țara sa intră într-o nouă etapă a războiului. Reznikov s-a angajat să înarmeze un milion de luptători cu noile arme și echipamente militare pe care SUA și alte țări occidentale le-au donat Ucrainei în ultimele două săptămâni.

Ministrul apărării de la Kiev a spus că la începutul războiului, „voluntarii au fost de mare ajutor” și datorită mobilității lor „au rezolvat rapid problemele extrem de presante”.

Reznikov a mai spus că, pentru a câștiga, Ucraina „trebuie să planifice resursele cu atenție și să evite greșelile” și investește în instalații de producție ucrainene pentru „a asigura stabilitatea și frecvența livrărilor”.

În declarația făcută pe Facebook, ministrul a mai spus că Ucraina s-a bazat pe ajutorul caritabil din partea cetățenilor, voluntarilor și organizațiilor civice pentru o proporție semnificativă a echipamentului său militar.

El a adăugat că, la sfârșitul lunii aprilie, Ministerul Apărării al Ucrainei se baza pe donații pentru 50% din vestele antiglonț folosite în luptă. Dar, începând cu 13 mai, Ucraina a reușit să-și mărească producția pentru a furniza 57% din vestele antiglonț ale forțelor armate, a încheiat el.

13-05-2022
18:45

Rusia a oprit furnizarea de energie electrică spre Finlanda

Rusia a suspendat exporturile de energie electrică către Finlanda, în urma tensiunilor în creștere legate de anunțul făcut de autoritățile de la Helsinki cu privire la planul său de aderare la NATO.

Dar RAO Nordic, o subsidiară a companiei ruse Inter RAO, a declarat că neplata a stat la baza deciziei sale de a opri furnizarea de energie electrică.

Compania a spus că nu a primit fonduri din 6 mai și a descris situația ca fiind „excepțională”, adăugând că este prima dată când se întâmplă „în peste 20 de ani din istoria noastră de tranzacționare”.

Compania nu a precizat dacă acest lucru s-a datorat impactului sancțiunilor, dar a adăugat: „sperăm că situația se va îmbunătăți în curând și comerțul cu energie electrică cu Rusia s-ar putea relua”.

Între timp, operatorul de rețea finlandez Fingrid a declarat că nu a anticipat nicio problemă cu aprovizionarea ca urmare a suspendării importurilor din Rusia. Operatorul a mai spus că va compensa deficitul prin generarea de mai multă energie pe plan intern și creșterea importurilor din Suedia.

13-05-2022
15:58

Rusia a dus două sisteme de rachete pe Insula Șerpilor

Spionajul militar al Ucrainei are date potrivit cărora Rusia a amplasat un sistem de rachete antiaeriene Panțir și unul de rachete sol-aer Tor-M2 pe Insula Șerpilor, prin care își poate asigura securitatea pe distanțe mici, a anunțat GUR.

Evident, șeful Direcției de Informații a Ministerului Apărării estimează că acesta este un obiectiv strategic pe care Rusia îl va folosi pentru a controla, în fapt, întreaga zone de nord-vest a Mării Negre. Și nu este o coincidență faptul că, din primele zile ale războiului, Rusia a capturat insula și a început să instaleze echipamentul necesar pentru a monitoriza spațiul aerian și maritim de lângă insulă. Și, prin asta, Rusia poate strânge informații de acuratețe mai mare despre ceea ce se întâmplă în regiune”, a spus Vadim Skibitski, reprezentant al GUR.

Potrivit acestuia, și relevanța ideologică a insulei este importantă, pentru că, după scufundarea navei „Moskva”, capacitatea Rusiei de a își organiza apărarea aeriană în zonă a fost redusă. Iar întrebat dacă Moscova își va crește prezența pe Insula Șerpilor cu sisteme S-300, el a spus că un astfel de plan ar putea fi pus în aplicare în viitor, dar deocamdată știm că au amplasat sistemele Panțir și Tor-M2”.

Skibitski nu a exclus nici posibilitatea ca Rusia să folosească Insula Șerpilor pentru viitoare posibile ostilități în Transnistria.

Monitorizăm ce se întâmplă în așa-numita Republică Moldovenească Transnistreană. Al doilea lucru care indică faptul că amenințarea unei posibile extinderi a conflictului din teritoriul Transnistriei este prezența formațiunilor armate ilegale de cazaci, precum și prezența constantă a trupelor ruse, care poate fi întărită pe cale aeriană. Pentru a-și asigura acest coridor aerian, Rusia ar putea folosi sistemele de rachete amplasate pe Insula Șerpilor”, a mai spus Skibitski.

13-05-2022
15:42

Zelenski, dispus să discute cu Putin doar direct, fără intermediari

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat la Rai 1 că este dispus să discute cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, dar numai direct, fără niciun intermediar. 

Liderul de la Kiev a precizat că va vorbi doar cu Putin, și în termeni de dialog, nu de ultimatum.

Zelenski a adăugat că primul pas clar spre astfel de negocieri ar fi retragerea trupelor Rusiei din Ucraina. El a adăugat că, pe măsură ce cazuri de orori precum cele de la Bucea, Borodianka sau Mariupol vor apărea, toleranța sa pentru negocieri cu Rusia va scădea.

Reamintim că Ucraina și Rusia nu au mai avut negocieri față în față de pe 29 martie.

13-05-2022
14:31

Rusia expulzează zece diplomați români și unul bulgar

Rusia expulzează zece diplomați de la ambasada României la Moscova și un angajat al ambasadei Bulgariei, ca măsură de răspuns la deciziile similare luate anterior de cele două țări, a anunțat Ministerul de Externe al Federației Ruse vineri. 

Ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate, a fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei pe 13 mai, unde i s-a înmânat o notă a ministrului prin care zece angajați ai ambasadei României au fost declarați persona non grata”, se arată într-un anunț publicat pe pagina de internet a instituției.

Această măsură este un răspuns la decizia neprovocată luată de partea română pe 5 aprilie de a declara persona non grata zece diplomați de la ambasada Federației Ruse din București”, se mai precizează în comunicat.

MAE rus l-a invitat și pe ambasadorul Bulgariei, Atanas Krastin, pentru a-l anunța că un angajat al ambasadei va fi expulzat, tot ca răspuns la gestul similar al Sofiei.

13-05-2022
14:24

Moscova le-a recomandat rușilor să nu călătorească în Marea Britanie

Rusia le-a recomandat vineri cetețenilor săi să se „abțină” de la a călători în Marea Britanie şi a anunţat că a înăsprit condiţiile obţinerii unei vize ruseşti pentru britanici. Kremlinul a prezentat aceste măsuri ca pe o reacţie la acţiunile „inamicale” ale Londrei, potrivit The Moscow Times.

Ministerul de Externe al Federației Ruse a acuzat, într-o declarație făcută vineri, că ambasada Marii Britanii la Moscova acordă prioritate cererilor pentru refugiați ucraineni, în defavoarea celor ale rușilor, ceea ce produce mari întârzieri în procesul de acordare a vizelor.

De asemenea, mulți ruși nu mai au bani să își plătească taxele consulare, în condițiile în care sistemul bancar din Rusia a fost în mare parte deconectat de la sistemul financiar global în urma invaziei din Ucraina.

13-05-2022
12:56

Convorbire telefonică Putin - Scholz. Liderul de la Kremlin acuză Ucraina că blochează negocierile de pace

După mai multe săptămâni, între liderul de la Kremlin și cancelarul german Olaf Scholz a avut o loc o nouă rundă de discuții la telefon.

Cei doi oficiali au abordat mai multe teme. O parte dintre acestea au fost expuse de oficialul german pe contul de Twitter.

În ceea ce-l privește, preşedintele rus Putin a insistat în privinţa ”ideologiei naziste” a forţelor cu care Rusia se luptă în Ucraina, în timp ce şeful guvernului german a atras atenţia asupra responsabilităţii guvernului rus în aprovizionarea alimentară mondială.

De asemenea, Putin a acuzat încă o dată Kievul că este cauza blocajului negocierilor de pace.

La finalul discuției, cancelarul german a anunțat pe Twitter că a avut un apel telefonic consistent cu Vladimir Putin. Acesta a enumerat 3 idei din convorbirea telefonică de vineri:

”Trebuie să existe o încetare a focului în Ucraina cât mai curând posibil.

Afirmația că naziștii conduc acolo este falsă.

Am subliniat responsabilitatea Rusiei pentru situația alimentară globală”.

13-05-2022
09:37

Rusia lovește cu rachete rafinăria de petrol de la Kremenciuk, centrul Ucrainei

Forțele ruse au atacat o rafinărie de petrol din orașul industrial Kremenciuk, situat în centrul Ucrainei, distrugându-i capacitatea de producție și rezervoarele de combustibil, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de BBC.

Kremlinul a mai anunțat că forțele sale au doborât o aeronavă ucraineană Su-27 în regiunea Harkov.

Anunțul rușilor vine la o zi după ce Ucraina a spus că forțele sale au recucerit mai multe localități la nord și nord-est de Harkov, împingând armata rusă înapoi spre graniță.

13-05-2022
08:40

UE anunță un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Șeful politicii externe din Uniunea Europeană, Josep Borrell, a promis Ucrainei un sprijin militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de euro.

Borrell a spus că ajutorul va fi pentru arme grele, cum ar fi tancurile și artileria și va duce sprijinul blocului comunitar pentru statul agresat la aproximativ 2 miliarde de euro, de la debutul invaziei.

Oficialul UE a mai spus că este încrezător că se poate ajunge la un acord în zilele următoare pentru un embargo asupra petrolului rusesc.

”Sunt sigur că vom avea un acord. Avem nevoie de el și îl vom avea. Trebuie să scăpăm de dependența petrolului din Rusia”, a spus Borrell, citat de Sky News.

13-05-2022
07:54

Summitul G7 din Germania: războiul din Ucraina și securitatea alimentară, în centrul discuțiilor

Miniștrii de externe ai țărilor membre în grupul G7 se vor întâlni vineri în Germania. În centrul discuțiilor vor fi războiul din Ucraina și criza alimentară pe care conflictul îl provoacă.

Ucraina este unul dintre marii exportatori mondiali de cereale, cum ar fi grâul și uleiul de floarea soarelui. Invazia rusă din Ucraina a afectat însă transportul de mărfuri pe Marea Neagră, o rută majoră pentru cereale şi alte mărfuri.

”În portul ucrainean Odesa sunt blocate în acest moment 25 de milioane de tone de cereale, adică mâncare pentru milioane de oameni din lume care au nevoie urgentă de ea, mai ales în ţările africane şi din Orientul Mijlociu”, a declarat presei ministrul de externe german Annalena Baerbock.

Participanţii la reuniune vor transmite un mesaj către Republica Moldova, țară învecinată cu Ucraina care se confruntă cu o serie de incidente care au avut loc în ultimele săptămâni în Transnistria implicând separatişti proruşi, notează Sky News.

13-05-2022
07:46

Imagini satelitare cu o navă rusă scufundată lângă Insula Șerpilor

În mediul online au apărut imagini filmate din satelit care arată o navă militară rusă scufundată lângă insula Zmiinyi (Insula Șerpilor), zonă care a fost capturată de Rusia la începutul războiului.

Imaginile publicate de Maxar Technologies arată consecințele a ceea ce ar putea reprezenta posibile atacuri cu rachete dinspre Ucraina asupra unei nave de rusești de clasă Serna.

13-05-2022
07:40

Primul soldat rus judecat pentru crime de război. Cine este și acuzații i se aduc

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că un soldat rus va fi judecat pentru uciderea unui bărbat de 62 de ani, în regiunea Sumî.

Vorbim de primul militar rus judecat pentru crime de război de la debutul invaziei în Ucraina.

Sergentul Vadim Shishimarin este acuzat că l-a împușcat pe bătrân în cap prin geamul deschis al unei mașini în satul Chupakhivka, din nord-est.

Acesta riscă închisoare pe viață sub pedepsele prevăzute în secțiunea codului penal ucrainean care abordează legile și tratatele războiului.

Avocatul său, Victor Ovsianikov, a spus că dovezile împotriva soldatului sunt solide, iar decizia finală va fi luată de instanța de la Kiev, relatează BBC.

Biroul procurorului general al Ucrainei Irina Venediktova a anunțat că analizează peste 10.700 de potențiale crime de război care implică peste 600 de suspecți.

13-05-2022
04:38

Şase milioane de refugiaţi ucraineni în străinătate

Mai mult de 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei de către armata rusă pe 24 februarie, a indicat joi Înaltul comisariat pentru refugiaţi (HCR) la Geneva.

Începând cu 11 mai, 6.029.705 de ucraineni şi-au căutat refugiu mai întâi în ţările vecine, înainte de a-şi continua drumul, potrivit site-ului dedicat UNHCR. Polonia găzduieşte de departe cel mai mare număr de refugiaţi (3.272.943 la 11 mai). Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care pot fi mobilizaţi neavând permisiunea de a pleca. Fluxul zilnic de refugiaţi s-a redus considerabil de la izbucnirea ostilităţilor.

În martie, aproape 3,4 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor, adesea în grabă şi cu foarte puţine lucruri personale.

În aprilie, puţin peste 1,5 milioane au ales să fugă de lupte şi violenţe.

De la începutul lunii mai, aproape 493.000 de ucraineni au trecut graniţa pentru a găsi refugiu în altă parte. Potrivit estimărilor ONU publicate la sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 8,3 milioane de oameni ar putea fugi în acest an.

Pe lângă aceşti refugiaţi, există aproximativ opt milioane de persoane strămutate în interior, conform unui bilanţ de la începutul lunii mai realizat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Înainte de invazia rusă, Ucraina avea o populaţie de 37 de milioane de oameni în zonele aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea (Sud), anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile de est controlate de separatiştii pro-ruşi.

Potrivit UNHCR, puţin peste 1,6 milioane de ucraineni s-au întors în ţară, uneori temporar sau pentru a se reinstala acolo unde luptele s-au încheiat, în special în jurul capitalei Kiev. Cu aproape 896.000 de refugiaţi, România, Ungaria (583.000) şi Moldova (460.000) sunt, de asemenea, destinaţii principale pentru cei care fug din Ucraina înainte de a continua adesea spre vest. Peste 785.000 de ucraineni au trecut, de asemenea, în Rusia, potrivit cifrelor UNHCR.

13-05-2022
03:57

Washingtonul acuză Moscova că a trasferat "cu forţa" în Rusia "mai multe mii" de ucraineni

Statele Unite au acuzat armata rusă că a transferat “cu forţa” în Rusia “mai multe mii” de ucraineni de la debutul războiului la finalul lui februarie prin “lagăre de filtrare” unde au fost supuşi unui tratament “brutal”.

Kievul a avansat un număr de 1,2 milioane de persoane deportate de Moscova în Rusia. Autorităţile ucrainene denunţă de asemenea existenţa unor “lagăre de filtrare” ruse , adesea în teritoriile controlate de Rusia în estul Ucrainei, pe unde trec aceşti “deportaţi”. 

“Statele Unite estimează că forţele ruse au transferat cel puţin câteva mii de ucraineni prin aceste ‘lagăre de filtrare’ şi au evacuat cel puţin alte câteva mii în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia, adesea fără a spune evacuaţilor care este destinaţia lor finală”, a declarat ambasadorul american la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.

“Fie numai de la Mariupol”, un oraş-port strategic controlat acum practic de Rusia, „estimăm că forţele ruse au strămutat cu forţa câteva mii de civili pe teritoriul rus”, a adăugat el într-un discurs rostit la Viena, potrivit transcrierii publicate de Departamentul de Stat al SUA.

Diplomatul a evocat mărturii despre “interogatorii brutale” şi “tortură” în aceste “lagăre de filtrare”, menite să vizeze orice persoană cu “cea mai mică loialitate faţă de Ucraina”. 

“Multe relatări dovedesc confiscarea telefoanelor mobile ale deţinuţilor”, chiar a paşapoartelor acestora, “parole obţinute sub constrângere, reţele sociale şi mesagerii verificate amănunţit în căutarea oricărui semn de opoziţie faţă de războiul barbar purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a detaliat el.

“Potrivit acestor informaţii, cei care sunt consideraţi pro-Ucraina sunt transferaţi în aşa-zisa ‘Republică Populară Doneţk’, controlată de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, “unde se confruntă cu o soartă sinistră”, a denunţat ambasadorul Carpenter. 

“Aceste acte constituie crime de război”, a protestat el. “Rusia ştie bine” că astfel de “deplasări forţate” sunt “contrare dreptului umanitar internaţional”, a insistat el. 

Potrivit unui responsabil al guvernului ucrainean, Liudmila Denisova, “mai mult de 1,19 milioane” de ucraineni, inclusiv “mai mult de 200.000 de copii, au fost deportaţi în Federaţia Rusă”.

13-05-2022
03:39

O navă a ruşilor de suport logistic, în flăcări după un atac al ucrainenilor în zona Insulei Şerpilor

O navă a ruşilor de suport logistic, Vsevolod Bobrov, este tractată către Sevastopol din zona Insulei Şerpilor, după ce a fost cuprinsă de flăcări în urma unui atac al ucrainenilor.

Anunţul a fost făcut pe Telegram de Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale din Odesa.

“Ca urmare a acţiunilor marinei noastre, nava logistică Vsevolod Bobrov, una dintre cele mai noi din flota Rusiei, a luat foc. Sunt informaţii că nava este tractată către Sevastopol”, a precizat Bratciuk.

El a menţionat că informaţiile încă trebuie să fie clarificate, însă “faptul că nava a suferit o muşcătură de şarpe în zona Insulei Şerpilor este adevărat”.

Conform şefului Institutului de Studii Strategice Marea Neagră, Andri Klimenko, nava a fost atacată noaptea trecută.

În timp ce situația de pe front este staționară, cu câteva mici victorii de fiecare parte, la nivel diplomatic lucrurile au fost mult mai agitate.

Kievul anunță că a încheiat prima fază a războiului cu victorie

Hanna Maliar, ministru adjunct al apărării, spune că Ucraina a câştigat prima fază a războiului. „În prima fază, Forțele Armate ale Ucrainei au aplicat o lovitură absolută inamicului, astfel că aceasta s-a încheiat cu victoria Ucrainei, pentru că trupele ruse nu au reușit să-şi atingă obiectivele cheie”. Maliar a adăugat că ruşii n-au reuşit să-şi atingă obiectivul de a cuceri Kievul, şi au abandonat planurile pentru această operaţiune, iar tactica de dominare folosită de ruşi le-a produs piederi majore.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Moscova se opune acum și aderării Ucrainei la UE, după ce anterior părea să nu aibă nimic împotrivă. Dmitri Polianski, prim-adjunct al Reprezentantului Permanent al Federației Ruse pe lângă Organizația Națiunilor Unite, a declarat, cu ocazia unei reuniuni a ONU, că „poziția Rusiei cu privire la dorința Kievului de a adera la UE s-a schimbat. Acum este similară cu poziția privind intrarea Ucrainei în NATO”.

Dmitri Polianski a mai spus și că Rusia nu mai vrea să pună capăt războiului în acest moment: „Fără demilitarizare și denazificare, pacea în Ucraina nu poate fi atinsă”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT

Iar fostul președinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a avertizat Occidentul că sprijinul său militar tot mai mare pentru Ucraina riscă să declanșeze un conflict între Rusia și NATO și că un astfel de conflict implică întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear deplin.

Ar fi un scenariu catastrofal pentru toată lumea. În contextul războiului proxy declanșat de țările occidentale cu Rusia, vreau să articulez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toți oamenii rezonabili. Alimentarea Ucrainei cu arme, pregătirea trupelor sale de către țările NATO pentru a folosi echipamentele occidentale, trimiterea de mercenari și desfășurarea de exerciții de către țările Alianței din apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, a scris Medvedev pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Probleme în Crimeea

Potrivit unui raport prezentat de Comisarul pentru Drepturile Omului al Radei Supreme a Ucrainei, Liudmila Denisova, mișcările de gherilă contra invadatorilor ruși și-au intensificat activitatea în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia în 2014. Aceasta a mai spus că rușii au început să-și mute în masă familiile din Crimeea.

După două luni și jumătate de război, Kremlinul a început să realizeze că starea de spirit a rezidenților din Crimeea se schimbă. Locuitorii peninsulei așteaptă să fie eliberați (…). Mișcările de gherilă contra rașiștilor s-au intensificat în Crimeea”, a spus Denisova, care a explicat că manifestările gherilelor variază de la spargerea unor cauciucuri ale susținătorilor ocupației și răspândirea de manifeste până la avertizarea rudelor celor care luptă pentru Rusia contra Ucrainei despre o pedeapsă iminentă.

ADVERTISEMENT

Soldați ruși, aveți grijă, suntem deja aici. Crimeea este Ucraina”, scria pe un manifest.