News

Război în Ucraina, ziua 83. Rusia a trimis rachete la granița cu Finlanda. Armata lui Putin a preluat controlul în Mariupol. Morți și răniți în urma atacurilor de la nord de Kiev. Update

Război în Ucraina, ziua 83. Rușii au anunțat o încetare a focului la Azovstal, pentru evacuarea răniților. La nivel european, un alt stat, Suedia, a cerut oficial aderarea la NATO.
17.05.2022 | 09:30
Razboi in Ucraina ziua 83 Rusia a trimis rachete la granita cu Finlanda Armata lui Putin a preluat controlul in Mariupol Morti si raniti in urma atacurilor de la nord de Kiev Update
Război în Ucraina, ziua 83. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
17-05-2022
19:42

Peste 6 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului. Câți au pătruns în România

Conform celui mai recent bilanț al Organizației Națiunilor Unite (ONU), aproape 13 milioane de oameni au fugit din casele lor din Ucraina de la începutul conflictului.

Din acest total, peste 6 milioane au plecat în țările vecine, iar restul de 6,5 milioane de oameni s-au mutat în interiorul țării afectate de război.

Datele ONU, citate de BBC, indică faptul că, din 24 februarie până pe 16 mai, 6,2 milioane de oameni au părăsit Ucraina. Iată țările în care au intrat cei mai mulți:

  • Polonia 3.376.992
  • România 919.574
  • Rusia 850.534
  • Ungaria 610.076
  • Moldova 464.294
  • Slovacia 424.027
  • Belarus 27.308
17-05-2022
17:41

Convorbire telefonică Zelenski - Macron. Liderul de la Elysee promite un nou ajutor militar

Într-o postare pe pagina sa de Twitter, Volodimir Zelenski a anunțat că a avut o discuție telefonică ”lungă și fructuoasă” cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Aceștia au discutat despre stadiul conflictului și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar și despre aplicația Ucrainei la statutul de țară candidată la aderarea în UE.

”Am încheiat o convorbire telefonică lungă și fructuoasă cu Emmanuel Macron. I-am spus despre cursul ostilităților, despre operațiunea de salvare a soldaților de la Azovstal și despre perspectivele procesului de negocieri. Am ridicat problema furnizării de combustibil către Ucraina.

De asemenea, am discutat de sprijinul de apărare oferit de Franța, despre pregătirea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni și despre posibile căi de export pentru produsele agricole din Ucraina. Am avut o discuție substanțială despre aplicația noastră la statutul de țară candidată la aderarea în UE”, a scris Volodimir Zelenski luni pe Twitter.

De cealaltă parte, palatul Elysee anunță că Macron i-a promis președintelui ucrainean că livrările franceze de arme către Ucraina se vor intensifica în zilele următoare.

17-05-2022
16:08

Putin avertizează cu privire la ”consecințe ireversibile” pentru Europa dacă statele UE vor interzice petrolul rusesc

În ultimele săptămâni, liderii statelor membre UE au afirmat că blocul comunitar se apropie de o nouă serie de sancțiuni care ar include o anumită formă de embargo asupra petrolului rusesc.

Vorbind despre aceste subiecte, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat marţi că pentru unele ţări europene este imposibil să renunţe rapid la petrolul rusesc.

”Evident, unele state din UE, în a căror balanţă energetică ponderea hidrocarburilor ruseşti este deosebit de ridicată, nu vor putea să facă asta multă vreme, să renunţe la petrolul nostru”, a spus Putin la o şedinţă televizată cu managerii companiilor petroliere şi oficiali guvernamentali de la Moscova, notează Sky News.

Liderul rus a mai spus că sancţiunile occidentale şi un eventual embargou asupra petrolului rusesc au provocat creşterea globală a preţului ţiţeiului.

Putin a avertizat că Europa ar putea să se confrunte cu ”cele mai mari costuri ale energiei din lume” dacă astfel de propuneri devin realitate. El a mai spus că embargoul asupra petrolului rusesc ar avea ”consecințe ireversibile pentru o parte semnificativă a industriei europene”.

17-05-2022
14:31

Aproximativ 76 de explozii au avut loc în regiunea Sumî. Cel puţin 5 persoane au fost rănite

Guvernatorul administraţiei militare regionale Sumî, Dmitro Zhivitski a declarat că aproximativ 76 de explozii s-au produs în regiune marţi, mai multe clădiri, inclusiv o grădiniţă şi o biserică fiind avariate în urma bombardamentelor organizate de forţele ruse. Cel puţin 5 persoane au fost rănite, relatează The Kiev Independent.

Regiunea Sumî a fost ţinta bombardamentelor ruseşti încă de marţi dimineaţa, a mai spus el pe contul de Telegram. Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au ”distrus rezervele inamice” care finalizau exerciţii de luptă în centrele de antrenament din zona Ohtîrka.

17-05-2022
14:20

Lavrov: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ”nu reprezintă nicio diferenţă”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că NATO ”ţine cont de teritoriile Finlandei şi Suediei în cadrul planurilor sale militare de extindere spre est” de ani de zile şi, prin urmare, aderarea celor două ţări la alianţă ”nu reprezintă nicio diferenţă”.

”Finlanda, Suedia şi alte ţări neutre participă de ani de zile la exerciţiile militare ale NATO. NATO a luat în considerare teritoriile lor în planificarea extinderii sale spre est”, a declarat Serghei Lavrov.

”În acest context, se pare că nu mai reprezintă nicio diferenţă (în legătură cu integrarea lor în NATO)”, a adăugat ministrul rus de Externe.

Vorbind în cadrul unei conferinţe educaţionale organizată de societatea rusă Znanie (”Cunoaştere”) la Moscova, Lavrov a subliniat că Rusia nu înţelege de ce Finlanda şi Suedia ar trebui să îşi facă griji în privinţa securităţii lor.

”Din acest motiv, vedem decizia lor, pe care Washington şi NATO au încercat cu siguranţă să o influenţeze, ca pe o mişcare geopolitică în contextul izolării Rusiei şi al implementării planurilor NATO de a-şi extinde activităţile în regiunea arctică”, a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

”De altfel, preşedintele finlandez şi ambasadorii finlandezi de pretutindeni au spus că nu văd ameninţări din partea Rusiei. Aderarea la NATO provine din schimbările în situaţia de securitate din Europa. Dar nu există nicio logică în acest sens”, a precizat el.

De aceea, Rusia va observa modul în care NATO foloseşte teritoriile Finlandei şi Suediei şi ”va trage propriile concluzii”, a dat asigurări Lavrov.

17-05-2022
12:41

Cel puţin 8 morţi şi 12 răniţi în urma unui atac aerian al forţelor ruse asupra satului Desna din regiunea Cernihiv

Cel puţin 8 persoane au murit şi alte 12 persoane au fost rănite după ce Rusia a lansat un atac cu rachete asupra satului Desna din regiunea Cernihiv, nordul Ucrainei, a anunţat serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei.

Guvernatorul regional, Viacheslav Chaus, a declarat că Rusia a lansat patru rachete în jurul orei 5 dimineaţa, ora locală. Două dintre rachete au vizat clădirile din sat, a mai spus el.

”Dimineaţa, inamicul (n.r. trupele ruse) a tras cu rachete în satul Desna. (…) Potrivit informaţiilor preliminare, atacul s-a soldat cu morţi şi mulţi răniţi”, a mai afirmat oficialul ucrainean

17-05-2022
10:46

Cei 265 de combatanţi ucraineni de la Azovstal au capitulat şi s-au declarat prizonieri. Anunțul a fost făcut de Rusia

Cei aproximativ 265 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene la Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri, anunţă Ministerul rus al Apărării.

”În ultimele 24 de ore, 265 de combatanţi au depus armele şi s-au declarat prizonieri, inclusiv 51 grav răniţi”, a transmis într-un comunicat privind situaţia ofensivei ruse în Ucraina ministerul rus al Apărării.

”Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt trimişi la un spital în Novoazovsk, în teritoriul separatist prorus”, precizează ministerul.

Adjunctul ministrului ucranean al Apărării Ganna Malyar anunţa evacuarea acestor combatanţi.

Ei urmează să fie repatriaţi în teritoriul aflat sub controlul Ucrainei ”în cadrul unei proceduri de schimb” de prizonieri, preciza Ganna Malya.

17-05-2022
10:10

Rusia a trimis rachete balistice Iskander la granița cu Finlanda

Rusia a început să trimită rachete balistice spre granița cu Finlanda. Totul vine ca urmare a candidaturii acestei națiuni la NATO. Între timp au apărut mai multe clipuri video rețelele de socializare.

În imagini se văd rachete mobile Iskander în timp ce erau transportate spre linia de demarcație. În tot acest timp, Putin pare din ce în ce mai îngrijorat de planurile finlandezilor, notează presa internaţională. 

17-05-2022
09:01

”Morţi şi mulţi răniţi” în atacuri ruse la nord de Kiev

Autorităţile ucrainene anunţă atacuri ruse cu rachetă vizând satul Desna, în regiunea Cernihiv, care ar fi cauzat pierderi grele, potrivit şefului Administraţiei Militare.

Ruşii ”au tras rachete vizând satul Desna în această (marţi) dimineaţa. Sunt morţi şi numeroşi răniţi”, anunţă într-o postare pe Telegram Viaceslav Şaus.

Acest atac are loc departe de linia frontului, în Donbas (est).

Desna se află la aproximativ 80 de kilometri de frontiera cu Belarusul, la nord de Kiev.

Presa ucraineană scrie că aceste atacuri ruse cu rachete şi artilerie s-au intensificat, recent, în mai multe zone de frontieră.

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că, în regiunea Sumî (nord-est), Rusia a tras cu artileria în zori de cealaltă parte a frontierei.

Şeful Administraţiei Militare din Sumî a anunţat că grupuri de sabotaj şi de recunoaştere ruseşti au încercat să traverseze frontiera.

”A avut loc o bătălie foarte serioasă. S-au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi armament uşor”, a precizat el într-o postare pe Telegram.

17-05-2022
06:31

Ce spune secretarul general adjunct al NATO despre starea de sănătate a lui Putin

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a transmis că Alianța nu are informații despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin, după ce au apărut zvonuri că ar suferi de cancer și că chiar a trecut printr-o intervenție chirurgicală.

”Nu avem informaţii cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Putin. Evident, am ascultat şi noi ceea ce a declarat unul din şefii serviciilor de informaţii ucrainene, nu avem astfel de informaţii la nivel de NATO”, a declarat Geoană, luni, la Digi 24.

De asemenea, reprezentantul NATO a mai precizat că, la nivel militar, între America și Rusia sunt ”căi de comunicare directe”, pentru a evita escaladarea ”accidentelor sau incidentelor.”

Întotdeauna între marile puteri nucleare a existat şi trebuie să existe dialog cu privire la stabilitatea strategică, iar faptul că între Statele Unite şi Federaţia Rusă, două mari puteri nucleare, există, chiar în aceste condiţii dificile, dialog la nivelul militar cel mai înalt este un indiciu al faptului că există, în pofida retoricii care este contraproductivă şi pe care o condamnăm, există în continuare un element de raţionalitate şi de responsabilitate. A fi mare putere nucleară nu înseamnă să vorbeşti la televizor despre ceea ce poţi să faci, ci să încerci să fii un actor credibil şi constructiv pentru pace şi stabilitate la nivel internaţional”, a mai precizat Mircea Geoană.

17-05-2022
03:44

Statul Major al Ucrainei anunță căderea oțelăriei Azovstal

Statul Major al Ucrainei a anunțat căderea oțelăriei Azovstal și a transmis că garnizoana din Mariupol și-a dus misiunea la bun sfârșit. De asemenea, Comandamentul Militar Suprem a dat ordin unităților staționate laAzovstal să îi salveze pe militarii blocați. Până acum, peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal. În jur de 53 sunt grav rănite. 

”Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor.

Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol.

53 de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, pentru îngrijiri medicale”, a transmis Statul Major al Ucrainei, într-un comunicat de presă.

Bombardamentele forțelor ruse au continuat și în debutul săptămânii pe teritoriul statului vecin. Zone vaste din sudul, centrul și nordul Ucrainei au fost lovite de rachete. S-au raportat și victime.

Război în Ucraina, ziua 83. Trupele ruse, îndepărtate de la Harkov

În debutul săptămânii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că ”operaţiunea specială” a armatei ruse este “în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea.

ADVERTISEMENT

”Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment. Însă cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea”, a spus Zelenski.

“Indiferent cât de creativi sunt ei în Herson şi Melitopol, indiferent cum îşi prezintă presupusa ‘putere’ în zonele ocupate dun Priazovia şi Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viaţa ucraineană încă vor fi acolo oricum”, a adăugat preşedintele ucrainean.

ADVERTISEMENT

Tot luni, liderul de la Kiev le-a trimis un mesaj de mulțumire soldaților ucraineni care au alungat trupele ruse din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

”Mulțumesc frumos! De la toți ucrainenii, de la toată lumea, de la mine și de la familia mea. Recunoștința mea nu are limite”, a transmis Zelenski, într-un videoclip postat pe Instagram, conform BBC.

ADVERTISEMENT

Forțele ucrainene au recucerit teritorii în zonele de nord-est în ultimele zile, împingându-i pe ruși din raza de artilerie a orașului, care a suferit săptămâni de bombardamente.

Armistițiu la Azovstal pentru evacuarea răniților, anunțat de Rusia

În cursul serii de luni, 16 mai, Kremlinul a anunțat că un armistiţiu a fost instituit la oțelăria Azovstal, ultimul bastion de rezistență ucraineană din orașul Mariupol, în vederea evacuării ucrainenilor răniți.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, armistiţiul este rezultatul negocierilor purtate chiar cu luptătorii ucraineni, fiind deschis un coridor umanitar prin care soldații ucraineni răniți sunt transferați către unitățile medicale din Novoazovsk.

Novoazovsk se află la circa 40 de kilometri de Mariupol, fiind într-un teritoriu controlat de forțele ruse și pro-ruse.

Suedia a anunțat oficial cererea de aderare la NATO. Turcia se opune

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunțat luni premierul suedez Magdalena Andersson. Anunțul vine la o zi de la decizia similară a Finlandei de a cere intrarea în alianța nord-atlantică.

Andersson s-a declarat încrezătoare că va exista sprijin în rândul poporului suedez pentru aderarea la NATO.

”Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei. Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a afirmat premierul Suediei.

Ulterior, guvernul de la Stockholm a anunțat că a decis să solicite aderarea la NATO, conform CNN:

”Evaluarea Guvernului este că apartenența la NATO este cea mai bună modalitate de a proteja securitatea Suediei în lumina mediului de securitate schimbat fundamental după invadarea Ucrainei de către Rusia”.

În paralel, Turcia se opune intrării în alianță a celor două state scandinave. Liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat într-o conferință de presă că țara sa nu va aproba cererile Finlandei și Suediei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice.

Acesta a catalogat Suedia drept un ”cuib” pentru organizații teroriste și a spus că în parlamentul de la Stockholm există teroriști.

Turcia acuză Suedia și Finlanda că oferă refugiu unor persoane pe care Ankara le cataloghează ca având legături cu organizații teroriste ca de exemplu Partidul Muncitorilor din Kurdistan și susținătorii clericului Fethullah Gulen care trăiește în Statele Unite.

ADVERTISEMENT