LIVE Actualizat 18-05-2022
19:18

Război în Ucraina, ziua 84. Aproape 1.300 de civili găsiți morți în zona Kiev de la debutul invaziei. Soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de război pledează vinovat

Război în Ucraina, ziua 84. După aproape trei luni de lupte sângeroase, orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, a căzut în mâinile rușilor. Luptătorii ucraineni de la uzina Azovstal s-au predat.
18.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 84 Aproape 1300 de civili gasiti morti in zona Kiev de la debutul invaziei Soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de razboi pledeaza vinovat
Război în Ucraina, ziua 84. Rusia susține că la Azovstal s-au predat aproape 1.000 de luptători ucraineni Foto: Alexei Alexandrov/Associated Press
ADVERTISEMENT
18-05-2022
19:18

Povestea de viaţă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, prezentată într-o carte de benzi desenate

Povestea de viaţă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski – de la comediant la lider în vreme de război – a devenit carte de benzi desenate, fiind publicată de compania TidalWave Comics. ”Puterea politică: Volodimir Zelenski” poate fi comandată deja pe Amazon.

Cartea de benzi desenate de 22 de pagini prezintă povestea vieţii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a jucat în trecut rolul unui preşedinte într-o emisiune TV.

Zelenski a ajuns la putere în 2019, cu promisiunea că va pune capăt războiului cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. El nu avea experienţă politică când a preluat funcţia şi a devenit al şaselea preşedinte al ţării.

”Cine este el? Ce îl face să se potrivească descrierii? De ce este liderul potrivit pentru Ucraina în acest moment? Acestea sunt aspectele în privinţa cărora eram curios când am început cercetarea”, a dezvăluit scriitorul Michael Frizell.

Artistul Pablo Martinena a ilustrat biografiile mai multor persoane publice, precum David Beckham, Nelson Mandela şi Donald Trump.

”Această carte înseamnă foarte mult pentru mine datorită descendenţei mele ucrainene”, a spus editorul american Darren G. Davis într-un comunicat.

”Ambele mele perechi de bunici au imigrat din Ucraina. Am vrut să folosesc acest mediu nu numai cu scopul de a spune o poveste, ci şi pentru a dona cumva cauzei în acelaşi timp”, a mai precizat el.

Cartea este disponibilă pe mai multe platforme atât în în format digital, cât şi în format fizic.

O parte din veniturile vânzării vor fi donate Crucii Roşii în contextul războiului din Ucraina

18-05-2022
18:12

Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev

Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev miercuri, după ce a fost închisă timp de trei luni din cauza invadării Ucrainei.

”Redeschidem oficial operaţiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Langenkamp pentru Reuters, cu puţin timp înainte ca drapelul Statelor Unite să fie arborat deasupra ambasadei.

El a spus că un număr mic de diplomaţi se vor întoarce iniţial pentru a ocupa misiunea.

Statele Unite şi-au relocat ambasada temporar în Liov, un oraş din vestul Ucrainei, pentru ”siguranţa personalului”, a declarat la vremea respectivă secretarul de stat Antony Blinken.

18-05-2022
14:24

Aproape 1.300 de civili găsiți morți în zona Kiev de la debutul invaziei ruse

Bilanțul civililor morți în zona Kiev de la debutul invaziei ruse în Ucraina se ridică la aproape 1.300. Anunțul a fost făcut miercuri, 18 mai, de șeful Poliției din Kiev, Andri Nebîtov.

”În prezent sunt 1.288 de cadavre. Vorbim de civili. Cei mai mulți dintre ei au fost împușcați cu arme automate”, a spus oficialul, conform Interfax.

Potrivit șefului poliției din Kiev, oamenii legii continuă să caute locuri în care și alți civili uciși ar putea să se afle.

18-05-2022
14:13

Autoritățile ruse au confiscat contul bancar al Google Rusia

Autoritățile ruse au confiscat contul bancar al Google Rusia, făcând imposibilă funcționarea biroului din Rusia al companiei, a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Filiala rusă a gigantului tehnologic american și-a anunțat intenția de a-și declara falimentul, relatează Reuters. Decizia vine după luni de presiuni din partea autorităților pentru că nu au șters conținutul pe care Moscova îl consideră ilegal și pentru restricționarea accesului la unele mass-media ruse pe YouTube.

”Sechestrarea contului bancar al Google Rusia de către autoritățile ruse a făcut imposibilă funcționarea biroului nostru din Rusia, inclusiv prin angajarea și plata angajaților din Rusia, plata furnizorilor și furnizorilor și îndeplinirea altor obligații financiare”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Google Rusia a publicat o notificare privind intenția sa de a-și declara falimentul.

18-05-2022
12:53

Soldatul rus judecat pentru crime de război pledează vinovat pentru uciderea unui civil

Un soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a pledat vinovat pentru uciderea unui civil neînarmat.

Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, s-a prezentat la tribunalul districtual Solomianski din Kiev acuzat de crime de război și omor premeditat.

Vadim Șișimarin
Vadim Șișimarin este judecat la Kiev Foto: Efrem Lukatsky/AP

Șișimarin este acuzat că a ucis un civil neînarmat, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei, în zilele de după începerea invaziei.

Este primul proces pentru crime de război de la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

18-05-2022
12:25

Ucraina anunță că peste 28.000 de militari ruși au fost uciși până acum

Aproximativ 28.300 de soldați ruși au fost uciși de când trupele Moscovei au invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit forțelor armate ale Ucrainei.

Într-o actualizare postată pe pagina sa de Facebook, statul major al forțelor armate ucrainene a declarat că Rusia a pierdut încă 400 de militari în ultima zi.

În plus, Rusia a mai pierdut 1.251 de tancuri, 3.043 de vehicule blindate, 586 de sisteme de artilerie, 199 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 91 de sisteme de apărare aeriană, 202 de avioane de război și 13 nave și bărci de război.

18-05-2022
11:19

Rusia expulzează diplomați francezi și italieni

Rusia a expulzat 34 de diplomați și angajați francezi într-o mișcare de răzbunare, a declarat Ministerul său de Externe. Ca răspuns, Ministerul francez de Externe a condamnat decizia Rusiei de a-i da afară personalul din ambasada de la Moscova.

Luna trecută, Franța a expulzat 35 de ruși cu statut diplomatic, ca parte a unui val de expulzări care a dus la expulzarea a peste 300 de ruși din capitalele europene.

Mai târziu în aceeași lună, Ministerul de Externe francez a declarat șase agenți ruși pretinzându-se drept diplomați ca „personae non gratae”, după ce o anchetă de informații a concluzionat că aceștia lucrau împotriva intereselor naționale ale Franței.

Tot miercuri, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că expulzează 24 de diplomați italieni într-o mișcare de represalii, după ce, luna trecută, Italia a expulzat 30 de ruși în cadrul unei operațiuni europene coordonate de trimitere a diplomaților ruși acasă.

18-05-2022
09:57

Lider separatist: Soarta luptătorilor care s-au predat la Azovstal, decisă de o instanță

Denis Pușilin, care este liderul autoproclamatei republici Donețk din Ucraina, a declarat că o instanță va decide soarta luptătorilor ucraineni care s-au predat la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, relatează presa locală citată de Reuters.

Statutul luptătorilor rămâne neclar, întrucât există demersuri în Duma de Stat a Rusiei pentru a trata Batalionul Azov ca pe o organizație teroristă, ceea ce ar pune sub semnul întrebării ipoteza dacă Rusia s-ar simți obligată să-i trateze pe cei care s-au predat la Azovstal ca prizonieri de război.

18-05-2022
09:09

Rusia susține că 694 de luptători ucraineni s-au predat la Azovstal în ultimele 24 de ore

Ministerul rus al apărării a emis cel mai recent briefing privind operațiunile din Ucraina.

Se spune că un total de 959 de combatanți s-au predat de la combinatul siderurgic Azovstal începând de luni. 694 de luptători ucraineni care fuseseră sub asediu s-au predat în ultimele 24 de ore.

Rusiaprecizează că în total 80 dintre cei care s-au predat sunt răniți, dintre care 51 au fost transportați la spital.

În plus, rușii susțin că au ucis 270 de luptători ucraineni și că „54 de unități de echipament militar au fost dezactivate” peste noapte. De asemenea, ei susțin că au doborât două avioane și 15 drone.

Afirmațiile nu au fost verificate independent.

18-05-2022
08:12

CPI trimite în Ucraina o echipă extinsă de investigatori

Curtea Penală Internațională a trimis o echipă de 42 de anchetatori, experți criminaliști și personal de sprijin, cea mai mare desfășurare pe teren vreodată, pentru a contribui la ancheta CPI în Ucraina, a anunțat procurorul CPI pentru Ucraina, Karim Khan.

”În timpul acestei misiuni, biroul meu se va concentra asupra unui set de obiective de bază menite să accelereze investigațiile noastre independente și să consolideze sinergia acțiunii de investigare cu autoritățile naționale de pe teren din Ucraina.

Prin desfășurarea unei echipe de anchetatori, vom extinde în continuare dezvoltarea conducerii și vom colecta mărturii relevante pentru atacurile militare care pot constitui crime ale Statutului de la Roma.

Printr-o strânsă cooperare cu autoritățile ucrainene, experții noștri criminaliști vor mapa acțiunile existente ale anchetatorilor naționali de la locul crimei pentru a urmări fluxurile de lucru și a consolida lanțul de custodie în ceea ce privește probele concrete”, se arată în comunicatul lui Khan de pe site-ul CPI.

18-05-2022
05:18

Militari ruşi de grad înalt, ucişi de gherila ucraineană

Trupele de gherilă din Melitopol ar fi reuşit să ucidă mai mulţi militari ruşi de grad înalt, susţine administraţia din Zaporojie, care mai precizează şi că armata rusă ar încerca să ascundă acest lucru.

Între timp, forțele ucrainene au transmis că au distrus două depozite de muniție ale rușilor din regiunea Herson, controlată de forţele Kremlinului

Luptele între militarii ruşi şi cei ucraineni continuă în zona dintre Nikolaev şi Herson. 

18-05-2022
03:50

Zelenski: ”Armata rusă încearcă să compenseze o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei”

Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj în timp ce misiunea de evacuare din Azovstal continuă. Într-o postare pe rețelele de socializare, liderul de la Kiev spune că armata rusă încearcă să compenseze unele atacuri eșuate printr-o activitate subversivă la graniță.

”Cea de-a 83-a zi a apărării noastre a început cu o combinaţie destul de puternică de lovituri ruseşti asupra Ucrainei. Bombardarea cu rachete a regiunii Liov, a regiunii Sumî, a regiunii Cernihiv. Lovituri aeriene în regiunea Lugansk. Activităţi specifice de sabotaj în zonele de frontieră ale Ucrainei.

Ei nu pot demonstra succesul cu acţiuni militare generale în zonele în care încearcă să avanseze. Aşa că încearcă să demonstreze succesul prin intermediul rachetelor lor şi al altor activităţi. De asemenea, fără niciun rezultat. Aceste lovituri, la fel ca multe altele anterioare, nu schimbă nimic în mod radical. Mai ales că măsurile noastre de apărare aeriană şi antisabotaj devin tot mai puternice.

Am avut o conversaţie cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Substanţială şi lungă. Am discutat despre cel de-al şaselea pachet de sancţiuni care se pregăteşte în Uniunea Europeană. Am discutat, de asemenea, despre procesul de negociere cu Rusia şi despre evacuarea eroilor noştri din Azovstal. Misiunea de evacuare continuă, este supervizată de militarii şi serviciile noastre de informaţii. Sunt implicaţi cei mai influenţi mediatori internaţionali”, a transmis Zelenski.

Moment important în privința ofensivei ruse din Ucraina. La aproape trei luni de la începutul conflictului, Mariupol, cel mai afectat oraș din statul vecin, a fost cucerit în totalitate de armata Moscovei.

Război în Ucraina, ziua 84. Luptătorii de la uzina Azovstal s-au predat, iar Mariupol a căzut complet în mâinile rușilor

Evacuarea sutelor de luptători ucraineni, majoritatea dintre ei răniți de la uzina Azovstal, a marcat sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii desfășurate până acum în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Kremlinul a declarat marți că 265 de soldați ucraineni care se adăposteau în uzina Azovstal din Mariupol ”s-au predat”, în timp ce ucrainenii au declarat ”misiune de luptă” încheiată la Mariupol.

Peste 260 de luptători au fost evacuați din combinat, ultima rezistență din orașul care devenise un simbol al rezistenței ucrainene, sub bombardamentele rusești.

ADVERTISEMENT

În același timp, presa de stat de la Moscova a publicat imagini cu luptătorii ucraineni. În filmări pot fi observați soldații ucraineni care sunt controlați de ruși. O parte dintre aceștia au fost scoși pe targă, fiind răniți.

Care va fi soarta soldaților ucraineni ajunși pe mâna rușilor. Declarații contradictorii de la Moscova

Într-o primă fază, Kremlinul a anunțat că luptătorii ucraineni de la combinatul Azovstal care s-au predat vor fi trataţi ”conform normelor internaţionale”. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că preşedintele rus Vladimir Putin a garantat acest lucru.

ADVERTISEMENT

Ulterior, procurorul general al Rusiei a cerut Curții Supreme să recunoască Regimentul Azov din Ucraina drept ”organizație teroristă”, scrie Reuters, citând agenția de presă Interfax.

Curtea Supremă a Federației Ruse va lua în considerare cererea Parchetului General de a recunoaște batalionul Azov drept organizație teroristă și de a interzice activitățile acesteia în Rusia, iar judecarea cazului este programată pentru 26 mai.

ADVERTISEMENT

Rusia, acțiuni de intimidare la adresa Suediei, după anunțul aderării la NATO

În cursul zilei de marți, un convoi alcătuit din mai multe lansatoare mobile de rachete Iskander a fost văzut deplasându-se pe o șosea în Rusia în direcția orașului Vîborg, situat la circa 40 de kilometri de granița cu Finlanda, informează Sky News.

Pe site-urile de socializare a apărut o înregistrare video, realizată de camera de bord a unei mașini rusești.

Finlanda și Suedia își vor depune miercuri cererile oficiale de aderare la NATO

Cele două state scandinave, Finlanda şi Suedia, vor depune cererea de aderare la NATO miercuri. Anunțul a fost făcut de premierul suedez Magdalena Andersson într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Sauli Niinisto la Stockholm.

”Democraţia a câştigat. Toată această primăvară a fost un triumf pentru democraţia finlandeză”, a spus Niinisto. Liderul de la Helsinki a subliniat majoritatea covârşitoare pe care a obţinut-o cererea Finlandei de aderare la NATO în Parlament, marţi, şi la sprijinul oferit de poporul finlandez.

”Suedia aşteaptă cu nerăbdare să coopereze cu Turcia în cadrul NATO”, a afirmat premierul suedez Andersson.

Afirmaţia acesteia a făcut trimitere la declaraţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de luni potrivit căreia Ankara nu va aproba aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

Franţa a anunțat că va intensifica livrările de arme către Ucraina

Franţa îşi va intensifica livrările de arme către Ucraina ”în zilele şi săptămânile următoare”. Promisiunea a fost făcută marţi de preşedintele Emmanuel Macron omologului său Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică.

În total, Franţa a livrat peste 800 de tone de ajutor umanitar Ucrainei de la începutul ofensivei ruse pe 24 februarie, între care 13 vehicule de salvare suplimentare în acest weekend.

ADVERTISEMENT