News

Război în Ucraina, ziua 80. Partidele pro-ruse, interzise prin lege pe teritoriul ucrainean. Serghei Lavrov, noi acuzaţii dure pentru Occident

Vineri au avut loc două convorbiri cruciale: SUA-Rusia, la nivel de miniștri ai apărării, și Putin-Scholz. Fără prea mari rezultate, în ziua în care primul militar rus a fost judecat pentru crime de război.
14.05.2022 | 08:00
Razboi in Ucraina ziua 80 Partidele proruse interzise prin lege pe teritoriul ucrainean Serghei Lavrov noi acuzatii dure pentru Occident
Război în Ucraina, ziua 80. Două convorbiri cruciale cu Rusia, ale SUA și Germaniei. Cum ar fi dispus Zelenski să vorbească cu Putin
ADVERTISEMENT
14-05-2022
18:42

Partidele pro-ruse, interzise în Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat legea care interzice partidele pro-ruse în Ucraina.

„Președintele Ucrainei a semnat o lege care interzice partidele politice pro-ruse”, a anunţat, pe Telegram, reprezentantul Radei Supreme la Curtea Constituțională, Olga Sovgirya,

Legea intră în vigoare în ziua următoare datei publicării.

14-05-2022
17:27

Turcii vor evacuarea pe mare a combatanţilor din Azovstal

Turcii s-au oferit să transporte pe mare răniţi de la Azovstal, conform purtătorului de cuvânt al regimului de la Ankara. Varianta a fost discutată de preşedinţii Recep Erdogan şi Volodimir Zelenski.

Combatanţii de la uzina Azovstal ar urma să fie duşi pe uscat în portul Berdiansk, iar apoi transportaţi cu o navă în Istanbul.

“Dacă se poate face în acest fel, suntem fericiţi să o facem. Nava noastră este pregătită să plece şi să aducă soldaţii răniţi şi alţi civili în Turcia”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ucraina şi Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei asemenea evacuări. 

14-05-2022
15:35

Ruşii s-au retras din Harkov

Trupele ruse s-au retras din Harkov, conform primarului oraşului.

“Ruşii bombardau în mod constant Harkovul pentru că stăteau foarte aproape de oraş. Şi, datorită eforturilor de apărare teritorială a Harkovului şi ale Forţelor Armate ucrainene, ruşii s-au retras departe de zona oraşului în direcţia graniţei cu Rusia.

Acum este linişte la Harkov şi oamenii se întorc treptat în oraş. Oferim aprovizionare cu apă, gaz şi electricitate tuturor cetăţenilor. Cu toate acestea, din păcate, multe clădiri rezidenţiale sunt distruse”, a declarat edilul Ihor Terekhov.

Între timp, ţările din G7 au anunţat că nu vor recunoaşte graniţele trasate de Putin în Ucraina. Mai multe detalii AICI.

14-05-2022
14:23

Serghei Lavrov acuză Occidentul de război hibrid contra Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat din nou Occidentul de rusofobie şi de faptul că poartă un “război hibrid” contra Federaţiei Ruse

“Occidentul colectiv a declarat un război hibrid total împotriva noastră și este dificil de prezis cât timp va dura totul, dar este clar că toată lumea, fără excepție, va simți consecințele”, a adăugat ministrul rus de externe.

Lavrov a mai spus şi  că Rusia face totul “pentru a evita o confruntare directă”. “Dar, din moment ce provocarea a fost lansată, noi, bineînțeles, o acceptăm. Nu suntem străini de sancțiuni, într-o formă sau alta au fost aproape întotdeauna”, a spus ministrul lui Putin.

El a mai spus şi că  personalități culturale rusești, artiști, sportivi, oameni de știință, oameni de afaceri, precum și cetățeni obișnuiți din Rusia sunt persecutaţi în Occident.

14-05-2022
12:43

Convorbire "fără escaladări" între Putin şi Niinisto

Saul Niinisto, preşedintele Finlandei, l-a informat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că ţara nordică va decide “în următoarele zile” să solicite aderarea la NATO.

„Conversația a fost directă și s-a desfășurat fără escaladări. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat Niinistö, citat în comunicat.

Prin aderarea la NATO, Finlanda „își consolidează propria securitate și își asumă responsabilitatea”, a mai precizat preşedinţia Finlandei, afirmând şi că statul nordic „dorește să se ocupe de chestiunile practice care decurg din calitatea de vecin al Rusiei într-un mod corect și profesionist”.

Pe de altă parte, Kremlinul a transmis un comunicat în care spune că Vladimir Putin a calificat drept o “greşeală” intenţia Finlandei de a adera la NATO.

 
“Vladimir Putin a subliniat că sfârşitul politicii tradiţionale de neutralitate militară ar fi o greşeală, întrucât nu există nicio ameninţare la adresa securităţii Finlandei. O astfel de schimbare a direcţiei politice a ţării poate avea un impact negativ asupra relaţiilor ruso-finlandeze, care s-au dezvoltat de ani de zile în spiritul bunei vecinătăţi şi al cooperării între parteneri, fiind reciproc avantajoase”, spune Kremlinul.

14-05-2022
09:59

Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea

Ministrul Bogdan Aurescu a anunat oficial că Ambasada României la Kiev a fost redeschisă. Aceasta îşi suspendase activitatea în luna februarie.

„Mă bucur să anunț că începând de astăzi Ambasada României la Kiev și-a reluat activitatea. România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate!”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

14-05-2022
08:02

Şeful serviciilor secrete ucrainene spune că Putin ar avea cancer

Putin ar fi grav bolnav, susţine Kyrylo Budanov, șeful serviciilor secrete ucrainene, care sugerează că acesta ar putea avea cancer şi ar urma să fie înlăturat de la conducerea Rusiei.

Budanov a apreciat şi că războiul din Ucraina va fi gata până la finalul anului. Mai multe detalii AICI.

14-05-2022
06:13

Ucraina a recâştigat peste 1.000 de localităţi de la forţele ruse, susține Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a recâştigat vineri controlul asupra a şase localităţi ocupate de forţele ruse şi asupra a 1.015 de la începutul conflictului, în februarie.

„Continuăm să reconstituim teritoriile libere ale Ucrainei. Până astăzi, 1.015 localităţi au fost eliberate, adică încă şase în ultimele 24 de ore”, a spus el președintele ucrainean în obişnuitul său discurs zilnic. 

„Desigur, ne amintim fiecare oraş şi fiecare comunitate care este încă sub ocupaţie. Herson, Melitopol, Berdyansk, Enerhodar, Mariupol şi toate oraşele din Donbas”, a pai precizat liderul de la Kiev, care a subliniat faptul că „eliberarea treptată a regiunii Harkov” demonstrează că Ucraina „nu va lăsa pe nimeni în mâinile inamicului”.

Acesta a precizat că armata rusă a pierdut 27.000 de militari de la începutul conflictului, mulți dintre aceștia tineri recruți, și că în ceea ce privește pierderile de tehnică militară, acestea se ridică la 3.000 de tancuri, vehicule blindate de infanterie, drone și elicoptere.

„Bărbaţii şi femeile din Ucraina îşi dau viaţa pentru ca toată lumea să poată trăi în libertate. Subliniez: toată lumea, mai ales în acele ţări care îşi găsesc timp să polemizeze în loc să investească cît de mult posibil în ajutoare. Este necesară o mai mare presiune asupra Rusiei”, a mai spus Zelenski.

Președintele ucrainean a mai afirmat că nimeni nu poate estima cât va dura războiul, însă a precizat că ucrainenii acționează pentru a-l scurta, dar că acest lucru nu depinde doar de poporul ucrainean. care a făcut maximum posibil, ci şi de statele partenere.

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că este dispus să discute cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, dar numai direct, fără niciun intermediar, și în termeni de dialog, nu de ultimatum.

Ucraina pregătește 1.000.000 de luptători

El a adăugat că primul pas clar spre astfel de negocieri ar fi retragerea trupelor Rusiei din Ucraina. Zelenski a adăugat că, pe măsură ce cazuri de orori precum cele de la Bucea, Borodianka sau Mariupol vor apărea, toleranța sa pentru negocieri cu Rusia va scădea.

ADVERTISEMENT

Între timp, ministrul apărării Oleksei Reznikov a anunțat că țara sa intră într-o nouă etapă a războiului. Reznikov s-a angajat să înarmeze un milion de luptători cu noile arme și echipamente militare pe care SUA și alte țări occidentale le-au donat Ucrainei în ultimele două săptămâni. El a relatat că la începutul războiului, „voluntarii au fost de mare ajutor” și datorită mobilității lor „au rezolvat rapid problemele extrem de presante”.

Reznikov a mai spus că Ucraina „trebuie să planifice resursele cu atenție și să evite greșelile” și investește în instalații de producție ucrainene pentru „a asigura stabilitatea și frecvența livrărilor” pentru a câștiga războiul. El a explicat că, la sfârșitul lunii aprilie, 50% din vestele antiglonț folosite în luptă erau din donații, dar începând cu 13 mai Ucraina a reușit să-și mărească producția pentru a furniza 57% din veste.

ADVERTISEMENT

Activitate diplomatică intensă

Tot vineri, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, au avut o convorbire telefonică de circa o oră. Generalul Austin i-a cerut omologului său rus o încetare imediată a focului și a subliniat importanța menținerii comunicării între cele două țări, după ce Moscova a părut neinteresată să discute cu SUA la încercările anterioare de a menține contactul.

Dar cel mai important eveniment diplomatic a fost convorbirea telefonică Putin – Scholz. Președintele rus a acuzat Ucraina că blochează negocierile de pace și a insistat asupra „ideologiei naziste” a forţelor cu care Rusia se luptă în Ucraina. Olaf Scholz a atras atenţia asupra responsabilităţii guvernului rus în aprovizionarea alimentară mondială.

ADVERTISEMENT

Trebuie să existe o încetare a focului în Ucraina cât mai curând posibil. Afirmația că naziștii conduc acolo este falsă. Am subliniat responsabilitatea Rusiei pentru situația alimentară globală”, a scris Scholz după convorbire.

Primul soldat rus judecat pentru crime de război. Cine este și acuzații i se aduc

Irina Venediktova, procuror general al Ucrainei, a anunțat că un militar rus va fi judecat pentru uciderea unui bărbat de 62 de ani, în regiunea Sumî. Sergentul Vadim Șișimarin e acuzat că l-a împușcat pe bătrân în cap prin geamul deschis al unei mașini. El riscă închisoarea pe viață. Avocatul său, Victor Ovsianikov, a spus că dovezile împotriva soldatului sunt solide, iar decizia finală va fi luată de instanța de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Dar biroul procurorului general al Ucrainei a anunțat că analizează alte peste 10.700 de potențiale crime de război, care implică peste 600 de suspecți și că 41 de militari ruși suspectați că ar fi comis crime de război sunt deja investigați. Venediktova a precizat că audierile preliminare pentru încă doi suspecți vor avea loc săptămâna viitoare.

Numărul refugiaților ucraineni din străinătate a trecut de șase milioane

Peste 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, a anunțat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (HCR). Cifra exactă este de 6.029.705 de ucraineni care şi-au căutat refugiu, întâi în ţările vecine, apoi mai departe. Polonia găzduieşte 3.272.943 de refugiați, dintre care femeile şi copiii reprezintă 90%.

Pe lângă refugiaţii în străinătate, mai sunt circa opt milioane de persoane strămutate în interiorul țării, conform bilanţului de la începutul lunii mai al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). UNHCR mai spune că puţin peste 1,6 milioane de ucraineni s-au întors în ţară, temporar sau pentru a se reinstala acolo unde luptele s-au încheiat, mai ales în jurul capitalei Kiev. România, cu aproape 896.000 de refugiaţi, Ungaria, cu 583.000 şi Moldova, cu 460.000 sunt printre principalele destinaţii principale pentru cei ce fug de război, și peste 785.000 de ucraineni au trecut în Rusia.

Și, în fine, Rusia a suspendat exporturile de curent electric spre Finlanda, în contextul tensiunilor legate de intenția autorităților de la Helsinki de a adera la NATO.

ADVERTISEMENT